Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο

3 Η επανάσταση στην Ήπειρο

4 Στην Ήπειρο επαναστάτησαν οι εμπειροπόλεμοι Σουλιώτες. Δεν κατάφεραν να διώξουν τους Τούρκους κι έτσι υπέγραψαν τρίμηνη ανακωχή και επέστρεψαν στον τόπο τους.

5 Μετά την εξόντωση του Αλή Πασά, ο Χουρσίτ Πασάς ετοιμάστηκε με τα στρατεύματά του να πάει στην Πελοπόννησο προκειμένου να καταπνίξει την επανάσταση. Μετά την εξόντωση του Αλή Πασά, ο Χουρσίτ Πασάς ετοιμάστηκε με τα στρατεύματά του να πάει στην Πελοπόννησο προκειμένου να καταπνίξει την επανάσταση.

6 Τότε Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Τότε Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, προσπάθησαν να τον σταματήσουν.

7 Όμως ο Οθωμανικός στρατός ήταν πολυάριθμος και οι ελληνικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη οργάνωση, νικήθηκαν στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822. Όμως ο Οθωμανικός στρατός ήταν πολυάριθμος και οι ελληνικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη οργάνωση, νικήθηκαν στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822.

8 Οι συνέπειες της ήττας ήταν οι εξής: 1. 1.Σκοτώθηκε το 1/3 των αγωνιστών, 68 από τους 93 Φιλέλληνες μαζί με τον αρχηγό τους Ανδρέα Δάνια, ενώ αρκετοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι. 2. 2.Οι Τούρκοι μπόρεσαν να κατευθυνθούν προς τη Δυτική Ελλάδα και να πολιορκήσουν για πρώτη φορά το Μεσολόγγι. 3. 3.Οι Σουλιώτες συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους τον Σεπτέμβριο του 1822 και εγκατέλειψαν οριστικά την πατρίδα τους.

9 Η Θεσσαλία εξεγέρθηκε το Μάιο του 1821 Μαχμούτ Πασάς ή Δράμαλης

10 Και η Μακεδονία εξεγέρθηκε τον Μάιο του 1821

11 Αρχηγός της επανάστασης ο Εμμανουήλ Παππάς. Έχοντας όπλα, ξεκινά από την Κωνσταντινού- πολη προς το Άγιο Όρος. Σε γενική συνέλευση ανακηρύχτηκε ¨αρχηγός και υπερασπιστής» της Μακεδονίας.

12 Οι Τούρκοι αντέδρασαν, αφοπλίζοντας κατοίκους, συλλαμβάνοντας προεστούς και καταστρέφοντας χωριά των περιοχών αυτών. Οι επαναστάτες πολέμησαν με τα οθωμανικά στρατεύματα, ηττήθηκαν και διαλύθηκαν.

13 Τουρκικές δυνάμεις πολιόρκησαν τη Νάουσα

14 Τσάμης Καρατάσος και Ζαφειράκης Λογοθέτης Ζαφειράκης Λογοθέτης

15 Οι Τούρκοι την κυρίευσαν τον Απρίλιο του 1822 Η πόλη καταστράφηκε και οι γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους έπεσαν στον γκρεμό της Αραπίτσας.

16 Η εξέγερση στο Βορρά είχε κατασταλεί. Η επαναστατική δραστηριότητα περιορίστηκε στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google