Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
Φανή Λαζάρου-Τρανού Δ2 2014 1ο πρότυπο δωδεκαθέσιο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ.

2 Βασιλεία Παλιά, αρχηγός του κράτους ήταν ο βασιλιάς, που τον σέβονταν όλοι και είχε μεγάλη δύναμη! Κάποιες φορές τον βοηθούσαν άντρες ηλικιωμένοι, που ήταν πολύ σοφοί για να αποφασίσει το καλό για τον λαό του! Όταν ο βασιλιάς είχε να ανακοινώσει κάτι σημαντικό, καλούσε τους άντρες άνω των τριάντα ετών στην αγορά!

3 Αριστοκρατία Η ζωή όµως άλλαξε και ο κόσµος συγκεντρωνόταν στις πόλεις. Κάποιοι που είχαν πολλά κτήµατα, οι άριστοι, όπως τους έλεγαν, παραµέρισαν το βασιλιά και πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Το πολίτευµα τότε έγινε αριστοκρατικό.

4 Ολιγαρχία Η ανάπτυξη του εµπορίου έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους ανθρώπους να πλουτίσουν. Oι πλούσιοι, νιώθοντας πιο ισχυροί, κατάφεραν και πήραν την εξουσία από τους ευγενείς. Το πολίτευµα ονοµάστηκε ολιγαρχικό, επειδή αυτοί που κυβερνούσαν ήταν λίγοι. Πολλές φορές δε συµφωνούσαν µεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά ο λαός είχε πολλά παράπονα και συχνά γίνονταν ταραχές.

5 Τυραννίδα ή τυραννία Αργότερα, την άσχηµη αυτή κατάσταση σε διάφορες πόλεις εκµεταλλεύτηκαν άνθρωποι που είχαν µεγάλες φιλοδοξίες. Κατάφεραν να κερδίσουν την εµπιστοσύνη του λαού και µε τη βοήθειά του έγιναν τύραννοι. Στο τυραννικό πολίτευµα αυτός που κυβερνούσε δεν έδινε λόγο σε κανέναν. Τα προβλήµατα όµως παρέµεναν. Oι περισσότεροι δεν είχαν χωράφια για να καλλιεργήσουν και είχαν πολλά χρέη. Σε πολλές πόλεις έγιναν επαναστάσεις και έδιωξαν τους τυράννους. Οι άνθρωποι αγωνίζονταν να ζήσουν καλύτερα. Στην Αθήνα σιγά σιγά έπαιρνε την εξουσία ο λαός. Το πολίτευµα γινόταν δηµοκρατικό.

6 Δημοκρατία Μετά από αρκετό καιρό ξεκινώντας από την Αθήνα, επικράτησε η δημοκρατία! Σε αυτό το πολίτευμα την εξουσία την είχε ο λαός!

7 Σχόλια Εγώ πιστεύω πως το καλύτερο πολίτευμα και πιο δίκαιο ταυτόχρονος είναι η δημοκρατία! Γιατί όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους χωρίς κανείς να τους πιέζει! Όλα τα άλλα πολιτεύματα, τα θεωρώ άδικα!

8 Σπουδαίοι βασιλιάδες! Λέλεγας Λακεδαίμονας Λεωνίδας Λυκούργος (νομοθέτης) Κόδρος Θησέας

9 Πηγές Ψηφιακό σχολείο βιβλίο μαθητή ιστορία Δ δημοτικού

10 ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
Φανή Λαζάρου-Τρανού Δ2 2014 1ο πρότυπο δωδεκαθέσιο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ.

11 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google