Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Α τετράμηνο Α 1 2014-15.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Α τετράμηνο Α 1 2014-15."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Α τετράμηνο Α

2 ΕΘΙΣΜΟΣ

3 ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ο εθισμός είναι μια σύνθετη διαταραχή που μπορεί να χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων και από την καταναγκαστική χρήση ναρκωτικών. Οι άνθρωποι που εθίζονται αισθάνονται μια ανεξέλεγκτη ανάγκη για ναρκωτικά ή οινόπνευμα, ακόμη και παρά τις αρνητικές συνέπειες. Αυτή την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά είναι δύσκολο να την κατανοήσει κανείς.  

4 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η επαναλαμβανόμενη χρήση ναρκωτικών αλλάζει τον εγκέφαλο - προκαλώντας τις μακράς διαρκείας αλλαγές στον τρόπο που κοιτάζει και λειτουργεί. Αυτές οι αλλαγές εγκεφάλου παρεμποδίζουν τη δυνατότητα να σκεφτείτε ξεκάθαρα, να ασκήσετε την καλή κρίση, να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας, και να αισθανθείτε κανονικοί χωρίς ναρκωτικά. Αυτές οι αλλαγές είναι επίσης αρμόδιες, στο μεγάλο μέρος, για τον πόθο για ναρκωτικά και τον εξαναγκασμό στη χρήση που καθιστούν τον εθισμό τόσο ισχυρό.

5 Η πορεία στον εθισμό ναρκωτικών αρχίζει, συνήθως, με τον πειραματισμό
Η πορεία στον εθισμό ναρκωτικών αρχίζει, συνήθως, με τον πειραματισμό. Μπορεί να είχατε δοκιμάσει ναρκωτικά από περιέργεια, επειδή οι φίλοι το έκαναν, ή σε μια προσπάθεια να διώξετε ένα άλλο πρόβλημα. Πρώτα, η ουσία φαίνεται να λύνει το πρόβλημα ή να καθιστά τη ζωή καλύτερη, έτσι χρησιμοποιείτε τα ναρκωτικά όλο και περισσότερο.

6 Αλλά καθώς ο εθισμός προχωρεί, η χρήση ναρκωτικών γίνεται όλο και περισσότερο σοβαρή και η δυνατότητά σας να σταματήσετε μειώνεται. Αυτό που αρχίζει ως μια εθελοντική επιλογή στρέφεται σε μια σωματική και ψυχολογική ανάγκη. Η καλή είδηση είναι ότι ο εθισμός ναρκωτικών είναι θεραπεύσιμος. Με θεραπεία και  υποστήριξη  μπορείτε να αντιδράσετε στα αποδιοργανωτικά αποτελέσματα του εθισμού και να επανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας. 

7 Τι προκαλεί ο εθισμός στα ναρκωτικά;
Κάποιοι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών από συνήθεια και αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό. Όσο περνάει όμως ο καιρός ο χρήστης χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να μπορέσει να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Όσο αυξάνεται η χρήση γίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς την ουσία. Σταματώντας την ουσία μπορεί να νιώσει σωματική αδυναμία (στερητικό σύνδρομο). 

8 ΑΝΟΧΗ Όσο περισσότερη χρήση κάνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη δόση της ουσίας χρειάζεται ώστε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ίσως κάποιος δικός σας κάνει χρήση και κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσετε ότι η χρήση αυξήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι η ανοχή στην ουσία μεγάλωσε.

9 ΣΤΕΡΗΣΗ Οι χρήστες έχουν στερητικά συμπτώματα όταν υποχωρήσει η δράση της ουσίας. Σημάδια της στέρησης είναι το τρέμουλο, άγχος, αγωνία, εφίδρωση, ναυτία και εμετοί, αϋπνία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη κ.α. Ο εξαρτημένος θα καταφύγει ξανά στη χρήση ώστε να εξαλείψει τα συγκριμένα σημάδια. Το στερητικό σύνδρομο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και να συνοδεύεται από παραισθήσεις, πυρετούς ακόμα και επιληπτικές κρίσεις ανάλογα με την ουσία. Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς κατά τη διάρκεια αυτών

10

11 ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Ένα πρόσωπο που υπόσχεται ότι θα σταματήσει τη χρήση αλλά παρόλα αυτά αδυνατεί παρά τη θέλησή του σίγουρα αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης. ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ. Η ουσία πλέον είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι. Ακόμα κι αν ο ίδιος αληθινά επιθυμεί να σταματήσει όλες του οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Αναγκαία κρίνεται η βοήθεια από ειδικούς σε θέματα εξαρτήσεων

12 ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Ο εξαρτημένος παύει να απολαμβάνει όσα τον ευχαριστούσαν κάποτε. Είναι σύνηθες οι άνθρωποι αυτοί να παρατάνε δραστηριότητες οι οποίες κάποτε ήταν σημαντικές για αυτούς. Ο χρήστης περνάει περισσότερο χρόνο στο να κάνει χρήση ή να τη σκέφτεται και δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα άλλο.

