Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛ ΦΡΑΚΟΥΛΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛ ΦΡΑΚΟΥΛΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛ ΦΡΑΚΟΥΛΙ
ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛ ΦΡΑΚΟΥΛΙ

2 ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη Διεύθυνση αλληλογραφίας: Τ.Θ , Θεσσαλονίκη τηλ: Fax:  

3 Μ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών. Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου Στις 20 Ιουνίου του 2009, πραγματοποιήθηκαν, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Προέδρου της Ε.Ε. και πλήθους ξένων ηγετών. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κόμμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη Μετώπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκτίθενται περίπου αντικείμενα σε ένα χώρο τετραγωνικών μέτρων. Πρόεδρος του οργανισμού του μουσείου είναι ο επίτιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτριος Παντερμαλής.

4 ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Μουσεία Θράκης - Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
To Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως ιδρύθηκε το 1976 από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο. Αρχικά στεγάσθηκε σε δύο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, παραπλεύρως του μητροπολιτικού ναού του αγίου Νικολάου. Το 1982 η συλλογή, εμπλουτισμένη στο μεταξύ και με άλλα κειμήλια, μεταφέρθηκε στην Λεονταρίδειο Σχολή, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο ήδη από το 1978.

5 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ Στην αίθουσα του Δημοσίου Βίου παρουσιάζονται μέσα από κάνθαρους, αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς, μουσικά όργανα και άλλα, συνήθειες και δραστηριότητες από την μυκηναϊκή περίοδο έως την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή. Παράλληλα, τα ψηφιδωτά αποκαλύπτουν μία πλούσια πόλη και μία κοινωνία ανοικτή. Υπάρχουν, ακόμη, ψηφιδωτά που συνηθίζονταν στα σπίτια και τα δημόσια κτίρια, αλλά και διακοσμητικά, τα οποία, μάλιστα, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της αίθουσας. Ανάμεσα στα ψηφιδωτά είναι αυτά των αθλητικών αγώνων, το ψηφιδωτό του Νείλου, αλλά και το ψηφιδωτό του Κύκλωπα. Ακόμη, πολλά εκθέματα στην αίθουσα του Δημοσίου Βίου, χαρακτηρίζονται ως εισαγόμενα, όπως νομίσματα, κοσμήματα, αγγεία, ξίφη και αμφορείς. Επίσης, ο επισκέπτης, εκτός από τα αγάλματα των θεών του ελληνικού δωδεκάθεου, μπορεί να δει αγάλματα άλλων θεοτήτων, όπως η Ίσιδα και ο Νείλος αλλά και το άγαλμα του Σέραπι. Η λατρεία άλλων θεοτήτων, δείχνει πως οι κάτοικοι της Πάτρας δέχονταν ξένες επιρροές, ενώ, λόγω της ρωμαϊκής κυριαρχίας, κάτοικοι άλλων περιοχών εγκαταστάθηκαν στην πόλη φέρνοντας μαζί τις συνήθειες και τους θεούς τους. Στην αίθουσα του Δημοσίου Βίου υπάρχουν, ακόμα, το άγαλμα της θεάς Αθηνάς αντίγραφο του έργου του Φειδία, ο Ηρακλής, ο Διόνυσος και μάλιστα σε πολλές παραλλαγές, διότι η λατρεία του στην Πάτρα ήταν διαδεδομένη λόγω της αμπέλου, καθώς επίσης και ανδριάντες Ρωμαίων. Τρίτη Ενότητα (Νεκρόπολη) 

6 ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Η πρώτη αρχαιολογική συλλογή στο Ηράκλειο δημιουργήθηκε το Το 1900 στεγάσθηκε σε δύο δωμάτια στην αυλή της μητρόπολης του Αγίου Μηνά. Με την έναρθη μεγάλων ανασκαφών στη Κρήτη, περιέλαβε τα πρώτα σημαντικά ευρήματα, ενώ ταυτόχρονα παραχωρήθηκε στην Κρητική Πολιτεία. Το κατασκευάστηκε η πρώτη μουσειακή αίθουσα, ενώ το 1908 μετά τη προσθήκη δεύτερης αίθουσας μεταφέρθηκαν εκεί οι αρχαιότητες. Το σημερινό κτίριο ξεκίνησε το 1937 σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού. Από το Νοέμβριο 2006 το Μουσείο παραμένει κλειστό στο κοινό λόγω εργασιών ανακαίνισης που εκτελούνται στο εσωτερικό του. Μια μικρή προσωρινή έκθεση με τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου μπορεί κανείς να δει στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στη βορινή πλευρά του Μουσείου.

7 ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΙΟΥ Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου κτίστηκε σε οικοπεδική έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Χίου τη δεκαετία του ΄60 και τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης έγιναν το 1977, την περίοδο της μεταπολίτευσης, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Χίος φιλόλογος και ιστορικός Κων/νος Τρυπάνης. Την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε το ζεύγος Δ. και Μ. Αντωνακάκη. Η πρώτη έκθεση καταλάμβανε μόνο δύο αίθουσες και δύο ημιυπαίθριους χώρους.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛ ΦΡΑΚΟΥΛΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google