Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Hi Five Ανυφαντή Νικολίνα Βασιλείου Κατερίνα Γάκη Ιωάννα Τριγλιανού Ευαγγελία Τρίφωνα Κατερίνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Hi Five Ανυφαντή Νικολίνα Βασιλείου Κατερίνα Γάκη Ιωάννα Τριγλιανού Ευαγγελία Τρίφωνα Κατερίνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Hi Five Ανυφαντή Νικολίνα Βασιλείου Κατερίνα Γάκη Ιωάννα Τριγλιανού Ευαγγελία Τρίφωνα Κατερίνα

2 1. Ενέργεια 2. Πετρέλαιο 3. Γαιάνθρακας 4. Φυσικό Αέριο 5. Πυρηνική Ενέργεια

3  Ενέργεια η ικανότητα ενός σώματος ή συστήματος να παράγει έργο.  το ποσό του έργου που απαιτείται προκειμένου το σύστημα να πάει από μια αρχική κατάσταση σε μια τελική.  Χειρισμός ενέργειας από τον άνθρωπο πριν 500.000 χρόνια

4 Πετρέλαιο: πέτρα + Oleum (=λάδι) Η λέξη «πετρέλαιο» προέρχεται από την Ελληνική λέξη πέτρα και τη λατινική Oleum, που σηµαίνει λάδι. Χρήση: πρίν από 5000 χρόνια από τους Σουμέριους, Ασσύριους, Βαβυλώνιους, Έλληνες. Δημιουργία πετρελαίου: δεν είναι εξακριβωµένη, µα είναι γενικά αποδεκτό ότι το πετρέλαιο δημιουργήθηκε από την καταπλάκωση φυτικών και ζωικών οργανισμών από το νερό των θαλασσών, υπό υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Η έρευνα για την ανακάλυψη πετρελαίου περιλαμβάνει φωτογράφηση του χώρου, όπου φαίνονται καθαρά οι πιθανές τοποθεσίες για γεώτρηση, γεωλογική έρευνα και γεωφυσική έρευνα.

5 Όσον αφορά την διύλισή του, υπάρχουν φυσικές και χημικές μέθοδοι διαχωρισμού. Οι φυσικές περιλαμβάνουν τα στάδια της απόσταξης, κρυστάλλωσης, απορρόφησης, προσρόφησης και εκχύλισης µε διαλύτη. Τα προϊόντα διύλισης του πετρελαίου είναι αέρια καύσιµα, κλάσµα προπανίου, κλάσµα βουτανίου, ελαφριά βενζίνη, βαριά βενζίνη, κηροζίνη, δύο ή περισσότερες ποιότητες ντίζελ, διάφορα αποστάγµατα και ένα κατάλοιπο της εν κενώ απόσταξης.

6

7 Ο γαιάνθρακας ή κάρβουνο: κατηγορία στερεών καυσίμων τα οποία προέρχονται από εξόρυξη σε αντιδιαστολή με τα κοινά κάρβουνα ή ξυλοκάρβουνα. Οι γαιάνθρακες έχουν σχηματιστεί από δάση, τα οποία καταπλακώθηκαν από πετρώματα και υπέστησαν ενανθράκωση από το αναερόβιο βακτήριο του άνθρακα. Ανάλογα με το χρόνο που το καταπλακωμένο ξύλο έμεινε στο φλοιό της Γης σχηματίσθηκαν οι διάφοροι τύποι γαιανθράκων, των οποίων η περιεκτικότητα σε άνθρακα ποικίλλει. Κυριότερες μορφές γαιανθράκων: γραφίτης, λιγνίτης, λιθάνθρακας, ανθρακίτης και τύρφη. Τρόποι εξόρυξης γαιανθράκων: γίνεται ανάλογα με το βάθος στο οποίο απαντάται το κοίτασμα, αυτός της επιφανειακής εξόρυξης και αυτός στα ανθρακωρυχεία

8 Ό λιγνίτης, είναι οργανικής προελεύσεως πέτρωμα, του οποίου το κύριο στοιχείο είναι ο άνθρακας. Είναι πέτρωμα χωρίς σχηματισμένους κρυστάλλους, δηλαδή άμορφο. Χρησιμοποιείται κυρίως στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Άλλες χρήσεις του είναι για την παραγωγή οργανοχημικών λιπασμάτων, στην γεωργία. Το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο ή ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) ονομάζεται η βιομηχανική εγκατάσταση - μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της δύναμης του ατμού. Ο ατμός μπορεί να προέλθει είτε με καύση κάρβουνου ή λιγνίτη ή με πυρηνική ενέργεια.

9

10 Φυσικό Αέριο: ένα αέριο μίγμα υδρογονανθράκων και εξαιτίας των ιδιοτήτων του θεωρείται οικολογικό καύσιμο. Βασικό συστατικό: το μεθάνιο. Εξάγεται από υπόγειες κοιλότητες στις οποίες βρίσκεται υπό υψηλή πίεση. Σε αυτές τις κοιλότητες το φυσικό αέριο σχηματίζεται με τρόπο παρόμοιο του πετρελαίου. Μεταφέρεται προς τους τόπους όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί όπως είναι, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία. Σε αέρια κατάσταση μεταφέρεται με αγωγούς υπό υψηλή πίεση, ενώ σε υγρή κατάσταση μεταφέρεται με πλοία.

11 Χρήση φυσικού αερίου:  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  παραγωγή υδρογόνου.  Οικιακή χρήση  καύσιμο οχημάτων

12  Η ενέργεια που υπάρχει μέσα στον πυρήνα του ατόμου και μπορεί να απελευθερωθεί είτε με σχάση είτε με σύντηξη.  Είναι η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλωβισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν.

13 Όταν ο πυρήνας ενός ατόμου βομβαρδίζεται από ένα νετρόνιο, προκαλείται "σχάση" απελευθερώνοντας ενέργεια και δύο νετρόνια, που προκαλούν τη σχάση δύο πρόσθετων πυρήνων ουρανίου. Η σχάση (ή διάσπαση) των πυρήνων των ατόμων μερικών βαρέων στοιχείων γίνεται με φυσικό τρόπο, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Μια ανεξέλεγκτη διάσπαση πολλών πυρήνων μπορεί να οδηγήσει σε μια πυρηνική έκρηξη, ενώ υπό ελεγχόμενες συνθήκες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι δυνατό, απομονώνοντας την ραδιενέργεια, να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες ποσότητες εκλυόμενης ενέργειας για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η σύντηξη πυρήνων είναι η αντίστροφη διαδικασία της σχάσης.

14  Ανάγκη διαχείρισης των καταλοίπων  Το υψηλό αρχικό κόστος που απαιτείται για τα συστήματα ασφάλειας και αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών.  Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν υψηλό κόστος κατασκευής σε σύγκριση με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα.  Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πυρηνικοί αντιδραστήρες νέου τύπου μικρής ισχύος και με μικρές ποσότητες αποβλήτων, το πλέον κρίσιμο πρόβλημα της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας είναι η ασφαλής διαχείριση των ραδιενεργών πυρηνικών καταλοίπων/αποβλήτων

15  Παρόλα τα θετικά στοιχεία που έχουν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα και ο άνθρωπος πρέπει να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

16 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Hi Five Ανυφαντή Νικολίνα Βασιλείου Κατερίνα Γάκη Ιωάννα Τριγλιανού Ευαγγελία Τρίφωνα Κατερίνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google