13 Αλεκτορίδης Κωνσταντίνος
Ανεσιάδης Γεώργιος Δερμεντζής Βασίλειος Διαματαρούλας Δημήτριος Ευαγγέλου Ιωάννης

14 ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΝΤΟΥΔΑΣ ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΑΣ ΦΩΤΗΣ
ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ ΦΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

15 Είδη Ναρκωτικών 01. Ινδική κάνναβης
Η μαριχουάνα/χασίς επηρεάζει τη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη.

16 'Έκσταση 02. ‘Εκσταση είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμίνη. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών με διάφορα σχέδια, όπως καρδιές, αστέρια, κ.α.

17 Κοκαΐνη 03. H κοκαΐνη είναι μια ουσία με βραχεία διεγερτική επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και με ιδιότητες τοπικού αναισθητικού.

18 Παραισθησιογόνα 04. Τα παραισθησιογόνα είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές, όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις

19 Μεθαμφεταμίνη (speed)

20 Ηρωίνη 06. Η ηρωίνη προέρχεται από την οπιούχο παπαρούνα που χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία της κατηγορίας αναλγητικών-ναρκωτικών φαρμάκων όπως η κωδείνη και η μορφίνη.

21 Ηρεμιστικά 07. Τα ηρεμιστικά είναι χημικα.
Το Rohypnol ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών και στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τα ονόματα Hypnocedon και Vulbegal.

22 Εισπνεόμενα 08. Τα εισπνεόμενα είναι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου.

23 Κεταμίνη 09. Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

24 GHB 10 To GHB κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Στην υγρή μορφή του ο χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του GHB στο υγρό και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

25 LSD  11.Το πιο αντιπροσωπευτικό παραισθησιογόνο ναρκωτικό. Κατασκευάζεται από λυσεργικό οξύ, που προέρχεται από ένα είδος μύκητα που βρίσκεται στη σίκαλη και σε άλλα δημητριακά. Γνωστό ως άσιντ ή τριπάκι καταναλώνεται πιο συχνά σε υγρή μορφή ή ποτισμένο σε χαρτάκι μιας δόσης.

26 Παρενέργειες ΓΚΟΥΣΑΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΠΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΒΛΑΔΙΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

27 Οργανικές Αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σφυγμό.
Αυξάνει τη θερμοκρασία του Σώματος . Ο χρήστης χάνει την όρεξη για φαγητό . Ακόμη κάνει εμετό. Ωχρό πρόσωπο Απώλεια μνήμης

28 Δυσκολία συντονισμού, κόκκινα μάτια και ξηροστομία.
Δυσκολία στη συγκέντρωση, διαταραχές . Αναπνευστικές παθήσεις . Ακόμα χαμηλότερη σεξουαλική ορμή. Γενική αδιαθεσία. Απώλεια βάρους.

29 Ψυχολογικές Κατάθλιψη Άγχος Στρες Νεύρα Αϋπνίες Υπερένταση

30 Αίσθηση μοναξιάς Έλλειψη Αυτοπεποίθησης Αλλαγή στο χαρακτήρα. Συναισθηματική αστάθεια. Έλλειψη κινήτρων, παράνοια και κρίσεις .

31 Κοινωνικές Απώλεια του νοήματος της ζωής.
Έλλειψη στόχων και φιλοδοξιών για μελλοντική εξέλιξη. Παρασιτικός τρόπος ζωής Επιβίωση εις βάρος των άλλων. Αυτοκτονία. Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καυγά.

32 Εγκληματικές τάσεις. Διαταραγμένες σχέσεις με γονείς και παιδιά. Διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις. Προβλήματα με το νόμο. Διαζύγια.

33 Οικονομικές Οικονομική κατάρρευση. Χρέη. Ανεργία.

34 ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ Βλαχάκη Σοφία Γαϊταντζή Ελένη Γιοβάνου Παναγιώτα Γούργας Δημήτρης Μιχαλάκη Κυριακή 34

35 Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι ένα δύσκολο στάδιο για κάποιον που είναι εθισμένος σε αυτά.Οι ασθενείς είναι δυνατόν να λάβουν θεραπεία η οποία να είναι προσαρμοσμένη στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες. Η θεραπευτική αγωγή, τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τους και να μπορούν να έχουν μια κανονική και παραγωγική ζωή. 35

36 Μέθοδοι θεραπείας Οι θεραπείες περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών, ψυχοθεραπεία, ομάδες αλληλοβοήθειας και οικογενειακή θεραπεία. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι όσο περισσότερη θεραπεία δίνεται, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για περισσότερο από 3 μήνες, έχουν συνήθως καλύτερα αποτελέσματα και εξέλιξη σε σύγκριση με αυτούς που λαμβάνουν θεραπεία για μικρότερο χρονικό διάστημα. 36

