Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η αλυσίδα αποτελείται από κρίκους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η αλυσίδα αποτελείται από κρίκους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η αλυσίδα αποτελείται από κρίκους.
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Σχ. Έτος: Φυσικά ΣΤ΄ ¨Το κύτταρο¨ Υπεύθυνος τάξης: Γεωργακόπουλος Ανδρέας Όλες οι παραπάνω εικόνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Μήπως το έχετε βρει; Η αλυσίδα αποτελείται από κρίκους. Το παζλ φτιάχνεται από μικρότερα κομμάτια. Ένα σπίτι από τούβλα. Το κομπολόι από χάντρες Όλα τα παραπάνω άψυχα αντικείμενα (άβια) αποκτούν μια συγκεκριμένη μορφή, αφού ενώσουμε αλλά μικρότερα ( κρίκος, κομμάτι παζλ, τούβλο, χάντρες). Τι συμβαίνει όμως με τους ζωντανούς ( έμβιους) οργανισμούς;

2 Όλοι οι ζωντανοί (έμβιοι) οργανισμοί αποτελούνται από μια μικρότερη μονάδα το κύτταρο, που είναι η μικρότερη μονάδα ζωής. Στην άκρη του βέλους υπάρχει ένα κύτταρο. Το βλέπετε; Το κύτταρο είναι τόσο μικρό που μπορούμε να το δούμε μόνο με ισχυρά μικροσκόπια. Ας το μεγεθύνουμε για να το γνωρίσουμε καλύτερα.

3 Ζωικό και φυτικό κύτταρο
κυτταρόπλασμα Κυτταρική μεμβράνη Κυτταρική μεμβράνη πυρήνας πυρήνας Κυτταρικό τοίχωμα κυτταρόπλασμα χλωροπλάστες χυμοτόπιο

4 Κυτταρική μεμβράνη: διαχωρίζει το κύτταρο από το περιβάλλον
Κυτταρική μεμβράνη: διαχωρίζει το κύτταρο από το περιβάλλον. Περνάνε χρήσιμα υλικά και αποβάλλονται άχρηστα. Ζωικό Κυτταρόπλασμα: Ο χώρος ανάμεσα στην κυτταρική μεμβράνη και τον πυρήνα. Σε αυτό υπάρχει και το μιτοχόνδριο που είναι το «εργοστάσιο» ενέργειας του κυττάρου. Πυρήνας: Ελέγχει όλες τις λειτουργίες του κυττάρου. Σε αυτό είναι αποθηκευμένες και οι γενετικές πληροφορίες του κυττάρου. Φυτικό Κυτταρικό τοίχωμα: Βρίσκεται πάνω από την μεμβράνη των φυτικών κυττάρων, είναι συμπαγές και χρησιμεύει ως «σκελετός» των κυττάρων στηρίζοντας τα φυτά. Χλωροπλάστες: Είναι γεμάτοι με πράσινη χημική ουσία, τη χλωροφύλλη. Δίνει το πράσινο χρώμα στα φυτά και εκτελεί τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης. Χυμοτόπιο: Η « αποθήκη» του φυτικού κυττάρου. Περιέχει χρήσιμες ουσίες όπως το άμυλο. Οι περισσότεροι οργανισμοί αποτελούνται από πολλά κύτταρα και ονομάζονται πολυκύτταροι οργανισμοί. Υπάρχουν όμως και οργανισμοί που αποτελούνται από ένα μόνο κύτταρο και ονομάζονται μονοκύτταροι.

5 DNA Μέσα στον Πυρήνα του κυττάρου υπάρχει μια χημική ουσία πολύ σημαντική για τη ζωή και με δύσκολο όνομα (δεσοξυριβο-νουκλεϊκό οξύ). Εμείς θα το λέμε απλά DNA. Μοιάζει με ανεμόσκαλα και σε αυτό βρίσκονται όλες οι γενετικές πληροφορίες για την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του είδους. Κάνε κλικ για βίντεο (ζωικό κύτταρο) Κάνε κλικ για βίντεο (φυτικό κύτταρο) Κάνε κλικ για βίντεο (DNA)


Κατέβασμα ppt "Η αλυσίδα αποτελείται από κρίκους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google