Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΣΠΥΡΙΛΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΣΟΥΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ,ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ)
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ… ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ,ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ)

3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
     Η γνώση της αρίθμησης προηγήθηκε του γραπτού λόγου. Έτσι ο άνθρωπος άρχισε πρώτα να μετρά χρησιμοποιώντας κομμάτια ξύλου. Η πρώτη επινόηση του, για την εκτέλεση απλών υπολογισμών, ήταν το αριθμητήριο ( άβακας ) , που εμφανίζεται το 2000 π.Χ. και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης.  Με τον καιρό όμως απεδείχθηκε ότι η επινόηση αυτή δεν ήταν αρκετή για την εκτέλεση περίπλοκων μαθηματικών υπολογισμών. Έτσι , το 1642 ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Blaise Pascal  ( 1623 – 1662 ) κατασκεύασε την πρώτη υπολογιστική μηχανή που εκτελούσε τις δύο βασικές πράξεις ( πρόσθεση και αφαίρεση ) της αριθμητικής.       Το επόμενο βήμα το πραγματοποίησε το 1671, ο Γερμανός μαθηματικός Baron von Leibniz     ( 1646 – 1716 ), δηλαδή την εκτέλεση της πράξης του πολλαπλασιασμού με αυτοματοποίηση της διαδικασίας των μηχανικών επαναληπτικών προσθέσεων.              Το 1820, ο Charles Thomas παρουσίασε την πρώτη μηχανή που εκτελούσε ικανοποιητικά τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής.              Ο Άγγλος καθηγητής Charles Babbage ( 1791 – 1871) έφτασε έως την λεπτομερή σχεδίαση ενός αυτόματου υπολογιστή όπου είχε τα ίδια βασικά στοιχεία με τους σημερινούς ψηφιακούς υπολογιστές, όπως μνήμη, μονάδες ελέγχου, αριθμητικών πράξεων και εισόδου – εξόδου.

4 Δυστυχώς όμως ο πρώτος υπολογιστής του Babbage έμεινε στα χαρτιά
Δυστυχώς όμως ο πρώτος υπολογιστής του Babbage έμεινε στα χαρτιά. Στο τέλος του 19ου  αιώνα, ο Αμερικανός στατιστικός Herman Hollerith υλοποίησε τις ιδέες του Babbage και κατάφερε να κατασκευάσει τον πρώτο ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή ο οποίος εξασφάλισε τη δυνατότητα εισαγωγής δεδομένων με ηλεκτρομηχανική αναγνώριση διάτρητων καρτελών.       Το 1944 άρχισε να λειτουργεί ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ο MARK 1 που περιείχε αποθηκευμένα προγράμματα και χρησιμοποιήθηκε για την λύση διαφορικών εξισώσεων.       Περίπου την ίδια περίοδο άρχισε η κατασκευή του πρώτου καθαρά ηλεκτρονικού υπολογιστή με λυχνίες. Ο υπολογιστής αυτός ονομάστηκε ENIAC  και  ήταν εκατό φορές ταχύτερος από τον MARK 1 ( εκτελούσε σε ένα δευτερόλεπτο , 5000 προσθέσεις δύο δεκαψήφιων αριθμών ) . Οι Η/Υ με βάση την τεχνολογική τους εξέλιξη τα τελευταία 50 χρόνια κατατάσσονται στις ακόλουθες γενιές :  Την πρώτη γενιά , που εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 40  και χαρακτηρίζεται από την χρήση λυχνιών, μεγάλες φυσικές διαστάσεις και χαμηλές ταχύτητες ( χρόνος κύκλου μνήμης της τάξεως των 100 – 200 μsec ). Την δεύτερη γενιά, που αρχίζει στο τέλος της δεκαετίας του 50, χρησιμοποιεί τρανζίστορ αντί λυχνίες, έχει μικρότερο όγκο και πολύ βελτιωμένες ταχύτητες             ( χρόνος κύκλου μνήμης 4 – 5 μsec ).

5 Την τρίτη γενιά ,που εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 60, και χαρακτηρίζεται από την χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, όπου συνεπάγεται μεγάλη μείωση όγκου και κόστους και αύξηση της ταχύτητας αφού ο κύκλος μνήμης είναι πια της τάξεως του 1 μsec . Την τέταρτη γενιά , που εμφανίζεται στις αρχές τις δεκαετίας του 70 και χαρακτηρίζεται από την περαιτέρω  τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην κατασκευή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων υψηλής πυκνότητας ( VLSI ) .Σε αυτά οφείλουν την ανάπτυξη τους οι μικροϋπολογιστές. Η εξέλιξη των μικροϋπολογιστών σε συνδυασμό με τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των επικοινωνιών υπολογιστών σηματοδότησαν την είσοδο, στις αρχές της παρούσας δεκαετίας, στην Πέμπτη γενιά Η/Υ. 

6 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Οι προσωπικοί υπολογιστές, βάσει χαρακτηριστικών και διάδοσης, διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: επιτραπέζιους (desktop) και τους φορητούς. Με τη σειρά τους, οι φορητοί υπολογιστές διακρίνονται σε: "επιγονάτιους" (laptop), χειρός (handheld), παλάμης (palmtop) και τσέπης (pocket pc).

7 Επιτραπέζιοι υπολογιστές (desktop)
Επιτραπέζιος ονομάζεται ο υπολογιστής που είναι μόνιμα τοποθετημένος σε κάποιο σταθερό σημείο (συνήθως γραφείο). Αποτελείται από την κεντρική μονάδα ή πύργο (tower), εντός του οποίου βρίσκεται η μητρική πλακέτα με τον επεξεργαστή, το σκληρό δίσκο, τη μνήμη κ.λπ. Με εξαίρεση ένα μοντέλο Macintosh, στο οποίο η οθόνη και η κεντρική μονάδα συνυπάρχουν σε μία κοινή συσκευή, σε όλους τους άλλους επιτραπέζιους υπολογιστές η κεντρική μονάδα και η οθόνη αποτελούν δύο διακριτές τεχνολογικές οντότητες, που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω καλωδίων ή ακόμη και ασύρματα. Σε ποιους απευθύνονται: Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως, είτε πρόκειται για οικιακούς χρήστες είτε για επαγγελματίες στο χώρο εργασίας. Οι εντυπωσιακές δυνατότητες και εφαρμογές τους, η μεγάλη ευχρηστία και αποτελεσματικότητά τους, τους έχουν αναδείξει σε συσκευές-ορόσημα του σύγχρονου υλικού πολιτισμού.

8 Πλεονεκτήματα: Το προσιτό κόστος των επιτραπέζιων υπολογιστών αποτελεί το σημαντικότερό τους πλεονέκτημα έναντι των φορητών. Ενδεικτικά, με ευρώ (τιμή 2004) μπορεί να αποκτηθεί ένας "ανώνυμος" (συναρμολογούμενος) επιτραπέζιος υπολογιστής τελευταίας τεχνολογίας, για "σκληρή" επαγγελματική χρήση. Το συγκεκριμένο κόστος αφορά σε υπολογιστή με επεξεργαστή στα 3.4GHz, μνήμη RAM 512ΜΒ, οθόνη TFT υγρών κρυστάλλων 21 ιντσών, σκληρό δίσκο χωρητικότητας 120GB, μονάδες CD-RW και DVD-RW, θύρες USB, Firewire, υπερύθρων, Bluetooth, πολυμεσικές εφαρμογές (multimedia), λειτουργικό σύστημα, πληκτρολόγιο, ποντίκι, μόντεμ, σαρωτή και εκτυπωτή. Ωστόσο υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις. Με ένα ποσό της τάξης των 700 ευρώ, μπορεί να αποκτηθεί ένας υπολογιστής (με κεντρική μονάδα, οθόνη, βασικά περιφερειακά και λειτουργικό σύστημα) που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες μιας γραμματέως ή ενός διοικητικού υπαλλήλου Πέραν του σχετικά χαμηλού κόστους αγοράς, ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα συγκριτικά με τις άλλες κατηγορίες υπολογιστών είναι ότι ο επιτραπέζιος μπορεί να συνδεθεί με μεγάλες οθόνες και να υποστηρίξει "δυναμικές" κάρτες γραφικών, γεγονός που διευκολύνει επαγγέλματα όπως η γραφιστική, οι εκδόσεις και όποιον άλλο επαγγελματικό τομέα απαιτεί πιστή απεικόνιση των δεδομένων. Μειονεκτήματα: Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές λόγω του όγκου τους καταλαμβάνουν αρκετά μεγάλο χώρο, είναι βαρείς, συγκεντρώνουν σκόνη, μεταφέρονται δύσκολα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

9 ΦΟΡΗΤΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Επιγονάτιοι υπολογιστές (laptop)
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας είχε (και έχει) αποτέλεσμα την ανάπτυξη φορητών, μικρών σε μέγεθος υπολογιστών, που διαθέτουν δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες των επιτραπέζιων. Ένας laptop δεν έχει πλέον τίποτα να ζηλέψει από έναν επιτραπέζιο Η/Υ, καθώς όχι μόνο μπορεί να επιτελέσει τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανώτερος. Οι συνήθεις διαστάσεις ενός laptop με οθόνη 15 ιντσών είναι περίπου 30 εκατοστά πλάτος επί 35 εκατοστά μήκος, το δε βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 κιλών, αν και στην αγορά διατίθενται και αισθητά ελαφρύτερα μοντέλα (περίπου 2 κιλά). Χαρακτηριστικό των επιγονάτιων υπολογιστών είναι ότι είναι "πτυσσόμενοι" (η οθόνη τους "κουμπώνει" με τη βάση), με αποτέλεσμα όταν είναι κλειστοί να θυμίζουν μικρό βαλιτσάκι ή μεγάλο τετράδιο (notebook, όπως ονομάζονται εναλλακτικά).

10 Τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των επιγονάτιων υπολογιστών είναι ίδια με εκείνα των επιτραπέζιων. Υπάρχουν όμως και ορισμένες διαφορές. Η οθόνη ενός laptop είναι πάντοτε υγρών κρυστάλλων (TFT, LCD), ενώ το ποντίκι αντικαθιστούν είτε το touchpad (μικρό τετράγωνο πλαίσιο που λειτουργεί με την αφή), είτε σε παλαιότερα μοντέλα το trackball (περιστρεφόμενη σφαίρα), ωστόσο μπορεί να συνδεθεί εναλλακτικά και το "παραδοσιακό" ποντίκι. Επιπλέον, οι επιγονάτιοι υπολογιστές λειτουργούν τόσο με ρεύμα (σε πρίζα) όσο και με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που προσφέρει αυτονομία μερικών ωρών ανάλογα με τον τύπο της και τη χρήση, συνήθως από 4 ως 6 ώρες. Σε ποιους απευθύνονται: Οι laptop απευθύνονται θεωρητικά σε κάθε ενεργό ή δυνητικό χρήστη υπολογιστών. Πρακτικά, αν και το κοινό τους έχει διευρυνθεί αρκετά, απευθύνονται κυρίως σε απασχολούμενους στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και αναγκάζονται να μετακινούνται συχνά. Για παράδειγμα, ένας πωλητής μπορεί να χρησιμοποιεί επιγονάτιο υπολογιστή για να έχει πάντοτε μαζί του όλα τα αρχεία που χρειάζονται για την προβολή μιας παρουσίασης των προϊόντων και των υπηρεσιών που εμπορεύεται.

