Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΡΤΙΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΠΟΖΑ ΑΝΝΑ – ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΟΥ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΕ01

2 Θεσσαλονίκη, η πόλη του Κασσάνδρου «η πρώτη μετά την πρώτη»
Ο Παύλος στην πόλη

3 Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς
Εποχη παλαιολογων Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Μονή Βλατάδων Τσαούς μοναστήρι

4 Το μόνο βυζαντινό μοναστήρι που ακόμη λειτουργεί
Ιδρυτές: Δωρόθεος και Μάρκος Βλατής Χρονολογία: Μεταξύ 1351 & 1371 Ήταν αφιερωμένη στο Χριστό Σωτήρα και σήμερα στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Το βυζαντινό του τμήμα που σώζεται είναι το καθολικό του. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη, κοντά στα βόρεια τείχη της Θεσσαλονίκης. Ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο , είναι δηλαδή Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή.

5 Παρεκκλήσι του Απ.Παύλου
Κυρίως Ναός- Άγιο Βήμα Παρεκκλήσι του Απ.Παύλου

6 Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών
Προσθήκες του 20ου αιώνα Ανοιχτή Νότια Στοά Πρόπυλο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών

7 Οι τρεις Παίδες εν καμίνω
Οι τοιχογραφίες του καθολικού είναι των τελών του 14ου και των αρχών του 15ου αιώνα, διακρίνονται τα σφυροκοπήματα για την τοποθέτηση επιχρίσματος. Ο Ναός υπέστη πολλές και σοβαρές αλλοιώσεις κατά την πάροδο των αιώνων. Η μεγαλύτερη έγινε όταν μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους κατακτητές της Θεσσαλονίκης, το 1387.  Άγιος Δημήτριος Οι τρεις Παίδες εν καμίνω

8 Στη νότια πύλη της Μονής βρίσκεται το Ηγουμενείο(1926)
Νοτιοδυτικά βρίσκεται το παρεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου(1937) Απέναντι από το καθολικό βρίσκεται το Σκευοφυλάκιο(1937) Στο προαύλιο υπάρχει βρύση με την καρκινική γραφή « Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»

9 ΛΕΙΨΑΝΑ Αγ.Γρηγορίου Θεολόγου Αγ.Αθανασίου Αγ.Ιακώβου του Πέρσου Αγ. Προκοπίου Αγ. Μοδέστου Αγ. Αναργύρων. ΣΥΛΛΟΓΕΣ – ΚΕΙΜΗΛΙΑ Φορητές βυζαντινές-μεταβυζαντινές εικόνες. Μοναδικά Βυζαντινά -μεταβυζαντινά χειρόγραφα. Το Καυκίον ή Άγιον Ποτήριον ή Αγιόκουπα. Στον ξενώνα φιλοξενούνται φοιτητές από όλον τον κόσμο που φοιτούν στη θεολογική σχολή ή μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

10 Το 1965 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ίδρυσε στο χώρο της Μονής το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η φωτογράφηση των χειρογράφων του Αγίου Όρους και άλλων μοναστηριών. Η συλλογή διαφανειών μικρογραφιών των χειρογράφων. Η έκδοση του περιοδικού «Κληρονομία» Η έκδοση θεολογικών δοκιμίων και μελετών. Η έκδοση λειτουργικών κειμένων και εγχειριδίων εκκλησιαστικής μουσικής. Η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και μαθημάτων .

11 Μονή Λατόμου ή Ναός Οσίου Δαβίδ

12 Ο ναός, που αποτελεί πρόδρομο του σταυροειδούς, ήταν ένα τετράγωνο κτίριο με κόγχη στα ανατολικά και μέσα στο τετράγωνο σχηματιζόταν ισοσκελής σταυρός από 4 μικρά διαμερίσματα.Υπήρχε επίσης τρούλος που αντικαταστάθηκε απ΄κεραμωτή στέγη. Η μονή ήταν αφιερωμένη στο Χριστό Σωτήρα του Λατόμου και το προσωνύμιο αυτό οφείλεται στα λατομεία πέτρας της περιοχής.Μετά το 1921 ο ναός αφιερώθηκε στον όσιο Δαβίδ τον Δεντρίτη

13 Απεικονίζει το όραμα του Ιεζεκιήλ
Ο Χριστός Σωτήρας Το μοναδικό ψηφιδωτό της κόγχης καλύφθηκε με δέρμα βοδιού, για να γλυτώσει και από τον Μαξιμιανό και στην εικονομαχία και στην Τουρκοκρατία. Απεικονίζει το όραμα του Ιεζεκιήλ Ο προφήτης Ιεζεκιήλ Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ως μόσχος

14 Ο Χριστός παρουσιάζεται έφηβος, αγένειος,κάθεται σε ουράνιο τόξο μέσα σε δόξα. Περιβάλλεται από τέσσερα ζώα, σύμβολα των Ευαγγελιστών. Στα πόδια του ρέουν οι ποταμοί του Παραδείσου, που καταλήγουν στον Ιορδάνη. Στα δύο άκρα οι προφήτες Ιεζεκιήλ και Αβακούμ.

15 Άλλες τοιχογραφίες του 12ου και 14ου αιώνα

16 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.monastiria.gr/index.
«Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων», έκδοση της Ιεράς Μονής Βλατάδων, Θεσσαλονίκη 1999 Άρθρο του π.Βασίλειου Καλλιακμάνη στην εφημερίδα Μακεδονία (24/06/2012) «Ο Όσιος Δαβίδ ο εν Θεσσαλονίκη και η μονή Λατόμου»

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google