Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6η ομάδα εργασίας ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ, ΠΑΝΑΓΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ « Καθιστική ζωή αρνητικός παράγοντας στην υγεία μας»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6η ομάδα εργασίας ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ, ΠΑΝΑΓΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ « Καθιστική ζωή αρνητικός παράγοντας στην υγεία μας»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6η ομάδα εργασίας ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ, ΠΑΝΑΓΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ « Καθιστική ζωή αρνητικός παράγοντας στην υγεία μας»

2 Ερωτήσεις των συμμαθητών μας : 1.θετικά της καθιστικής ζωής - 2. Ποια επαγγέλματα αποτελούν την καθιστική ζωή 3. καθιστική ζωή και η στάση σώματος 4.Τι μπορεί να προκαλέσει η καθιστική ζωή στην υγεία μας 5. τι αθλήματα να κάνουμε για την καθιστική ζωή

3 2. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Loughborough προειδοποιεί ότι οι σύγχρονοι εργαζόμενοι περνούν πολλές ώρες καθήμενοι στα γραφεία τους. Κατά μέσο όρο κάθονται πέντε ώρες και 41 λεπτά, σε μια εργασιακή ημέρα. Η μελέτη βασίστηκε σε συνεντεύξεις και δημοσκοπήσεις που αφορούσαν περισσότερα από 1.000 άτομα, διαφόρων επαγγελμάτων, περιλαμβανομένων και εκείνων που εργάζονταν σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και λιανικής πώλησης.

4 Η Δρ Μυάννα Ντουνσαν εξηγεί ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν διαρκώς γηρασκόμενο πληθυσμό, που εργάζεται όλο και περισσότερα χρόνια. Αλλά για να εργάζεσαι περισσότερα χρόνια πρέπει να είσαι και υγιής.» Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι άνθρωποι περνούν σχεδόν όλο το εργασιακό τους ωράριο καθιστοί. Και είναι αναμενόμενο τα άτομα αυτά να περνούν χρόνο καθιστοί και στο σπίτι. Άρα η κατάσταση αυτή έχει άμεση συνέπεια στο σωματικό βάρος, αλλά και στην ψυχολογία τους.

5 «Δεν χρειάζεται ένας ψυχολόγος για να μας πει ότι πρέπει να σηκωθούμε από την καρέκλα και να περπατήσουμε. Απλά βάλτε ένα post-it στο γραφείο σας και θυμίστε στον εαυτό σας ότι πρέπει να σηκωθείτε απ’ το γραφείο. Μιλήστε κατά πρόσωπο με τους συναδέλφους σας, είναι πιο κοινωνικό και καλύτερο για όλους», καταλήγει η ερευνήτρια. Επίσης κάποια επαγγέλματα που αποτελούν την καθιστική ζωή είναι οι προγραμματιστές υπολογιστών, οι υπάλληλοι τραπεζών, γραφείου καθώς και όποιο επάγγελμα απαιτεί 12 βάση καθισμένος σε μια καρέκλα….

6 Αν και αρκετές μελέτες μέχρι τώρα έχουν εξετάσει και επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την ανθυγιεινή διατροφή, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στο καθισιό και τον κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Όσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 37% πιθανότερο να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.

7 Οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή).

8 Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν έκαναν καν φυσική άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού αύξανε ακόμα περισσότερο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες, αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν 48% και 94% αντίστοιχα πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους και όσες κάθονταν λιγότερο και παράλληλα ασκούνταν. Σύμφωνα με τον Πατέλ, η καθιστική ζωή, μεταξύ άλλων, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τον μεταβολισμό, επηρεάζοντας το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης, της γλυκόζης, της πίεσης του αίματος κ.α. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αφορούσε περισσότερο καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) παρά καρκίνο.

9 Κριτήρια για υγιεινή ζωής Λειτουργικά και ανατομικά κριτήρια για υγιεινή καθιστική στάση. Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για εργονομικά σωστή καθιστική στάση; Kαι γιατί έχει σημασία; Για να μπορεί κανείς να μπει στην καρδιά του προβλήματος πρέπει να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις των λειτουργικών και ανατομικών παραγόντων που δρουν κατά το φαινομενικά απλό κάθισμα. Οι παρακάτω πληροφορίες γράφτηκαν από ειδικούς για τους επαγγελματίες και μη που δείχνουν ενδιαφέρον για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία. Προσφέρουν μια συνοπτική περιγραφή των στοιχείων του μυοσκελετικού συστήματος και της σπονδυλικής στήλης που σχετίζονται με την υγιεινή καθιστική στάση.

10 Η στάση σώματος Η σπονδυλική μας στήλη είναι το κεντρικό σύστημα που στηρίζει όλο το σώμα. Διαπιστώνουμε πόση δουλειά κάνει η μέση μας μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά. Σήμερα όλοι μας είμαστε πιο ευπρόσβλητοι στα προβλήματα της μέσης εξαιτίας της καθιστικής ζωής, των κακών συνηθειών στάσης του σώματος, του υπερβολικού μας βάρους, των συνθηκών εργασίας και γενικώς του συχνού stress που δεχόμαστε. Σε κοινωνίες σαν την δική μας, το 60-80 % του πληθυσμού, υποφέρει από πόνους στη μέση. Πολύ πιο συχνά υποφέρουν άτομα μέσης ηλικίας (30-50 ετών). Οι πόνοι της μέσης (οσφυαλγία, ισχιαλγία) είναι η δεύτερη κατά σειρά συνήθης αιτία απώλειας εργασίμων ημερών (μετά το κρυολόγημα).

11 Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έλλειψη άσκησης Η γυμναστική και ένας ενεργός τρόπος ζωής επιδρά ευεργετικά στην υγεία ποικιλοτρόπως. Αντίστροφα, η έλλειψη γυμναστικής είναι επιβλαβής στην γενικότερη υγεία του ατόμου και επηρεάζει πολλά προβλήματα υγείας. Άτομα με ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων ή ηλικίας άνω των 40 θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν να ξεκινήσουν εκγύμναση.

12

13 http://www.lifemag.gr/Default.aspx?lang =1&id=1199&t=6 http://health.in.gr/news/various/article/?a id=1231146309 http://www.cyclist.gr/article.php?id=1245 http://www.holistic- greece.com/content/problimata-ygeias- poy-sxetizontai-me-tin-elleipsi-askisis


Κατέβασμα ppt "6η ομάδα εργασίας ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ, ΠΑΝΑΓΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ « Καθιστική ζωή αρνητικός παράγοντας στην υγεία μας»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google