Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Alfαlfα (Μηδική).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Alfαlfα (Μηδική)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Alfαlfα (Μηδική)

2 Η μηδική (Medicago sativa L
Η μηδική (Medicago sativa L.) είναι ιθαγενές φυτό της Ευρώπης, Ασίας και Βόρειας Αφρικής. Ανήκει στην οικογένεια των Fabaceae/Leguminosae. Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως μηδική ή άγριο τριφύλλι και καλλιεργείται συστηματικά για τροφή των ζώων. Περιέχει οξέα, αλκαλοειδή τύπου πυρρολιδίνης, αλκαλοειδή τύπου πυριδίνης μόνο στα σπέρματα, αμινοξέα. Επίσης περιέχει κουμαρίνες, ισοφλαβονοειδή, σαπωνίνες, μεδικαγενικό οξύ, σογιασαπωγενίνες, συστατικά αλυσίδας σακχάρων και στερόλες. Άλλα συστατικά που περιέχονται στο φυτό είναι υδατάνθρακες, βιταμίνες (Α, Β1, Β6, Β12, C, E, K), μεθυλεστεράση της πηκτίνης, χρωστικές, πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται είναι η πόα.

3 ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Αποξηραμένη πόα 5-10γρ ως έγχυμα τρεις φορές ημερησίως.
Ροώδες εκχύλισμα 5-10 ml (1:1 σε αλκοόλη 25%) τρεις φορές ημερησίως.

4 ΔΡΑΣΗ Υποχοληστερολαιμική δράση
Οι σαπωνίνες που περιέχονται στο άνω τμήμα της μηδικής (μίσχος και φύλλα) έχει αναφερθεί ότι μειώνουν τις συγκεντρώσεις της χοληστερόλης του πλάσματος χωρίς ν’ αλλάζουν τις συγκεντρώσεις της HDL, μειώνουν την εντερική απορρόφηση της χοληστερόλης, αυξάνουν την έκκριση των ουδέτερων στεροειδών και των χολικών οξέων και προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση. Υποχοληστερολαιμική δραστηριότητα έχει αναφερθεί για τις σαπωνίνες που βρίσκονται στις ρίζες του φυτού μετά από δοκιμασίες σε ζώα. Οιστρογονική δράση Οιστρογονική δραστηριότητα στα μηρυκαστικά έχει καταγραφεί για την κουμεστρόλη και τις ισοφλαβόνες.

5 ΔΡΑΣΗ Αιμολυτική δράση
Οι περιεχόμενες σαπωνίνες αναφέρεται ότι έχουν αιμολυτική δράση και ότι παρεμβαίνουν στη χρήση της βιταμίνης Ε, καθώς και ότι είναι μια απ’ της αιτίες για τον τυμπανισμό στα μηρυκαστικά. Ανοσοενισχυτική δράση Οι επιδράσεις των πολυσακχαριτών του τριφυλλιού (medicago) στα λεμφοκύτταρα των ποντικιών in vitro έδειξε ανοσοενισχυτική δράση.

6 ΔΡΑΣΗ Υπογλυκαιμική δράση
Η περιεκτικότητα της μηδικής σε μαγγάνιο είναι 45.5mg/kg και έχει αναφερθεί ότι είναι το δραστικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για το υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα που είναι καταγεγραμμένο για το βότανο αυτό. Καμία επίδραση όμως δε σημειώθηκε στις συγκεντρώσεις του σακχάρου αίματος σε ελέγχους μη διαβητικών ατόμων ή άλλων διαβητικών ασθενών, στους οποίους επίσης χορηγήθηκε μαγγάνιο.

7 ΔΡΑΣΗ Αντιμυκητιακή δράση
Οι σαπωνίνες που βρίσκονται στις ρίζες της μηδικής είναι καταγεγραμμένο ότι παρουσιάζουν επιλεκτική τοξικότητα απέναντι στους μύκητες. Ένα γλυκοσίδιο του μεδαγενικού οξέος με χαμηλή αιμολυτική δραστηριότητα, που απομονώθηκε απ’ τη ρίζα της μηδικής, βρέθηκε ότι παρουσιάζει ανασταλτικές και μυκοτοξικές δράσεις έναντι σε διαφόρων ειδών μυκήτων. Έχει προταθεί ότι η αντιμυκητιακή δράση των σαπωνινών του alfalfa σχετίζεται με την ικανότητά τους να επιδρούν στα στεροειδή και ότι οι ευαίσθητοι στις σαπωνίνες μύκητες μπορεί να περιέχουν σχετικά περισσότερα στεροειδή στις μεμβράνες τους. Τα αντιμυκητιακά χαρακτηριστικά αναφέρονται επίσης και για το τριφύλλι (medicago).