11 Πλεονεκτήματα: Οι laptop, λόγω του ότι αντλούν ενέργεια από μπαταρία, προσφέρονται για εργασία εκτός γραφείου. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει την εργασία του οπουδήποτε μαζί του, κάτι που είναι πρακτικά δύσκολο έως ακατόρθωτο με τους επιτραπέζιους, ενώ μπορεί επίσης να συνδέεται με το Internet και να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους, εκτός γραφείου. Επιπλέον, το μικρό τους μέγεθος προβάλλει ως ιδανική λύση και για τους οικιακούς χρήστες που έχουν περιορισμένο χώρο. Μειονεκτήματα: Η τιμή τους, αν και δεν είναι πλέον απαγορευτική για το μέσο χρήστη όπως παλαιότερα, βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Ένας "ανώνυμος" (συναρμολογούμενος) επιγονάτιος υπολογιστής τελευταίας τεχνολογίας, με επεξεργαστή Intel Pentium στα 3.2GHz, μνήμη RAM 512ΜΒ, οθόνη 17 ιντσών, σκληρό δίσκο 80GB, μονάδες CD-RW/DVD-ROM, θύρες USB, Firewire, υπερύθρων, Bluetooth, πολυμεσικές εφαρμογές και λειτουργικό σύστημα, αγγίζει τα ευρώ (τιμή 2004), ποσό αναμφισβήτητα μεγάλο, αν υπολογίσει κανείς και το κόστος για την αγορά των απαιτούμενων περιφερειακών συσκευών. Εντούτοις, υπάρχουν και laptop στα ευρώ, με υποδεέστερα όμως τεχνικά χαρακτηριστικά από αυτά που αναφέρθηκαν. Επίσης, λόγω της περιορισμένων διαστάσεων οθόνης τους, οι laptop δεν προσφέρονται για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη διαχείριση φωτογραφιών και εικαστικού υλικού, την έκδοση εντύπων κ.λπ. Τέλος, είναι αρκετά ευπαθείς σε μικροατυχήματα, πτώσεις, χτυπήματα κ.λπ.

12 Υπολογιστές χειρός (handheld)
Οι υπολογιστές χειρός θυμίζουν ηλεκτρονική ατζέντα (organizer) σε μεγαλύτερο μέγεθος (10-15 εκατοστά μήκος επί εκατοστά πλάτος). Όπως και οι laptop, είναι "πτυσσόμενοι", δουλεύουν είτε με επαναφορτιζόμενη μπαταρία (αυτονομία έως και 12 ώρες) είτε με ρεύμα απευθείας από την πρίζα, διαθέτουν οθόνη αφής, πληκτρολόγιο, επεξεργαστή, αποθηκευτική δυνατότητα έως 128MB, λειτουργικό σύστημα με παραθυρικό περιβάλλον (τύπου Windows) που μπορεί να επικοινωνεί με το λειτουργικό του επιτραπέζιου υπολογιστή, θύρες για σύνδεση με περιφερειακές συσκευές και υπολογιστές, ενώ μπορούν να συνδεθούν με το Διαδίκτυο τόσο ασύρματα όσο και ενσύρματα. Επίσης, ορισμένα εξελιγμένα μοντέλα διαθέτουν ψηφιακή κάμερα για την απαθανάτιση φωτογραφικών στιγμιότυπων και την εγγραφή βίντεο, ενώ μπορούν να αναπαράγουν ήχο και εικόνα. Τέλος, στην αγορά διατίθενται και συσκευές handheld που είναι συγχρόνως και κινητά τηλέφωνα. Οι υπολογιστές χειρός προσφέρουν στους χρήστες τους τις ακόλουθες βασικές δυνατότητες: δημιουργία καταλόγων (ονομαστικοί, εταιρικοί κ.ά.) με δυνατότητα καταχώρησης χιλιάδων εγγραφών, ρολόι - ξυπνητήρι, ημερολόγιο, προγραμματισμό και υπενθύμιση ραντεβού για πολλά χρόνια, εισαγωγή σημειώσεων, επεξεργασία κειμένου και λογιστικών φύλλων, πλοήγηση στο Διαδίκτυο, εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αποστολή - λήψη), καθώς και παιχνίδια για τις ελεύθερες ώρες.

13 Σε ποιους απευθύνονται: Τα handhelds απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες που διαθέτουν μεγάλο επαγγελματικό κύκλο, που συναλλάσσονται καθημερινά με αρκετό κόσμο και που πρέπει συχνά να προστρέχουν σε καταλόγους για να ελέγχουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Ουσιαστικά, οι υπολογιστές χειρός συνιστούν ένα "φορητό γραμματέα", ο οποίος αναλαμβάνει να επιτελέσει εργασίες ρουτίνας, θέτοντας στο περιθώριο χάρτινες ατζέντες και λοιπά σημειωματάρια. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος που πρέπει να επισκέπτεται δεκάδες ή και εκατοντάδες πελάτες την εβδομάδα (για πληρωμές, προσφορές κ.λπ.), μπορεί να βρει σε ένα handheld τον πολύτιμο συνεργάτη που θα του προσφέρει ανά πάσα στιγμή αναλυτική πληροφόρηση για το πελατολόγιο, τις ώρες των ραντεβού, τις εκκρεμότητες κ.ά. Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση του Internet προσέδωσε στους υπολογιστές χειρός πρόσθετη λειτουργικότητα. Έτσι, ο ευρισκόμενος καθ' οδόν κάτοχος μιας συσκευής του είδους μπορεί να αποστέλλει και να πλοηγείται στο Διαδίκτυο.

14 Πλεονεκτήματα: Οι εν λόγω συσκευές ενδείκνυνται για γενική χρήση, είναι πολύ εύχρηστοι λόγω του πληκτρολογίου και της αθρόας εισαγωγής δεδομένων που υποστηρίζουν. Επίσης, μεταφέρονται ευκολότερα από τους επιγονάτιους υπολογιστές, μιας και χωρούν στην παλάμη, ενώ το βάρος τους είναι αμελητέο. Η δυνατότητα σύνδεσης με περιφερειακές ή κεντρικές συσκευές καθώς και με το Internet τους προσδίδει αυξημένη λειτουργικότητα και αξία. Μειονεκτήματα: Η περιορισμένη αποθηκευτική τους δυνατότητα και το υψηλό κόστος αγοράς θεωρούνται τα αδύνατα σημεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα αξιόλογο handheld κοστίζει 500 ευρώ περίπου (τιμή 2004).

15 Υπολογιστές παλάμης (palmtop) και τσέπης (pocket pc)
Ο όρος palmtop (μεταφράζεται "υπολογιστής παλάμης") προέρχεται από την οικογένεια φορητών συσκευών που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρία Palm, ενώ ο όρος pocket pc (μεταφράζεται "υπολογιστή τσέπης") προέρχεται από την αντίστοιχη οικογένεια συσκευών που κατασκευάζει σύμπραξη εταιριών (με τη συμμετοχή των Microsoft, HP, Compaq και άλλων). Στα ελληνικά, ο όρος που έχει επικρατήσει για τις συσκευές αυτές είναι "υπολογιστής παλάμης". Επί της ουσίας πάντως πρόκειται για το ίδιο προϊόν. Οι υλικές προδιαγραφές, οι ιδιότητες και οι λειτουργίες των υπολογιστών παλάμης είναι παρόμοιες με εκείνες των handhelds, με μερικές όμως σημαντικές διαφορές: το μέγεθός τους είναι ελαφρώς μικρότερο από τα handhelds ( εκατοστά μήκος με εκατοστά πλάτος), το δε σχήμα τους είναι μακρόστενο, ενώ εκείνο των handhelds είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της συσκευής στα palmtops καταλαμβάνεται από την οθόνη, ενώ η συντριπτική τους πλειονότητα δεν διαθέτει πληκτρολόγιο, αλλά η εισαγωγή των δεδομένων πραγματοποιείται μέσω μιας γραφίδας που επικοινωνεί απευθείας με την οθόνη.

16 Σε ποιους απευθύνονται: Όσον αφορά στο πεδίο εφαρμογής τους, οι palmtop δεν εντάσσονται στο πλαίσιο γενικής χρήσης των handhelds, με την έννοια ότι με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού μπορούν να βρουν εφαρμογή σε ειδικές επαγγελματικές συνθήκες και καταστάσεις. Η παραγγελιοληψία με τη χρήση palmtop, που βρίσκει εφαρμογή σε χώρους εστίασης, η τιμολόγηση επί αυτοκινήτου, που βρίσκει εφαρμογή στις μεταφορές και στις πωλήσεις και η γενικότερη αξιοποίησή τους στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, αποτελούν ορισμένες ιδιαίτερες χρήσεις των υπολογιστών παλάμης. Πλεονεκτήματα: Εκτός από τη γενική χρήση, όπου μπορούν να εξυπηρετήσουν άριστα, μπορούν να βρουν εφαρμογή και σε εξειδικευμένους επιχειρηματικούς τομείς, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που τους χρησιμοποιούν. Ταυτόχρονα, το μικρό τους μέγεθος και η κομψή τους όψη τους αναγορεύουν δικαιωματικά σε gadgets (μικρο-αντικείμενα λατρείας). Μειονεκτήματα: Η μη ύπαρξη πληκτρολογίου σε πολλά μοντέλα μπορεί να προβληματίσει τους χρήστες που επιθυμούν την εισαγωγή πλήθους δεδομένων. Η γραφίδα είναι αφάνταστα βολική όταν χρησιμοποιείται για την επιλογή εφαρμογών, μενού και εντολών, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν ο χρήστης θέλει να εισαγάγει μεγάλο κείμενο. Η τιμή τους, όπως και στους υπολογιστές χειρός, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αγοράς. Αν και δεν είναι τόσο ακριβοί όσο οι handhelds, για μία αξιόπιστη συσκευή με έγχρωμη οθόνη και μνήμη 64ΜB και άνω, απαιτείται η καταβολή ενός ποσού γύρω στα 400 ευρώ (τιμή 2004). Τέλος, περιορισμένη είναι και εδώ η αποθηκευτική δυνατότητα.

