Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 1ο ΕΠΑ.Λ ΑΙΓΙΟΥ Ερευνητική Εργασία Β Τετραμήνου Σχολ. Έτος Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Πάτσαρη Μαρία

2 Ορισμός νηστείας Ο Μέγας Βασίλειος δίνει τον ακόλουθο ορισμό της νηστείας: «Νηστεία αληθινή είναι η αποξένωσις από το κακόν, η εγκράτεια της γλώσσης, η αποχή από τον θυμόν, ο χωρισμός από τας επιθυμίας, την καταλαλιάν, το ψεύδος και την ψευδορκίαν. Η στέρησις από αυτά είναι αληθινή νηστεία. Μέσα εις αυτά λοιπόν η νηστεία είναι αγαθόν». Για τον Μ. Βασίλειο η νηστεία είναι παλαιότερη εντολή. Το «μη φάγετε», λέγει, είναι «νομοθέτημα νηστείας και εγκράτειας». Μετά από την πτώση όμως η νηστεία πήρε τη θέση τού ιατρού, γιατί συνδέεται με τη μετάνοια· είναι η μετάνοια τού σώματος! Εκείνος που νηστεύει δεν μιμείται την παρακοή της Εύας και δεν ακολουθεί τη συμβουλή τού φιδιού. Ένας ορισμός της νηστείας στην ορθόδοξη πίστη θα μπορούσε να είναι: Νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Νηστεία είναι να τρώμε μικρές ποσότητες από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και να προσπαθούμε να απέχουμε από κάθε αμαρτία, αφιερώνοντας ταυτόχρονα κάποιο χρόνο της ημέρας μας στην ελεημοσύνη και στην προσευχή.

3 Νηστεία (Από τον Παράδεισο έως και Σήμερα)
Νηστεία (Από τον Παράδεισο έως και Σήμερα) Η προέλευση της νηστείας ανάγεται στον Παράδεισο: Η Νηστεία αποτελεί πανάρχαιο θεσμό καθιερωμένο από τον ίδιο τον θεό και μάλιστα από την αρχή της ζωής των πρωτοπλάστων. Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Είναι μία εντολή που έδωσε στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο. «Να μην φάει από τον καρπό του δέντρου της γνώσης του καλού και του κακού» (Γεν.2,17).

4 Νηστεία (Από τον Παράδεισο έως και Σήμερα)
Νηστεία (Από τον Παράδεισο έως και Σήμερα) Παλαιά Διαθήκη Ο Μωυσής πριν πάρει τις εντολές από τον Θεό έμεινε σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες στο βουνό. Αυτό ήταν ένα είδος νηστείας και το αποτέλεσμα από αυτή την νηστεία ήταν να πάρει τις δέκα εντολές από τον ίδιο το Θεό. Ο Ιωνάς όταν τον κατάπιε το ψάρι που είχε στείλει ο Θεός επειδή δεν τον άκουσε έμεινε για τρεις ημέρες και τρεις νύχτες στην κοιλιά του ψαριού όπου έμεινε και νηστικός μόνο με αλμυρό νερό. Ο Θεός τον άφησε ελεύθερο αφού προσευχήθηκε σε αυτόν. Έτσι ο Θεός τον άφησε ελεύθερο μετά από τη μικρή νηστεία και την τιμωρία που υπέστη.

5 Νηστεία (Από τον Παράδεισο έως και Σήμερα)
Νηστεία (Από τον Παράδεισο έως και Σήμερα) Καινή Διαθήκη Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ζούσε μόνος του από πολύ μικρή ηλικία στην έρημο και νήστευε. Ο ίδιος ο θεάνθρωπος νήστευε για σαράντα μερόνυχτα πριν βγει στον δημόσιο βίο. Ο Ιησούς δηλαδή αφού βαπτίστηκε πήγε στην έρημο και έμεινε εκεί για λίγο καιρό όπου με νηστεία και προσευχή κατάφερε να αντιμετωπίσει όλους τους πειρασμούς. Τέλος οι μαθητές του Χριστού νήστευαν και κήρυτταν στο όνομα του Θεού. Σήμερα Οι άνθρωποι σήμερα νηστεύουν πριν πάνε να κοινωνήσουν, νηστεύουν Τετάρτες, Παρασκευές, στις γιορτές και όποτε θέλουν να πάνε στην εκκλησία και να λάβουν τη Θεία Κοινωνία.

