Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΒΙΒΛΙΟΜΑΘΕΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ: ΒΙΒΛΙΟΜΑΘΕΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ: ΒΙΒΛΙΟΜΑΘΕΙΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΒΙΒΛΙΟΜΑΘΕΙΑ 4Ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκη Επιμέλεια: Παράσογλου Αντώνης

2 ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΙΕΡ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο Τομ Σόγιερ είναι ορφανός αφού οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν μικρός . Ζει σε ένα χωριό του Σεντ Πίτερσμπουργκ στο σπίτι της θείας του Πόλυ μαζί με τον αδελφό του Σιντ και την ξαδελφούλα του Μαίρη. Είναι ένα ζωηρό παιδί, απείθαρχο που μισεί το σχολείο. Είναι σκανδαλιάρης και δεν μπορεί να υποφέρει την πειθαρχεία. Οι περιπέτειες του ξεκινούν όταν το σκάει από το σχολείο για να πάει να κάνει μπάνιο στο ποτάμι και γυρίζει με σκισμένο πουκάμισο και βρώμικος. Η θεία του για να τον τιμωρήσει τον βάζει να βάψει το φράχτη του κήπου. Η υπέροχη μέρα κάνει την εργασία άχαρη και ο Τομ την κάνει με βαριά καρδιά. <<Θα έπρεπε να ήμουν έξω και να κάνω σκανταλιές, να διασκεδάζω με περιπέτειες>> σκέφτονταν. Στο μεταξύ έρχεται ο φίλος του ο Μπεν και ο Τομ καταφεύγει στην πονηριά για να ξεφύγει. Του λέει πόσο δύσκολο είναι το βάψιμο και ότι μόνο αυτόν εμπιστεύεται η θεία του. Ο Μπεν θέλοντας να δείξει την ικανότητα του στο βάψιμο παίρνει τη θέση του και του χαρίζει κι ένα μήλο. Έρχονται και άλλα παιδιά και του ζητούν να βάψουν ενώ του χαρίζουν διάφορα μικροπράγματα (σπάγκο, βόλους, κλειδιά, κιμωλίες, στρατιωτάκια κ.α). Μέχρι το βράδυ ο φράχτης ήταν βαμμένος και ο Τομ ελεύθερος. Την επόμενη μέρα μη θέλοντας να πάει στο σχολείο έκανε τον άρρωστο. Ο υποτιθέμενος πονόδοντος δεν του βγήκε σε καλό. Η θεία του, του έβγαλε ένα δόντι που κουνιόταν και όταν πέρασε ο πόνος τον πήγε και στο σχολείο. Εκεί όμως τον περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Στο πίσω θρανίο κάθονταν μια καινούργια μαθήτρια η Μπέκυ, η ομορφότερη κοπέλα του χωριού. Κάθησε δίπλα της και με ένα σημείωμα της ζήτησε να τον παντρευτεί. Εκείνη συμφωνεί και το ίδιο απόγευμα ο Τομ της χαρίζει ένα δαχτυλίδι αρραβώνων. Είναι ευτυχισμένος και πηγαίνει να πει τα νέα στον φίλο του Χακ.

