Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα : Βότανα και υπετροφές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα : Βότανα και υπετροφές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα : Βότανα και υπετροφές
Ερευνητική εργασία Θέμα : Βότανα και υπετροφές

2 Ενότητες Ομάδα Α: -Βότανα και ομορφιά -Η διάδοση των βοτάνων πριν και σήμερα Ομάδα Β: -Βότανα και υγιεινή διατροφή -Βότανα εύρωστα οράματα και αισθήσεις Ομάδα Γ: - Οι χώροι καλλιέργειας βοτάνων - Οι τρόποι κατασκευής και μείξης βοτάνων Ομάδα Δ: - Τα βότανα έναντι φαρμακευτικών αγωγών - Βότανα και υγεία Ομάδα Ε: - Κηραλοιφές - Υπερτροφές

3 Η διάδοση των βοτάνων πριν και σήμερα
Η διάδοση των βοτάνων πριν και σήμερα

4 ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Τα διάφορα φυτά στην αρχαιότητα εκτός από το να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, χρησιμοποιούνταν επίσης στον καλλωπισμό, αλλά και στην παραγωγή διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι Μινωίτες και οι Μυκηναΐοι χρησιμοποιούσαν ρίζες, ξύλα, φλοιούς, άνθη, βλαστούς, καρπούς, σπόρους, έλαια και ρητίνες από διάφορα φαρμακευτικά φυτά και βότανα τα οποία φύονταν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα πραγματοποιούσαν εισαγωγή πρώτων υλών φυτικής προέλευσης, εξάγοντας παράλληλα δικά τους αρωματικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Πολλά μάλιστα από τα προϊόντα αυτά πέρα από το φαρμακευτικό, θρησκευτικό και τελετουργικό ρόλο τους, χρησιμοποιούνταν επίσης και σε διάφορες μαγείες. Ο ελλαδικός χώρος λόγω της συστάσεως του εδάφους, της φυσικής του διαμόρφωσης, αλλά και του κλίματός του, διέθετε πλουσιότατη χλωρίδα από την αρχαιότητα, με την Κρήτη να αποτελεί έναν βοτανολογικό παράδεισο.

5 Γενικά από την εποχή του Ομήρου ήδη αναφέρονται φάρμακα ανδροφόνα ή θυμοφθόρα, δηλαδή δηλητηριώδη βότανα με τα οποία επάλειφαν τα βέλη ή δηλητηρίαζαν την τροφή, φάρμακα ήπια ή οδυνήφατα τα οποία ήταν παυσίπονα, αλλά και φάρμακα λυγρά τα οποία προκαλούσαν αμνησία, καθώς και το μώλυ, από το μωλύω που σημαίνει αφανίζω, ως αντίδοτο των λυγρών φαρμάκων. Στον Όμηρο αναφέρεται επίσης το νηπενθές, με φαρμακοδυναμική δράση, ως κατευναστικό και παυσίλυπον, καθώς και ένα είδος γάζας η ονομαζόμενη σφενδόνη από καλοστριμμένο μαλλί προβάτου για να περιδένονται τα τραύματα Ακόμα βρίσκουμε βότανα και σε προσφορές σε θεούς ή σε νεκρούς. Μερικά απ' τα βότανα που αναφέρονται είναι το κόλιαντρο, το κύμινο, το σησάμι, το σέλινο, το μάραθο, ο κρόκος, η μέντα, ο δυόσμος, το κρίταμον, ο σχίνος και πολλά άλλα. Αναφορές για τα βότανα βρίσκουμε ακόμη σε αιγυπτιακούς παπύρους και συμπεραίνουμε ότι τα χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες εδώ και χρόνια.

6 Δεντρολίβανο: Στην αρχαιότητα το δεντρολίβανο θεωρούνταν ελιξίριο της νεότητας , σύμβολο ομορφιάς και λέγετε μάλιστα ότι ο θάμνος ήταν το δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους. Λεβάντα: Μύθοι λένε ότι η λεβάντα δεν είχε άρωμα μέχρι την στιγμή που η Παναγία άπλωσε τα φασκιά του βρέφους Ιησού Χριστού πάνω σ’ ένα θάμνο λεβάντας. Από θαύμα, όταν τα μετακίνησε από τον θάμνο η λεβάντα πήρε ένα μεθυστικό άρωμα!

