Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΥ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2013 - 2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΥ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2013 - 2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΥ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ

2  1 Η ΟΜΑΔΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΡΑΓΙΟΒΑΝΝΗ ΖΩΗ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ  2 Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΕΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΥΓΓΡΙΝΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  3 Η ΟΜΑΔΑ ΟΥΓΓΡΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΛΟΥΜΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  4 Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΕΚΙ ΡΕΙ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

3

4

5

6

7  Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που σημαίνει τρώγω.  Νήστις σημαίνει αυτός που δεν εσθίει, δεν τρώει  Από την λέξη αυτή προήλθε το ρήμα νηστεύω και το ουσιαστικό νηστεία που αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά

8 1. Νηστήσιμες τροφές :  Ψωμί  Λαχανικά  Ξηροί καρποί κ.α 2. Αρτύσιμες * τροφές :  Φαγητά που μαγειρεύουμε με τη χρήση ελαίου ή βουτύρου και διαφόρων καρυκευμάτων ………………………………..  *Αρτύω σημαίνει καρυκεύω, μαγειρεύω φαγητό χρησιμοποιώντας καρυκεύματα

9

10

11  Τεσσαρακονθήμερη ( δηλαδή 40 ημερών) ήταν η νηστεία που πραγματοποίησε ο Χριστός, πριν την έναρξη της δημόσιας δράσης Του, όπως μας παραδίδουν τα Ιερά Ευαγγέλια.  Με τον τρόπο αυτό όχι απλώς επικύρωσε το νόμο της νηστείας,αλλά μας κληροδότησε και το προσωπικό Του παράδειγμα, ως πρότυπο ζωής.

12

13 Στην επί του Όρους ομιλία Του καθορίζει ποια είναι η αληθινή και αρεστή νηστεία στον Θεό : «Όταν νηστεύετε μη γίνεστε σκυθρωποί, όπως οι υποκριτές, που παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να δείξουν στους ανθρώπους ότι νηστεύουν.Σας διαβεβαιώνω πως έτσι έχουν κιόλας λάβει την ανταμοιβή τους.Εσύ αντίθετα όταν νηστεύεις περιποιήσου τα μαλλιά σου και νίψε το πρόσωπό σου για να μην φανεί στους ανθρώπους η νηστεία σου αλλά στον Πατέρα σου που βλέπει τις κρυφές σου πράξεις.Και ο Πατέρας σου θα σου το ανταποδώσει φανερά».

14

15  Η Νηστεία δεν είναι δίαιτα αδυνατίσματος  Η νηστεία δεν έχει καθιερωθεί επειδή ο Θεός ευχαριστείται, όταν δεν τρώνε οι άνθρωποι  Η νηστεία δεν είναι αυτοτιμωρία, αυτοβασανισμός  Μόνο με τη δίψα και την πείνα δεν εξαλείφονται και δεν διορθώνονται τα σφάλματα της ζωής  Καμία τροφή δεν είναι ακάθαρτη…

16 Πρωταρχική επιδίωξη της νηστείας είναι η επιβολή του πιστού στον εγωισμό του και η κάθαρση του σώματος και της ψυχής του. Διπλός ο χαρακτήρας της νηστείας :  Η «αποχή» του φαγητού, καθαρίζει το σώμα  Η «αποχή» της αμαρτίας, καθαρίζει την ψυχή ……………………………… Βασικό όπλο στα χέρια του πιστού είναι η «εγκράτεια», δηλαδή το να μπορείς να πεις όχι στον εαυτό σου.

17  Μερική ή πλήρης αποχή από τροφές και ποτά. Με την αποφυγή αυτή αποβλέπουμε στον περιορισμό των απαιτήσεων της σάρκας.  Η αποχή των τροφών δεν σημαίνει περιφρόνηση προς αυτές, αλλά ασκητική προσπάθεια για να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από αυτές και την απόλαυσή τους, που οι Πατέρες θεωρούν αρχή κάθε αμαρτίας.  Η χριστιανική νηστεία δεν σκοτώνει το σώμα, αλλά προσπαθεί να «σκοτώσει» τα πάθη !