17 ΕΙΔΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Με βάση την εσωτερική παράσταση και επεξεργασία των πληροφοριών έχουμε τα παρακάτω είδη υπολογιστών :  Ψηφιακός, είναι ο υπολογιστής όπου η παράσταση και η επεξεργασία των πληροφοριών γίνεται σ’ ένα αριθμητικό σύστημα βάσης και συγκεκριμένα στο δυαδικό σύστημα . Οι Η/Υ  αυτής της κατηγορίας καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των εμπορεύσιμων συστημάτων έτσι ώστε οι έννοιες Η/Υ και ψηφιακός Η/Υ να θεωρούνται ταυτόσημες. Αναλογικός, είναι ο υπολογιστής όπου η παράσταση και η επεξεργασία των πληροφοριών εξαρτάται από την μεταβολή φυσικών ποσοτήτων ( τάση, ένταση) που μεταβάλλονται κατά συνεχή τρόπο. Οι Η/Υ αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούνται για υπολογισμούς με μεγάλη ακρίβεια. Είναι ελάχιστα εμπορεύσιμοι και έχουν υψηλό κόστος κατασκευής. Υβριδικός, είναι ο υπολογιστής που αποτελείται από τμήματα όπου η πληροφορία παριστάνεται ψηφιακά και από τμήματα όπου παριστάνεται αναλογικά.

18 ΥΛΙΚΟ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΚΥΡΙΑ ΜΝΗΜΗ  Η Κύρια Μνήμη ή κεντρική ( main memory ) είναι η μνήμη στην οποία αποθηκεύονται προσωρινά τα δεδομένα και το πρόγραμμα για την επεξεργασία τους. Τα δεδομένα και οι εντολές του προγράμματος μεταφέρονται από την μονάδα εισόδου και αποθηκεύονται στην κύρια μνήμη ( ΚΜ ). Την  ΚΜ  μπορούμε να την φανταστούμε σαν ένα πίνακα που χωρίζεται σε διακριτές θέσεις αποθήκευσης. Σε κάθε μία τέτοια θέση αποθηκεύεται ένας χαρακτήρας σε δυαδική μορφή. Η ΚΜ  είναι δύο ειδών :  α) Random Access Memory - RAM ( Μνήμη τυχαίας προσπέλασης ) Στη μνήμη αυτή μπορούμε να αποθηκεύσουμε πληροφορίες και προγράμματα καθώς και να διαβάσουμε και να τροποποιήσουμε το περιεχόμενο οποιασδήποτε διεύθυνσής της. Στην περίπτωση που έχουμε διακοπή ρεύματος , το περιεχόμενο της μνήμης χάνεται και κατά συνέπεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μόνιμη αποθήκευση προγραμμάτων ή δεδομένων . β) Read Only Memory – ROM  ( Μνήμη μόνο ανάγνωσης ). Είναι και αυτή μνήμη τυχαίας προσπέλασης της οποίας τα περιεχόμενα μπορούν να διαβαστούν, αλλά δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Το περιεχόμενο παραμένει αναλλοίωτο από τις διακοπές της ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

19 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ (ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ)
 Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των συσκευών βοηθητικής μνήμης είναι : Το χαμηλό κόστος ανά μονάδα αποθηκευμένης πληροφορίας Η δυνατότητα μόνιμης και σχετικά ασφαλούς αποθήκευσης πληροφοριών Η χαμηλή ταχύτητα προσπέλασης στις αποθηκευμένες πληροφορίες.           Οι σπουδαιότερες συσκευές βοηθητικής μνήμης είναι οι μαγνητικοί δίσκοι, οι μαγνητικές ταινίες και οι οπτικοί δίσκοι. Όλες αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν ηλεκτρομηχανικούς τρόπους για την αποθήκευση πληροφοριών.

20 ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ        Ένας μαγνητικός δίσκος αποτελείται από πολλούς φυσικούς δίσκους που είναι τοποθετημένοι σε μια κατακόρυφη σειρά και είναι μόνιμα συνδεδεμένοι με ένα κοινό άξονα περιστροφής. Κάθε δίσκος έχει ένα αριθμό από επιφάνειες οι οποίες φέρουν μαγνητικό υλικό για την καταγραφή των δεδομένων. Κάθε επιφάνεια περιέχει ένα αριθμό από ομόκεντρες περιφέρειες, που ονομάζονται  ίχνη, κατά μήκος των οποίων καταγράφονται τα δεδομένα. Τα ίχνη χωρίζονται σε ένα σταθερό αριθμό από τομείς, όπου τομέας είναι η μικρότερη άμεσα προσπελάσιμη μονάδα πληροφορίας στον δίσκο.  ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ        Στις μονάδες μαγνητικών ταινιών οι πληροφορίες καταγράφονται σε μια εύκαμπτη πλαστική ταινία, στην επιφάνεια της οποίας υπάρχει σιδηρομαγνητικό υλικό. Οι μαγνητικές ταινίες είναι από τα πιο φτηνά μέσα αποθήκευσης πληροφοριών και επιπλέον επιτρέπουν την εύκολη μεταφορά πληροφοριών από ένα υπολογιστικό σύστημα σε ένα άλλο. 

21 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΠΤΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ        Οι κατασκευαστές δίσκων στράφηκαν σε ένα νέο μέσο αποθήκευσης τον οπτικό δίσκο π.χ. CD ROM.Οι οπτικοί δίσκοι έχουν μεγάλη χωρητικότητα και υψηλή ασφάλεια των αποθηκευμένων δεδομένων. Oι οπτικοί δίσκοι χρησιμοποιούν ακτίνες LASER για την ανάγνωση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτούς.  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ            Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ( ΚΜΕ ) αποτελείται από ένα σύνολο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων τα οποία εκτελούν τις εντολές του προγράμματος. Περιλαμβάνει τη Μονάδα Ελέγχου, την Αριθμητική και Λογική Μονάδα και τους καταχωρητές.       Η ΚΜΕ εκτελεί διαδοχικά τις εντολές του προγράμματος που βρίσκονται στην Κεντρική Μνήμη. Η ΚΜΕ είναι σχεδιασμένη να αναγνωρίζει ένα σύνολο εντολών. Κάθε διαφορετικός τύπος ΚΜΕ έχει το δικό του σύνολο εντολών.  Μονάδα Ελέγχου Η Μονάδα Ελέγχου χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά σήματα για να κατευθύνει τις άλλες μονάδες να εκτελούν τις εντολές του προγράμματος. 

22 Αριθμητική και Λογική Μονάδα
Η Αριθμητική και Λογική Μονάδα είναι το τμήμα εκείνο της ΚΜΕ μέσα στο οποίο γίνεται η στοιχειώδης επεξεργασία των δεδομένων κάθε προγράμματος. Η μονάδα αυτή περιλαμβάνει ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία επιτρέπουν την εκτέλεση όλων των πράξεων ( αριθμητικές και λογικές ).   α) Αριθμητικές πράξεις : Πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση. β) Λογικές πράξεις : Συγκρίσεις αριθμών, γραμμάτων ή ειδικών χαρακτήρων.  Καταχωρητές Οι καταχωρητές είναι ταχύτατες μνήμες μέσα στην ΚΜΕ που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση δεδομένων ή εντολών . Χαρακτηριστικό των καταχωρητών είναι το μέγεθος τους, δηλαδή το πλήθος των δυαδικών ψηφίων που μπορούν να αποθηκεύσουν, καθώς και οι λειτουργίες που μπορούν να εκτελέσουν σε συνδυασμό με ειδικές εντολές.

23 ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ / ΕΞΟΔΟΥ
   Οι συσκευές εισόδου εξόδου είναι οι συσκευές εκείνες οι οποίες μας επιτρέπουν να εισάγουμέ δεδομένα στον υπολογιστή και να μπορούμε να εξάγουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που έχει επεξεργαστεί.  ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ    Οι συσκευές εισόδου είναι παρά πολλές , διαφέρουν σε μορφή ,τεχνολογία και τρόπο λειτουργίας ανάλογα με το τι δεδομένα θέλουμε να εισάγουμε . Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές από αυτές πιο κάτω. ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ       Η κυριότερη συσκευή εισόδου είναι το πληκτρολόγιο, μέσο αυτής μπορούμε να εισάγουμε δεδομένα στον υπολογιστή σε μορφή χαραχτήρων. Τα σημερινά πληκτρολόγια έχουν συνήθως 104 πλήκτρα, ενώ στη μέρες μας υπάρχουν και σε διάφορες πιο ανατομικές μορφές από την συνήθη . Το πληκτρολόγιο έχει τριών ειδών πλήκτρα : 1) Πλήκτρα γραφομηχανής. 2) Λειτουργικά πλήκτρα. 3) Αριθμητικά πλήκτρα.

24 ΠΟΝΤΙΚΙ Το ποντίκι ή (Mouse) είναι ένα από τα ποιο χρήσιμα εργαλεία εισόδου στους σύγχρονους υπολογιστές . Η όλη λογική ύπαρξης του ποντικιού είναι ότι αντικαθιστά εν μέρει το πληκτρολόγιο και καθιστά ευκολότερη την όλη διαδικασία για το χρήστη.Το ποντίκι συνδέεται με τη κεντρική μονάδα και εμφανίζεται ένας δρομέας στη οθόνη ο οποίος κινείται ανάλογα με την κίνηση που δίνουμέ εμείς στο ποντίκι . Για να δώσουμε μια εντολή συνήθως χρησιμοποιούμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατώντας το μια φορά (One click) ή δύο συνεχόμενες φορές (Double click) ανάλογα με την λειτουργία που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Τα υπόλοιπα, ένα ή δυο πλήκτρα του ποντικιού είναι για βοηθητικές χρήσεις. SCANNER Το Scanner είναι η συσκευή που μας επιτρέπει να απεικονίσουμε ένα έντυπο σε ψηφιακή μορφή . Στο Scanner μπορούμε να βάλουμε ένα έντυπο και με τις κατάλληλες διαδικασίες να μεταφέρουμε τη μορφή του εντύπου από το χαρτί στην οθόνη του υπολογιστή , με αυτό τον τρόπο και με τη βοήθεια κατάλληλων προγραμμάτων μπορούμε να επεξεργαστούμε το έντυπο ψηφιακά και να παράγουμε θαυμάσια αποτελέσματα. LIGHT PEN Το light pen  με απλά λόγια θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως ηλεκτρονικό μολύβι , δηλαδή είναι μια συσκευή η οποία μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με το συνήθη τρόπο που ξέρουμε με το μολύβι αλλά τα αποτελέσματα να τα αποτυπώσουμε στον υπολογιστή και να τα χρησιμοποιήσουμε για περαιτέρω επεξεργασία. 