37 Φαρμακευτική αγωγή Τα φάρμακα βοηθούν στην καταστολή του συνδρόμου στέρησης, της ακατάσχετης επιθυμίας λήψης ναρκωτικών και στην εξουδετέρωση των δράσεων των ναρκωτικών στον οργανισμό.Οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα και οι οποίοι δεν λαμβάνουν περαιτέρω στήριξη, δυστυχώς έχουν τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών. 37

38 Τα θεραπευτικά προγράμματα για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά
Ο απώτερος στόχος όλων των προγραμμάτων θεραπείας απεξάρτησης, είναι η επίτευξη διαρκούς αποχής από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι άμεσοι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση της χρήσης των εθιστικών ουσιών, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου, την ελαχιστοποίηση των ιατρικών επιπλοκών και κοινωνικών επιπτώσεων που προκύπτουν εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών. 38

39 Διάφορες μορφές προγραμμάτων απεξάρτησης
 Οι βραχυπρόθεσμες μέθοδοι διαρκούν για λιγότερο από 6 μήνες. Περιλαμβάνουν αγωγή επί εσωτερικής βάσης σε θεραπευτική κοινότητα, φάρμακα και θεραπεία επί εξωτερικής βάσης χωρίς φάρμακα. Η μακροπρόθεσμη θεραπεία, περιλαμβάνει μεθόδους όπως τη χορήγηση μεθαδόνης σε άτομα που είναι εθισμένα στα οπιοειδή επί εξωτερικής βάσης και αγωγή στα πλαίσια θεραπευτικής κοινότητας. 39

40 Τα προγράμματα συντήρησης με χορήγηση μεθαδόνης
Πετυχαίνουν καλύτερα όσον αφορά στην απεξάρτηση από τα οπιοειδή σε σύγκριση με τις θεραπευτικές κοινότητες οι οποίες είναι αποτελεσματικότερες από τα προγράμματα επί εξωτερικής βάσης που προσφέρουν ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική στήριξη Μεταξύ των προγραμμάτων χορήγησης μεθαδόνης, εκείνα που δίνουν ψηλότερες δόσεις μεθαδόνης, έχουν καλύτερα ποσοστά συμμετοχής. Επίσης όταν τα προγράμματα μεθαδόνης, συνοδεύονται από άλλες υπηρεσίες όπως συμβουλευτική στήριξη, έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα αυτά που παρέχουν μόνο τις αναγκαίες υπηρεσίες. 40

41 Οι θεραπευτικές κοινότητες
Οι θεραπευτικές κοινότητες, είναι πολύ καλά οργανωμένα προγράμματα αντιμετώπισης στα οποία οι ασθενείς διαμένουν σε οικιστικές μονάδες από 6 έως 12 μήνες. Οι ασθενείς που συμμετέχουν, είναι αυτοί που έχουν ένα σχετικά μακροχρόνιο ιστορικό εξάρτησης από ναρκωτικά ή έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες λόγω χρήσης ναρκωτικών ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους στην κοινωνία. 41

42 Ο Στόχος τους Ο στόχος στις θεραπευτικές κοινότητες, είναι η επανένταξη των ασθενών στην κοινωνία χωρίς να υπάρχει εξάρτηση από ναρκωτικά και σχέση με παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες. 42

43 Τα θεραπευτικά προγράμματα
Τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε θεραπευτικές κοινότητες, βασίζονται σε εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί από προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν μια περίοδο 3 έως 6 εβδομάδων θεραπείας επί εσωτερικής βάσης. Στη συνέχεια ακολουθεί θεραπεία επί εξωτερικής βάσης με συμμετοχή σε συμβουλευτικά προγράμματα στήριξης ή ομάδες αλληλοβοήθειας 43

44 Τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης με χορήγηση φαρμάκων στις φυλακές, μπορούν να βοηθούν τους κρατουμένους να απαλλάσσονται από την εγκληματική συμπεριφορά. Αυτό επιτυγχάνεται ιδιαίτερα όταν μετά την αποφυλάκιση, η αγωγή απεξάρτησης συνεχίζεται με προγράμματα θεραπευτικής κοινότητας. 44

45 Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η θεραπεία απεξάρτησης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο χρήστη, στην οικογένεια του και στην κοινωνία. 45

46 ΠΗΓΕΣ www.agws.com.au/Drug/Docs/G3.pdf

47 ΠΗΓΕΣ http://1epal-prevez.pre.sch.gr/2003/Drugs1/eidh.html

48 ΠΗΓΕΣ http://www.heroindetoxeurope.com http://www.drugs.health.gov.au

49 Πηγές ▪ ▪ ▪ 49


Κατέβασμα ppt "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Α τετράμηνο Α 1 2014-15."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google