Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι πρέπει να προσέχω για ένα ασφαλές internet

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι πρέπει να προσέχω για ένα ασφαλές internet"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι πρέπει να προσέχω για ένα ασφαλές internet
Διαδίκτυο: παράθυρο στον κόσμο Τι πρέπει να προσέχω για ένα ασφαλές internet

2 To internet σήμερα. Το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό εργαλείο. Αναμφίβολα το παιδί μπορεί να αντλήσει από το Διαδίκτυο πολλά καλά και χρήσιμα πράγματα. Αποτελεί, όμως, κοινό τόπο πως ο αχανής αυτός ιδεατός κόσμος έχει και τις σκοτεινές πλευρές του. Ένας ενήλικας είναι σε θέση να κρίνει και να αποφύγει τους κινδύνους που θα συναντήσει εκεί, για ένα παιδί, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

3 Οι κίνδυνοι στο internet
Ας τα δούμε αναλυτικά. Οι κίνδυνοι στο internet Επικίνδυνα βίαια παιχνίδια. Επαφή με αγνώστους που μπορούν να μας βλάψουν από τα chat. Ιστοσελίδες με άσεμνο και επικίνδυνο περιεχόμενο. Σελίδες του internet με ιούς (virus).

4 Επικίνδυνα βίαια παιχνίδια.
Πραγματικά γεγονότα. Το συμβάν έγινε στη Νότια Κορέα όπου ένας 28χρονος εξαφανίστηκε από το σπίτι του για πάνω από 50 ώρες και τελικά βρέθηκε από τους φίλους του σε ένα internet Cafe να παίζει το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι.Το αποτέλεσμα ήταν ότι μόλις τελείωσε το παιχνίδι προσπάθησε να σηκωθεί και λιποθύμησε. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ένας 18χρονος το συνελήφθη από την αστυνομία. Είχε σκοτώσει τρεις αστυνομικούς που τον ανέκριναν ως ύποπτο ληστείας αυτοκινήτου. Ο νεαρός - με λευκό ως τότε ποινικό μητρώο - είχε περάσει την εφηβεία του, παίζοντας μέρα-νύχτα ένα βίαιο παιχνίδι το οποίο επιβραβεύει τον παίκτη που αριστεύει στις ληστείες αυτοκινήτων και στους φόνους αστυνομικών. Eξάρτηση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εκτός όμως από το ότι χάνουμε τον χρόνο μας ασχολούμενοι με αυτά, αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερες. Απαιτείται λοιπόν προσοχή και πάνω από όλα μέτρο κυρίως για τα νεαρά άτομα που στην κυριολεξία μαγεύονται από τον κόσμο των παιχνιδιών και του internet.

5 O εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια που χτυπάει κυρίως τις ηλικίες ετών με συμπτώματα στερητικού συνδρόμου. Το φαινόμενο έχει πάρει, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη Χώρα μας. Τις τελευταίες εβδομάδες τρία ανήλικα Ελληνόπουλα - δυο αγόρια και ένα κορίτσι - πάσχουν από αυτή τη νέα και ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή εθισμού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός αγοριού από την Κορέα: Το παιδί έπαιζε εννέα μέρες ασταμάτητα, ώσπου κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

6 Στην χώρα μας. Κολλημένος για δύο εικοσιτετράωρα!
Συνέντευξη από ιδιοκτήτη internet cafe: Πολλά παιδιά έρχονται και κάθονται με τις ώρες υποκαθιστώντας το υγιές παιχνίδι, με μια οθόνη και ένα video game υπερβολικής βίας με ηλεκτρονικούς χαρακτήρες, με τους οποίους δυστυχώς ταυτίζονται. Φανταστείτε ότι άκουσα από συνάδελφο ότι στο κατάστημα του στην Αθήνα ένας 13χρovos έκατσε 50 ώρες χωρίς διακοπή, τρώγοντας μόνο σοκολάτες και πίνοντας καφέδες για να κρατηθεί ξύπνιος.

7 Συνέντευξη από την μητέρα ενός κοριτσιού στα Χανιά της Κρήτης.
«Είχα αντιληφθεί εδώ και μήνες ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί μου όμως δεν πίστευα ότι έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα», λέει η μητέρα της 17xρoνns και προσθέτει: «Ήταν με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Νόμιζα ότι ήταν κάτι αθώο, όταν όμως άρχισε να μη νοιάζεται για τίποτε άλλο τότε κατάλαβα πως κάτι σοβαρό συμβαίνει. Έφτασε στο σημείο να μην τρώει, να μας βρίζει όταν της επιβάλλαμε να κλείσει το μηχάνημα και φυσικά σταμάτησε να βγαίνει με τα άλλα παιδιά. Τότε άρχισε το δράμα για την οικογένεια μας». Η 49χρονη κυρία Άννα πήρε την κατάσταση στα χέρια της. «Πήγα μόνη μου σε έναν ψυχολόγο και μου εξήγησε τι ακριβώς είχε το παιδί μου.Εγώ όμως δεν ήθελα να πιστέψω πως είναι εθισμένο. Για μια εβδομάδα που την παρατηρούσα συμπεριφερόταν σαν τοξικομανής.Δεν άντεξα άλλο, την πήρα από το χέρι με το ζόρι και την πήγα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί είχαν δει πολλά παιδιά σε αυτή τη θέση. Αυτό το πράγμα είναι σαν τα ναρκωτικά. Πρέπει να καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα για να ζητήσεις βοήθεια».