3 Εκεί ορκίζονται να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους σαν πειρατές
Εκεί ορκίζονται να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους σαν πειρατές . Ο Τομ (μαύρος εκδικητής ) ο Χάκι (λίσταρχος) και ο Τζο (τρόμος των θαλασσών) καταστρώνουν σχέδιο πώς να επιτεθούν σε ένα καράβι και να το ληστέψουν. Ο Τομ τους διηγείται πειρατικές ιστορίες στο δείπνο και κάνουν σχέδια για την επόμενη μέρα, ενώ οι κάτοικοι του χωριού τους ψάχνουν. Την επόμενη μέρα εξερευνούν το νησί, παίζουν, κολυμπούν και μαζεύουν αυγά από χελώνες. Ο Τζο όμως αρχίζει να φοβάται και τους προτείνει να γυρίσουν αλλά οι άλλοι δύο τον λένε δειλό. Όταν πέφτουν να κοιμηθούν ο Τομ το σκάει και επιστρέφει στο χωριό. Εκεί κρυφοκοιτώντας από το παράθυρο ακούει ότι τους θεωρούν πεθαμένους. Νομίζοντας ότι έχουν πνιγεί, ετοιμάζουν μνημόσυνο για αυτούς. Ο Τομ επιστρέφοντας στο νησί τους εξιστορεί τι άκουσε και αποφασίζουν να γυρίσουν την ώρα της κηδείας. Είναι η μέρα της κήδειας και ενώ ο παπάς με δάκρυα ψέλνει, ξάφνου εμφανίζονται στο πίσω μέρος της εκκλησίας οι τρεις φίλοι δίνοντας χαρά σε όλους. Χάρηκαν τόσο, που κανείς δεν σκέφτηκε να τους τιμωρήσουν. Ο Χάκλμπερι ένας ορφανός από μητέρα που ζει με τον μεθύστακα πατέρα του σε ένα βαρέλι. Αυτός ζητά από τον Τομ να τον ακολουθήσει στο νεκροταφείο τα μεσάνυκτα ώστε εκεί να θάψουν έναν ψόφιο γάτο. Τα κακά πνεύματα θα πάρουν το γάτο που με τη σειρά του θα πάρει μαζί του τα σπυριά που σκεπάζουν τα χέρια του Χακ. Φτάνοντας στο νεκροταφείο γίνονται άθελά τους μάρτυρες ενός φόνου. Κρυμμένοι πίσω από μια ταφόπετρα βλέπουν το Τζο τον ινδιάνο να σκοτώνει τον γιατρό Ρόμπισον, ενώ ήταν παρόν και ο Μουφ Πότερ μεθυσμένος. Αργότερα ο ινδιάνος θα του ρίξει την ευθύνη του φόνου αφού προηγουμένως έβαλε το μαχαίρι του φόνου στο χέρι του Μουφ. Οι δυο φίλοι συμφώνησαν να μην πουν σε κανέναν τίποτα. Το γεγονός αυτό βασάνιζε τις νύχτες τον Τομ . Ο Τομ φεύγει από το σπίτι και ορκίζεται να μην ξαναγυρίσει. Με τον Χακ και τον Τζο Χάρπερ θέλουν να ξεφύγουν από την μονοτονία του χωριού και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πειρατών. Σε μια σχεδία κρυφά φορτώνουν μερικά τρόφιμα και ξεκινούν για το κοντινό νησί.

4 Το χωριό φωταγωγείται και κανείς δεν πηγαίνει για ύπνο ο δε Τομ διηγείται με υπερβολή τις περιπέτειες τους. Ο Τομ είχε γυρίσει εγκαίρως για να καταθέσει και σαν μάρτυρας στη δίκη του Μουφ. Όλοι τον θεωρούσαν ένοχο και ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα καταδικαζόταν. Διηγήθηκε όσα είδε εκείνο το βράδυ στο νεκροταφείο και κατηγόρησε τον Τζο για δολοφόνο. Ο Τομ γίνεται ήρωας και όλοι τον συγχαίρουν. Ύστερα από λίγες μέρες και ενώ τριγυρνούσε με το φίλο του τον Χακ είδαν σε ένα έρημο και στοιχειωμένο σπίτι τον Τζο, τον ινδιάνο με ένα φίλο του ελεύθερο, να εξετάζουν ένα θησαυρό που είχαν κλέψει και να σχεδίαζουν να σκοτώσουν την κυρία Ντάγκλας. Η κυρία Ντάγκλας ήταν η χήρα του δικαστή που είχε βάλει φυλακή το Τζο και ήθελε να πάρει εκδίκηση. Ο Χακ έτρεξε να ειδοποιήσει τη γυναίκα. Ζήτησε επίσης βοήθεια από ένα χωρικό και τους γιούς του και έτσι έσωσαν τη χήρα. . Η κυρία Ντάγκλας κράτησε κοντά της τον Χακ σαν δικό της παιδί, μια και της είχε σώσει τη ζωή. Ενώ ο Χάκι έτρωγε με την κυρία Ντάγκλας ήρεμος και σκεφτόταν το θησαυρό που είχε δει, ο Τομ και η Μπέκυ ψάχνοντας στη σπηλιά για καινούργια μονοπάτια χάθηκαν. Κάποια στιγμή άκουσαν φωνές και είδαν τον Τζο με τον συνεργό του. Κρύφτηκαν ενώ είχαν παγώσει από το φόβο τους. Τότε ακουστήκαν φωνές έξω από την σπηλιά. Ήταν ο σερίφης με τους ανθρώπους του. Οι ληστές έφυγαν φοβισμένοι. Τα παιδιά σώθηκαν και γύρισαν κουρασμένα στα σπίτια τους. Από αυτή την περιπέτεια ο Τομ κρυολόγησε και έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι για λίγες μέρες έγινε όμως γρήγορα καλά . Μερικές μέρες αργότερα συζητούσαν με το Χακ για το άδοξο τέλος των ληστών που πέθαναν από ασιτία μέσα στην σπηλιά όταν ο σερίφης την σφράγισε. Τα παιδιά αναρωτιόντουσαν γιατί γύρισαν οι ληστές πίσω στη σπηλιά . Για να πάρουν τέτοιο ρίσκο μάλλον είχαν κρύψει το θησαυρό στη σπηλιά και γύρισαν να τον πάρουν