25 Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που εξετάζουμε σε μια οθόνη είναι :
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΔΟΥ    Οι συσκευές εξόδου με τη πάροδο του χρόνου έχουν εξελιχθεί, έχουν γίνει  παρά πολλές  και ποικίλες , διαφέρουν σε μορφή ,τεχνολογία και τρόπο λειτουργίας ανάλογα με το τι πληροφορία θέλουμε να εξάγουμε . Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές από αυτές πιο κάτω :  ΟΘΟΝΗ Όπως το πληκτρολόγιο είναι η σπουδαιότερη συσκευή εισόδου, έτσι και η οθόνη είναι το σπουδαιότερο μέσο εξόδου. Η οθόνη μας βοηθάει να εξάγουμε οπτικές πληροφορίες, όπως κείμενα γραφικά κίνηση κ.τ.λ τα οποία αποτυπώνονται άμεσα. Υπάρχουν πολλά είδη οθονών τα οποία διαφέρουν σε τεχνολογία και τρόπο απεικόνισης π.χ CRT (Cathode Ray Tubes) ,LCD (Liquid Crystal Display ) , πλάσματός κ.λ.π  . Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που εξετάζουμε σε μια οθόνη είναι : α) Το μέγεθός το οποίο το μετράμε σε ίντσες και είναι η διαγώνιος από τη μια άκρη της οθόνης στην άλλη. β) Η  ανάλυση της οθόνης . Η οθόνη για να αποτύπωση μια εικόνα τη σχηματίζει με ένα πλήθος μικρές κουκίδες που ονομάζονται Pixel (εικονοκύτταρα). Έτσι  όσο πιο πολλά  Pixel μπορεί να εμφανίσει τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Στην ανάλυση της οθόνης μετράμε πόσα Pixel μπορεί να εμφανίσει στο κάθετο και οριζόντιο άξονα, π.χ μια ανάλυση 800Χ600 σημαίνει ότι έχουμε 800 Pixel στον οριζόντιο άξονα και 600 Pixel στο κάθετο.      

26  Στο θέμα της απεικόνισης γραφικών μεγάλη σημασία παίζει εκτός από την οθόνη και η κάρτα οθόνης μια κάρτα οι οποία αναλαμβάνει να επεξεργαστεί τα δεδομένα των γραφικών και να μεταδώσει έτοιμο και πλήρως επεξεργασμένο το σήμα στη οθόνη για εμφάνιση . ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ Ο εκτυπωτής είναι η συσκευή η οποία μας βοηθάει στο να απεικονίσουμε τη πληροφορία μας στο χαρτί . Υπάρχουν πολλά είδη εκτυπωτών που διαφέρουν στο τρόπο που εκτυπώνουν τη πληροφορία , ενδεικτικά αναφέρουμε : α) Εκτυπωτές ακίδας (Dot matrix) τυπώνουν τη πληροφορία χτυπώντας με μικρές ακίδες μια μελλανοταινία μπροστά από το χαρτί, έτσι τυπώνουν τη πληροφορία Πάνω στο χαρτί. β) Εκτυπωτές ψεκασμού (inkjet) αποτυπώνουν τη πληροφορία εκτοξεύοντας μικρές σταγόνες μελανιού πάνω στο χαρτί . γ)Εκτυπωτές Laser, αυτοί η εκτυπωτές αποτυπώνουν πάνω στο χαρτί την πληροφορία με τη βοήθεια μια ακτίνας laser που μαγνητίζει ένα κύλινδρο στον οποίο κολλάει πάνω του γραφίτης σε μορφή σκόνης και στη συνέχεια περνώντας το χαρτί από το κύλινδρο ο γραφίτης κολλάει στο χαρτί.

27 PLOTTER Οι plotter είναι συσκευές οι οποίες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν τις πληροφορίες μας , χρησιμοποιούν μεγάλες επιφάνειες χαρτιού και χρησιμοποιούνται για αποτύπωση σχεδίων , όπως αυτά των πολιτικών μηχανικών. 

28 ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ Όταν κλείνουμε έναν υπολογιστή, όλα τα δεδομένα που αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη RAM, έχουν χαθεί. Προκειμένου να σώσουμε τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει να αποθηκευτούν κάπου. Τα πιο συνηθισμένα μέσα αποθηκεύσεως είναι οι μαγνητικοί δίσκοι και οι ταινίες. Οι οπτικοί δίσκοι είναι ένα άλλο μέσο αποθήκευσης που χρησιμοποιούμε σήμερα. Είναι το καλύτερο αποθηκευτικό μέσο καθώς έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα άλλα. Μια συσκευή πρέπει να συνδεθεί στον υπολογιστή, ο οποίος επιτρέπει δεδομένα να γραφτούν στο μέσο αποθηκεύσεως και να διαβασθούν από αυτό. Η συσκευή αυτή είναι συνήθως ένας τύπος οδηγού δίσκου.

29 ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
Όλα τα μαγνητικά μέσα βασίζονται σε μικροσκοπικά σωματίδια από μέταλλο που ονομάζονται οξείδια. Τα οξείδια αυτά έχουν επαλειφθεί σε μια πλαστική βάση. Μια μαγνητική κεφαλή περνά πάνω από αυτά τα οξείδια έτσι ώστε να τα μαγνητίζει κατά έναν ακριβή σχηματισμό. Ο σχηματισμός απεικονίζει τα ψηφιακά (σε δυαδικό κωδικό) δεδομένα που δημιουργήθηκαν από τον υπολογιστή. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως εγγραφή στο μαγνητικό μέσο. Κατά τέτοιο τρόπο, η μαγνητική κεφαλή μπορεί να «διαβάσει» δεδομένα από το μαγνητικό μέσο αποθηκεύσεως και να τα ξαναστείλει στον υπολογιστή. Τα μαγνητικά οξείδια παραμένουν όπως ήταν, εκτός αν η μαγνητική κεφαλή γράψει νέα δεδομένα επάνω στα παλαιά. Στην πραγματικότητα, έναν κανονικό μαγνήτη αν τον φέρουμε σε επαφή με το μαγνητικό μέσο, θα καταστρέψει όλα τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί. Υπάρχουν τρία είδη μαγνητικών μέσων:εύκαμπτοι δίσκοι, σκληροί δίσκοι και μαγνητικές ταινίες.

30 ΕΥΚΑΜΠΤΟΙ ΔΙΣΚΟΙ Οι εύκαμπτοι δίσκοι είναι ίσως το πιο απλό και το πιο φθηνό μέσο αποθηκεύσεως. Ένας κοινός εύκαμπτος δίσκος είναι κατασκευασμένος από λεπτό πλαστικό που έχει επαλειφθεί με οξείδια. Ο δίσκος προστατεύεται από έναν εξωτερικό φάκελο. Επειδή ο δίσκος είναι πολύ λεπτός, είναι πολύ εύκαμπτος. Έτσι πήρε το όνομα του εύκαμπτος δίσκος. Ένας οδηγός δίσκου περιστρέφει αυτόν ενώ η μαγνητική κεφαλή αναγνώσεως-γραφής μετακινείται μπροστά και πίσω επάνω από το δίσκο. Με τον τρόπο αυτό η κεφαλή αναγνώσεως και γραφής μπορεί να εντοπίσει γρήγορα κάθε σημείο του δίσκου. Ένας τυπικός εύκαμπτος δίσκος μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 1,2 Μ(megabytes) δεδομένων. Ένας μικρότερος δίσκος έχει επαλειφθεί και αυτός με οξείδια, αλλά το πλαστικό είναι παχύτερο. Ο δίσκος αυτός είναι συνεπώς λίγο πιο στερεός. Ανεξάρτητα από το μικρότερο μέγεθος του, είναι ικανός να αποθηκεύσει 1,4 megabytes δεδομένων.

31 ΟΠΤΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ Υπάρχουν τρείς διαφορετικοί τύποι οπτικών δίσκων αποθηκεύσεως που χρησιμοποιουνται ευρέως για να αποθηκεύουν δεδομένα υπολογιστών:CD-ROM, WORM και σβεστοί(επανεγράψιμοι) δίσκοι. Ονομάζονται οπτικοί δίσκοι επειδή χρησιμοποιείται ένα λέιζερ για να γράφουν και να διαβαστούν τα δεδομένα στον δίσκο. Επιπλέον, υπάρχουν οπτικοί δίσκοι ( μαγνητοσκοπήσεως ) , σχεδιασμένοι να αποθηκεύουν δεδομένα με εικόνες και CD-I δίσκοι που αποθηκεύουν δεδομενα με εικόνες και δεδομένα υπολογιστή. ΔΙΣΚΟΙ CD-ROM Οι δίσκοι αθτοί έχουν κατασκευαστεί κατά τον ίδιο τρόπο περίπου που έχουν κατασκευαστεί οι σύμπυκνοι δίσκοι μουσικής. Σύμφωνα με μια μεθοδο, μια δεσμοι ακτινων λέιζερ χαράσσει εκατομμύρια μικροσκοπικές οπές γνωστές ως micropits. Τα micropits αντιπροσωπεύουν τα δεδομένα από αυτόν τον πρότυπο δίσκο κατασκεύαζετε με πίεση πλαστικά αντίγραφα, που αλείφονται κατόπιν με μια επάλειψη που δημιουργούν καθρέφτες. Τελικά ο δίσκος καλύπτεται με μια προστατευτική επίστρωση από διαφανές πλαστικό. Ένας οδηγός δίσκου CD-ROM χρησιμοποιει μια δεσμη λειζερ για να σαρώση τον δίσκο. Η ανάκλαση της ακτίνας λέιζερ από την επιφάνεια με τις microtips στέλνει τα δεδομένα στον υπολογιστή. Οι δίσκοι CD-ROM μπορούν να αποθηκευσουν τεράστιες ποσότητες κειμένου.