7 Φασκόμηλο: Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν το Φασκόμηλο σαν γενικό τονωτικό του μυαλού και του σώματος.Το βοτανολογικό του όνομα salvia υπαινίσσεται άλλωστε την σπουδαιότητα του προέρχεται από το ρήμα salvare που σημαίνει «σώζω» επί αιώνες το φασκόμηλο εκτιμάτε για τις θεραπευτικές του ιδιότητες Αχιλλέα: Αχιλλέα η χιλιόφυλλη το όνομα της το οφείλει στον Αχιλλέα ο οποίος τραυματισμένος από το δόρυ του Πάρη στον πόλεμο της Τροίας έδεσε την πληγή του με αυτό το φυτό για να ανακουφιστεί, μετά από συμβουλή της θεάς Αφροδίτης. Αργότερα στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το χρησιμοποιούσαν σαν αιμοστατικό στα τραύματα τους.

8 Η ιστορία των βοτάνων Η χρήση των φυτών για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός και η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά για θεραπευτικά φυτά έρχεται από τους Σουμέριους το 2200 π.Χ. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Έλληνας Ιπποκράτης κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά. Αυτό το έργο ήταν βάση για πολλές μεταγενέστερες βοτανικές έρευνες. Μια από τις πιο δημοφιλείς βοτανικές γράφτηκε από τον Culpeper το 17ο αιώνα. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού οι προλήψεις σε συνδυασμό με την άγνοια απέδωσαν μαγικές ιδιότητες στα φυτά, μερικές φορές για ασήμαντη αιτία, και ανέπτυξαν ιεροτελεστίες όπου μηχανορραφούσαν για συντηρήσουν το μυστήριο και την μαγεία.

9 Ο άνθρωπος ήταν επίσης πληροφορημένος, από την αρχή του πολιτισμού, για τα αποτελέσματα των αρωμάτων στο σώμα στο μυαλό και στα συναισθήματα. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν για να προσελκύσουν αγάπη, φαγητό και προστασία. Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν για να γιατρέψουν το σώμα. Τα πιο ακριβά λουλούδια προσφέρονταν στους θεούς και στις θεές σαν θυσία, και η χρήση αρωματικών θυμιαμάτων έχει καταγραφεί από την αρχαιότητα. Σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή, διαφορετικές κουλτούρες έχουν ανακαλύψει πολλά κοινά σημεία όπως και ποικίλες χρήσεις για βότανα και αιθέρια έλαια. Οι μύθοι, οι θρύλοι, η παράδοση και η ιατρική αντικατοπτρίζουν αυτές τις γνώσεις. Στην πατρίδα μας η αφθονία φαρμακευτικών φυτών που συναντούμε σε κάθε γωνιά της, βοήθησε στην ανάπτυξη της λαϊκής ιατρικής και της βοτανοσυλλογής. Το μάζεματων βοτάνων απαιτούσε προσοχή, μυστικότητα και μαγικές διαδικασίες ώστε να διασφαλίζονται οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα μάζευαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή,συνήθως το χάραμα, αλλά και το καταμεσήμερο ή και μεσάνυχτα, ανάλογα με τις τοπικές συνήθειες.

10 Βότανα και ομορφιά Από την αρχαιότητα, τα φυτά χρησιμοποιούνταν για ομορφιά και δύναμη. Σήμερα, που η βιομηχανία των καλλυντικών χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερες χημικές ουσίες στα προϊόντα της με αποτέλεσμα και τα προϊόντα να μην είναι φθηνά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργούνται αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα δέρματα, όλο και περισσότεροι αναζητούν πιο φυσικά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά τους.

11 Βότανα για τα μαλλιά Αιθέρια έλαια
Τα αρωματικά βότανα, που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική ως καρυκεύματα αλλά και για να παρασκευάσουμε υγιεινά αφεψήματα, αποτελούν πρώτης τάξεως καλλυντικά για τη φροντίδα των μαλλιών. Αρκεί να ξέρουμε τις ιδιότητες τους και ποια ενδείκνυνται για κάθε τύπο μαλλιών. Αιθέρια έλαια Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες, χωρίς νερό, που βρίσκονται μέσα στα φυτά. Αυτές οι πτητικές ουσίες εξατμίζονται εύκολα στον αέρα και δίνουν σε κάθε φυτό την χαρακτηριστική οσμή του. Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση πλήθους προβλημάτων. Παράγονται από φυτά, φρούτα και άνθη και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά.. 