8 ΧΡΗΣΕΙΣ Χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα και είναι καταχωρημένο απ’ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σαν μια πηγή φυσικού αρωματικού τροφίμων (κατηγορίες Ν2 και Ν3). Αυτές οι κατηγορίες δείχνουν ότι η μηδική μπορεί να προστεθεί σε προϊόντα τροφίμων σε μικρές ποσότητες, με πιθανό περιορισμό λόγω δραστικού συστατικού (μέχρι στιγμής απροσδιόριστου) στο τελικό προϊόν. Στις ΗΠΑ, η μηδική είναι καταχωρημένη ως GRAS (Γενικά Αναγνωρισμένα ως Ασφαλή).

9 ΧΡΗΣΕΙΣ Όσον αφορά την χρήση της ως βότανο δεν φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαίους πολιτισμούς και δεν είναι καταχωρημένο στα κλασσικά βότανα. Η χρήση του βοτάνου πιθανότατα αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ όπου έχουν γίνει αναφορές για αυτό στη θεραπεία της αρθρίτιδας, της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη και των πεπτικών ελκών. Κατά την κοινή γνώμη, το βότανο έχει βακτηριοκτόνες, καρδιοτονωτικές, διουρητικές, εμετικές, εμμηναγωγές και οιστρογονικές ιδιότητες. Εμπορικά παρασκευάσματα που περιλαμβάνουν τσάι, δισκία και καψάκια είναι διαθέσιμα. Η μηδική θεωρείται ότι είναι πηγή των βιταμινών Α, C, Ε και Κ, και των μετάλλων ασβεστίου, καλίου και σιδήρου. Έχει χρησιμοποιηθεί για αβιταμίνωση Α,C, E ή Κ, υποθρομβιναιμική πορφύρα και αδυναμία ανάρρωσης.

10 ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Άτομα με ιστορικό συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (SLE) πρέπει ν’ αποφεύγουν την πρόσληψη της. Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μηδικής πρέπει ν’ αποφεύγονται, λαμβάνοντας υπόψη την καταγεγραμμένη οιστρογονική δραστηριότητα και την πιθανή αντιπηκτική δράση. Υπερβολικές δόσεις μπορεί να παρέμβουν στη θεραπεία με αντιπηκτικά και στην ορμονική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών χαπιών και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Η μηδική μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις του σακχάρου αίματος στους διαβητικούς ασθενείς εξ’ αιτίας του περιεχόμενου μαγγανίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές για περιπτώσεις αρθραλγίας, το alfalfa δεν πρέπει να συνιστάται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

11 Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Τα σπέρματα της μηδικής αναφέρεται ότι επηρεάζουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και ότι είναι λακτογενετικοί. Αν και η ασφάλεια του βοτάνου δεν έχει παγιωθεί, είναι πιθανώς αποδεκτό για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, με τη προϋπόθεση ότι οι δόσεις δεν υπερβαίνουν τις ποσότητες που φυσιολογικά προσλαμβάνονται σαν φαγητό. Τα σπέρματα όμως της μηδικής δεν πρέπει να προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού

12 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Και τα σπέρματα και η πόα της μηδικής έχει αναφερθεί ότι προκαλούν ένα είδος συνδρόμου που μοιάζει με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (SLE) σε θηλυκούς πιθήκους. Αυτή η δραστηριότητα αποδόθηκε στη καναβανίνη, ένα μη πρωτεϊνικό αμινοξύ που περιέχεται στο φυτό το οποίο βρέθηκε ότι έχει επιδράσεις στα ανθρώπινα ανοσορυθμιστικά κύτταρα in vitro. Η πανκυτοπενία έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση σπερμάτων μηδικής ( g/ημέρα), που λήφθησαν για να μειώσουν τις συγκεντρώσεις της χοληστερόλης πλάσματος.

13 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Διαιτητικές μελέτες που χρησιμοποίησαν σαπωνίνες απ’ το άνω τμήμα της μηδικής (ATS) στη δίαιτα αρουραίων και πιθήκων δεν παρουσίασαν καμία ένδειξη τοξικότητας και είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των συγκεντρώσεων των λιπιδίων του ορού. Επιπλέον, όταν οι σαπωνίνες αυτές δόθηκαν σε ζώα που τρέφονταν με τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, παρατηρήθηκε μια μείωση στις συγκεντρώσεις των λιπιδίων του ορού. Αρνητικά αποτελέσματα καταγράφηκαν για τη μηδική όταν εξετάσθηκε για μεταλλαξιογόνο δράση χρησιμοποιώντας καλλιέργειες Salmonella TA98 και ΤΑ100.

14 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Υπερβολικές δόσεις μπορεί να παρέμβουν στη θεραπεία με αντιπηκτικά και στην ορμονική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών χαπιών και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Η μηδική μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις του σακχάρου αίματος στους διαβητικούς ασθενείς εξαιτίας του περιεχόμενου μαγγανίου.


Κατέβασμα ppt "Alfαlfα (Μηδική)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google