6 Νηστίσιμες τροφές Γενικά: Λαχανικά Όσπρια Πατάτες Ζυμαρικά
Ξηροί καρποί Ελιές Φρούτα Επίσης: όταν νηστεύουμε και δεν τρώμε ούτε λάδι, δεν πίνουμε ούτε: Κρασί Οινοπνευματώδη ποτά

7 Νηστίσιμες τροφές Την ημέρα που τρώμε ψάρι δεν τρώμε: Κρέας
Γαλακτοκομικά Τυροκομικά Αυγά Τρώμε ψάρι: Του Ευαγγελισμού 25η Μαρτίου Των Βαΐων Της Μεταμορφώσεως «6 Αυγούστου» Αν η ημέρα της Κοιμήσεως πέσει Τετάρτη-Παρασκευή τρώμε μόνο ψάρι.

8 Νηστίσιμες τροφές Νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής Δεν τρώμε: Κρέας Ψάρι
Γάλα Τυριά Αυγά Γλυκά με βούτυρο-γάλα αλλά μόνο λάδι τα Σαββατοκύριακα. Όταν σε νηστείες τρώμε λάδι τότε μπορεί να τρώμε και αναίμακτα θαλασσινά (καλαμαράκια, σουπιές, χταπόδι, ταραμά, κ.τ.λ.). Μόνο σε περίπτωση που ζαλιζόμαστε ή είμαστε άρρωστοι και πάντα με την άδεια του πνευματικού μας μπορούν να υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις όπως να επιτραπεί λάδι Τετάρτη και Παρασκευή ή ακόμη και γάλα σε ειδικές περιπτώσεις την πρώτη και τελευταία εβδομάδα των νηστειών.

9 Νηστίσιμες τροφές Κατάλυση στα πάντα: Απολυτές Νηστείες:
Την εβδομάδα της Διακαινησίμου διότι κυριαρχεί η χαρά της Ανάστασης Την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος Απολυτές Νηστείες: Σε ορισμένες περιόδους του έτους δεν ισχύει η νηστεία όπως θα περίμενε κάποιος: Το Δωδεκαήμερο (από 25 Δεκεμβρίου-6 Ιανουαρίου). Με εξαίρεση την παραμονή των Θεοφανίων που νηστεύουμε αυστηρά (δεν τρώμε ούτε λάδι). Οι τρεις εβδομάδες που προηγούνται της μεγάλης Τεσσαρακοστής (Αποκριές). Κατά τις 3 αυτές εβδομάδες έχουμε μια ποικιλία διατάξεων που είναι οι εξής: Την πρώτη εβδομάδα (του Τελώνου και Φαρισαίου) τρώμε όλες τις ημέρες από όλα. Την δεύτερη εβδομάδα (από του Ασώτου μέχρι και των Απόκρεω) τρώμε από όλα, αλλά νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή και το λάδι. Την Τρίτη εβδομάδα, της Τυρινής τρώμε από όλα τα άλλα εκτός από κρέας, όλες τις ημέρες τρώμε εκτός από την Τετάρτη και την Παρασκευή.