32 ΔΙΣΚΟΙ WORM Ο όρος worm προέρχεται από τις λέξεις Write once, read many. Ο χρήστης ενός δίσκου worm μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες σε αυτόν αλλά μόνο μία φορά μόλις Τα δεδομένα γραφούν στον δίσκο δεν μπορούν να αλλαχθούν ή να σβηστούν. Οι δίσκοι worm έχουν στην επιφάνειά τους μια μικρή μεταλλική επίστρωση. Μια ακτίνα λέιζερ στον οδηγό worm ανοίγει μικρές τρύπες στην μεταλλική αυτή επίστρωση. Αυτή η επιφάνεια μπορεί κατόπιν να διαβάζεται με μια ανακλώμενη ακτίνα λέιζερ κατά τον ίδιο τρόπο που διαβάζεται ένας δίσκος CD-ROM. ΣΒΕΣΤΟΙ ( ΕΠΑΝΑΓΡΑΨΙΜΟΙ ) ΟΠΤΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ Οι σβεστοί επανεγράψιμοι οπτικοί δίσκοι βασίζονται σε διαφορετική μέθοδο εγγραφής δεδομένων. Η μέθοδος αυτή είναι που τους κάνει μετατρέψιμους. Η λειτουργία τους βασίζεται στον συνδυασμό. Χρησιμοποιείται με μία μαγνητική κεφαλή, για να δημιουργηθούν δύο διαφορετικές ανακλαστικές καταστάσεις στην επιφάνεια. Η μία κατάσταση αντιπροσωπεύει ένα bit ενεργό και η άλλη ένα bit μη ενεργό. Αφού οι καταστάσεις αυτές αλλάζουν μαγνητικά, ο δίσκος μπορεί να σβηστεί και να γραφεί ξανά και ξανά. Δυστυχώς, τα συστήματα που χρησιμοποιούν σβεστούς οπτικούς δίσκους είναι μεγάλου κόστους. Δεν χρησιμοποιούνται ακόμη ευρέως.

33 ΟΠΤΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΙ CD-I
Οι οπτικοί δίσκοι μοιάζουν πολύ με δίσκους CD-ROM. Όμως η ακτίνα λέιζερ που χαράσσει τις μικρολακούβες στον πρότυπο δίσκο οδηγείται με μια βιντεοταινία. Τα στοιχεία που αποθηκεύονται στον δίσκο είναι σε μορφή εικόνας. Ένας τύπος μαγνητοσκοπίου που ονομάζεται CLV, επιτρέπει αποθήκευση μέχρι 2 ώρες μαγνητοσκοπήσεως στην κάθε πλευρά του δίσκου΄Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για εγγραφή ταινιών.Ο άλλος τύπος CAV, μπορεί να περιλάβει μισής ώρας κινούμενη εικόνα στην κάθε πλευρά ΄μόλις ετοιμαστεί πρότυπος δίσκος αντίγραφο αυτού μπορούν να παραχθούν σχετικά φθηνά. Ο οπτικός δίσκος που χρησιμοποιήθηκε CDI συνδιάζει τεχνολογία CD-ROM και οπτικών δίσκων. Οι δίσκοι CDI μπορούν να αποθηκεύσουν δεδομένα υπολογιστή και μαγνητοσκοπημένες εικόνες.

34 Η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή γίνετε ως εξής.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η/Υ   Η κεντρική μονάδα (Central Unit) είναι η καρδιά του συστήματος. Σε αυτή βρίσκονται η κεντρική πλακέτα (MothrerBoard) και συνδεδεμένα σε αυτή, ο επεξεργαστής (Central Process Unit) , η μνήμη ,οι βοηθητικές μνήμες και οι διάφορες κάρτες όπως κάρτα γραφικών , κάρτα ήχου, κ.λ.π . Οι συσκευές εισόδου εξόδου είτε συνδέονται κατευθείαν με τη κεντρική πλακέτα είτε με τις διάφορες κάρτες. Η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή γίνετε ως εξής. ♦Εισάγουμέ τα δεδομένα από μια συσκευή εισόδου ή τα έχουμε εισάγει ήδη σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο και τα παίρνουμε έτοιμα από αυτό. ♦Τα δεδομένα αποθηκεύονται στην κύρια μνήμη. ♦Από την κύρια μνήμη με συνεχείς μεταφορές μεταξύ επεξεργαστή και κύριας μνήμης τα δεδομένα επεξεργάζονται. ♦Εμφανίζουμε το αποτέλεσμα της πληροφορίας σε κάποια συσκευή εξόδου και αν θέλουμε το αποθηκεύουμε σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο.

35 ΈΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ)
ΈΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΣΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

36 ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Οι ψηφιακοί υπολογιστές επεξεργάζονται πληροφορίες χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μετρήσεως. Το σύστημα μετρήσεως που χρησιμοποιούμε στη καθημερινή μας ζωή βασίζεται στα δέκα δάχτυλα των χεριών μας. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει «θέσεις» για μονάδες, δεκάδες, εκατοντάδες, κτλ. Όταν πρέπει να παραστήσεις τον αριθμό 11 για παράδειγμα, τοποθετείς τον αριθμό 1 στη θέση τον μονάδων και το 1 στη θέση των δεκάδων. Αυτό σημαίνει ότι έχεις μία μονάδα και μία δεκάδα που ως σύνολο σχηματίζουν ως σύνολο το ένδεκα. Χρησιμοποιούμε αυτό το δεκαδικό σύστημα με βάση 10 για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι καταλαβαίνουμε απόλυτα. Κατά κάποιο τρόπο οι ψηφιακοί υπολογιστές έχουν μάλλον απλό «μυαλό». Μπορούν να θυμούνται μόνο δύο αριθμούς, το 0 και το 1. Ένα σύστημα μετρήσεως του υπολογιστή, είναι γνωστό ως σύστημα με βάση το 2ή ως δυαδικό σύστημα(binary system).

37 ΔΥΑΔΙΚΑ ΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΛΕΞΕΙΣ
Ο υπολογιστής ελέγχει τα 0 και 1 με μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς. Μία μικρή τάση παριστάνει το 1, ενώ καθόλου τάση παριστάνει το 0. Έτσι όταν μιλάμε για δεδομένα υπολογιστή, στην πραγματικότητα, εννοούμε αποθήκευση των 1 και 0. Αυτά τα 1 και 0 ονομάζονται δυαδικά ψηφία δεδομένων(data bits). Η λέξη bit προέρχεται από τον όρο “binary digit”(δυαδικό ψηφίο). Ένα δυαδικό ψηφίο είναι μία ελάχιστη ποσότητα δεδομένων. Οι περισσότεροι υπολογιστές μπορούν να διαχειρισθούν το λιγότερο 8 δυαδικά ψηφία συγχρόνως. Το κομμάτι αυτό των 8 δυαδικών ψηφίων ονομάζεται ψηφιολέξη (byte). Όταν τοποθετήσεις οκτώ δυαδικά ψηφία δεδομένων για να διαμορφώσεις μία ψηφιολέξη, μπορείς να απεικονίσεις αριθμούς τόσο μικρούς « » αλλά και τόσο μεγάλους « ». Όλες οι είσοδοι του υπολογιστή μεταφράζονται πρώτα σε ένα αριθμητικό κώδικα. Για παράδειγμα, σκέψου πώς ο υπολογιστής διαχειρίζεται τα γράμματα που πληκτρολογούμε στο πληκτρολόγιο. Κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό του δυαδικού συστήματος. Αυτός ο δυαδικός κώδικας για γράμματα είναι γνωστός ως ο Πρότυπος Αμερικάνικος Κώδικας για Ανταλλαγή Πληροφοριών (ASCII).

38 ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ AND ΝΟΤ XOR OR

39 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Οι υπολογιστές βασίζονται στα τρανζίστορ που χρησιμοποιούνται ως ηλεκτρικοί διακόπτες. Τα τρανζίστορ ή επιτρέπουν ρεύμα να ρέει μέσω αυτών ή όχι. Αν τα συνδυάσεις, μπορείς να κατασκευάσεις ένα λογικό κύκλωμα ή μία «πύλη». Ένα λογικό κύκλωμα “OR” για παράδειγμα, λειτουργεί όπως το κουδούνι εισόδου σε ένα σπίτι. Στους υπολογιστές, τα λογικά κυκλώματα παράγουν εξόδους δυαδικού κώδικα, είτε με στοιχεία 0 είτα με στοιχεία 1. Σε ένα συνηθισμένο τύπο κυκλώματος 2,5 βολτ ρεύματος αντιπροσωπεύουν το 1, ενώ τάση ορισμένων δέκατων του βολτ αντιπροσωπεύει το 0. Στην πύλη “OR” που μόλις έχει περιγραφεί, αν σε οποιοδήποτε τρανζίστορ(διακόπτη) περάσει ρεύμα 2,5 βολτ, θα προκύψει ως έξοδος το 1. Αυτό το 1 θα δώσει σήμα στον υπολογιστή να ενεργοποιήσει το κουδούνι της εισόδου. Μία λογική πύλη “AND” απαιτεί δύο ή περισσότεροι διακόπτες να είναι στο στάδιο 1, προκειμένου να προκύψει έξοδος ενός 1 από το κύκλωμα. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο τρανζίστορ και ηλεκτρονικά εξαρτήματα μπορούν να συνδυασθούν το ένα με το άλλο σε ένα απλό ολοκληρωμένο κύκλωμα διαστάσεων 6x6 mm από πυρίτιο. Όταν τα τρανζίστορ έχουν διαταχθεί ως μια σειρά λογικών «πυλών» σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, μπορούν να αποθηκεύσουν και να επεξεργάζονται εισόδους, όπως αυτές που προέρχονται από ένα πληκτρολόγιο, με εκπληκτικές ταχύτητες.

40 Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα μπορεί να ρυθμίσουν ώστε να εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. Τα τρία πιο συνηθισμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα είναι οι μικροεπεξεργαστές, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα ROM και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα RAM. Ένας μικροεπεξεργαστής επεξεργάζεται όλες τις εισόδους και παρέχει έλεγχο από πλευράς υπολογιστή. Στους μικροϋπολογιστές, το απλό αυτό ολοκληρωμένο κύκλωμα λειτουργεί ως η κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Η CPU είναι το μέρος του υπολογιστή, που περιέχει τα λογικά κυκλώματα, τα οποία ελέγχουν τις λειτουργίες του υπολογιστή. Όταν για παράδειγμα πληκτρολογούμε «Β» στο πληκτρολόγιο, στέλνονται μικρές τάσεις στο μικροϋπολογιστή που παριστάνουν τον αριθμό « ». Ο μικροεπεξεργαστής μεταφράζει τον αριθμό και καλεί μια εικόνα του γράμματος «Β» από τη μνήμη του υπολογιστή. Το γράμμα στέλνεται κατόπιν στην οθόνη απεικονίσεως όταν μπορείς να το δεις. Όλη αυτή η διαδικασία φαίνεται να είναι χρονοβόρα. Ευτυχώς, ένας τυπικός μικροεπεξεργαστής μπορεί να εκτελέσει εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες εργασίες το δευτερόλεπτο. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα με μνήμη μόνο για ανάγνωση (read only memory) ;h RΟΜ εξασφαλίζουν μόνιμη αποθήκευση της πληροφορίας. Η πληροφορία αυτή έχει παγιωθεί στο ολοκληρωμένο κύκλωμα ROM, όταν κατασκευάσθηκε. Η πληροφορία μπορεί να αναγνωσθεί από το ολοκληρωμένα κυκλώματα αυτά, αλλά δεν είναι δυνατόν να γραφούν σε αυτά πρόσθετες πληροφορίες. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να προστεθεί πληροφορία ή να αλλάξει. Όμως υπάρχουν ολοκληρωμένα κυκλώματα ROM που μπορούν να προγραμματισθούν. Αυτά ονομάζονται PROM ή EPROM.

