Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας. Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας Μην ανοίγετε από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς. Πηγή: 31st.wikispaces.com/Ασφάλεια+στο+διαδίκτυο

3 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία. Από μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το θεωρούν ως μια αγαπημένη απασχόλησή τους. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πολλές φορές την ημέρα, ενώ η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αυτονόητη για την ευρωπαϊκή νεολαία. Σε γενικές γραμμές, οι νέοι γνωρίζουν τις προκλήσεις όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ωστόσο, όταν αντιμετωπίσουν πρόβλημα, οι ανήλικοι απευθύνονται στους μεγαλύτερους μόνο ως τελευταία λύση Πηγή:

4 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι τεράστιες. Η αποτελεσματική αξιοποίησή του, όμως, προϋποθέτει την ορθή χρήση του. Ως εκ τούτου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αναπτυχθεί δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Διαδικτύου. Πηγή:

5 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Όταν πάμε να κατεβάσουμε ένα πρόγραμμα ή να ανοίξουμε ένα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν έχει ιό. Οι ιοί θα μπουν στον υπολογιστή μας και στην καλύτερη περίπτωση θα καταστραφεί ενώ στην χειρότερη αυτός που μας έστειλε τον ιό θα έχει πρόσβαση στον υπολογιστή μας και σε όλα τα προσωπικά μας στοιχεία! Γι’αυτό όλοι οι υπολογιστές επιβάλλεται να έχουν ένα πρόγραμμα το οποίο να αντιλαμβάνεται τους ιούς και να τους καταστρέφει.

6 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Όταν βλέπω κάτι περίεργο στο διαδίκτυο δεν απαντάω, δεν το ανοίγω. Αντιθέτως, το αναφέρω, το μπλοκάρω και δεν ξαναμπαίνω!

7 Μια μαρτυρία ενός θύματος κυβερνοεγκλήματος.
Η Σάντρα χρησιμοποιεί πολύ σωστά και πολύ συντηρητικά. Δεν δίνει στοιχεία της και δεν μιλάει με αγνώστους μέσω διαδικτύου. Η κατάσταση της Σάντρα φαίνεται αρκετά ασφαλής, σωστά; Και λοιπόν τι πήγε στραβά; Μια μέρα στη δουλειά της, άκουσε για μια νέα ευπάθεια, ειδικά του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούσε. Ήταν τόσο σημαντική που το τμήμα πληροφορικής της εταιρείας της διένειμε την ίδια ημέρα επείγουσες διορθωτικές εκδόσεις για όλους τους υπολογιστές στη δουλειά της.

8 Η Σάντρα θέλησε να βεβαιωθεί ότι ο υπολογιστής της στο σπίτι θα προστατευόταν κι αυτός, για αυτό και όταν πήγε σπίτι συνδέθηκε στο διαδίκτυο για να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την ευπάθεια και να διαπιστώσει αν ήταν προστατευμένη. Δυστυχώς, την ώρα που η Σάντρα διάβαζε πληροφορίες σχετικά με την ευπάθεια στην πρώτη τοποθεσία, ο εγκληματίας που είχε δημιουργήσει την ιστοσελίδα εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι ο υπολογιστής της είχε στην πράξη την ευπάθεια. Και μάλιστα, ενώ έκανε κλικ στο κουμπί "όχι" (για να αρνηθεί το κατέβασμα που προτεινόταν), χωρίς να το ξέρει είχε ήδη ξεκινήσει η αυτόματη εγκατάσταση ενός μικρού αλλά ισχυρού προγράμματος crimeware στον υπολογιστή της.

9 Το πρόγραμμα ήταν keystroke logger (εφαρμογή καταγραφής ακολουθίας χαρακτήρων πληκτρολόγησης). Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας λάμβανε μια ενημέρωση ότι το keystroke logger είχε εγκατασταθεί μυστικά και με επιτυχία στον υπολογιστή της Σάντρα . Το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για να καταγράφει κρυφά όλα όσα θα πληκτρολογούσε από εκείνη τη στιγμή και μετά και να στέλνει όλες τις πληροφορίες στον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας. Και λειτουργούσε άψογα, καταγράφοντας όλα όσα πληκτρολογούσε η Σάντρα.

10 Κάθε ιστοσελίδα που επισκέφθηκε και κάθε μήνυμα που έστειλε στάλθηκαν στον κυβερνοεγκληματία. Αργότερα το ίδιο βράδυ, η Σάντρα ολοκλήρωσε τις μηνιαίες της online τραπεζικές εργασίες. Όταν πραγματοποίησε είσοδο στον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό, το keystroke logger κατέγραψε τα αντίστοιχα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν εμπιστευτικές πληροφορίες: Το όνομα της τράπεζάς της, το αναγνωριστικό χρήστη της, ο κωδικός πρόσβασής της, τα τελευταία τέσσερα ψηφία της ταυτότητάς της και το πατρικό επίθετο της μητέρας της. Το σύστημα της τράπεζας ήταν ασφαλές και όσα δεδομένα πληκτρολόγησε ήταν κρυπτογραφημένα, για αυτό και δεν ήταν δυνατό να υφαρπάξει με ευκολία τις πληροφορίες στη διαδρομή τους.

11 Ωστόσο, το keystroke logger κατέγραφε αυτές τις πληροφορίες την ώρα που η Σάντρα τις πληκτρολογούσε, πριν κρυπτογραφηθούν. Έτσι το keystroke logger μπόρεσε να παρακάμψει την εγκατεστημένη ασφάλεια.Ήταν θέμα χρόνου μέχρι το όνομα της τράπεζάς της, το αναγνωριστικό χρήστη της, ο κωδικός πρόσβασής της και το πατρικό επώνυμο της μητέρας της να βρεθούν στα χέρια του κυβερνοεγκληματία. Αυτός πρόσθεσε το όνομα και τα στοιχεία της Σάντρα σε έναν μακρύ κατάλογο με άλλους ανυποψίαστους χρήστες. Στη συνέχεια πούλησε αυτό τον κατάλογο σε κάποιον που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο, κάποιον που εξειδικευόταν να χρησιμοποιεί κλεμμένες τραπεζικές πληροφορίες για να κάνει παράνομες αναλήψεις.

12 Όταν η Σάντρα πήγε να κάνει μια κατάθεση μερικές εβδομάδες αργότερα και ζήτησε μια ανάλυση του λογαριασμού της, έπαθε σοκ όταν διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός της τράπεζας ήταν σχεδόν άδειος. Η Σάντρα είχε πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος. Internet Safety


Κατέβασμα ppt "ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google