10 Πότε νηστεύουμε; Τετάρτες και Παρασκευές. Το Πάσχα ( Μεγάλη Σαρακοστή)
Αυτή είναι η νηστεία που διαρκεί τις περισσότερες ημέρες. Το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας για τον εορτασμό του Πάσχα ( το οποίο περιλαμβάνει τη νηστεία) ονομάζεται Τριώδιο. Νηστεία Τριωδίου Το Τριώδιο αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Περιλαμβάνει συνολικά δέκα εβδομάδες: οι τρεις πρώτες είναι προπαρασκευαστικές, ακολουθούν οι έξι εβδομάδες των Νηστειών, δηλαδή της Μ. Σαρακοστής και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα. Αφορμή για την εξέλιξη του Τριωδίου ήταν η νηστεία της Μ. Εβδομάδας. Από τον 4ο αιώνα, η νηστεία επεκτάθηκε σε σαράντα ημέρες. . Τα Χριστούγεννα (διαρκεί 40 ημέρες) από 15 Νοεμβρίου έως και 24 Δεκεμβρίου) έχουμε αποχή από μη νηστίσιμες τροφές Νηστεία πριν την εορτή των αγίων Αποστόλων (από την Κυριακή Αγίων Πάντων (την άλλη ημέρα) έως την εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου 29 Ιουνίου. Το Δεκαπενταύγουστο (διαρκεί 15 ημέρες) και σχετίζεται με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Νηστεία όπως του Πάσχα, πλην της Μεταμορφώσεως «6 Αυγούστου». Αυστηρές νηστείες 6 Ιανουαρίου(παραμονή Θεοφανίων) 29 Αυγούστου(αποκεφάλιση προδρόμου) 14 Σεπτεμβρίου(ύψωση σταυρού) 24 Δεκεμβρίου(παραμονή Χριστουγέννων)

11 Η Νηστεία σε άλλες θρησκείες
Ισλάμ Το Κοράνιο επιβάλλει νηστεία είκοσι εννέα έως τριάντα ημέρες το χρόνο για όλους τους πιστούς και άντρες και γυναίκες άνω των δέκα τεσσάρων ετών. Οι ασθενείς, όπως οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και οι ταξιδιώτες εξαιρούνται. Υποχρεώνονται όμως να νηστεύουν τον ίσο αριθμό ημερών όταν δεν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Η νηστεία αυτή τελείται το μήνα RAMADAN ( για αυτό το λόγο συνηθίζεται να λέμε τη νηστεία αυτή ραμαζάνι ), τον ένατο του μουσουλμανικού σεληνιακού έτους και συνδέεται με το γεγονός της αποκαλύψεως του Κορανίου από τον Μωάμεθ. Αρχίζει και λήγει με την εμφάνιση της νέας σελήνης. Ιουδαϊσμός Οι Εβραίοι νήστευαν χωρίς να τους το επιβάλλει κανένας θρησκευτικός κανόνας. Υπάρχει βέβαια το παράδειγμα του Μωυσή που νήστεψε σαράντα ημέρες και κάποιων άλλων δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης. Οι σημερινοί Εβραίοι συνήθως δε νηστεύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μόνο κατά έξι μέρες το χρόνο υποβάλλονται σε νηστεία που τηρούν με ακραία αυστηρότητα. Tο χοιρινό είναι ακατάλληλη τροφή. «Ακάθαρτα» επίσης είναι τα μαλάκια και τα οστρακοειδή. Επιτρέπονται μόνον τα ψάρια. Τροφές κατάλληλες για κατανάλωση, είναι εκείνες που προέρχονται από «καθαρά» ζώα. Σύμφωνα με τα ιερά κείμενα των Εβραίων, «καθαρά» ζώα είναι τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και το ελάφι. Ινδουισμός Οι Βραχμάνοι των Ινδιών νηστεύουν πολύ συχνά και αυστηρά και δεν αναγνωρίζουν κανένα λόγο εξαίρεσης από αυτή. Οι φακίρηδες καθώς και οι φανατικοί πιστοί των Ινδιών υποβάλλονται σε πρωτοφανείς νηστείες επί οχτώ, δέκα και δεκαπέντε ημέρες. O Ινδουισμός, όπως και ο Βουδισμός, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την παράδοση της φυτοφαγίας. Οι κυριότεροι κανόνες του ινδουισμού είναι η σύσταση στους πιστούς να αποφεύγουν το κρέας και το αλκοόλ, η απαγόρευση της θανάτωσης της «ιερής αγελάδας» και η απαγόρευση της κατανάλωσης χοιρινού. Βουδισμός Οι βουδιστές μοναχοί του Θιβέτ υποβάλλονται σε δυο ειδών νηστείες στην «αυστηρή» που είναι διάρκειας 24 ωρών που απαγορεύεται η κατάποση ακόμα και του σίελου και στην ηπιότερη που τρώνε μόνο το βράδυ. Η ηθική του βουδισμού συνιστά την νηστεία ως μέσον εξιλασμού. Γενικά οι Βουδιστές είναι φυτοφάγοι. Ταοϊσμός ‘Έχει σταθερές θρησκευτικές εορτές κάθε χρόνο , όπως είναι η εορτή του ουρανού ,της γης , του νερού κ.α. Πριν από τις διάφορες τελετές ,οι οπαδοί του Ταοϊσμού υποβάλλονται σε νηστείες και απομονώσεις ,οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την άφεση των αμαρτιών.