41 Χρησιμοποιούνται, όταν ένας κατασκευαστής πιστεύει ότι μπορεί να χρειασθεί να αλλάξει κάποτε στο μέλλον την πληροφορία που αποθηκεύτηκε σε ένα ROM. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα με μνήμη τυχαίας προσπελάσεως (random-access memory) ή RAM αποθηκεύουν πληροφορίες προσωρινά. Όταν κλείνουμε τον υπολογιστή, η πληροφορία που αποθηκεύτηκε στα ολοκληρωμένα κυκλώματα RAM σβήνει. Για παράδειγμα, όταν φορτώνεται ένα πρόγραμμα σε έναν υπολογιστή, μεταφέρεται το πρόγραμμα από ένα δίσκο στα ολοκληρωμένα κυκλώματα RAM του υπολογιστή. Το πρόγραμμα σβήνεται αυτόματα από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα RAM, όταν κλείνει ο υπολογιστής. Θα πρέπει να επαναφορτιστεί για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Η φωτογραφία αριστερά μας δείχνει το εσωτερικό ενός υπολογιστή..

42 ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Όταν συνδυάσεις τις τρεις βασικές μορφές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με ένα τροφοδοτικό ηλεκτρικής ενέργειας, μια συσκευή εισόδου και μια συσκευ΄ε3ξόδου, έχεις ένα μικροϋπολογιστή. Βεβαίως απαιτείται ένας συγκεκριμένος τρόπος για να συνδέσεις τα κομμάτια. ΔΙΑΥΛΟΙ Δυαδικά ψηφία δεδομένων μεταφέρονται από το ένα εξάρτημα στο άλλο μέσα στον μικροϋπολογιστή. Ένας σύστημα γνωστό ως δίαυλος εκπληρώνει το έργο αυτό. Μπορείς να σκεφθείς το δίαυλο ως μία δέσμη από σύρματα που συνδέουν τα επιμέρους εξαρτήματα. Δυαδικά ψηφία δεδομένων μεταφέρονται κατά μήκος του διαύλου ως ηλεκτρικοί παλμοί. Σε ένα μικρουπολογιστή με 8 δυαδικά ψηφία, οκτώ δυαδικά ψηφία δυαδικών ταξιδεύουν κατά μήκος του διαύλου στη μονάδα του χρόνου, με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να περπατούν 8 άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλο σε ένα φαρδύ διάδρομο. Οι μικρουπολογιστές των 16 και των 32 δυαδικών ψηφίων επιτρέπουν ακόμη περισσότερα δεδομένα να ρέουν στη μονάδα του χρόνο, κατά μήκος του διαύλου.

43 ΘΥΡΕΣ Συσκευές, όπως οι οδηγοί δίσκων, οι εκτυπωτές, συνδέονται επίσης με το σύστημα διαύλων. Αυτό γίνεται συνδέοντας ένα καλώδιο στο δίαυλο του υπολογιστή. Μια θύρα λειτουργεί ως μία γέφυρα μεταξύ του υπολογιστή και της συσκευής με την οποία είναι συνδεδεμένος. Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές θυρών:σειριακές και παράλληλες. Μία σειριακή θύρα είναι όπως μια γέφυρα μιας λωρίδας. Τα δεδομένα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω μιας σειριακής θύρας μόνο ένα δυαδικό ψηφίο στη μονάδα του χρόνου. Αυτό κάνει τις σειριακές θύρες να είναι σχετικά αργές. Οι παράλληλες θύρες είναι ταχύτερες, επειδή επιτρέπουν στα δυαδικά ψηφία να ταξιδεύον ταυτόχρονα το ένα δίπλα στο άλλο, όπως στο σύστημα του διαύλου. Μία παράλληλη θύρα είναι όπως μία γέφυρα με οκτώ λωρίδες αντί μιας γέφυρας με μία λωρίδα. Αφού το εσωτερικό σύστημα μεταφέρει ήδη 8 δυαδικά ψηφία στη μονάδα του χρόνου, οι παράλληλες είναι αποτελεσματικότερες από ότι οι θύρες σε σειρά.

44 ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΝΗΜΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΞΟΔΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΞΟΔΟΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ

45 Στο σχήμα παρατηρούμε πως μεταφέρονται τα δεδομένα στη σειριακή και την παράλληλη σύνδεση.

46 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ   Λειτουργικό σύστημα είναι ένα σύνολο από προγράμματα τα οποία ψάχνει να βρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μόλις τεθεί σε λειτουργία και τα οποία σαν σκοπό έχουν να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε με τον υπολογιστή όπως και να πουν στον υπολογιστή το πώς θα λειτουργήσει . Υπάρχουν πολλά είδη λειτουργικών τα οποία χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες, Command Line Interface στα οποία το περιβάλλον εργασίας είναι σε μορφή κειμένου  και Graphics User Interface στα οποία το περιβάλλον εργασίας είναι σε γραφική μορφή και τα χειριζόμαστε κυρίως με το ποντίκι .  ΠΑΚΕΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τα πακέτα εφαρμογών είναι ένα σύνολο προγραμμάτων τα οποία σε συνεργασία με το λειτουργικό σύστημα αναλαμβάνουν να πληροφορήσουν τον υπολογιστή για το πώς θα εισάγουμε τα δεδομένα ,πως θα επεξεργαστεί τα δεδομένα , και πώς θα εξάγει  τις πληροφορίες. 

47 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ    Οι γλώσσες προγραμματισμού είναι ένα σύνολο προγραμμάτων τα οποία βοηθούν τους προγραμματιστές να συγγράφουν τα διάφορα προγράμματα , τα προγράμματα αυτά μπορεί να είναι προγράμματα του λειτουργικού συστήματος , προγράμματα εφαρμογών ή και γλώσσες προγραμματισμού. Ο υπολογιστής το μόνο που καταλαβαίνει είναι δυαδικούς αριθμού (γλώσσα μηχανής) για τον άνθρωπο. Όμως είναι δύσκολο να συγγράψει ένα πρόγράμμα σε γλώσσα μηχανής έτσι ανέπτυξε ένα σύνολο προγραμμάτων (τα οποία ονόμασε γλώσσες προγραμματισμού) με τα οποία  μπορούμε να γράψουμε το κώδικά σε συμβολική γλώσσα (γλώσσα που μοιάζει με την καθομιλουμένη ) και εκείνα αναλαμβάνουν να μετατρέψουν το κώδικα σε γλώσσα μηχανής .   ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ     Αλγόριθμος είναι η λογική με την οποία ο υπολογιστή θα εκτελέσει διάφορες εντολές ούτως ώστε να παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα ,είναι δηλαδή τα λογικά βήματα τα οποία θα μετατρέψουμέ σε εντολές γράφοντας ένα πρόγραμμα για να εκτελέσει ο υπολογιστής μια λειτουργία. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα προγράμματα  έχουν συνταχθεί με κάποιούς αλγόριθμους και ότι τα προγράμματα δε είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση των αλγόριθμων.

48 Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Pew των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλυψε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2006, ένα στα οκτώ νοικοκυριά των ΗΠΑ δεν διαθέτουν σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2003, όταν ο αριθμός νοικοκυριών χωρίς σταθερό τηλέφωνο ήταν ένα στα είκοσι. Τα νούμερα δικαιολογούνται εάν εξεταστεί ο ρυθμός αύξησης των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας αλλά και των ψηφιακών σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων. Έτσι, το ποσοστό των ενηλίκων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά κινητό τηλέφωνο αυξανόταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά εξάμηνο από το 2003 έως το 2005, ενώ από τότε μέχρι και το 2006 ο ρυθμός νέων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται κατά 2%. Το πρώτο εξάμηνο του 2006, 9,6% των ενηλίκων διέθεταν αποκλειστικά και μόνο σύνδεση κινητού τηλεφώνου, αύξηση της τάξης του 1,9% σε σχέση με το δεύτερο -εξάμηνο του Η μεγαλύτερη αύξηση στους αποκλειστικούς συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας παρατηρείται στους νέους ετών, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις (25%) χρησιμοποιεί αποκλειστικά κινητό τηλέφωνο χωρίς να διαθέτει σταθερή τηλεφωνική σύνδεση.

49 Αυτά τα στοιχεία παρακολουθούνται και αναλύονται διεξοδικά από τις εταιρείες ερευνών που πραγματοποιούν τηλεφωνικές έρευνες της κοινής γνώμης. Για τις έρευνες αυτές συνήθως επιλέγεται δείγμα κατόχων σταθερών τηλεφώνων. Ωστόσο, η ύπαρξη των ολοένα αυξανόμενων κατόχων κινητών τηλεφώνων σημαίνει ότι στις έρευνες δεν λαμβάνεται υπόψη ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Μέχρι σήμερα πάντως το πλήθος αυτών που προτιμούν μία σύνδεση κινητής τηλεφωνίας χωρίς να διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να προκαλέσει αποκλίσεις στα αποτελέσματα των ερευνών λόγω του αποκλεισμού του από αυτές. Ποιος θα πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι τα σταθερά τηλεφώνα θα κατατάσσονταν σε είδος ...υπό εξαφάνιση! Έρευνα που πραγματοποίησε η γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Nokia έδειξε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν το σταθερό τους τηλέφωνο με το κινητό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σήμερα πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα έχουν στην αχρηστία το σταθερό τους τηλέφωνο καθώς χρησιμοποιούν μόνο το κινητό τους για τις κλήσεις που κάνουν ή δέχονται. Μάλιστα, οι περισσότεροι λένε ότι ο λόγος για τον οποίο έχουν ακόμη σταθερό τηλέφωνο είναι οι χαμηλότερες χρεώσεις και πιστεύουν ότι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών θα είναι τα κινητά τηλέφωνα.

