Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα ποτάμια της Αφρικής Από: Ιωάννα Φουσκαρή Αναστασία Πατσιαούρα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα ποτάμια της Αφρικής Από: Ιωάννα Φουσκαρή Αναστασία Πατσιαούρα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα ποτάμια της Αφρικής Από: Ιωάννα Φουσκαρή Αναστασία Πατσιαούρα
Κωνσταντίνα Μουλιστάνου Τμήμα Ε1

2 Ο ποταμός Νείλος Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους κλώνους, από τους οποίους σχηματίζει: τον Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και τον Μπλε Νείλο από την Αιθιοπία. Χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου. Ο Νείλος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά και του κόσμου. Έχει μήκος περίπου χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

3 Ο ποταμός Κονγκό Ο ποταμός Κονγκό είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της κεντρικής Αφρικής. Το συνολικό του μήκος, που είναι km τον κατατάσσει δεύτερο σε μήκος στην Αφρική, μετά τον Νείλο. Ο Κονγκό και οι παραπόταμοί του διαρρέουν το κυρίως τροπικό δάσος βροχών («ζούγκλα») της Αφρικής, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο με πρώτο αυτό του Αμαζονίου στη Νότιο Αμερική. Είναι επίσης ο δεύτερος ποταμός του κόσμου σε έκταση της λεκάνης απορροής ( km² ή 28 φορές η έκταση όλης της Ελλάδας), και πάλι πίσω από τον Αμαζόνιο.

4 Ο ποταμός Νίγηρας Ο Νίγηρας είναι ο σημαντικότερος ποταμός της δυτικής Αφρικής, με μήκος περίπου στα χιλιόμετρα. Η ροή του σχηματίζει ένα μεγάλο τόξο. Ο Νίγηρας είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός ολόκληρης της Αφρικής (τον ξεπερνούν μόνο ο Νείλος και ο Κόνγκο). Ο σημαντικότερος παραπόταμος του Νίγηρα είναι ο Μπενουέ.

5 Ο ποταμός Ζαμβέζης Ο Ζαμβέζης είναι ποταμός της νοτιότερης Αφρικής. Το μήκος του φτάνει τα χλμ. και είναι ο 4ος μεγαλύτερος σε μήκος στην .Η Ζάμπια, την οποία διασχίζει κατά κύριο λόγο, έλαβε την ονομασία της από τον ποταμό. Σε όλη τη διαδρομή του σχηματίζει καταρράκτες, με πιο γνωστούς αυτούς της Βικτόρια. Στη συμβολή των παραποτάμων του (Σανιάτι, Καφούε) βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Καρίμπα και ένα φράγμα ύψους άνω των 100 μ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, που έχει μήκος 280 χλμ. και πλάτος 40 χλμ.

6 Ο ποταμός Bandama Η Bandama ποταμός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στην Ακτή του Ελεφαντοστού με μήκος περίπου 800χιλιόμετρα.Η  νοτιοανατολική ροή του ποταμού τροφοδοτείται από το Marahoué, Solomougou,Καν και Nzi ποτάμια και  εκβάλλει στο Tagba και στον Κόλπο της Γουινέας. Bandama ροές μέσω Λίμνη Kossou, μια μεγάλη  τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1973 από την κατασκευή του φράγματος στο Kossou Yamoussoukro, την πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, βρίσκεται δίπλα από τον ποταμό Bandama.

7 O ποταμός Όμο Ο Όμο είναι ένας ποταμός στο νότο της Αιθιοπίας. Το
Ο Όμο είναι ένας ποταμός στο νότο της Αιθιοπίας. Το μήκος του είναι περίπου 800 χλμ. Ο ποταμός πηγάζει στο κέντρο των βουνών της Αιθιοπία, ρέει στο νότο και εκβάλλει στην λίμνη Τουρκανά  (Ρουντόλφ).

8 Ο ποταμός Cavalla Ο Cavalla ποταμός (επίσης γνωστός ως Cavally Youbou ή  Diougou ποταμός) είναι ένας ποταμός στη Δυτική Αφρική που εκτείνεται από τα βόρεια του όρους Nimba στη Γουινέα, μέσω της Ακτής του Ελεφαντοστού, στη Λιβερία, και πίσω στα σύνορα της Ακτής του Ελεφαντοστού. Καταλήγει στον Κόλπο της Γουινέας 21 χιλιόμετρα ανατολικά του Harper, της Λιβερίας. Το νότιο αποτελεί τα δύο τρίτα των διεθνών συνόρων μεταξύ Λιβερίας και της Ακτής του Ελεφαντοστού. Έχει μήκος 515χιλιόμετρα (320  μίλια), και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στη Λιβερία.

9 Ο ποταμός Gambia Ο Gambia ποταμός είναι ένας σημαντικός
ποταμός στη Δυτική Αφρική, με μήκος χιλιομέτρων (700 μίλια) από το οροπέδιο Fouta Djallon στο βόρειο τμήμα προς το δυτικό τμήμα της Γουινέας μέσω της Σενεγάλης και της Γκάμπια τον Ατλαντικό Ωκεανό στην πόλη της Banjul. Ο ποταμός είναι γνωστός κυρίως λόγω της Γκάμπια, της μικρότερης χώρας της ηπειρωτικής Αφρικής.

10 Ο ποταμός Oueme Ο Ouémé ποταμός είναι ένας ποταμός στη Νιγηρία. Εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στη μεγάλη πόλη του Κοτονού του Μπενίν (πληθ.  ). Επίσης γνωστός ως Weme ποταμός, αυτός ο ποταμός έχει τις πηγές του στα βουνά Atakora του Μπενίν. Αυτός ο ποταμός είναι περίπου 300 μίλια (480 χλμ) και ρέει το παρελθόν απο τις πόλεις Carnotville και Ouémé σε μεγάλο δέλτα στον κόλπο της Γουινέας κοντά στην πόλη λιμάνι του Κοτονού.

11 Τ Ε Λ Ο Σ


Κατέβασμα ppt "Τα ποτάμια της Αφρικής Από: Ιωάννα Φουσκαρή Αναστασία Πατσιαούρα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google