Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μουσική,οι οργανοπαίκτες-καραγκιοζοπαίκτες και η κοινωνική ιστορία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μουσική,οι οργανοπαίκτες-καραγκιοζοπαίκτες και η κοινωνική ιστορία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μουσική,οι οργανοπαίκτες-καραγκιοζοπαίκτες και η κοινωνική ιστορία.
Θέατρο Σκιών Η μουσική,οι οργανοπαίκτες-καραγκιοζοπαίκτες και η κοινωνική ιστορία.

2 Η μουσική στο θέατρο σκιών
Μουσικός ήταν ο ίδιος ο Καραγκιοζοπαίκτης. Εναρκτήριο τραγούδι της παράστασης ήταν το χασαποσέρβικο «η χώρα» ή το «Ραζαμούντα». Ο Καραγκιόζης και τα κολλητάρια τραγουδούν το «σαράντα το βερίκοκο και εξήντα το λεμόνι» στην αρχή της παράστασης.

3 Η μουσική «συνοδεύει» τον ήρωα.
Ο κάθε ήρωας έχει την δική του μουσική συνοδεία. Τα τραγούδια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας κάθε ήρωα.

4 Τα τραγούδια του Καραγκιόζη
Τα τραγούδια είχαν λιτή μουσική σύνθεση. Περιγράφουν θεατρικούς τύπους ιδιαίτερα σύνθετους. Έχουν περιοδική εμφάνιση κατά την διάρκεια της παράστασης. Στην ερμηνεία των τραγουδιών δεν χρησιμοποιούσαν μικρόφωνο.

5 Χαρακτηριστικά τραγούδια των ηρώων
Ο Μπαρμπαγιώργος μπαίνει στην σκηνή τραγουδώντας το χαρακτηριστικό τραγούδι της Ρούμελης. Ο Διονύσιος,από την Ζάκυνθο,τραγουδά μια καντάδα. Ο Σταύρακας ένα λαϊκό ρεμπέτικο. Ο Σαμπάν-Αγάς έναν αμανέ.

6

7 Ήχοι του Μπερντέ Για τον ξυλοδαρμό χρησιμοποιείται η στράκα από την οποία βγαίνει ένας οξύς και τραχύς ήχος. Χτυπώντας έναν άδειο τενεκέ ακούγεται ότι ο Καραγκιόζης παίζει τύμπανο. Βάζουμε έναν τενεκέ γεμάτο βίδες να κυλιέται στο δάπεδο για να ακουστεί ο ήχος από το γκρέμισμα γυαλικών. Χτυπάμε με μια βέργα των τενεκέ για να ακουστεί ήχος ντουφεκιάς.

8

9 Κοινωνική Ιστορία του Θεάτρου Σκιών
Το θέατρο σκιών έστησε το τσαντήρι του στα μοναστήρια,στους τεκέδες και στα εργαστήρια των βιοτεχνών του παζαριού. Εδραίωσε μια ισότιμη σχέση ανάμεσα σε πόλη και ύπαιθρο. Διαχώρισε τις κοινωνικές ομάδες σε τρεις «τάξεις». Ο Καραγκιόζης παιζόταν σε ελληνική και τουρκική λαϊκή γλώσσα.

10 Καλλιεργούσε την διαλογική συζήτηση.
Δίδασκε στους θεατές διάλογο,το παζάρεμα,τις έξυπνες ατάκες και το λογοπαίγνιο. Γεννήθηκε στην Μ.Ασία και στην Κωσταντινούπολη,κυριάρχησε σ’όλη την Ανατολή,στα Βαλκάνια και την Β.Αφρική Διαδόθηκε στην Ελλάδα,Ρουμανία,Γεωργία,Ιράκ και Τυνησία.

11

12 Διάσημοι Καραγκιοζοπαίκτες-Οργανοπαίκτες
Σπύρος Βουβός Κώστας Μακρής Γιάννης Παπούλιας Βασίλης Αγαπητός Μιχάλης Χατζάκης Νίκος Ξύδας Αθανασίου Κώστας Ευγένιος Σπαθάρης

13 O Μπερντές ο φωτισμος γινόταν με κεριά.
Αντικαταστήθηκαν αργότερα απο λυχνάρια, λάμπες ασετιλίνης και ηλεκτρικές λάμπες. Η αλλαγή στο χρώμα του φωτισμού γίνεται ανάμεσα σε κόκκινο, μπλε και κίτρινο. Ο καραγκιοζοπαίχτης και ο σχεδιαστής των σκηνικών τοποθετεί την φιγούρα του κατευθείαν στο κέντρο της οθόνης χωρίς να την κολλάει δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός πρωτότυπου χώρου.

14

15

16 Η ομάδα των: Άννα Ληφούση (Α2) Ναταλία Βαδόλα (Α1)
Ελισάβετ Δεσποτίδου (Α1) Έυα Θεοδωρίδου (Α2) Κατερίνα Παρίση (Α3)


Κατέβασμα ppt "Η μουσική,οι οργανοπαίκτες-καραγκιοζοπαίκτες και η κοινωνική ιστορία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google