Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΥΡΤΩ ΤΡΑΚΑΔΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΥΡΤΩ ΤΡΑΚΑΔΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΥΡΤΩ ΤΡΑΚΑΔΑ

2 Εισαγωγή: Αίγυπτος ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες το βορειοανατολικό τμήμα της Αφρικής, το οποίο διαρρέει ο ποταμός Νείλος. Η χώρα γεωγραφικά ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα: το νότιο και ορεινό αποτελούσε η Ανω Αίγυπτος και το βόρειο με το Δέλτα του Νείλου, που βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα, η Κάτω Αίγυπτος. Η προέλευση των πρώτων κατοίκων της Αιγύπτου είναι άγνωστη και καμία επιστημονική απάντηση σε ό,τι αφορά την καταγωγή τους δεν είναι πειστική. Πρόκειται μάλλον για λαούς διαφορετικής προέλευσης.

3 Ιστορία: Στην Αίγυπτος στα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ. εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα οργανωμένης ζωής. Είναι οικισμοί νεολιθικού χαρακτήρα, οι κάτοικοι των οποίων σχολούνται με την γεωργία, το κυνήγι και το ψάρεμα. Στη 4η χιλιετία π.Χ πληθαίνουν οι οικισμοί στην κοιλάδα του Νείλου. Οι κάτοικοι γνωρίζουν τη χρήση των μετάλλων και καλλιεργούν συστηματικά τη γη. Είναι χωρισμένοι σε φυλές, κάθε μια από τις οποίες έχει το δικό της ηγεμόνα. Οι διάφορες φυλές ενώνονται σε δύο βασίλεια: της Άνω και Κάτω Αιγύπτου. Στα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ ο Μήνης ενώνει τα δύο βασίλεια και δημιουργεί ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα την Μέμφιδα. Αρχαίο βασίλειο π.Χ. πρωτεύουσα Μέμφιδα. Μέσο βασίλειο π.Χ. πρωτεύουσα Θήβα. Νέο βασίλειο π.Χ πρωτεύουσα Θήβα. Ξένη κατάκτηση: 1) Από το 11ο ως τον 7ο αιώνα η Αίγυπτος παρακμάζει και βρίσκεται υπό ξένη κυριαρχία 2) Από 7ο αι ως 525 π.Χ η Αίγυπτος απέκτησε ανεξαρτησία από τους Ασσύριους και διάφοροι φαραώ διοικούν την χώρα. 3) Από το 525 ως το 332 π.Χ η Αίγυπτος ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκράτορα. Το 333 π.Χ στην Ισσό ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες και προελαύνει στην Αίγυπτο και το 332 π.Χ ανακηρύχθηκε φαραώ στη Μέμφιδα.

4 Κοινωνία: Οικονομια: Στην κορυφή βρισκόταν ο φαραώ, ο οποίος ενσάρκωνε τον επίγειο θεό αλλά και το κράτος. Στην κοινωνική ιεραρχία κάτω απ' αυτόν βρίσκονταν οι ιερείς, οι ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι και οι γραφείς που συγκροτούσαν την τάξη των ισχυρών. Ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα αποτελούσαν οι επαγγελματίες στρατιωτικοί. Το μεγαλύτερο μέρος της αιγυπτιακής κοινωνίας αποτελούσαν οι ελεύθεροι πολίτες, γεωργοί ή. Τέλος οι δούλοι προέρχονταν από τους πολέμους ή αγοράζονταν από τους εμπόρους.. Ωστόσο, στην ιεραρχημένη αιγυπτιακή κοινωνία διακρίνουμε κάποια κοινωνική ευελιξία. Η οικονομία της Αρχαίας Αιγύπτου βασίζεται στην καλλιεργια της γης. Ο ποταμός Νείλος εξασφάλιζε την απαραίτητη άρδευση. Επιπλέον οι Αιγύπτιοι ηταν ένας απ’ τους πρώτους λαούς που χρησιμοποίησαν το άροτρο κάτι το οποίο προσέφερε μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή, με πολλά αποθέματα και τους επέτρεψε την εξαγωγή των αγαθών αυτων. Έτσι προωθήθηκε/αναπτύχθηκε το εμπόριο (ο Νείλος βοήθησε κι εδώ) και οδήγησε στην αύξηση του πλούτου καθώς και στην άνωδο του βιοτικού επιπέδου.

5 Θρησκεία: Η πολυθεϊα είναι χαρακτηριστικό της Αιγύπτου. Οι θεοί παρουσιάζονται με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι καποιου ζώου. Ο μεγαλύτερος θεός ήταν ο Ρα, ο θεός του ήλιου, τον οποίο εκπροσωπούσε ο φαραώ στη γη. Άλλοι συμαντικοί θεοί είναι η Ίσις, ο Όσιρις, ο Ώρος και ο Άμμωνας. Ο φαραώ ήταν ο γιος του Ρα. Έτσι στο πρόσωπο του βλέπαν τον επίγειο θεό. Οπότε το κράτος απέκτησε θεοκρατικό χαρακτήρα. Πεποιθήσεις περί θανάτου Στις πεποιθήσεις των Αιγυπτίων περί ψυχής περιλαμβανόταν η πίστη πως με την ταρίχευση και τη μουμιοποίηση διατηρείτο η ταυτότητα του ατόμου στην μεταθανάτια ζωή. Στην Αίγυπτο οι νεκροί τοποθετούνταν αρχικά σε καλαμένια φέρετρα στην καφτή άμμο. Τη συγκεκριμένη ταφική πρακτική ακολούθησαν οι ξύλινοι τάφοι και η εκτεταμμένη διαδικασία της μουμιοποίησης, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη σύνθετων ταφικών τελετουργικών.