8 Συμβουλές! Παίζουμε παιχνίδια με “μέτρο”. Όχι πολλές ώρες σε έναν Η/Υ.
Όχι σε βίαια παιχνίδια. Παίζουμε παιχνίδια με “μέτρο”. Όχι πολλές ώρες σε έναν Η/Υ. Δεν προσπαθούμε να μιμηθούμε τον ήρωα του παιχνιδιού.

9 Επαφή με αγνώστους που μπορούν να μας βλάψουν από τα chat.
Τα προσωπικά τους δεδομένα αποκαλύπτουν έξι στους δέκα ανήλικους μέσα από το διαδίκτυο, καταδεικνύει πανευρωπαϊκή έρευνα δικτύου. Στην Ελλάδα Οκτώ στα δέκα Ελληνόπουλα δήλωσαν ότι έχουν δικό τους υπολογιστή. Έξι στα δέκα “σερφάρουν" έως και πέντε ώρες την ημέρα. Δύο στα δέκα είναι “online" πάνω από δέκα ώρες.

10

11

12

13 Κίνδυνοι του INTERNET Τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν σε ακατάλληλο ή προσβλητικό περιεχόμενο. Τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με αγνώστους που μπορούν να τα βλάψουν. Τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στη χρήση του internet και έτσι κινδυνεύουν να παραμελήσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, τις σχολικές τους υποχρεώσεις, τα παιχνίδια τους με φίλους.

14 Η δημοσίευση και κυκλοφορία στο διαδίκτυο φωτογραφιών των παιδιών και νέων ενδέχεται να τα ρίξει στα χέρια κακόβουλων. Οι παιδεραστές έχουν μεγάλη υπομονή. Οι ατέλειωτες συζητήσεις στο διαδίκτυο τους παρέχουν την ευκαιρία να προετοιμάσουν το θύμα τους για το πρώτο ραντεβού. Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μερικές φορές και όταν τις γνωρίζουν επιλέγουν να τις αγνοήσουν κατά βούληση.

15 Οι 5 Χρυσοί Κανόνες για ένα ασφαλές Διαδίκτυο.
Δεν δίνω το όνομά μου, τη διεύθυνσή μου, τον αριθμό τηλεφώνου μου ούτε τη φωτογραφία μου σε κάποιον που έχω γνωρίσει στο διαδίκτυο, ακόμη και αν μου το ζητήσει. Δεν παραγγέλνω τίποτε από το internet,αν δεν το γνωρίζουν οι γονείς μου, και ούτε δίνω τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας. Εάν επιθυμώ να συναντήσω από κοντά κάποιον που γνώρισα στο διαδίκτυο, το συζητώ πρώτα με τους γονείς μου. Αν έχω συναντήσει τυχαία ακατάλληλο περιεχόμενο ή συμμετάσχει σε ανάλογη συζήτηση, τερματίζω άμεσα τη σύνδεση, και ενημερώνω τους γονείς μου. Δεν πιστεύω όλα όσα βλέπω και πληροφορούμαι μέσα στο διαδίκτυο. Δεν ξεχνώ, οι άνθρωποι δεν λένε πάντα την αλήθεια, όταν δεν τους βλέπεις

16 Ιστοσελίδες με άσεμνο και επικίνδυνο περιεχόμενο.
Μας τρομοκρατούν και μας φοβίζουν. Μας κάνουν βίαιους και επικίνδυνους απέναντι στους συνανθρώπους μας. Μπορεί να μας φτάσουν στα άκρα(π.χ αυτοκτονία). Μπορεί να βρεθούμε κατηγορούμενοι για κάτι που δεν φταίμε.

17 Σελίδες του internet με ιούς (virus).
Το 99% ιστοσελίδων με ακατάλληλο περιεχόμενο περιέχουν ιούς. Οι κίνδυνοι είναι οι εξής: Να χάσω σημαντικά αρχεία μου. Να χαλάσω τον Η/Υ μου.

18 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΗΛΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΗΛΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


Κατέβασμα ppt "Τι πρέπει να προσέχω για ένα ασφαλές internet"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google