Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηθοποιοί ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Ιστορία και εξέλιξη _

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηθοποιοί ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Ιστορία και εξέλιξη _"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηθοποιοί ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Ιστορία και εξέλιξη _
Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος: Α΄ τετράμηνο

2 «Ο κινηματογράφος είναι η τέχνη που αναπαριστά πιστά τις κινήσεις που έχουν φωτογραφηθεί όπου κατορθώνει να μας δημιουργεί συγκινήσεις και να απασχολεί την σκέψη μας. Aποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη.»

3 Γνωμικά «Ο κινηματογράφος είναι μια αθάνατη τέχνη, η πρώτη καινούργια τέχνη μετά την ελληνική τραγωδία.» (Eric Johnston,  , Αμερικανός επιχειρηματίας) « Το σινεμά είναι η πιο όμορφη απάτη του κόσμου . » (Jean-Luc Godard, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης ) « Το σινεμά είναι θέατρο σε κονσέρβα. » (Louis Jouvet,  , Γάλλος ηθοποιός)

4 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ο ελληνικός κινηματογράφος ξεκίνησε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, με μικρό αριθμό ταινιών μέχρι το 1940 (35 κατά προσέγγιση). Η άνθησή του άρχισε μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, με 4-7 ταινίες το χρόνο μέχρι το 1950 και σταδιακά η παραγωγή αυξήθηκε μέχρι τις 60 ταινίες το Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου ήταν από το 1960 μέχρι το 1973 φτάνοντας μέχρι τις 97 ταινίες το χρόνο (με μέσο όρο 80 ταινίες το χρόνο). Από το 1974 μέχρι σήμερα η παραγωγή κυμαίνεται σε πολύ μικρότερα επίπεδα από 10 ταινίες μέχρι 40 ταινίες το χρόνο.

5 Ο ελληνικός κινηματογράφος ξεκινάει το 1906 με τους αδερφούς Μανάκια
Το 1907 ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στην Αθήνα Το γυρίζονται ορισμένες βουβές κωμωδίες μικρού μήκους Το 1914 ιδρύεται η κινηματογραφική εταιρία "Αστυ Φιλμ" Στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η κινηματογραφική παραγωγή περιορίζεται.    μεγαλουργεί η κινηματογραφική επιχείρηση "Νταγκ- Φιλμ" .Από αυτή την εποχή αρχίζει μια προσπάθεια οργάνωσης και συστηματοποίησης της κινηματογραφικής παραγωγής που θα διακοπεί από τον πόλεμο. Το 1932 παίζεται στους κινηματογράφους η πρώτη ομιλούσα ταινία ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας ο Φίνος ιδρύει τη "Φίνος Φιλμ" (1942) που έμελλε να σφραγίσει την ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. 

6 Κανονική κινηματογραφική παραγωγή ξεκινάει τη δεκαετία του 50.
1960, ο ελληνικός κινηματογράφος μπαίνει σε μια περίοδο μεγάλης ακμής.  Το 1960 ξεκινάει το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Από το 1965 έχουμε την εμφάνιση αρκετών νέων σκηνοθετών . Την περίοδο της δικτατορίας παρατηρείται στασιμότητα. Με την μεταπολίτευση η κινηματογραφική δύναμη φθίνει λόγω της ισχυρής παρουσίας της τηλεόρασης. Τη δεκαετία του 80 παρατηρείται μεγαλύτερη παραγωγή σε βιντεοταινίες.

7 ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΙΝΕΜΑ ο κινηματογράφος του 1940
Ο κινηματογράφος Τιτάνια όπως ήταν το Χτίστηκε το 1932 και είχε θέσεις.

8 Το θέατρο Ολύμπια στην οδό Ακαδημίας που από το 1916 άρχισε να παίζει κινηματογράφο. 

9 ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Θανάσης Βέγγος Αλίκη Βουγιουκλάκη Δημήτρης Παπαμιχαήλ Μάρθα Καραγιάννη Λάμπρος Κωνσταντάρας Ρένα Βλαχοπούλου

10 Θανάσης Βέγγος Ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός  του κινηματογράφου .Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1954 στην ταινία Μαγική πόλη του Κούνδουρου. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα κινηματογραφικά πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος ,Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα , Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία «Οι δοσατζήδες» του 1960. Τον ίδιο καιρό, το 1959, πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς- πλουτς».

