Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιογραφικό σημείωμα του Μακαρίου Γ’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιογραφικό σημείωμα του Μακαρίου Γ’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιογραφικό σημείωμα του Μακαρίου Γ’

2 Μιχαήλ Μούσκος Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ γεννήθηκε στο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο, τις 13 Αυγούστου 1913. Το κανονικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Μούσκος. Γονείς του ήταν ο Χριστόδουλος Μούσκος και η Ελένη Αθανασίου.

3 Στις 7 Αυγούστου 1938 χειροτονήθηκε Διάκονος και μετονομάστηκε από Μιχάλης σε Μακάριο. Τον ίδιο χρόνο στάληκε ως υπότροφος της Μονής Κύκκου στην Αθήνα για θεολογικές σπουδές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο.

4 Αφού απεφοίτησε το 1942 από τη Θεολογική Σχολή, γράφτηκε στη Νομική Σχολή όπου παρακολούθησε μαθήματα μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη Γερμανική κατοχή και επέστρεψε στην Κύπρο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

5 Ο Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο με την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αμερική το 1948 όπου και στις 8 Απριλίου εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κιτίου και στις 13 Ιουνίου χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο.

6 20 Οκτωβρίου του Στις 20 Οκτωβρίου του 1950 εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης της Κύπρου. Αμέσως μετά την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπος Κύπρου, ίδρυσε την Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας.

7 Η έντονες προσπάθειες του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου για την υπόθεση της ανεξαρτησίας της Κύπρου οδήγησαν τις Αγγλικές αρχές να τον εξορίσουν για ένα χρόνο στις Σεϋχέλλες, στις 9 Μαρτίου 1956. Απελευθερώθηκε το 1957 και πηγε στην Αθήνα.

8 Πρόεδρος Κυπριακης Δημοκρατίας 1960
Στις 16 Αυγούστου του 1960 η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές έγιναν στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κέρδισε με ποσοστό 66,29% και έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

9 Πραξικόπημα και Εισβολή 1974
Στις 15 Ιουλίου 1974 η Χούντα έκανε πραξικόπημα. Ο Μακάριος αναγκάστηκε να φύγει από την Κύπρο. Στις 20 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά από το πραξικόπημα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

10 3 Αυγούστου 1977: Ο Μακάριος απεβίωσε

11 Ιωάννα Λοΐζου Στ'


Κατέβασμα ppt "Βιογραφικό σημείωμα του Μακαρίου Γ’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google