Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αλόγιστη χρήση αγαθών – Τεράστιος όγκος σκουπιδιών Σ.Π.Α.Μ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αλόγιστη χρήση αγαθών – Τεράστιος όγκος σκουπιδιών Σ.Π.Α.Μ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αλόγιστη χρήση αγαθών – Τεράστιος όγκος σκουπιδιών Σ.Π.Α.Μ.

2

3 ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Τα σκουπίδια είναι ένα πρόβλημα νεότατο και δεν υπήρχε πριν 50 ή 100 χρόνια και συνδέεται με την υπέρμετρη και αλόγιστη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο όγκος των σκουπιδιών τείνει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, μεταξύ 1995- 1998, η ποσότητα των σκουπιδιών αυξήθηκε κατά 15% και αναμένεται μέχρι το 2020 να αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με το 1995. Εντάθηκε κυρίως τα τελευταία χρόνια, όταν η αγορά καταναλωτικών αγαθών άρχισε να γίνεται αγορά αντικατάστασης και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων επικεντρώθηκε στη διαφήμιση, στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, καθώς και στη σχεδιασμένη αχρήστευση.

4 Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ Ο τεράστιος όγκος των σκουπιδιών προκαλεί πολλά προβλήματα σε κάθε δήμο. Σύμφωνα με τα γραφεία περιβάλλοντος πολλών δήμων της χώρας μας το 2002 παρήχθησαν 33.300 τόνοι απορριμμάτων σε κάθε δήμο. Ο όγκος αυτός καταλήγει στις χωματερές πολλών περιοχών και δεν συμπεριλαμβάνει τα ογκώδη αντικείμενα τα οποία συλλέγονται ξεχωριστά. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία κάθε δημότης επιβαρύνει το Δήμο με περισσότερα από 450 κιλά σκουπίδια το χρόνο από τα οποία μόνο το 15% ανακυκλώνεται.

5 ΑΙΤΙΑ ΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Η άγνοια, η ασυνειδησία και η ανευθυνότητα Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η κερδοσκοπία και η απληστία Τα ατυχήματα (τον τελευταίο καιρό, σε πλοία και πυρηνικά εργοστάσια είναι πολλά, κακές συνήθειες και σκόπιμες ενέργειες).

6 ΜΕΙΩΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ Από την πλευρά του πολίτη, η προσπάθεια αυτή μεταφράζεται στην αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου και γενικότερα της συμπεριφοράς, έτσι ώστε οι επιλογές να είναι τέτοιες που να ελαχιστοποιούν τα παραγόμενα απορρίμματα Από πλευράς μονάδων παραγωγής προϊόντων οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν σχετίζονται με τη μείωση των υλικών (κυρίως συσκευασίες) που θα καταλήξουν στα απορρίμματα. Επίσης, σημαντική είναι η διαμόρφωση και η επιλογή τεχνικών που θα χρησιμοποιούν τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για την παραγωγή των προϊόντων, δηλαδή υλικών που δεν έχουν υψηλή τοξικότητα. Επείσης τα προϊόντα που παράγονται πρέπει να έχουν την ιδιότητα, μετά τη χρήση τους να επανέρχονται εύκολα στην παραγωγική διαδικασία και το σχηματισμό νέων προϊόντων. Έτσι αποφεύγεται η απόρριψή τους. Ο ρόλος των Κράτους και της νομοθεσίας είναι εξίσου σημαντικός με το ρόλο των πολιτών, αφού μπορεί να καθοδηγήσει, να επιβάλλει ή να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις, για τη μείωση των περιττών υλικών αλλά και την επιλογή των βέλτιστων υλικών.

7 ΛΥΣΗ:ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση / Ανάκτηση πρώτων υλών, ενέργειας και άλλων προϊόντων Το χαρτί Το αλουμίνιο Το γυαλί Το πλαστικό Διάσωση πρώτων υλών · Εξοικονόμηση ενέργειας

8 Στα οικιακά απορρίμματα, λοιπόν, εντοπίζονται: συσκευασίες από καθαριστικά και απολυμαντικά (σπρέι ή απλά υγρά) συσκευασίες από είδη προσωπικής φροντίδας. μπαταρίες συσκευασίες από φάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, δηλητήρια, άλλα χημικά προϊόντα

9 Τα νοσοκομειακά απορρίμματα είναι βέβαια ιδιαίτερα επικίνδυνα διότι μπορεί να περιέχουν: μολυσματικά υλικά ραδιενεργά, εύφλεκτα και εκρηκτικά υλικά κοφτερά υλικά (ξυραφάκια, βελόνες, αμπούλες, κλπ.)

10 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ Στα βιομηχανικά απορρίμματα εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων απορριμμάτων. Τέτοια είναι τα στοιχεία Βάριο, Κάδμιο, Χρώμιο, Μόλυβδος, Υδράργυρος και Άργυρος, Αρσενικό, Σελήνιο, οι οργανικές ενώσεις Βενζόλιο, Φαινυλαιθάνιο, Μεθυλβενζένιο, Φαινυλοχλωρίδιο, Βυνιλοχλωρίδιο, Τετραχλωροαιθυλένιο και ορισμένα ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα.

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 ΜΠΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Αλόγιστη χρήση αγαθών – Τεράστιος όγκος σκουπιδιών Σ.Π.Α.Μ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google