50 Διαφορές μεταξύ κινητών και σταθερών
Η έρευνα έδειξε ότι τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς . Για παράδειγμα, όποιος ξέρει ότι θα πάρει τηλέφωνο για να περάσει λίγες ώρες μιλώντας με ένα φίλο του, επιλέγει να τηλεφωνήσει από το σταθερό τηλέφωνο, ενώ τα πιο σύντομα τηλεφωνήματα διαλέγει να τα κάνει από το κινητό του τηλέφωνο. Το 69% των χρηστών που ερωτήθηκαν στη Βρετανία είπαν ότι προτιμούν αναγκαστικά να επικοινωνούν μέσω του σταθερού τους τηλεφώνου λόγω των χαμηλότερων χρεώσεων . Ωστόσο, ελάχιστοι μπόρεσαν να απαντήσουν με ακρίβεια στην ερώτηση πόσο φθηνότερα είναι τα τηλεφωνήματα που γίνονται από το σταθερό καθώς δε γνώριζαν τις διαφορές στις χρέωσεις μεταξύ σταθερού και κινητού. Όσοι ερωτήθηκαν στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, έδωσαν μία άλλη διάσταση στο λόγο για τον οποίο προτιμούν ορισμένες φορές να μιλήσουν από το σταθερό τους τηλέφωνο καθώς είπαν πως θεωρούν πιο αξιόπιστη την επικοινωνία μέσω του σταθερού, ενώ τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ με σχετικά υψηλές ταχύτητες . Οι πρώτοι και οι τελευταίοι στη χρήση των κινητών Κοινός παρονομαστής όλων των ερωτώμενων ήταν ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι χρησιμοποιούν κυρίως το σταθερό τους τηλέφωνο, ενώ οι γυναίκες άνω των 50 ετών δε χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ κινητό τηλέφωνο.

51 ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Το ραδιόφωνο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα καθώς μέσω αυτού μπορούμε να ακούμε μουσική και να ενημερωνόμαστε για την επικαιρότητα. Ένα ραδιόφωνο μπορεί να στείλει και να δεχθεί σήματα χωρίς μέσα συνδέσεως. Στην πραγματικότητα, το ραδιόφωνο συνηθιζόταν να ονομάζεται ασύρματος. Η ανακάλυψη του ραδιοφώνου κατέστησε δυνατή τη ραγδαία ανάπτυξη της επικοινωνίας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Κανείς δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως εφευρέτης του ραδιόφωνο, όπως γνωρίζουμε. Ένας Ιταλός, ο Guglielmo Marconi, κατασκεύασε μια συσκευή το 1897 που έστελνε και δεχόταν σήματα από απόσταση τεσσάρων μιλίων. Βελτιώσεις της συσκευής του Marconi ακολούθησαν σε έντονο ρυθμό. Μία τέτοια βελτίωση ήταν η, λυχνία. Οι λυχνίες ενίσχυσαν σημαντικά ένα αδύνατο σήμα, ώστε να μπορεί να ταξιδεύει μακρύτερα και να φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους. Σύντομα ο καθένας ήθελε ένα ραδιόφωνο. Η βιομηχανία ραδιοφώνων απογειώθηκε το 1920, όταν παρήγαγε το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα ένας ραδιοφωνικός σταθμός στο

52 Πρωτοπόρος στη διείσδυση των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινή ζωή, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Νότια Κορέα καθώς το 65% των ερωτηθέντων είπε ότι σε περίπτωση που άλλαζε σπίτι δε θα επέλεγε να βάλει γραμμή σταθερού τηλεφώνου. Ωστόσο, δεν άφησαν έξω το ...συναισθηματικό στοιχείο , καθώς παραδέχτηκαν ότι είναι συναισθηματικά δεμένοι με το σταθερό τους τηλέφωνο που, όπως και να το κάνει κανείς, έχει τη δική του θέση μέσα στο σπίτι. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής δίνουν ένα σαφές μήνυμα, σύμφωνα με τη Nokia, προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για μείωση στις χρεώσεις τους καθώς και για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Μάλιστα, από τους ερωτηθέντες προέκυψε ότι οι χρήστες στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ασύρματη επικοινωνία, όχι μόνο για τα τηλεφωνήματά τους, καθώς πολλοί είναι αυτοί που είπαν ότι θα ήθελαν να έχουν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

53 Κινητά τηλέφωνα και ποιότητα ζωής
Οι τεχνολογίες της επικοινωνίας, εισβάλουν όλο και περισσότερο στην προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή μας ζωή. Το κινητό τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελούν πλέον αναπόσπαστα εργαλεία των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Το ερώτημα που τίθεται αφορά στο πως και πόσο επηρεάζουν οι εν λόγω τεχνολογίες, τους χρήστες και τις οικογένειες τους. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη διερευνήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το εν λόγω ζήτημα. Μια ενδιαφέρουσα εργασία από το πανεπιστήμιο του Wisconsin, εξέτασε σε 1,367 εργαζόμενα ζευγάρια, την επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση και στην οικογενειακή ζωή των μεθόδων επικοινωνίας και κυρίως των κινητών τηλεφώνων και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η έρευνα διήρκεσε από το 1998 έως το 2001.

54 Τα ευρήματα προσθέτουν ενδιαφέροντα στοιχεία στις γνώσεις μας:
Η χρήση κινητών τηλεφώνων αύξανε την ψυχολογική καταπόνηση και μείωνε την οικογενειακή ικανοποίηση Στους άνδρες και στις γυναίκες τα κινητά τηλέφωνα επέτρεπαν στις ανησυχίες και προβλήματα της δουλειάς να εισβάλλουν στο σπίτι και στην οικογενειακή ζωή Στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες, τα κινητά τηλέφωνα επέτρεπαν και το αντίθετο, δηλαδή τα προβλήματα του σπιτιού μεταφέρονταν στον επαγγελματικό τους χώρο Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν βρέθηκε να έχει τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογική κατάσταση και στην οικογενειακή ζωή Στις γυναίκες, οι ανησυχίες και τα προβλήματα της εργασίας και της οικογένειας επηρέαζαν το επίπεδο ψυχολογικής καταπόνησης και οικογενειακής ικανοποίησης

55 Το συμπέρασμα είναι ότι οι τεχνολογίες επικοινωνίας και ιδιαίτερα τα κινητά τηλέφωνα, καταλύουν τα σύνορα μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την καταπόνηση και μειώνουν την ποιότητα ζωής. Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπουν στο να μας βρίσκουν πιο εύκολα και εκτός ωρών εργασίας. Η νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι καθιστά τον καθένα πιο προσιτό, έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Δεν αποκλείεται οι μελλοντικές γενιές, να μην γνωρίζουν το πρόβλημα της διαφοροποίησης μεταξύ ωρών εργασίας και ελεύθερου χρόνου στο σπίτι διότι οι τεχνολογίες επικοινωνίας θα εξαλείψουν τα περιοριστικά όρια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις εργαζόμενες μητέρες οι οποίες έχουν πολύ συχνά διπλό ρόλο να επιτελέσουν. Οι μητέρες που έχουν μικρά παιδιά και είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν, αυξάνονται σταθερά. Εκτός από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, πρέπει παράλληλα να επιτελούν τα μητρικά τους καθήκοντα.

56 Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να στηρίζουν την άποψη ότι υποφέρουν τα παιδιά των οποίων η μητέρα εργάζεται. Η ανάπτυξη ενός παιδιού όμως επηρεάζεται αρνητικά από το επίπεδο στρες και ψυχολογικής καταπόνησης στην οικογένεια. Ένα παιδί το οποίο νιώθει την αγάπη των γονιών του, τυγχάνει της απαραίτητης φροντίδας και προσοχής έστω και εάν και οι δύο γονείς του εργάζονται μακριά από το σπίτι, θα αναπτυχθεί και θα προοδεύσει κανονικά. Ο διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, οποίος τείνει να εξαφανιστεί λόγω των σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας όπως για παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο, επιτρέπει στους γονείς και ιδιαίτερα στη μητέρα να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά τους. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή για την προστασία του ελεύθερου χρόνου, εκτός ωρών εργασίας.

57 Ο έλεγχος και η ορθή χρήση του κινητού τηλεφώνου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να επιτρέπουν μια καλύτερη αποτελεσματικότητα χωρίς όμως να αφήνουν τις επαγγελματικές ανησυχίες και προβλήματα να εισβάλλουν και να διαταράσσουν την οικογενειακή ζωή μειώνοντας την προσοχή που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους.

58 Κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Μειώνουν τις αντιδράσεις μας;
Έχει μέχρι σήμερα δοθεί μεγάλη προσοχή στη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και καρκίνου. Δεν έχει αποδειχθεί ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δέχονται οι άνθρωποι λόγω χρήσης κινητής τηλεφωνίας είναι αιτία καρκίνου. Υπάρχουν όμως και άλλες ίσως σημαντικότερες επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το κινητό τηλέφωνο μπορεί να επηρεάζει την ικανότητα μας, να παίρνουμε άμεσα και γρήγορα αποφάσεις. Η μείωση της ταχύτητας αντίδρασης μας, παρατηρείται τόσο όταν πρόκειται για τη λήψη απλών αποφάσεων όσο και όταν πρόκειται για σύνθετες αντιδράσεις όπου υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές για την απόφαση μας.

59 Η καθυστέρηση που προκαλείται στις αντιδράσεις μας, μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες όπως για παράδειγμα πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων οδικών δυστυχημάτων. Για παράδειγμα όταν οδηγούμε και ξαφνικά κάποιος πεζός βρεθεί μπροστά μας, ο χρόνος αντίδρασης για μια απλή απόφαση είναι ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να πατήσουμε άμεσα φρένο ή όχι. Ο χρόνος σύνθετης αντίδρασης είναι ο χρόνος που χρειαζόμαστε να αποφασίσουμε μεταξύ φρεναρίσματος, στροφής δεξιά ή αριστερά ή κορναρίσματος για αποφυγή της σύγκρουσης. Η έκθεση μας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από την Αυστραλία, καθυστερεί και τις δύο μορφές αντιδράσεων μας.