12 ΒΟΤΑΝΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ-ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΤΑΝΩΝ

13 1)Αγριάδα Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά
Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και το αίμα μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. 2) Αγριμόνιο τονωτικό του πεπτικού συστήματος επουλώνει πληγές και αρρώστιες αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κωλικούς και τη διάρροια

14 3)Βαλεριάνα ηρεμιστικό ,υπνωτικό και αγχολυτικό φυτό Διώχνει αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού 4)Δυόσμος Για το φαγητό, τη χοληστερίνη, αϋπνίες, κράμπες, ξερόβηχα, αμυγδαλίτιδα Για πόνους δοντιών, ρευματισμούς περιπτώσεις δυσπεψίας και διάρροιας στρώνει τ στομάχι μετά από εμετό. 

15 5) Ζαμπούκος 6)Αλόη καταπραΰνει τον πόνο από τα εγκαύματα
Για κυστίτιδα, βήχα, αμυγδαλίτιδες, πονόματο, πονόδοντο, φαρυγγίτιδα και πονόλαιμο Καθαρίζει το αίμα Αποσυμφορητικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 6)Αλόη καταπραΰνει τον πόνο από τα εγκαύματα Συμβάλει στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, μια εκ των οποίων είναι ο διαβήτης

16 7)Θυμάρι σε περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και άγχους, καθώς χαρίζει πνευματική διαύγεια έχει την ιδιότητα να αυξάνει την πίεση του αίματος Βοηθάει στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, της βρογχίτιδας και της φαρυγγίτιδας 8)Σπαθόχορτο Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης, στυπτική, επουλωτική και ηρεμιστική Αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων

17 9)Αχιλλέα Τονωτικό για τους κουρασμένους
βοηθάει στην ακμή, το άσθμα, κολίτιδα, αρθριτικά, πόνους περιόδου και ρευματισμούς θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες 10)Ευκάλυπτος ενάντια στις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, καταπραΰνει τον βήχα, ρευστοποιεί τα φλέματα και καταπολεμά το άσθμα Εισπνοές: αντιμετώπιση κρυολογήματος και καταρροής

18 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

19 Βαλεριάνα|Valeriana officinalis
 Είναι ηρεμιστικό,υπνωτικό και αγχολυτικό φυτό. Διώχνει αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού. Αναλυτικά: Καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας. Προσοχή! Οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Αντεδείκνυται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και σε άτομα που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη.

20  Λουΐζα: Διώχνει τον πονοκέφαλο, τον πονόματο, τους πόνους των ρευματισμών. Κάνει καλό στις στομαχικές ανωμαλίες, βοηθάει στις δίαιτες αδυνατίσματος. Πολεμάει την αϋπνία που προέρχεται από νευρική κούραση.  Καλλιεργείται συνήθως ως μονοετές, αν και με κατάλληλη προστασία μπορεί να ζήσει και περισσότερα χρόνια. Τον σπέρνουμε κυρίως την άνοιξη και όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 12°C, σε μικρές αποστάσεις και σε βάθος 0.5 εκ. Τα φυτά του, όταν μεγαλώσουν, πρέπει να απέχουν εκ. Για να αναπτυχθούν κανονικά χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως και λίγο νερό, που θα τους προσφέρουμε συχνά.

21 Μελισσόχορτο: Τονωτικό για την καρδιά, τον εγκέφαλο, το πεπτικό σύστημα, τη μελαγχολία. Καταπραϋντικό σε νευρασθένειες, ζαλάδες, βουητό στα αυτιά, άσθμα, νευραλγίες των δοντιών και των αυτιών. Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς, πόνους από τσιμπήματα σφήκας και άλλων εντόμων. Αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα βαθιά και καλώς στραγγιζόμενα εδάφη με ρΗ από 5 έως 7,5.Μπορεί να καλλιεργηθεί σε άργιλο-πηλώδη έως και αργιλώδη εδάφη αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε προσχωσιγενή εδάφη. (Toπροσχωσιγενές έδαφος είναι αυτό που σχηματίζεται από τη μεταφορά φθαρτών υλικών, η οποία γίνεται από το νερό των ποταμών. Τα εδάφη αυτά συνήθως είναι πολύ γόνιμα).

