Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παροιμίες για τα φαγητά.  Κουβαλάει κρασί και πίνει νερό. Λέγεται γι' αυτούς που κοπιάζουν σε ξένες δουλειές και δεν αμοίβονται όπως πρέπει.  Της γειτόνισσας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παροιμίες για τα φαγητά.  Κουβαλάει κρασί και πίνει νερό. Λέγεται γι' αυτούς που κοπιάζουν σε ξένες δουλειές και δεν αμοίβονται όπως πρέπει.  Της γειτόνισσας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παροιμίες για τα φαγητά

2  Κουβαλάει κρασί και πίνει νερό. Λέγεται γι' αυτούς που κοπιάζουν σε ξένες δουλειές και δεν αμοίβονται όπως πρέπει.  Της γειτόνισσας τ' αυγά είναι πάντα πιο μεγάλα. Εκφράζει τη ζηλεια προς τους συνανθρώπους μας, που δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένη.  Πότε με τα καρύδια του, πότε με το χαλβά του, έφερε την καλόγρηα με τα θελήματά του. — Λέγεται γι' αυτούς που εξαπατούν τους άλλους με διάφορα τεχνάσματα και καλοπιάσματα. — Επίσης, λέγεται και για τους πονηρούς γαμπρούς.  Σαν και σένα βρε κασίδη, χίλιους έχουμε στο ξύδι.  Σαν και σένα βρε κασίδη, χίλιους έχουμε στο ξύδι. — Το λέμε σε ανθρώπους που γίνονται ενοχλητικοί για να δείξουμε πόσο ασήμαντοι και τιποτένιοι είναι. — Λέγεται και για τους αποτυχημένους γαμπρούς. — Το λέμε σε ανθρώπους που γίνονται ενοχλητικοί για να δείξουμε πόσο ασήμαντοι και τιποτένιοι είναι. — Λέγεται και για τους αποτυχημένους γαμπρούς.  Εσύ το κανταΐφι κι εγώ ούτε ψωμί αρμένικο. — Εκφράζει παράπονο για άνιση και άδικη κατανομή στα αγαθά ή χρηματικά οφέλη. — Ο αδικημένος.

3  Ακόμα δεν βγήκες από τ' αυγό σου. — Ακόμα δεν μεγάλωσες. — Ακόμα δεν ωρίμασες.  Όποιος πιάνει το μελί, γλείφει τα δάχτυλά του. Όποιος έρχεται σε επαφή με αγαθά ή χρήματα, βάζει λίγα και στην τσέπη του.  Γι' άλλους γεννάς τ' αυγό, σε μένα κακαρίζεις. — Σε εμένα λες τους επαίνους και τα καλά λόγια, αλλά άλλου πηγαίνεις και πληρώνεις. — Όταν ακούμε μόνο λόγια, αλλά δεν έχουμε κέρδη.  Γλυκός σαν το μέλι και βαρύς σαν τ' αλάτι. Ο καλός και ικανός άνθρωπος.  Δεν βγαίνει βούτυρο - Δεν βγαίνει ψωμί. Δεν υπάρχει κέρδος.

4 ΌΌΌΌποιος πίνει βερεσέ κρασί, μεθάει δυο φορές. Ίσως επειδή πίνει πολύ. ΠΠΠΠάτησες την πίτα. — Την έπαθες. — Έπεσες στην παγίδα. ΑΑΑΑγκυλώθηκε η βασιλοπούλα από τ' αυγό. Λέγεται για τους καλομαθημένους που ενοχλούνται με το παραμικρό και παραπονιούνται ή γκρινιάζουν. ΤΤΤΤο δυνατό το ξύδι, το αγγείο του σχίζει. Λέγεται ειρωνικά για τους θυμωμένους και τους ευέξαπτους. ΣΣΣΣ' ένα καζάνι βράζετε. — Λέγεται για ανθρώπους με τον ίδιο κακό χαρακτήρα. — Άνθρωποι που ασχολούνται με τις ίδιες υποθέσεις ή έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα

5  Όταν έχεις ψωμί, είσαι έξυπνος. Όταν είσαι πλούσιος, τα λόγια που λες φαίνονται έξυπνα.  Βράσε ρύζι. — Μη χειρότερα. — Λέγεται και για μια ατυχία. — Δηλώνει αδιαφορία για κάτι που έχει γίνει.  Φασούλι - φασούλι, γεμίζει το σακκούλι. Με την οικονομία, σιγά-σιγά, αποκτάει κανείς χρήματα και αγαθά.  'Οποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Όταν η προετοιμασία κρατάει πολύ, αλλα δεν κάνουμε καμιά θετική ενέργεια.  Όποιος αγαπά το μέλι. δε φοβάται τα μελίσσια. — Όποιος αγαπά τον έρωτα και τις απολαύσεις, υπομένει και τους κινδύνους τους. — Όποιος αγαπά τα χρήματα και τα αγαθά, δε φοβάται τους κόπους και κινδύνους για να τα αποκτήσει.