18  Αντιπροσωπεύει την αποχή από την αμαρτία σε όλες τις εκφράσεις της (αμαρτωλές πράξεις, κακοί λόγοι, ένοχες επιθυμίες, αισχροί λογισμοί).  Ο άγιος Νείλος Αγκύρας συμβουλεύει: «Νήστευε δε μη μόνον από άρτου και οίνου και κρεών και άλλων τινών βρωμάτων ή πομάτων αλλά πολύ πλέον από των λογισμών….»

19

20  Τετάρτη, Παρασκευή κάθε εβδομάδας  Εβδομάδα της Τυρινής  Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Πάσχα  Μεγάλη εβδομάδα ( και το Μ. Σάββατο )  Τεσσαρακοστή Χριστουγέννων  Νηστεία Αγ. Αποστόλων  Νηστεία Δεκαπενταύγουστου  Ειδικές ημέρες νηστείας: Παραμονή Θεοφανείων, 14 Σεπτεμβρίου (Σταυρού),  29 Αυγούστου (Αγ. Ιωάννου)

21 Σε χρονικά μεγάλες νηστήσιμες περιόδους, η Εκκλησία έχει θεσπίσει κάποιες ημέρες «ανάπαυλας», για τόνωση και όχι εξάντληση των πιστών που νηστεύουν. Αυτές είναι :  Από 25 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου  Την 1η εβδομάδα του Τριωδίου  Την Τυρινή εβδομάδα ( όχι κρεατικά )  Την διακαινήσιμο εβδομάδα (μετά το Πάσχα)  Την εβδομάδα του Αγ. Πνεύματος

22 «… αλλ’ επί παντί ρήματι εκπορευομένω διά στόματος Θεού» [Ματθ. δ’4] Ο άνθρωπος δεν αρκείται μόνο στην ικανοποίηση των υλικών αναγκών του. Χρειάζεται και κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο που θα χορτάσει την πνευματική πείνα και την πνευματική δίψα του. Οι πατέρες της Εκκλησίας πολύ γρήγορα ερμήνευσαν την αίτηση αυτή ως επιθυμία συμμετοχής στη Θεία Ευχαριστία, όπου προσφέρεται ως άρτος και οίνος το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού.

23

24 Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στους οποίους αποδόθηκε η επωνυμία «νηστευτές», λόγω της απόλυτης προσήλωσής τους στην αρετή αυτή. Οι πιο ονομαστοί από αυτούς είναι οι :  Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής,ΠατριάρχηςΚων/λης  Άγιος Ευστράτιος ο Οσιομάρτυρας ο Νηστευτής  Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και όλοι οι άγιοι πατέρες της ερήμου.

25

26 Η μοναστηριακή μαγειρική, όπως ασκείται ανά τους αιώνες, ακολουθεί τους εποχικούς κύκλους στα υλικά που χρησιμοποιεί και εκτιμάται για την λιτότητα, την απλότητα των γεύσεων, την καλαισθησία και την οικονομία της, αλλά και για την αυτάρκειά της.

27

28

29 Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιος τρέφεται υγιεινά όταν η διατροφή του περιλαμβάνει αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια), γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι), ψάρια και πουλερικά, αυγά, ‘’κόκκινο’’ κρέας (μοσχάρι,χοιρινό) με μέτρο, ψωμί και ζυμαρικά. Τέλος, θα πρέπει να αθλείται όπως (περπάτημα, ποδήλατο, χορός, τρέξιμο, jogging).

30 Ο Χ Ι Ν Α Ι Για να διατηρήσουμε το κανονικό μας βάρος θα πρέπει να περιορίσουμε ή να αποφεύγουμε: το ζωϊκό λίπος, τη ζάχαρη (γλυκά, σοκολάτες, μαρμελάδες), τις πολύ αλμυρές - παχυντικές τροφές (μπέικον, αλλαντικά ) και την κατάχρηση του αλκοόλ. Πάντοτε, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση (περπάτημα, ποδηλασία, jogging).

31 χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση:  Ελαιόλαδου και ελιών  φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών  Οσπρίων  Δημητριακών (κυρίως Ψωμιού)  Ψαριού  Μέτρια κατανάλωση οίνου  Τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα πολυφαινολών  Μειωμένη κατανάλωση κρέατος - γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, γάλα)  Υψηλή αναλογία μονοακόρεστων / κορεσμένων λιπαρών

32 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  Το ελαιόλαδο αποτελεί κυρίαρχο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής και τη σημαντικότερη πηγή λιπαρών  Η κατανάλωση σήμερα στην Ελλάδα είναι περίπου 55 γρ/ημέρα/άτομο. Η υψηλότερη στον κόσμο  Το 1960 έφτανε έως και 100 γρ/ημέρα (Το 1/3 των συνολικών θερμίδων)

33

34 Κ Ρ Α Σ Ι Μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει ως συνέπεια την μείωση της θνησιμότητας. 2 ποτήρια την ημέρα αποτελούν ασπίδα προστασίας για την υγεία ενός ενήλικα.