60 Φαίνεται ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από τους ανθρώπους, παρατηρείται όταν εκτίθενται σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου για 30 λεπτά. Ο επηρεασμός της εγκεφαλικής λειτουργίας από τα κινητά τηλέφωνα δεν έχει ακόμη μελετηθεί αρκετά. Επιβάλλεται να γίνουν ακόμη περισσότερες έρευνες για το θέμα. Ήδη προγραμματίζονται μελέτες του ανθρώπινου εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να φανούν καλύτερα οι αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που επιφέρει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία λόγω κινητής τηλεφωνίας. Εκτός από τα σημαντικά αυτά πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην ταχύτητα αντίδρασης μας, μια άλλη πρωτοποριακή έρευνα για την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μας προσφέρει πολύτιμες νέες πληροφορίες. Η έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2006 από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μεταφορών της Βιργινίας έδειξε μεταξύ άλλων τα εξής:

61 Η απροσεξία των οδηγών είναι η σημαντικότερη αιτία των συγκρούσεων και των παραλίγο συγκρούσεων στο οδικό δίκτυο Η κυριότερη αιτία που προκαλεί απροσεξία στους οδηγούς είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι αριθμός των δυστυχημάτων ή των παραλίγο δυστυχημάτων, ήταν ό ίδιος όταν οι οδηγοί μιλούσαν στο κινητό, ακούγαν το κινητό ή σχημάτιζαν ένα αριθμό στο κινητό. Η δραστηριότητα του σχηματισμού ενός αριθμού στο κινητό κατά την οδήγηση είναι πιο επικίνδυνη ενέργεια αλλά συμβαίνει λιγότερο συχνά από την ομιλία ή την ακρόαση από κινητό Οι ενέργειες που προκαλούν απροσεξία στους οδηγούς περιλαμβάνουν: Προσπάθεια λήψης ενός αντικειμένου που κινείται στο αυτοκίνητο (αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης ή παραλίγο σύγκρουσης κατά 9 φορές), κοίταγμα προς ένα αντικείμενο έξω από το αυτοκίνητο (αυξάνει κίνδυνο κατά 3,7 φορές), διάβασμα (αύξηση κινδύνου 3 φορές), σχηματισμός αριθμού τηλεφώνου σε κινητό (αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης κατά 3 φορές), ομιλία ή ακρόαση από κινητό τηλέφωνο (αυξάνει κίνδυνο κατά 1,3 φορές)

62 Όσο πιο συχνά οι οδηγοί κάνουν ενέργειες που μειώνουν τη προσοχή τους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να εμπλακούν σε συγκρούσεις ή παραλίγο συγκρούσεις Βλέπουμε λοιπόν ότι τα αποτελέσματα ερευνών διαφορετικού τύπου συγκλίνουν στο ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου για συνομιλία, ακρόαση ή ακόμη για σχηματισμό αριθμού, είναι αιτία μείωσης του χρόνου αντίδρασης και απροσεξίας. Οι επιπτώσεις υπάρχουν όχι μόνο κατά την οδήγηση αλλά και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων. Επιβάλλεται να διερευνηθούν περισσότερο οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δεχόμαστε όταν χρησιμοποιούμε την κινητή τηλεφωνία. Αναμένοντας περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα, είναι αναγκαίο να μειώνουμε στο ελάχιστο αναγκαίο, τον αριθμό και διάρκεια των κλήσεων μας με κινητό τηλέφωνο.

63 Ακίνδυνα τα κινητά τηλέφωνα;
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάσθηκε πριν λίγες ημέρες, η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών όγκων, όπως είχαν υποστηρίξει προηγούμενες μελέτες. Μετά από μια τετράχρονη έρευνα, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών του Λονδίνου και τρία βρετανικά πανεπιστήμια βρήκαν ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην συχνή και πολύχρονη χρήση των κινητών τηλεφώνων και του γλοιώματος (του κοινότερου τύπου καρκίνου του εγκεφάλου).

64 "Σε γενικές γραμμές, δεν βρήκαμε κάποια σύνδεση ανάμεσα στο γλοίωμα και την τακτική χρήση κινητού τηλεφώνου ούτε κάποιο συσχετισμό με το διάστημα χρήσης, τις συνολικές ώρες χρήσης ή τον αριθμό των κλήσεων," αναφέρει η καθηγήτρια Patricia McKinney από το πανεπιστήμιο Leeds. Η ίδια προσθέτει ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης συμφωνούν με τα ευρήματα των περισσότερων παρόμοιων ερευνών που έγιναν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Anthony Swerdlow, ένας από τους ερευνητές, επισημαίνει ότι η εν λόγω έρευνα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη δημοσιευμένη μελέτη πάνω στο ίδιο θέμα και μέρος μιας συνεργασίας 13 χωρών. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η χρήση των κινητών έχει αυξηθεί ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποδείξεις για να στοιχειοθετηθούν οι φόβοι ότι η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των χρηστών από απλούς πονοκεφάλους μέχρι και όγκους στον εγκέφαλο.

65 Περισσότερα από νέα περιστατικά εγκεφαλικών όγκων διαγιγνώσκονται στη Βρετανία κάθε χρόνο και περίπου στις ΗΠΑ. Τον περασμένο χρόνο, Σουηδοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές καθώς στην εξοχή η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι εντονότερη. Την περασμένη Παρασκευή όμως οι ερευνητές αντέκρουσαν τη θεωρία αυτή λέγοντας πως δεν βρήκαν στη μελέτη τους στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη μεγαλύτερου κινδύνου στους χρήστες που ζουν στην επαρχία.

66 Τα παλιότερα μοντέλα κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούσαν αναλογικό σήμα και εξέπεμπαν περισσότερη ακτινοβολία από ότι τα πιο σύγχρονα ψηφιακά μοντέλα. Αν υποθέσουμε ότι υπήρξε κάποιος κίνδυνος για την υγεία των χρηστών αυτός πιθανότατα θα είχε προκύψει από τη χρήση των παλιών αναλογικών συσκευών – ωστόσο οι επιστήμονες δεν βρήκαν τα στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 966 άτομα με γλοίωμα και υγιείς εθελοντές. Και οι δυο ομάδες ρωτήθηκαν σχετικά με το διάστημα που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο, τον τύπο και το μοντέλο της συσκευής, τον αριθμό των κλήσεων που πραγματοποιούσαν στο διάστημα αυτό καθώς τη διάρκεια των κλήσεων.

67 Οι McKinney, Swerdlow και άλλοι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Leeds, Manchester και Nottingham αναφέρουν ότι ανάμεσα στους πάσχοντες από καρκίνο, οι όγκοι ήταν πιο πιθανό να έχουν εμφανιστεί στη μεριά του εγκεφάλου από την οποία οι χρήστες χρησιμοποιούσαν το κινητό. Όμως ο Swerdlow υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην ευσταθεί και απλά να βασίζεται σε λανθασμένες δηλώσεις των ασθενών. "Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θυμούνται λανθασμένα ή να νομίζουν ότι θυμούνται πράγματα που θεωρούν ότι έχουν κάποια σχέση," σχολιάζει. Η McKinney τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη πειστικών στοιχείων που να αποδεικνύουν τον όποιο συσχετισμό ανάμεσα στην έκθεση κάποιου στην ακτινοβολία των κινητών και στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

68 "Κινητή" ...εξάρτηση! Οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, στο αμάξι, στην παραλία ή ταξίδι στο εξωτερικό, η κινητή τηλεφωνία μας φέρνει «κοντά» στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μήπως είμαστε όμως υπερβολικά εξαρτημένοι από το κινητό μας;

69 Οι άνθρωποι είναι πλέον τόσο εξαρτημένοι από τα κινητά τους τηλέφωνα που ένας στους τρεις ανησυχεί ότι αν χάσει το κινητό του θα χάσει και τους φίλους του. Περισσότερο από το 50% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας αναφέρει ότι του κλάπηκε ή ότι έχασε το κινητό του τηλέφωνο τα τελευταία τρία χρόνια. Το 54% από αυτούς που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Intervoice δήλωσε ότι δεν έχει άλλο κατάλογο τηλεφώνων εκτός από αυτό του κινητού τους. Το 1/5 των ερωτηθέντων βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο κινητό του. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 80% των ενηλίκων στη Βρετανία χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο.

70 Υπολογίζεται ότι το 53% ατόμων ηλικίας πάνω από 65 χρονών έχει στην κατοχή του ένα κινητό, σύμφωνα με την Intervoice, το ποσοστό όμως είναι πολύ μεγαλύτερο για την ηλικιακή ομάδα από 15 ετών έως 34. Σχεδόν όλοι όσοι είναι από 15 ως 24 χρονών (94%), και 25 ως 34 χρονών (92%), έχουν τουλάχιστον ένα κινητό. Το 19% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας ανησυχούν περισσότερο για το πόσο χρόνο θα χρειαστούν να βρουν πάλι όλες τις επαφές τους αν το τηλέφωνό τους κλαπεί, χαθεί ή χαλάσει και πρέπει να αντικατασταθεί.

71 "Είμαστε απλά τεμπέληδες," αναφέρει ο David Noone της Intervoice.
Η έρευνα δείχνει το πόσο εξαρτόμαστε από το κινητό μας τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το σαν ατζέντα για τις επαφές μας. Πολλοί από τους χρήστες κινητού τηλεφώνου δεν μπαίνουν στον κόπο να κρατήσουν κάποιο αντίγραφο ασφαλείας των στοιχείων των επαφών τους, και καθώς οι περισσότεροι αλλάζουν τη συσκευή τους μια φορά το χρόνο κατά μέσο όρο, αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Επίσης σπάνια θυμούνται αριθμούς τηλεφώνων απ’ έξω βασιζόμενοι αντίθετα στον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού τους. "Είμαστε απλά τεμπέληδες," αναφέρει ο David Noone της Intervoice. "Κρατάμε όλους τους αριθμούς τηλεφώνων στο κινητό μας ώστε να μπορούμε να καλούμε κάποιον με το πάτημα ενός κουμπιού και φυσικά δεν μπαίνουμε στον κόπο να τους γράψουμε σε μια παραδοσιακή ατζέντα. "Το κινητό μας τηλέφωνο παίζει ρόλο κλειδί στις σχέσεις μας. Αν αφαιρέσουμε την ύπαρξη του κινητού από τη ζωή μας και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας θα καταρεύσει."

72 Μια στις τρεις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα, νομίζει ότι αν χάσει το κινητό θα χάσει και την επαφή με τους φίλους και γνωστούς. Και ένα μεγάλο ποσοστό (62%) δήλωσε ότι δεν ξέρει απ’ έξω ούτε καν τον αριθμό του συντρόφου τους. Ο Noone υπογραμμίζει ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα έπρεπε να προσφέρουν υπηρεσίες back-up μέσω του ίδιου του δικτύου αντί να πρέπει οι ίδιοι οι χρήστες να βρουν τον τρόπο να κάνουν αντίγραφα.

73 Σε γενικές γραμμές, οι πληροφορίες που υπάρχουν στις κάρτες Sim μπορούν να αντιγραφούν σε κάρτες μνήμης ή σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας το κατάλληλο πρόγραμμα. Η συσκευές που μπορούν να κάνουν back-up από τις κάρτες Sim πωλούνται στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας σε σχετικά χαμηλή τιμή. Υπολογίζεται ότι περίπου τηλέφωνα χάνονται ή κλέβονται κάθε μήνα. Οι πωλήσεις κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 167 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τετάρτου του 2004, 26% περισσότερα από τον προηγούμενο χρόνο. Προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2005 θα χρησιμοποιούνται στον κόσμο 2 δισεκατομμύρια συσκευές κινητής τηλεφωνίας.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google