Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής ‘’Η ανάπτυξη του Χ.Α.Α Αίτια και συνέπειες’’ Πτυχιακή εργασία Επιβλέπων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής ‘’Η ανάπτυξη του Χ.Α.Α Αίτια και συνέπειες’’ Πτυχιακή εργασία Επιβλέπων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής ‘’Η ανάπτυξη του Χ.Α.Α Αίτια και συνέπειες’’ Πτυχιακή εργασία Επιβλέπων καθηγητής: κ. Μπογάς Χρήστος Στούπας Ευθύμιος ΑΜ: 9613

2  Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είναι μια οργανωμένη αγορά, στην οποία διενεργούνται με βάση ορισμένους κανόνες οι αγοραπωλησίες μετοχών, ιδρυτικών τίτλων και ομολογιών. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, στην επίσημη χρηματιστηριακή αγορά και στην παράλληλη.

3  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αρμόδια για την εποπτεία της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά. Στόχος της αποτελεί η διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς, ο περιορισμός του συστηματικού κινδύνου, και η προστασία του επενδυτικού κοινού με την προώθηση της διαφάνειας.

4  Ως θεσμός τα Χρηματιστήρια Αξιών, εμφανίστηκαν στις βιομηχανικές χώρες της Δύσης από τα τέλη του 18 ου έως τα τέλη του 19 ου αιώνα. Έπειτα, ο θεσμός των ανωνύμων εταιριών στην Ελλάδα εμφανίσθηκε από τους ομογενείς που ζούσαν ως τότε στην Κεντρική Ευρώπη.

5  Η σταδιακή δημιουργία ανώνυμων εταιριών αλλά και η πρακτική του δανεισμού, που ακολούθησε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος για την κάλυψη των αναγκών του, δημιούργησε την ανάγκη εξεύρεσης ενός μέρους όπου οι μετοχικοί και ομολογιακοί τίτλοι θα ανταλλασσόταν.

6  Το πρώτο ελληνικό χρηματιστήριο, που ιδρύθηκε στον Πειραιά, ήταν μια μικτή αγορά εμπορευμάτων και αξιών ταυτόχρονα. Βέβαια, το Χρηματιστήριο αυτό, ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει επαρκή κίνηση χρηματιστηριακών τίτλων.

7  Πάνω από το ιστορικό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου, βρισκόταν η «Λέσχη των εμπόρων Αθηνών», χώρος που χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάντησης των επαγγελματιών.

8  Η Ωραία Ελλάς από ψυχαγωγικό κέντρο, μετατράπηκε σε Μετοχοπρατήριον, όπως ονομάστηκε από τον κ. Ευαγγελίδη. Οι συναλλαγές που εισήγαγαν οι ομογενείς ήταν γνήσιες χρηματιστηριακές πράξεις. Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα ανεπίσημο Χρηματιστήριο στην Αθήνα.

9  Έμβλημα του ήταν ο Φτερωτός Ερμής απ’ όπου και το επίσημο Χρηματιστήριο εμπνεύστηκε το έμβλημα του. Βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης ήταν οι ομολογίες των Εθνικών Δανείων.

10  Το Χρηματιστήριο Αθηνών ιδρύθηκε την 30 η Σεπτεμβρίου 1876, επί κυβερνήσεως Αλ. Κουμουνδούρου. Ο πρώτος κανονισμός αναφέρετε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο φύλλο της 12 ης Νοεμβρίου 1876. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το χρηματιστήριο θα συντηρούνταν με ετήσιες εισφορές των μελών του.

11  Η πρώτη ουσιαστική κρίση του Χρηματιστηρίου έγινε όταν μετά από συνεχείς κυβερνητικές μεταβολές, ο Χαρίλαος Τρικούπης βρέθηκε και πάλι στην εξουσία και ανήγγειλε την αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών και ουσιαστικά την πτώχευση του κράτους την 1 η Δεκεμβρίου 1893. Βέβαια, είχαν προηγηθεί αρκετές κρίσεις πολύ μικρότερης κλίμακας.

12  Η άνοδος του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, και το 1898 όταν και πραγματοποιήθηκε ο διακανονισμός για το εθνικό χρέος.

13  Στη συνέχεια ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος ύφεσης που προήλθε από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων το 1912 και του Α’ Παγκόσμιου πολέμου το 1914 και συνεχίστηκε μέχρι και την Μικρασιατική εκστρατεία {1918-1923}.

14  Μία ακόμη μεγάλη κρίση ήταν η Διεθνής Χρηματιστηριακή κρίση του 1929 όπου ξεκίνησε με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων τον Οκτώβριο του 1929. Έως το Δεκέμβριο η κατάσταση στο χρηματιστήριο επιδεινώθηκε ανησυχητικά.

15  Το Χρηματιστήριο περισώθηκε χάρη στην απόφαση του Συνδικάτου των Τραπεζών να χορηγήσει δάνειο 70 εκ δραχμών σε 30 μέλη του Χρηματιστηρίου. Επίσης απαγορεύτηκαν και πάλι οι προθεσμιακές συναλλαγές. Τα μέτρα όμως αυτά δεν στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν την κατακόρυφη υποχώρηση των τιμών.

16  Κατά την περίοδο 1940-1952 οι επιδράσεις του πολέμου υπήρξαν έντονες. Η βιομηχανία βρέθηκε σε πλήρη αδράνεια και σχεδόν κατεστραμμένη. Το οδικό δίκτυο και οι υποδομές είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές, η ναυτιλία είχε απολέσει το 70% της δυναμικότητας της

17  Μετά από μία μεγάλη περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονταν πάλι από το 1972 με τη δικτατορία και την κυπριακή κρίση. Ενδεικτικά το 1974 το εθνικό ακαθάριστο προϊόν μειώθηκε κατά 3,8%.

18  Η τελευταία κρίση σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε το 1999 και παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη χρηματιστηριακή κρίση του 1929 στη Wall Street. Και στα δύο χρηματιστήρια παρατηρήθηκαν κερδοσκοπικές τάσεις ενώ η χρηματιστηριακή κρίση οδήγησε και τις δύο χώρες σε περίοδο ύφεσης. Οι τάξεις που πλήγηκαν περισσότερο ήταν οι ιδιώτες χρηματιστηριακοί επενδυτές.

19 Σας ευχαριστώ πολύ


Κατέβασμα ppt "Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής ‘’Η ανάπτυξη του Χ.Α.Α Αίτια και συνέπειες’’ Πτυχιακή εργασία Επιβλέπων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google