35  600 γρ / ημέρα (Αν και υπάρχει μεγάλη μείωση τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε.  Αντιοξειδωτικά  Πλούσια σε φυτικές ίνες

36  Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (EPA, DHA)  Μείωση θρομβώσεων.  Μικρή μείωση ολικής χοληστερόλης αλλά αύξηση HDL 5-10%  Αναστολή σύνθεσης τριγλυκεριδίων.  Μείωση κινδύνου θανατηφόρου εμφράγματος κατά 30% (ισοδύναμο με το αποτέλεσμα των καλύτερων εξειδικευμένων φαρμάκων)  Τα θεαματικά πλεονεκτήματα ισχύουν για μέση κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα

37 ΨΑΡΙΑ

38  3-4 αυγά την εβδομάδα θεωρούνται ως η προτεινόμενη ποσότητα  Προσοχή στο πλήθος των προϊόντων που είναι φτιαγμένα από αυγά, λόγω χοληστερίνης  1 αυγό καλύπτει το όριο της ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης (300 mg)  Mε βάση τη νηστεία η κατανάλωση τους (και των προϊόντων τους) περιορίζεται σε περίπου 180 ημέρες, δηλαδή 3-4 αυγά την εβδομάδα!!!

39 Περιπτώσεις παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών (για τις οποίες ευθύνεται η υψηλή χοληστερόλη)|, η υπέρταση, η οστεοπόρωση (που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα) και ο διαβήτης (που είναι μια σοβαρή ασθένεια ανωμαλίας των υδατανθράκων, που περιέχονται στην τροφή μας), μορφές αναιμιών, και ασθένειες του κυκλοφορικού, σχετίζονται άμεσα με την κακή διατροφή μας. Πιο συγκεκριμένα :

40 Οι τροφές που συμβάλουν στην αύξηση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα μας είναι το βούτυρο, η μαγιονέζα, το ζωικό λίπος και τα εκχυλίσματα κρέατος, τα εντόσθια (νεφρά, συκώτι, μυαλά), οι κρέμες, τα παστά, τα παγωτά, τα παχιά κρέατα, τα αλλαντικά, οι κρόκοι αυγών, το ολόπαχο γιαούρτι ( με λίπος > 2%), τα παχιά τυριά, η σοκολάτα και τα τηγανητά φαγητά. Μπορούμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες, άπαχα κρέατα, όσπρια και λαχανικά.

41 Οι γλυκαντικές ουσίες, όπως λέει και το όνομά τους, είναι τα συστατικά εκείνα που προσδίδουν την πιο γλυκιά γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχουν οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.) οι οποίες αυξάνουν το σάκχαρό μας και θα πρέπει να ελέγχεται η κατανάλωσή μας σε αυτές. Η κατανάλωσή τους σε συνδυασμό με ανωμαλία στην ποσότητα της παραγόμενης ινσουλίνης από τον οργανισμό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Συνίσταται η κατανάλωση υδατανθράκων και καταργείται εντελώς η ζάχαρη, σε κάθε μορφή.

42 Οι παράγοντες που οφείλονται στην αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι η γενετική προδιάθεση, ο αρρύθμιστος διαβήτης, η αύξηση του βάρους του σώματος, η απουσία φυσικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη, τα οιστρογόνα, η κυκλοσπορίνη κλπ. Ενδείκνυται η απώλεια σωματικού βάρους, ο περιορισμός του αλατιού, των στερεών λιπαρών και των πρόσθετων ζαχάρων,

43 Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται, όταν αυτός συνδυάζεται με καφέ, τσάι, αναψυκτικά, σοκολάτα, κόκκινο κρασί, γάλα, τυρί, γιαούρτι, καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου. Αυξάνεται με φυτικές ίνες(σιτηρά ολικής άλεσης), σόγια και προϊόντα σόγιας,παντζάρια, γλυκοπατάτες, σπανάκι καθώς και με τον κρόκο του αυγού. Για την αύξηση της απορρόφησής του, συνδυάζουμε τις τροφές με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ αναζητούμε πηγές ζωικού σιδήρου (κρέας, ψάρι και πουλερικά).