5 Ο Τομ και ο Χακ εξερευνώντας τη σπηλιά βρίσκουν το μπαούλο με το θησαυρό και χορεύουν γύρω του ευτυχισμένοι. Γυρίζουν στο χωριό και μοιράζονται τη χαρά τους και το θησαυρό με τις οικογένειες τους . Ο Τομ και ο Χακ είναι πλέον πλούσιοι. Ο πατέρας της Μπέκυ καταθέτει στην τράπεζα το θησαυρό του Τομ ώστε αργότερα να τον Βοηθήσει να γίνει ένας διάσημος δικηγόρος όσο για το Χακ η στοργική κυρία Ντάγκλας είναι η καινούργια του οικογένεια , και πηγαίνει κάθε μέρα στο σχολείο μαζί με τον Τομ. Ο Τ ο μ Σ ό γ ι ε ρ έ χ ε ι ό λ α ό σ α ή θ ε λ ε ! ! ! ΤΕΛΟΣ

6 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ Στο μυθιστόρημα "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ", η πλοκή ξετυλίγεται σε μια μικρή πόλη στις όχθες του Μισισιπή και τα πρόσωπα των ηρώων -τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες- είναι εμπνευσμένα από τους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή . Ο συγγραφέας γράφει πολύ ζωντανά και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του βιβλίου με τέτοιον τρόπο που νιώθεις ότι τους γνωρίζεις καιρό. Καταφέρνει να κάνει την πλοκή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πατώντας πάνω σε ένα τραγικό γεγονός εμπλουτίζοντάς το με δράση και περιπέτεια. Υπάρχει αγωνία και φόβος κάποιες στιγμές όμως ξεπερνιούνται με το χιούμορ του κεντρικού ήρωα και των φίλων του . Ο Τομ είναι ένα ορφανό αγόρι, απροσδιόριστης ηλικίας. Είναι ένα φυσιολογικό παιδί, άτακτο και ανεύθυνο (αλλά καλόκαρδο στο βάθος), που καταφεύγει σε θεατρινισμούς, σε ψέματα και μικροκλοπές, και που κατορθώνει πολύ συχνά να βγαίνει νικητής. Ο συγγραφέας ζωντανεύει με εικόνες τον μικρό ήρωα ,που ήταν φτωχούλης και, λίγο-πολύ, ζούσε όπως πολλά παιδιά ανά τον κόσμο τότε και σήμερα. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε τόσο δημοφιλές είναι επειδή προβάλει τις παιδικές αταξίες και περιπέτειες , καθώς και την πρώτη αγάπη του μικρού αγοριού. Το βιβλίο δεν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, διαβάζεται γρήγορα. Αυτό οφείλεται στον απλό τρόπο γραφής και στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεδιπλώνεται κάνοντας τον αναγνώστη να μην θέλει να το αφήσει. Δεν βρήκα κάτι αρνητικό στο βιβλίο , αφού με ενθουσίασε από όλες τις απόψεις και το θεωρώ αψεγάδιαστο.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ: ΒΙΒΛΙΟΜΑΘΕΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google