22 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Τα βότανα προσδίδουν μία υπέροχη γεύση και ένα υπέροχο άρωμα στο φαγητό. Πρέπει να αναφέρουμε πως τα βότανα εμπλουτίζουν τις γεύσεις μας με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά

23 ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ Τα βότανα και τα μπαχαρικά ,τα οποία είναι μία υποομάδα των  βοτάνων με μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, αν και τα χρησιμοποιούμε συνήθως για τη γεύση που δίνουν στο φαγητό και το άρωμά τους, έχουν και άλλες ιδιότητες. Έχουν θρεπτική αξία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, βοηθούν στη μείωση κατανάλωσης άλλων ενισχυτικών γεύσης και λιγότερο θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το αλάτι.

24 ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
Τζίντζερ: Ανακουφίζει από πόνους του στομάχου, των μυών και των οστεοαρθριτικών και από τη ναυτία. Επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Κρόκος-σαφράν: μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και την κατάθλιψη. Δίκταμος: βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και εξάλειψη των μωλώπων, στην καταπολέμηση του συναχιού, της γρίπης, του πονοκεφάλου, των πεπτικών διαταραχών, των ρευματισμών.

25 Φασκόμηλο: βοηθά τη μνήμη μας και καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τις στομαχικές διαταραχές. Ακόμα μπορεί να βελτιώσει κάποια συμπτώματα της νόσου του Alzheimer Ρίγανη: διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Καλό δυναμωτικό και  φίλος για τους πνεύμονες βοηθά στις χρόνιες βρογχίτιδες. Εχει διεργετικές ιδιότητες και βοηθά άτομα που υποφέρουν από κόπωση

26 ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ Οφέλη για το δέρμα: σκοτώνει τους ιούς του στόματος και βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του δέρματος, των κηλίδων, της πρόωρης γήρανσης .Μειώνει τα πρηξίματα, τις ρυτίδες και θεραπεύει την ακμή. Προστατεύει έναντι του καρκίνου του δέρματος. Οφέλη για τα μαλλιά: ενδυναμώνει τα μαλλιά, αυξάνει το πάχος των τριχών και μειώνει την τριχόπτωση, δρα ως ένα φυσικό μέσο βαφής και αποτρέπει το ξεθώριασμα της βαφής

27 Κεραλοιφές ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΕΡΑΛΟΙΦΗΣ:
• Φυσικό κερί μέλισσας • Αιθέριο έλαιο χαμομηλιού  • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο • Αιθέριο έλαιο αρώματος (1% προαιρετικά). Παρασκευή: -Το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. -Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση. Ούτε χτύπημα, ούτε θερμόμετρα, ούτε γαλακτωματοποιητές, ούτε τίποτα άλλο περίπλοκο.

28 Ιδιότητες κηραλοιφής Έχει καταπραϋντική, αντιβιοτική, επουλωτική, αντιφλογιστικήαντιμυκητησιακή, μαλακτική και αντιγηραντική δράση. Χρησιμοποιείται σε καψίματα, κοψίματα, συγκάματα, σκασμένα χείλη, σε όλο το σώμα.Ανάλογα με το αιθέριο έλαιο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε, η κηραλοιφή έχει και κάποια διαφορετική ιδιότητα. Δάφνη: ρευματισμοί Περγαμόντο: κρύωμα, βρογχίτιδα Κάρδαμο: αφροδισιακό Σιτρονέλλα: εντομοαπωθητική Ευκάλυπτος: προβλήματα αναπνευστικού, κρύωμα Γαρδένια: πυρετός, υπερένταση, ταχυπαλμίες Πορτοκάλι: χαλαρωτικό, αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό Πατσουλί: αντισηπτικό, αφροδισιακό Δεντρολίβανο: ενισχυτικό της κυκλοφορίας του αίματος, αφροδισιακό, χαλαρώνει τους πιασμένους μυς Τσαιόδεντρο: αντισηπτικό, αντιμυκητιακό Τριαντάφυλλο: ιδανικό για όλους τους τύπους του δέρματος (κυρίως ώριμα και ξηρά), ενυδατικό, καταπραϋντικό, αντιρυτιδικό, αντιγηραντικό. Γεράνι: αντιγηραντικό, εξισορροπεί τις μεικτές επιδερμίδες, ισορροπεί το σμήγμα και τελειοποιεί την υφή του δέρματος. Ροδόξυλο: αναπλάθει τους ιστούς και ευνοεί την κυτταρική ανανέωση. Λιβάνι: ενισχυμένη δράση κατά της γήρανσης, συσφίγγει τους ιστούς του δέρματος. Χαμομήλι: αντιγηραντικό, καταπραϋντικό Λεβάντα: ακμή, δερματοπάθειες Σπόροι σιταριού: πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνη Ε.