11 Αλίκη Βουγιουκλάκη Η «εθνική σταρ της Ελλάδος» γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Λάτρευε τη Μαίρη Πίκφορντ και την Γκρέτα Γκάρμπο. Το 1952 έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κρυφά από την οικογένειά της. Το 1953, όντας στο δεύτερο έτος της σχολής, της ανατέθηκε ο μικρός ρόλος της Λουιζόν στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, ενώ τον ίδιο χρόνο πήρε και το ρόλο της Ολυμπίας στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη. Το καλοκαίρι του 1954, την κάλεσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζίσκος για τον ρόλο της Ιουλιέτας. Με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α' Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης. Η θεατρική της παρουσία έκλεισε το 1996 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, στο ρόλο της Μαρίας.

12 Δημήτρης Παπαμιχαήλ Γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο «Γλάρο» του Τσέχωφ και ακολούθησε ο ρόλος του Πολύδωρα στην Εκάβη του Ευριπίδη. Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια, πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συν-θιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι. Πέθανε στις 8 Αυγούστου 2004. Κάποιες από τις ταινίες του είναι: Το λεβεντόπαιδο (1969), Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966) ,Ο εξυπνάκιας (1966) , Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) ,Ο νικητής (1965).

13 Μάρθα Καραγιάννη Γεννήθηκε στις  6/11/1939. Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 16 ετών (1955) στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Η άγνωστος", σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία Ζητείται Ψεύτης. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 στην επιθεώρηση "Ελέφαντες και ψύλλοι". Το 2001 συνέγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο "Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Άγκυρα".

14 Λάμπρος Κωνσταντάρας (13/3/1913-2/6/1985)
Καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Έκανε διάφορες δουλειές , ώσπου τον ανακάλυψε ο Γάλλος σκηνοθέτης Λουί Ζουβέ να παίζει ως κομπάρσος σε θεατρική παράσταση. Σπούδασε ηθοποιός στο θέατρο «Ατενέ» και το καλοκαίρι του 1938 επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκινώντας πλέον καριέρα ηθοποιού .Διακρίθηκε στο ρόλο του ώριμου, πλούσιου και γυναικά (Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα, Η Βίλα των Οργίων, Τι 30, τι 40, τι 50 κλπ.) ή του «πατέρα» αρκετών γνωστών σταρ της εποχής (Η Αλίκη στο Ναυτικό, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Υιέ μου, υιέ μου). Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έπαιξε στο ελληνικό θέατρο για 40 χρόνια, μετέχοντας σε 191 παραστάσεις.

15 Ρένα Βλαχοπούλου Γεννήθηκε στις 20/2/1923 στην Κέρκυρα. Το διάστημα τραγουδά σε διάφορες επιθεωρήσεις (Βασίλισσα της νύχτας, Να τι θα πει Αθήνα, Και ο μήνας έχει εννιά, Πουλιά στον αέρα). Συνεργάζεται με θιάσους όπως των Βασίλη Αργυρόπουλου, Γιάννη Πρινέα .Το καλοκαίρι του 1952 τη βρίσκουμε στο περίφημο τότε Ακροπόλ του Βασίλη Μπουρνέλη. Το 1953 συγκροτεί θίασο μαζί με τους Αλέκο Λειβαδίτη , Μαρίκα Κρεββατά, με τον οποίο περιοδεύει. Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο ως ηθοποιού και όχι ως τραγουδίστριας έγινε το καλοκαίρι του 1954 στο θέατρο της Σοφίας Βέμπο, στην επιθεώρηση "Σουσουράδα" με το νούμερο "Άλα πασά μου, κάνε μου τέτοια". Το 1963 πρωταγωνίστησε στις ταινίες Ένα κορίτσι για δύο( εισιτήρια) και Κάτι να καίει( εισιτήρια, πρώτη εκείνη τη χρονιά σε εισπράξεις).

