Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).

2 Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  1789  (Φεβρουάριος) Γίνεται η εκλογή των αντιπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης.  (5 Μαΐου) Ξεκινάν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.  (9 Μαΐου) Οι ευγενείς αυτοανακηρύσσονται Εθνική συνέλευση.  (20 Ιουνίου) Η Τρίτη τάξη συγκεντρώνεται στην Αίθουσα Σφαιριστηρίου, απαιτώντας να δοθεί Σύνταγμα στη χώρα. Η εναρκτήρια συνεδρίαση των γενικών τάξεων (5 Μαΐου 1789) στις Βερσαλλίες, όπως την εικόνισε σε ένα χαρακτικό του ο Μονέ. Η Γαλλική επανάσταση αποτέλεσε αποφασιστικό βήμα προς τη δημοκρατία.

3 Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  (23 Ιουνίου) Συνεδρίαση Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ με τις Γενικές Τάξεις για την παρεμπόδιση των αποφάσεων της Τρίτης Τάξης.  (9 Ιουλίου) Προσχώρηση στην Τρίτη τάξη, μεγάλος αριθμός ευγενών και κληρικών – Η συνέλευση ανακηρύσσεται Συντακτική. Σπάνια εικόνα του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ της Γαλλίας, σε λιθογραφία του 1791, με την τρίχρωμη κονκάρδα στο καπέλο.

4 Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΛΗΣ  (11 Ιουλίου) Η απομάκρυνση από την πρωθυπουργία του Νέκερ.  (14 Ιουλίου) Η άλωση της Βαστίλης (φυλακή&τόπος βασανιστηρίων των κρατουμένων αντιπάλων απολυταρχίας)  (4 Αυγούστου) Κατάργηση των φεουδαρχικών προνομίων.  (26 Αυγούστου) Ψήφιση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη – Θεμελίωση του νέου καθεστώτος. Ο Γάλλος τραπεζίτης και πολιτικός Ζακ Νέκερ. Η κατάληψη της Βαστίλης (14 Ιουλίου 1789), όπως εικονίζεται σε πίνακα της εποχής (φωτ. Igda).

5 Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ Το φρούριο της Βαστίλης, σύμβολο της αυθαιρεσίας και της καταπίεσης, κατελήφθη από τον επαναστατημένο λαό του Παρισιού στη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»). Η κατάληψη της Βαστίλης, της παλαιάς κρατικής φυλακής (14 Ιουλίου 1789), θεωρείται σύμβολο της κατάλυσης της μοναρχίας. Στη φωτογραφία, πίνακας του Σαρλ Τεβενέν, στον οποίο απεικονίζεται η σύλληψη του τελευταίου διοικητή της φυλακής Τουρντάν ντε Λονέ (Μουσείο Καρναβαλέ, Παρίσι).

6 Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  (5 Οκτωβρίου) Η συγκέντρωση του λαού στις Βερσαλλίες και η κυρίευση των Ανακτόρων.  1791  Ψήφιση του Συντάγματος του 1791 – Καθιέρωση της Συνταγματικής Μοναρχίας.  (Σεπτέμβριος) Η νέα συνέλευση, η Νομοθετική, διχάστηκε ανάμεσα στους μετριοπαθείς και τους Ιακωβίνους. Ένα επεισόδιο του αγώνα για την εξουσία: το κεφάλι του βουλευτή Φερό, ο οποίος τόλμησε να υπερασπίσει τη Συμβατική, επιδεικνύεται στον Μπουασί ντ’ Αγκλάς, σε πίνακα του Τελιέ. Η δραστηριότητα των Ιακωβίνων τέλειωσε μαζί με τον Ροβεσπιέρο.

7 Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  1792  (Απρίλιος) Κήρυξη του πολέμου από τη μεριά της Γαλλίας.  (21 Σεπτεμβρίου) Κατάργηση της Μοναρχίας από τη Συμβατική συνέλευση.  1793  Ο Λουδοβίκος και οι οικογένειά του φυλακίζονται.  (Ιανουάριος) Ο Λουδοβίκος εκτελείται.  (Ιούλιος) Σχηματισμός της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας και με επικεφαλής αρχικά τον Δαντόν και έπειτα το Ροβεσπιέρο, είχε στόχο την αντιμετώπιση της εξωτερικής απειλής, που για την επιτυχία της, έπρεπε να παταχθεί πρώτα η εσωτερική αντίδραση.

8 Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο αποκεφαλισμός του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ’ στις 21 Ιανουαρίου του 1793, σε πίνακα της εποχής. O Ροβεσπιέρος σε προσωπογραφία άγνωστου. Σύγχρονοι ιστορικοί έχουν αποκαταστήσει την προσωπικότητα του, που άλλοτε τη θεωρούσαν σύμβολο φανατισμού. (Παρίσι, Μουσείο Καρναβάλε)

9 Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  1794  (28 Ιουλίου) Η σύλληψη και η θανάτωση του Ροβεσπιέρου – Τέλος περιόδου τρομοκρατίας.  1795  (Αύγουστος) Η Συμβατική συνέλευση ψήφισε Νέο Σύνταγμα. Ιωάννα Νεράντζη Γ΄2 Μουσικό Γυμνάσιο Θεσ/νίκης 25/1/2006


Κατέβασμα ppt "Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google