6 ιερογλυφικα ΓραΦΗ: Στις χιλιετίες της ιστορίας της η αιγυπτιακή γραφή πήρε τρείς μορφές: την ιερογλυφική, τη δημοτική και την ιερατική. Τα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά είναι τα αρχαιότερα εικονιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία αιγυπτιακή γραφή. Η γραφή αυτή αποκρυπτογραφήθηκε από τον Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν το 1822, ο οποίος χρησιμοποίησε την περίφημη Στήλη της Ροζέττας. Μια λιγότερο χρονοβόρα εκδοχή των ιερογλυφικών είναι η ιερατική γραφή, η οποία αναπτύχτηκε σχεδόν ταυτόχρονα. Τα λογογράμματα είναι σύμβολα που σημαίνουν αυτό που απεικονίζουν. Η δημοτική γραφή επινοήθηκε για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής λογογραμματα

7 Τεχνη Όσον αφορά το πεδίο της τέχνης στην Αρχαία Αίγυπτο συναντά κανείς ανάγλυφες απεικονίσεις ζώων σε βράχους και σε κεραμικά, ενώ τα πιο διαδεδομένα σκεύη είναι φτιαγμένα από μάρμαρο και ξεχωρίζουν για το σμίλευμα και το γυάλισμά τους. Παράλληλα, έχουν αγαλματίδια από πηλό. Τα μεγάλα αγάλματα διακρίνονται για τον άγνωστο ως τότε ρεαλισμό. Την ίδια περίοδο εμφανίζονται και ζωγραφικές παραστάσεις σε τάφους. Στις ζωγραφιές χρησιμοποιούνται έντονα χρώματα όμως δεν υπήρχε ψευδαίσθηση βάθους. Οι εικόνες εικονίζουν τυπικά και τρέχοντα γεγονότα της ζωής. Οι μορφές απεικονίζονται είτε όρθιες με το αριστερό πόδι προτεταμένο, είτε καθιστές αλλά ακίνητες, ενώ κυριαρχεί η αίσθηση της ακαμψίας. Τέλος οι μετωπικοί ώμοι, το κεφάλι και τα πόδια σε πλάγια όψη προσδίδουν στο έργο κάτι το εξωπραγματικό. Η στάση αυτή θα γίνει το σήμα κατατεθέν της αιγυπτιακής τέχνης, από την οποία απουσιάζει γενικότερα η έννοια της προοπτικής.

8 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Οικοδομούντε μεγαλόπρεπα αρχιτεκτονικά μνημεία όπως ναοί, ανάκτορα και πυραμύδες. Οι πόλεις ήταν ατείχιστες και τα σπίτια ποικίλαν ανάλογα με την κοινωνική ταξη του καθενός. Τα πιο γνωστά έργα είναι ο ναός της Σφίγγας κι οι πυραμίδες της Γκίζας. Οι πυραμίδες ήταν μεγαλόπρεποι τάφοι των βασιλιάδων. Κτίσματα με ορθογώνια θέση και τριγωνικές πλευρές που καταλήγουν σε μυτερή κορυφή. Οι πυραμύδες χαρακτηρίζονται ως μεγαλιθικές, δηλαδή κατασκευάζονταν με μεγάλους λίθους. Η πρόσβαση στις πυραμίδες γίνονταν μέσω μια πομπικής οδού. Η πολεοδομική αρχή που επικρατεί είναι ο τετραγωνικός κάναβος.

9 ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΣΉΜΕΣ Οι Αιγύπτιοι, έχουν αρχαία μουσική παράδοση και αριθμό αξιόλογων μουσικών οργάνων. Ό,τι αφορά στη μουσική της αρχαίας Αιγύπτου έχει ανακαλυφθεί από απεικονίσεις. στις απεικονίσεις σχετικά με τη μουσική και το τραγούδι των Αιγυπτίων συναντάμε το φλάουτο και την άρπα. Τη μουσική τη χρησιμοποιούσαν στους ναούς και στο παλάτι, αλλά και στη καθημερινή ζωή. Η μουσική αυτής της περιόδου είναι φτιαγμένη από ημιτόνια. Από τα αρχαιότερά τους όργανα είναι και το τεμπούνι (είδος άρπας και εθνικό όργανό τους). Από πνευστά έχουν το μεμ (μακρύς αυλός) και το σέμπι (πλαγίαυλος). Ως κρουστά υπάρχουν τα κρόταλα και τα τύμπανα (από σκασμένους κορμούς δέντρων, όπου τοποθετούσαν τεντωνμένα δέρματα). Η γεωμετρία αναπτύχθηκε πολύ στην αρχαία Αίγυπτο, πράγμα που αποδεικνύεται από την αρχιτεκτονική των περίφημων πυραμίδων. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε στην Αίγυπτο και η ιατρική. Οι ιερείς εκεί ήταν οι πρώτοι γιατροί και θεραπευτές. Επίσης η ταρίχευση των νεκρών βοήθησε στην απόκτηση γνώσεων ανατομίας. Η Αιγυπτιακή αστρονομία ήταν εξαιρετικά πρωτόγονη διότι περιόριζαν τις παρατηρήσεις τους στο επίπεδο του ορίζοντα. Όμως φτιαξαν ένα ημερολογίου που φημίζει ως το πιο έξυπνο ημερολόγιο που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το αιγυπτιακό αυτό ημερολόγιο περιλάμβανε 12 μήνες με 30 ημέρες ο καθένας και 5 επιπλέον ημέρες στο τέλος του χρόνου.

10 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΥΡΤΩ ΤΡΑΚΑΔΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google