16 ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Σταμάτης Γαρδέλης Στάθης Ψάλτης Χάρης Ρώμας Γιάννης Μπέζος Κάτια Δανδουλάκη

17 Σταμάτης Γαρδέλης Γεννήθηκε την 1/5/1960 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 21 χρονών στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη,«Τα τσακάλια», όπου και πρωταγωνίστησε και με αυτή την ταινία καθιερώθηκε και έγινε γνωστός. Έπειτα ξεκίνησε μία ανοδική πορεία στην καριέρα του και με πολλές ισάξιες ταινίες όπως « Βασικά Καλησπέρα σας (Οι Ραδιοπειρατές) », « Ρόδα, τσάντα και κοπάνα », « Σατανάδες στα σχολεία » , « Ταξίδι στην πρωτεύουσα », «Καμικάζι αγάπη μου» , « Οι επικίνδυνοι », « Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ » , « Όταν οι ρόδες χορεύουν », « Περάστε ,φιλήστε ,τελειώσατε »  και μετατράπηκε σε pop είδωλο της δεκαετίας του 1980.Σύμφωνα με τον ίδιο εν μέρει εγκλωβίστηκε στους ρόλους αυτούς, γνωρίζοντας την απόρριψη όταν προσπαθούσε να κάνει κάτι διαφορετικό. Τα τελευταία χρόνια απείχε από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ασχολούμενος κυρίως με το θέατρο.

18 Στάθης Ψάλτης Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας στις, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Μιχαηλίδη. Το1957 που πήγε με το φίλο του επίσης ηθοποιό Κώστα Αθανασόπουλο στη σχολή του Μιχαηλίδη ήταν μόλις 16 χρόνων και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων και αυτό του ναυτικού. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία / Παραψυχολογία στο Λονδίνο. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως «Καμικάζι αγάπη μου»,«Τροχονόμος Βαρβάρα», « Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ »,« Τα καμάκια », «Τρελός είμαι ,ό,τι θέλω κάνω».Έχει παίξει πολλούς ρόλους στην καριέρα του κατά το πλείστον κωμικούς.

19 Χάρης Ρώμας Είναι Έλληνας στιχουργός, ηθοποιός και σεναριογράφος της
Είναι Έλληνας στιχουργός, ηθοποιός και σεναριογράφος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε ως Χαράλαμπος Ρασσιάς στον Πειραιά  στις 23/3/1960. Έχει παίξει στις κινηματογραφικές ταινίες « Γλυκειά συμμορία » , «Γυναίκες δηλητήριο », «Ροζ ολοταχώς» κ.ά. Έγινε γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές που πρωταγωνίστησε « Οι Μεν Και Οι Δεν » , « Κωνσταντίνου και Ελένης » και «Λίφτινγκ ».

20 Γιάννης Μπέζος Ο Γιάννης Μπέζος έχει πραγματοποιήσει πέντε κινηματογραφικές εμφανίσεις. Το όνομά του ωστόσο απέκτησε τη σημερινή του αίγλη χάρη σε μία σειρά από σημαντικές τηλεοπτικές επιτυχίες: «Οι Απαράδεκτοι» «Της Ελλάδος τα παιδιά », «Εκείνες κι εγώ» ,« Άκρως οικογενειακόν » «Ευτυχισμένοι μαζί» και   «Κλινική Περίπτωση » . Έχει συμμετάσχει στις εξής ταινίες : « Το ταγκό των Χριστουγέννων »(2011) « Ιλουστρασιόν »(2006) « Εφάπαξ »(2001) « Πάμπτωχοι Α.Ε.»(2000) « Πάνω κάτω και πλαγίως »(1992) « Η γυναίκα που έβλεπε όνειρα »(1989) « Αθώος ή ένοχος; »(1989) « Χούλιγκανς ( Κάτω τα χέρια από τα νιάτα) »(1983)

21 Κάτια Δανδουλάκη Τελείωσε τη Σχολή Θεάτρου του Κάρολου Κουν και το London School of Dramatic Art . Κατά τη διάρκεια της παραμονής της Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με το BBC σε τηλεταινίες και ραδιοφωνικές παραγωγές . Έχει παίξει στις ταινίες : Παπαφλέσσας(1971) Σουλιώτες(1972) Ως την τελευταία στιγμή(1972) Ιπποκράτης(1972) Μπουμ Ταρατατζούμ (1972) Στα δίχτυα της αράχνης (1973) Πολεμισταί της ειρήνης(1973) Επικίνδυνη νύχτα(1974) Ο γιος μου ο Στέφανος(1975) Στα δίχτυα του τρόμου(1975) Το τραγούδι της επιστροφής(1983)

22 ΠΗΓΕΣ:

23 H ομάδα μας: Παρασκευή-Ιωάννα Γαληνού Στυλιανή Γκόνη Βασιλική Λαγού
Δήμητρα Παπαγεωργίου


Κατέβασμα ppt "Ηθοποιοί ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Ιστορία και εξέλιξη _"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google