12 Συχνή Ερώτηση σχετικά με τη νηστεία
Ένα σοβαρό ερώτημα των πιστών σχετικά με τις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι γιατί επιτρέπεται η κατανάλωση του ταραμά και όχι του ψαριού και γιατί επιτρέπονται οι ελιές και όχι το λάδι. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως το μόνο κριτήριο για την επιλογή αυτών των τροφών είναι η θρεπτική και η πεπτική τους ικανότητα. Οι νηστίσιμες τροφές πρέπει να είναι πιο απλές και λιγότερο πλούσιες σε πρωτεΐνες. Ο πιστός δεν στερείται τα θρεπτικά συστατικά (π.χ. ελιά ) αλλά τη νοστιμιά στα φαγητά (π. χ. λάδι). Σε περιόδους νηστείας που ο νους πρέπει να στραφεί προς το εσωτερικό του ανθρώπου, την ψυχή και προς τα πάνω στον ουράνιο Δημιουργό, δε γίνεται να νοιαζόμαστε για ένα πλούσιο γεύμα από καλομαγειρεμένο ψάρι με τα μυρωδικά του και την ποικιλία άλλων τροφών. Λίγες ελιές και ο άρτος δείχνουν την λιτή σκέψη μας στα εγκόσμια και εφήμερα, ενώ βρίσκουμε χρόνο να στραφούμε και να καλύψουμε τις πνευματικές μας ανάγκες.

13 Νηστεία και μεσογειακή διατροφή
Στην πραγματικότητα η τήρηση της νηστείας, κατά τις ημέρες του έτους που συνιστά η ορθόδοξη Εκκλησία, αποτελεί την έκφραση του λεγόμενου μοντέλου της «Μεσογειακής Διατροφής». Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι η μικρή κατανάλωση ζωικού λίπους (και κυρίως το κρέας το οποίο καταναλώνεται 2 φορές το μήνα) και η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών (χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλατιού), οσπρίων, νωπών φρούτων, λαχανικών, και νωπού ελαιόλαδου ως βασική πηγή λίπους, καθώς και μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού κατά την διάρκεια γευμάτων.

14 Νηστεία και μεσογειακή διατροφή
Όποιος τηρεί νηστεία, κατά τις ημέρες του έτους όπως διακηρύττει η εκκλησιαστική μας πίστη, ουσιαστικά εφαρμόζει το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής και αποκομίζει σημαντικά οφέλη για την υγεία του, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης. Κατά τη διάρκεια της νηστείας: Απέχουμε από τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέατα, γαλακτοκομικά), τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης « κακής » χοληστερόλης) στην κυκλοφορία του αίματος. Η αυξημένη πρόσληψη ζωικού λίπους και ζωικής πρωτεΐνης από το κρέας σχετίζονται και με τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικής προέλευσης τροφίμων, όπως όσπρια, δημητριακά, νωπά φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά μας προσφέρουν: Φυτικές ίνες: Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, προσροφούν δυνητικά επιβλαβείς ουσίες στο παχύ έντερο, αποτρέποντας νεοπλασματικές ασθένειες και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα. Βιταμίνες: Καροτενοειδείς, φλαβονοειδείς, βιταμίνη C, που λειτουργούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά, δηλαδή ως ασπίδες προστασίας ενάντια στην οξείδωση βιολογικών μορίων του οργανισμού μας κι έτσι προλαμβάνουν από νοσήματα φθοράς, και καθυστερούν τη γήρανση. Φυτικές στερόλες: Ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας έτσι στην ομαλοποίηση των επιπέδων της στο αίμα. Ανόργανα συστατικά: όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

