Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο προφήτης Ησαΐας Μαθητής: Άρης Χατζηαργύρης Καθηγητής: Γ.Καπετανάκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο προφήτης Ησαΐας Μαθητής: Άρης Χατζηαργύρης Καθηγητής: Γ.Καπετανάκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο προφήτης Ησαΐας Μαθητής: Άρης Χατζηαργύρης Καθηγητής: Γ.Καπετανάκης
Μάθημα: Θρησκευτικά

2 Λίγα λόγια για τον Ησαΐα
Ο Ησαΐας ήταν Εβραίος και ένας από τους Μεγάλους Προφήτες, ο πρώτος που αναφέρεται στη σειρά, της Παλαιάς Διαθήκης, στον οποίο και αποδίδεται παραδοσιακά η συγγραφή του ομώνυμου βιβλίου της Αγίας Γραφής. Ειδικότερα ο Ησαΐας χαρακτηρίζεται ο σημαντικότερος προφήτης τόσο από τους θεολόγους μελετητές, ακόμη και της Καινής Διαθήκης, όσο και από τους ιστορικούς ερευνητές επί της ζωής των Εβραίων της εποχής του.

3 Γενικές πληροφορίες Ο Ησαΐας που το όνομά του στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει «ο Θεός σώζει» ήταν γιος του Αμώς (συνώνυμου του Προφήτη Αμώς). Γεννήθηκε πιθανώς στην Ιερουσαλήμ περί το 765 π.Χ.. Σύμφωνα με κάποια ραββινική παράδοση ήταν ανεψιός εκ πατρός του Βασιλέως των Ιουδαίων Αμασίου, η δε κόρη του είχε παντρευτεί τον Βασιλέα Μανασσή

4 Συνέχεια  Από τις παραδόσεις αυτές καθίσταται εμφανές πως, αν και δεν διασταυρώνονται ιστορικά, τουλάχιστον αποδίδουν στον Ησαΐα σπουδαία και αριστοκρατική καταγωγή. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το ύφος των κειμένων του βιβλίου του, πλούσιο, εκφραστικό, ελκυστικό και κλασικά σοβαρό για έναν Προφήτη.

5 Η Θεϊκή κλήση Η επίσημη θεϊκή πρόσκληση του Ησαΐα στο προφητικό αξίωμα όπως ο ίδιος μαρτυρεί προσδιορίζεται περί το 738 π.Χ., στο τελευταίο δηλαδή έτος της βασιλείας του Οζίου και του πρώτου της βασιλείας του Ιωάθαμ. Μάλιστα κατά τον ίδιον τούτο συνέβη όταν κάποια μέρα ευρισκόμενος στο ιερό: «είδε τον Κύριον καθήμενον επί θρόνου υψηλού και επηρμένου» ενώ ο ναός πλημμύριζε από φως δόξας. Τα δε εξαπτέρυγα Σεραφείμ στέκονταν γύρω από το θρόνο που προσφωνούσαν και αντιφωνούσαν μεταξύ τους δοξολογώντας τον Θεό λέγοντας: «άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πάσα η Γη της δόξης αυτού».

6 Ησαΐας:Προφήτης της αλήθειας
Το 722 πριν από τη γέννηση του Χριστού, η κατάσταση στα Ιεροσόλυμα ήταν πολύ δύσκολη. Οι Ασσύριοι, που είχαν ήδη καταλάβει τη Σαμάρεια και την Ιουδαία, είχαν κυκλώσει την πόλη. Οι κάτοικοι είχαν κυριευτεί από πανικό. Ακόμα και ο βασιλιάς είχε κρυφτεί, όχι μόνο επειδή φοβόταν τους Ασσυρίους, αλλά και επειδή φοβόταν μήπως ο ίδιος ο λαός του, που χρόνια τώρα εξαπατούσε, ξεσηκωθεί εναντίον του.  Σε ένα σημείο της αγοράς είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Εκεί βρισκόταν ο προφήτης Ησαΐας, που δίδασκε και παρηγορούσε το φοβισμένο λαό

7 Εικόνες με τον προφήτη Ησαΐα

8 Άλλες λίγες εικόνες

9


Κατέβασμα ppt "Ο προφήτης Ησαΐας Μαθητής: Άρης Χατζηαργύρης Καθηγητής: Γ.Καπετανάκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google