Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ  Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη

2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ   Η Μεγάλη Εκκλησία, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός.

3 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης  ο Ναός μετατράπηκε σε τέμενος , ενώ από το 1934 και μέχρι σήμερα αποτελεί  μουσειακό  χώρο.

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

5 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ  Η πρώτη Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 360 επί της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίου Β΄ και μαζί με το ναό της Αγίας Ειρήνης αποτελούσε τον κύριο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας και έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 404 και χτίστηκε εξαρχής τα επόμενα χρόνια. 

6 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ Κατά τη Στάση του Νίκα το 532μ.Χ, υπέστη μεγάλη φθορά και το κτίσιμο του ναού που διατηρείται ως σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα  Ιουστινιανό Α.

7 ΟΙ ΚΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Αρχιτέκτονες του ναού ήταν οι γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο. Για την κατασκευή του που ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα εργάστηκαν 10,000 άτομα για 5 χρόνια ασταμάτητα.

8 Πως κτιστικά η Αγία Σοφία
Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι κτιστοί τετράγωνοι στύλοι, που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρουλος, με διάμετρο 31 μέτρων. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του   Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη


Κατέβασμα ppt "Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google