29 Super foods (Υπερτροφές)
Τροφές που δεν τρώμε...τροφές που δεν προτιμούμε...τροφές-καλύτερες επιλογές για τις διατροφικές μας συνήθειες !!  Σκουμπρί; Τι είναι αυτό; Φασολάκια; Μπλιαχ! Grapefruit; Πολύ ξινό. Βρώμη; Τι είμαι, άλογο; Μπορούμε εύκολα να βρούμε δεκάδες δικαιολογίες για να αποφύγουμε τροφές που δεν έχουμε συνηθίσει - ή δεν θέλουμε- να καταναλώνουμε. Αρκούν όμως για να αφαιρέσουμε από την καθημερινή μας διατροφή τα απολύτως απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που αυτές έχουν να μας προσφέρουν; Μάλλον όχι. Όσο «άσχημα» και αν φαίνονται τα φασολάκια, όσο και αν μισούμε τα ψάρια, όσο και αν μας… ξινίζει το grapefruit, θα αποτελούσε διατροφικό έγκλημα να τα εξορίσουμε μια και έξω από την κουζίνα μας. Πάρτε μια γεύση – κυριολεκτικά και μεταφορικά- από τις «παραμελημένες» τροφές του ελληνικού μενού και μάθετε τους λόγους για τους οποίους αξίζουν μια καλή θέση στην κουζίνα και το στομάχι σας.

30 Goji Berry Περιέχει βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Περιέχει επίσης διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία.  Θεωρείται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή (Super Foods). Ο χυμός του δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες.Καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη. Περιέχει πολυσακχαρίτες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη  γήρανση. Ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία, ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

31 Κράνμπερι Το κρανμπερι προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά - κυρίως αντιοξειδωτικά- που: Προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο (κηκιδικό οξύ – αντικαρκινική δράση) Ενισχύουν την καρδιά Προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών C, Κ και Ε, μαγγανίου και φυτικών ινών Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του συμβάλλουν στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η κατανάλωσή του μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έχει διαπιστωθεί ότι τα κράνμπερι μειώνουν τη φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα. 

32 ''Λιπαρά ψάρια''. Φυσικά δεν εννοούμε τα επιβλαβή για την υγεία μας λιπαρά, αλλά τα «καλά» λιπαρά, τα διάσημα ωμέγα-3. Ψητές σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, σολομός, κολιός, φρέσκα ή σε κονσέρβα, ψητά ή μαριναρισμένα, ανεξαρτήτως πως θα τα φάτε δεν παύουν να είναι εξίσου θρεπτικά. Αποφύγετε πάντως να τα τηγανίσετε μιας και θα τα «φορτώσετε» με άχρηστες θερμίδες και χοληστερίνη. Ρόδι.  Φρέσκα ή σε χυμό, τα ρόδια είναι το ίδιο ευεργετικά για τον οργανισμό. Εκτός από... καλοτυχία το ρόδι περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, καροτένιων και βιταμίνης C. Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος κτλ. Ο χυμός του συνιστάται επίσης, να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή  επιβάρυνση. 

33 Αυγά ποσέ.  Η λεκιθίνη που περιέχουν τα αυγά μετατρέπεται σε χολίνη αφού τα φάμε, ένα από τα κύρια συστατικά των νευροδιαβιβαστών που βρίσκονται στον εγκέφαλο μας. Με λίγα λόγια, τα αυγά αποτελούν μιας πρώτης τάξης «τροφή για σκέψη» και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη τροφή μας «γεμίζει» αρκετά ώστε να ελαττώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε συνολικά. Δύο αυγά για πρωινό (ποσέ ή βραστά, όχι τηγανιτά), σύμφωνα με έρευνες, μειώνουν κατά τετρακόσιες τις θερμίδες που θα καταναλώναμε κατά την διάρκεια της μέρας.  Νιφάδες βρώμης.  Το γνωστό σε όλους μας Quaker αποτελεί το άλφα και το ωμέγα τις υγιεινής διατροφής. Οι ίνες της βρώμης μειώνουν σημαντικά την χοληστερόλη του αίματος, κατεβάζουν την πίεση, δρουν ρυθμιστικά στις ορμόνες του σώματος, ιδιαίτερα στις γεννητικές και τις ορμόνες του θυρεοειδούς, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης ορμονικών και γυναικολογικών προβλημάτων, όπως είναι ο καρκίνος του στήθους. Η βρώμη επίσης έχει την ιδιότητα να χαμηλώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Ιδανική επιλογή για πρωινό, ιδιαίτερα αν την συνδυάσετε με φρέσκα φρούτα.

