Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Εμένα με νοιάζει … Στάση βροχοσταλίδων (συνέχεια)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Εμένα με νοιάζει … Στάση βροχοσταλίδων (συνέχεια)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Εμένα με νοιάζει … Στάση βροχοσταλίδων (συνέχεια)

2 Ονοματικές και ρηματικές φράσεις Ονοματική: λ λ λ λέγεται μια φράση όταν οι λέξεις από τις οποίες αποτελείται είναι ονόματα (ουσιαστικά, επίθετα). Η υπογραφή συμφωνίας για το περιβάλλον. Π.χ.

3 Ρηματική: λέγεται μια φράση όταν περιλαμβάνει ρήμα. Υπογράφτηκε συμφωνία για το περιβάλλον. Π.χ.

4 Π.χ. Η υπογραφή συμφωνίας. Υπογράφτηκε συμφωνία. Μπορούμε να μετατρέψουμε μια ονοματική φράση σε ρηματική και το αντίστροφο. Η ρύπανση της θάλασσας. Ρυπαίνω τη θάλασσα.

5 Ρήματα παράγωγα από ονόματα Πολλές λέξεις που χρησιμοποιούμε σχηματίζονται από άλλες λέξεις (παραγωγή). Η αρχική λέξη λέγεται πρωτότυπη, ενώ αυτή που παράγεται παράγωγη. Π.χ. πηγήκόποςαρχήπάληξερόςβαρύςκλειδί πηγάζω κοπιάζω αρχίζω παλεύω ξεραίνω βαρύνω κλειδώνω

6 Ουδέτερα σε -ι Τα ουδέτερα ουσιαστικά που τελειώνουν σε –ι γράφονται με ι. Εξαιρούνται το βράδυ, το δάκρυ, το στάχυ, το δόρυ, το δίχτυ, το οξύ.

7 - στάχυα - βράδια Κλητ. τα στάχυατα βράδια Αιτ. των σταχυώντων βραδιών Γεν. τα στάχυατα βράδια Ονομ. Πληθυντικός αριθμός - στάχυ - βράδυ Κλητ. το στάχυτο βράδυ Αιτ. του σταχυούτου βραδιού Γεν. το στάχυτο βράδυ Ονομ. Ενικός αριθμός


Κατέβασμα ppt "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Εμένα με νοιάζει … Στάση βροχοσταλίδων (συνέχεια)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google