Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Θέμα: «Ψηφιοποίηση Βιβλιοθηκών:πολιτικές επιπτώσεις στις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών,προς τους νέους(Τα παιδιά και η Ψηφιακή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Θέμα: «Ψηφιοποίηση Βιβλιοθηκών:πολιτικές επιπτώσεις στις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών,προς τους νέους(Τα παιδιά και η Ψηφιακή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Θέμα: «Ψηφιοποίηση Βιβλιοθηκών:πολιτικές επιπτώσεις στις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών,προς τους νέους(Τα παιδιά και η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη)» Λάζαρη Μαύρα Β2002038 Ρίζου Κατερίνα Β2002026

2 Δομή Εργασίας Πολιτικές διαχείρισης Αρνητικά της ψηφιοποίησης των βιβλιοθηκών Θετικά της ψηφιοποίησης των βιβλιοθηκών Η πρόκληση της ψηφιοποίησης υλικού και οι επερχόμενες δυσκολίες. Να γίνουν ψηφιακές οι βιβλιοθήκες; Η «μεταφηγηματική» Πολιτική Επίλογος

3 Πολιτικές Διαχείρησης Πολιτικές Διαχείρησης:σκόπιμες επιλογές ή αποφάσεις που κατευθύνουν ενέργειες και επηρεάζουν αποτελέσματα. Είδη πολιτικών:εξωτερική,οικονομική,εθνική κ.α. Η πολιτική των βιβλιοθηκών έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες και την εξυπηρέτηση των πελατών.

4 Αρνητικά της ψηφιοποίησης των βιβλιοθηκών Βασικός αρνητικός παράγοντας:Η δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών σε πορνογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου. Γι’ αυτό το λόγο αντιστέκονται στην ψηφιοποίηση οι παρακάτω: -Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA) -Συντάκτες κάποιων περιοδικών(Multimedia Schools) -MEDIA(κέντρο για την εκπαίδευση,Ουάσινγκτον)

5 Θετικά της ψηφιοποίησης των βιβλιοθηκών Βασικός θετικός παράγοντας:Οι δάσκαλοι και οι σπουδαστές θα έχουν πρόσβαση στις πηγές και τα εργαλεία πληροφοριών και θα μπορούν να δημοσιεύουν πληροφορίες.(υποστηρικτές Maurer,Marchionini) Μέσα για την ψηφιοποίηση: -νόμος ‘περί ευπρέπειας’ (James Exon) -προγράμματα φιλτραρίσματος λογισμικού(Software,Net Natty Monitors) Επίσης θετική στάση κρατούν οι εκπαιδευτικοί,με την προϋπόθεση οι βιβλιοθηκονόμοι να είναι οι ίδιοι ικανοί να καθοδηγήσουν τους χρήστες στον κόσμο των ψηφιακών πληροφοριών.

6 Η πρόκληση της ψηφιοποίησης υλικού και οι επερχόμενες δυσκολίες(1) Κριτήρια επιλογής πόρων(σύμφωνα με τους συντάκτες του Information Power): -εκπαιδευτική καταλληλότητα για την προοριζόμενη χρήση του -διανοητικό περιεχόμενο του υλικού -φιλοσοφία -στόχοι της σχολικής περιφέρειας -χαρακτηριστικά του χρήστη

7 Η πρόκληση της ψηφιοποίησης υλικού και οι επερχόμενες δυσκολίες(2) Συνέπειες της μεγάλης εισροής του διαδικτύου: -παραγκωνισμός των περισσότερων από τις παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξης συλλογών -πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να αξιολογηθούν ούτε από τους ίδιους τους βιβλιοθηκονόμους -Δυσκολίες:-μη εφικτή πρόσβαση στους ψηφιακούς πόρους από μερικά παιδιά -λιγότερη σχετικότητα των γυναικών και των μειονοτήτων με τις ψηφιακές πληροφορίες

8 Να γίνουν ψηφιακές; Υπάρχουν σημάδια ότι το ψηφιακό μέλλον μπορεί να μην είναι τελείως ευεργετικό για τα παιδιά. Macaulay,Kafai,Soloway:κριτικοί που είναι δύσπιστοι για την γρήγορη ψηφιοποίηση Marchionini,Maurer:υποστηρικτές της ψηφιοποίησης υλικού Εθνική Ένωση για την Εκπαίδευση των Μικρών Παιδιών:όχι πλήρη αντικατάσταση παραδοσιακών δραστηριοτήτων Mae Benne:οι υπηρεσίες των βιβλιοθηκών για τα παιδιά να στηρίζονται στην αξία της ανάγνωσης.

9 Η «μεταφηγηματική» Πολιτική « Μεταφηγηματική» Πολιτική:πολιτική που κατασκευάζεται από τις συγκρουόμενες εικόνες του παιδιού στον ψηφιακό κόσμο με την συμπερίληψη του υπολογιστή ως ενεργό πρωταγωνιστή που αλληλεπιδρά δημιουργικά με το παιδί. Sherry Turkel:οι μελέτες της έδειξαν ότι τα παιδιά ήταν ασαφή για το αν οι υπολογιστές ήταν ζωντανοί ή όχι Όμως, η πιο σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν το όριο μεταξύ ανθρώπων-υπολογιστών.

10 Επίλογος Η ψηφιοποίηση καλό θα ήταν να εφαρμοστεί λειτουργώντας όμως σαν προσθήκη Οι βιβλιοθηκονόμοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να εξυπηρετούν τους χρήστες και να ελέγχουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο

11 Τέλος Παρουσίασης Ευχαριστούμε πολύ


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Θέμα: «Ψηφιοποίηση Βιβλιοθηκών:πολιτικές επιπτώσεις στις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών,προς τους νέους(Τα παιδιά και η Ψηφιακή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google