Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Μαρία Αμπατζή, Ε2, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά στέγαζε τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου Α’, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων. Το ίδιο το Κτήριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε, εκσυγχρονίστηκε.

3 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ως τοποθεσία ανέγερσης επιλέχθηκε ο λόφος της Μπουμπουνίστρας, μια κομβική θέση, κεντρικό σημείο της νέας πρωτεύουσας, αντίκρυ στην Ακρόπολη και τις παρυφές της Αθήνας. Η πρόταση αυτή έγινε από τον διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημο αρχιτέκτονα της βαυαρικής αυλής Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ (Friedrich von Gaertner ).

4 ΑΝΕΓΕΡΣΗ Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 6 Φεβρουαρίου Τον επόμενο μήνα στην οικοδομή δούλευαν 520 άτομα• Γερμανοί αρχιτέκτονες, Έλληνες και Ιταλοί μάστορες συνεργάστηκαν στην κατασκευή, για την ολοκλήρωση της οποίας ξαναλειτούργησαν και τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη.

5 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ο Γκαίρτνερ σχεδίασε ένα κτήριο με τέσσερις εξωτερικές πτέρυγες των τριών ορόφων η καθεμία, μια μεσαία πτέρυγα με δύο πατώματα και δύο αυλές και κλιμακοστάσια που διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων. Στο υπόγειο στεγάζονταν οι αποθήκες, στο ισόγειο η Γραμματεία και το Ανακτορικό Ταμείο, το καθολικό παρεκκλήσι του βασιλιά, το θησαυροφυλάκιο και τα μαγειρεία. Στον 1ο όροφο βρίσκονταν η Αίθουσα του Θρόνου, η Αίθουσα Τροπαίων, η Αίθουσα των Υπασπιστών, η Αίθουσα Χορού, η Αίθουσα Παιγνίων, η Τραπεζαρία και τα βασιλικά διαμερίσματα. Το 2ο δεύτερο όροφο καταλάμβαναν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα των διαδόχων, του αυλάρχη και του προσωπικού των Ανακτόρων.

6 Το κτίριο

7 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ακριβώς δίπλα στο κτήριο των Ανακτόρων διαμορφώθηκε, με την προσωπική φροντίδα της Βασίλισσας Αμαλίας, ο Βασιλικός Κήπος, ο οποίος κάλυπτε την έκταση που έχει μέχρι και σήμερα. Η φύτευση του κήπου ανατέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1840 στο Γάλλο κηποτέχνη Φρανσουά Λουί Μπαρώ (François Louis Bareaud), ο οποίος σχεδίασε το εσωτερικό δίκτυο των οδών και καθόρισε τη μορφή και τη θέση των διακοσμητικών στοιχείων, των κτισμάτων, των υδάτινων εκτάσεων και των περίφρακτων χώρων του.

8 Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Έως το 1922 το κτήριο κατοικούνταν από τη βασιλική οικογένεια. Εξαιτίας όμως της Μικρασιατικής Καταστροφής, στεγάστηκαν στο κτήριο, μαζί με δημόσιες υπηρεσίες, πολλοί φορείς που ασχολούνταν για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων (πχ. η Αστυνομία Πόλεων, η Χ.Ε.Ν., ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κ.ά.). Λειτούργησαν, επίσης, ιατρείο βρεφών, οικοτροφείο φοιτητών, νοσοκομείο και ορφανοτροφείο. Τελικά, το 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ύστερα από πολλές συζητήσεις στη Βουλή, αποφάσισε τη στέγασή της, μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων.

9 ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ Από το 1975 γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση του κτηρίου, με σκοπό την καλύτερη δυνατή λειτουργία των υπηρεσιών.   Το σημαντικότερο έργο υποδομής ήταν η κατασκευή πενταώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης• ακολούθως πραγματοποιήθηκε σειρά εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, όπως η διευθέτηση της κυκλοφορίας εισόδων και εξόδων του σταθμού, η μαρμαρόστρωση και η φύτευση του περιβόλου.  

10 ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ Το 2002 τοποθετήθηκε στο Περιστύλιο της Αίθουσας Συνεδριάσεων της Ολομέλειας το Μνημείο της μάχης της Πίνδου του Χρήστου Καπράλου. Η ανάγλυφη ζωφόρος, μήκους 40 μέτρων και ύψους 1,10 μέτρων, εξιστορεί σε επτά επεισόδια τα περάσματα από την Ειρήνη, τον Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και πάλι την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση.

11 ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Μαρία Αμπατζή, Ε2, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ.


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google