6  Είναι καλό το τυρί αλλά βαλμένο σε κακό ασκί. Ειρωνικά σε εκείνους που είχαν την αξίωση να τους λένε καλούς, ενώ δεν ήταν.  Τώρα που έγινε η σάλτσα γιαούρτι, δεν έχουμε κουτάλι. — Είναι η αδυναμία μας να εκμεταλλευτούμε ορισμένες καταστάσεις. — Λέγεται και για τους γέροντες που δεν μπορούν να κάνουν έρωτα, ενώ τους δίνονται άφθονες ευκαιρίες.  Θα μας κάνει το χρυσό αυγό. Το λέμε ειρωνικά για κάποιον που τον περιποιούνται και νομίζουν ότι θα έχουν από αυτόν κέρδη ή θα εχει επιτυχίες.  Δεν υπάρχει αλεύρι, όσο ψιλό κι αν είναι, που να μην έχει πίτουρα, δεν υπάρχει κρασί, όσο καθαρό κι αν είναι, που να μην έχει κατακάθι. Όσο έξυπνος και ικανός κι αν είναι ένας άνθρωπος, θα έχει και τα ελαττώματά του.  Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. — Όποιος λέει λίγα λόγια είναι κερδισμένος. — Με τα πολλά λόγια μόνο φασαρίες και μπλεξίματα μπορούμε να έχουμε. (Την κότα κακαρίζοντας, το φίδι βγαίνει και την τρώει.)

7 ΠΠερί ορέξεως ουδείς λόγος. — Είναι ο καθένας ελεύθερος να σκέπτεται όπως θέλει. — Ο καθένας διαλέγει αυτά που θέλει και σύμφωνα με τα γούστα του. ΜΜε τον ιδρώτα του προσώπου σου, να βγάζεις το ψωμί σου. — Με την προσωπική σου εργασία να βγαζεις τα προς το ζειν. — Χωρίς εργασία, συνήθως δεν έχουμε κέρδος. ΌΌποιος μαγειρεύει, ξέρει τι τρώει. Ο άνθρωπος που παρακολουθεί αυτοπροσώπως τις εργασίες του, είναι πάντοτε ενημερωμένος και δεν απατά" α ι εύκολα από τους άλλους. ΤΤων φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πρέπει να προβλέπουμε και να προετοιμαζόμαστε από πριν για τις εργασίες και τις υποθέσεις μας, αν θέλουμε να έχουμε επιτυχίες και κέρδη. ΠΠερί ορέξεως κολοκυθόπιτα. — Ειρωνικά, σε ανθρώπους οι οποίοι προτιμούν ασήμαντα και ευτελή πράγματα, αντί των σπουδαίοι και σημαντικών. — Λέγεται και επί εκλογής ασήμαντης γυναίκας.

8  Κότα-πίτα το Γενάρη και κόκκορα τον Αλωνάρη. Στο φαγητό, η κότα και η πίτα είναι πιο νόστιμα τον Ιανουάριο, ενώ ο κόκκορας τον Ιούλιο. (Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο ο κολιός)  Κάποιο λάκκο έχει η φάβα. — Κάποια παγίδα μας έχουν στήσει. — Κάτι δεν πάει καλά. — Κάποια πονηριά μας έχουν κάνει.  Του ήρθε λουκούμι. — Του ήρθε χρήσιμο. — Του ήρθε όπως το χρειαζότανε.  Ο διψασμένος πίνει με σιωπή. Εκείνος που έχει πραγματική ανάγκη δεν προκαλεί φασαρίες και θόρυβο, ίσως για να μην χάσει αυτο που του πρόσφεραν.  Πίτα που δεν τρως, μη σε μέλει κι αν καεί. Δεν πρέπει να ανακατευόμαστε σε υποθέσεις που δεν μας ενδιαφέρουν.

9 Τέλος Αθηνά Χρυσοστόμου http://krasodad.blogspot.com/201 2/11/blog-post_9545.html


Κατέβασμα ppt "Παροιμίες για τα φαγητά.  Κουβαλάει κρασί και πίνει νερό. Λέγεται γι' αυτούς που κοπιάζουν σε ξένες δουλειές και δεν αμοίβονται όπως πρέπει.  Της γειτόνισσας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google