34 Δαμάσκηνα.  Δεν χρειάζεται να πάσχετε από δυσκοιλιότητα για να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ανακατέψτε τα με γάλα και γιαούρτι και έχετε ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γεύμα, ιδανικό για να ξεκινήσετε την μέρα σας. Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα είναι από τις πιο ευεργετικές τροφές της φύσης και αρκετά «πρακτικά», αφού μπορείτε να τα έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Πέρα από τα αντιοξειδωτικά, τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο.  Μαύρη σοκολάτα.  Σε αντίθεση με την διαδεδομένη σοκολάτα γάλακτος, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εύγευστο μείγμα ζάχαρης και λιπαρών, η μαύρη σοκολάτα – σε λογικές ποσότητες- μπορεί να έχει αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση. Προτιμήστε την. 

35 Μύρτιλλα.  Νωπά θα τα βρείτε από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη, εναλλακτικά προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον οργανισμό από την δράση των ελεύθερων ριζών. Επίσης, φαίνεται πως ελαττώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτζχάιμερ σε μεγαλύτερες ηλικίες. Βάλτε τα μέσα σε smoothies ή χυμούς και ανακατέψτε τα με γιαούρτι και δημητριακά για ένα τονωτικό πρωινό.  Κουρκουμάς Πιθανότατα να ακούτε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μπαχαρικό, το οποίο κατάγεται από την Ινδία. Η κουρκουμίνη που περιέχει διεγείρει την χολή, διευκολύνοντας το άδειασμα της χοληδόχου κύστης, μειώνει την έκκριση τον οξέων στο στομάχι και το προστατεύει από το έλκος. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ λόγω τις ικανότητάς του να μειώνει τις φλεγμονές, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

36 Αμύγδαλα. Αντικατεστείστε τα ανθυγιεινά σνακ (βλ
Αμύγδαλα. Αντικατεστείστε τα ανθυγιεινά σνακ (βλ. πατατάκια,μπισκότα, κέικ) με μια χούφτα αμύγδαλα καθημερινά και έχετε ενσωματώσει αμέσως στην διατροφή σας μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, πρωτείνης, φυτικών ινών, κάλιου, ασβεστίου, φώσφορου, σιδήρου και πολυακόρεστων λιπαρών. Επίσης, τα αμύγδαλα μειώνουν αρκετά την όρεξη. Πιπεριές τσίλι.  Αδιαμφισβήτητα μια «καυτερή» επιλογή για λίγους, αλλά σκεφτείτε ότι οτιδήποτε «καίει» από φυσικού, ενισχύει την δράση του μεταβολισμού μας. Επομένως, υπολογίστε περίπου 15 τοις εκατό αύξηση στις «καμένες» θερμίδες, ακόμα και δύο ώρες μετά την κατανάλωση πιπεριών τσίλι (σε σάλτσα ή και σκέτες). 

37 Υπέυθυνη καθηγήτρια : Κεσουλη Λεμονιά
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Ομάδα Β: Δημοπούλου Ελένη Καγιούδη Αιμιλία Καλαθάς Κων/νος Χατζηχαριστού Αλεξάνδρα Ομάδα Γ: Μάρκου Ευμορφία Ρεβελτζή Γεωργία Σακόλη Αθανασία Φράγκογλου Γεώργιος Ομάδα Α: Βαή Βαϊα Αλεξούδα Κων/να Λιούρου Μαρία Τσίγκας Αντώνης Ομάδα Δ: Αδαμίδου Κατερίνα Κεχαγιόγλου Γεώργιος Παπαδοπούλου Ματίνα Σαράτση Αναστασία Ομάδα Ε: Κηπουρός Μιχάλης Μερτζάνη Δέσποινα Μονόχειρ Μάγδα Λαλαϊτά Ευαγγελία Υπέυθυνη καθηγήτρια : Κεσουλη Λεμονιά


Κατέβασμα ppt "Θέμα : Βότανα και υπετροφές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google