44 Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε αύξηση της ποσότητας του λίπους που περιέχει. Η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί νόσος, και συνεπώς σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η αφθονία του φαγητού και ο καθιστικός τρόπος ζωής οδηγούν στην παχυσαρκία. Αντιμετωπίζεται με περιορισμό της τροφής και τον εμπλουτισμό της με άπαχα στοιχεία (δίαιτα), σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.

45

46 Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που το άτομο συνεχίζει να νιώθει πείνα, αλλά προσφέρει στον εαυτό του μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Είναι μια σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες. Η νευρική ανορεξία που εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία, σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό που τη χαρακτηρίζει, προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε πολλά σημαντικά όργανα του σώματος.

47

48 Τελικά, το στοιχείο που συνδέει τις δύο έννοιες μεταξύ τους είναι η υγεία του ανθρώπου. Πέρα από την πνευματική σημασία της νηστείας, η διατροφική προσήλωση σε αυτή είναι ευεργετική για τον οργανισμό. Αποτελεί μια ιδανική αποτοξίνωση του σώματος, βοηθώντας όλα τα συστήματά του να «συνέλθουν» από τις συνεχείς υπερβάσεις της κρεοφαγίας. Επίσης, η ανανέωση των καλύκων της γεύσης, μας δίνει την αίσθηση του «νοστιμότερου» φαγητού.

49 Στην Ελλάδα, σε μελέτη που έγινε υπό το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, φάνηκε ότι όσοι τηρούν αυστηρά τις νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας (περίπου οι μισές του χρόνου), παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά σε χοληστερίνη (κατά 20%), δεν επηρεάζεται η ανάπτυξη των παιδιών εφόσον καλύπτουν τις ενεργειακές απαιτήσεις και έχουν χαμηλότερο βάρος (είτε οι ενήλικοι, είτε τα παιδιά).

50 Φακές σούπαΧταποδάκι με μακαρόνια και κόκκινη σάλτσα

51 Νηστίσιμα ΜπιφτέκιαΚαλαμαράκια με ρύζι

52 Νηστίσιμη μυλόπιτα με ξηρούς καρπούς Νηστίσιμο κέικ αμυγδάλου.

53 Για την υλοποίηση της ερευνητικής εργασίας μας στηριχθήκαμε στη μέθοδο « PROJECT », ενώ ακολουθήσαμε τις εξής φάσεις: Προγραμματισμός δραστηριοτήτων  με συγκρότηση ομάδων εργασίας,  ορισμό σκοπών και στόχων της εργασίας μας,  ανάλυση θεματικών ενοτήτων και ανάληψη εργασιών.

54 Διεξαγωγή των δραστηριοτήτων  με συλλογή πληροφοριών από τις ομάδες εργασίας  Παρουσίαση των εργασιών σε κάθε συνάντηση και αξιολόγηση από την ολομέλεια  δημιουργία ερωτηματολογίου, που μοιράστηκε σε ικανό αριθμό μαθητών του Λυκείου μας,  επεξεργασία του και εξαγωγή αποτελεσμάτων  σύνθεση των επιμέρους πληροφοριών

55 Αξιολόγηση  Αξιολόγηση από εμάς τους μαθητές και τον συντονιστή σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Παρουσίαση στο κοινό  η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή

56  Να γνωρίσουμε το νόημα της νηστείας στην Χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης.  Να αναγνωρίσουμε τη διατροφική της αναγκαιότητα και  Να διαπιστώσουμε τις πολλαπλές ωφέλειές της.

57  Να γνωρίσουμε τις περιόδους νηστείας κατά την χριστιανική ορθόδοξη πίστη.  Να καταγράψουμε τις διατροφικές συνήθειες κατά το διάστημα νηστείας.  Να γνωρίσουμε την διατροφική αξία των τροφών αυτών.  Να γνωρίσουμε την πνευματική αξία της νηστείας και  Να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε.

58 ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΜΕ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΥ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2013 - 2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google