15 Νηστεία και μεσογειακή διατροφή
3. Δίνουμε έμφαση στην πρόσληψη θαλασσινών και κυρίως ψαριού, που αφενός αποκαθιστά τις πρωτεϊνικές ελλείψεις από τη στέρηση κρέατος και γαλακτοκομικών, αφετέρου το ψάρι περιέχει τα λεγόμενα ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. 4. Αυξάνουμε την πρόσληψη ελαιόλαδου και κυρίως του σπόρου της ελιάς, που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, δρώντας με πολλούς μηχανισμούς στον οργανισμό. 5. Ένα από τα προϊόντα που καταναλώνονται σε περιόδους νηστείας είναι η σόγια: H σόγια και τα προϊόντα της αποτελούν εδώ και αιώνες καθημερινή τροφή των ασιατικών λαών. Πολλές μελέτες συμπεραίνουν πως η σόγια αποτελεί παράγοντα μακροζωίας για τους λαούς αυτούς, αλλά και καλής υγείας, αφού δρα αποτρεπτικά σε πολλές ασθένειες. Tα τελευταία χρόνια, βέβαια, πολλές είναι οι φωνές που προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της σόγιας στην υγεία μας, ιδίως της μεταλλαγμένης, αλλά όχι μόνο αυτής.

16 Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αληθινή νηστεία:
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αληθινή νηστεία: Ν η σ τ ε ύ ε ι ς; Απόδειξε το μέσα από τα έργα σου…. Εάν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις. Εάν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του. Εάν δεις μια όμορφη γυναίκα, να μην την κοιτάξεις. Ας μη νηστεύει μόνο το στόμα αλλά και το μάτι και η ακοή και τα χέρια και τα πόδια και όλα τα μέλη του σώματος. Τα χέρια, από την αρπαγή και την πλεονεξία. Τα πόδια, από τους δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Τα μάτια, να μην πέφτουν λάγνα πάνω σε όμορφα πρόσωπα ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη άλλων. Δεν τρως κρέας; Τα μάτια σου, ας μην φάνε την ακολασία. Η ακοή σου, ας μην δέχεται κακολογίες και διαβολές. Το στόμα, ας νηστεύσει από τα αισχρά λόγια και λοιδορίες.

17 Νηστεία και σωματική υγεία
Ελαττώνει τη διατροφική πρόσληψη δυνητικά επιβλαβών ουσιών, όπως π.χ. ζωικών λιπαρών και τοξινών. Μειώνει την απαιτούμενη ενέργεια για τις πεπτικές διεργασίες, διευκολύνει τη λειτουργία των απεκκριτικών οργάνων. Υποστηρίζει ήπια τους εσωτερικούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης και αποβολής των τοξικών ουσιών. Περιορίζει τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, αποτρέπει το οξειδωτικό στρες, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμβάλλει στη ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Ενισχύει τη δημιουργία κολλαγόνου, καλυτερεύει την υφή της επιδερμίδας, προσδίδει ξεχωριστή λάμψη στο δέρμα. Προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία, αυξάνει την ενεργητικότητα, φτιάχνει τη διάθεση. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντική και μακροβιοτική δράση. Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, υποβοηθά την απώλεια περιττών κιλών.

18 Σκοπός της νηστείας στην ορθόδοξη πίστη
Σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας, ο σκοπός της νηστείας είναι: Η χαλιναγώγηση των παθών Η πνευματική ενδυνάμωση του ανθρώπου Η καταπολέμηση των δαιμονικών προσβολών Η κατάνυξη του ανθρώπου Ο φωτισμός του Η κάθαρση της ψυχής του Η νηστεία από μόνη της δεν είναι αρετή, αλλά είναι μέσον για την απόκτηση της αρετής. Ο άνθρωπος που νηστεύει δυναμώνει τη θέληση του, επιβάλλεται στον εαυτό του και υποτάσσει το σώμα στο πνεύμα. Δείχνει έμπρακτα την αγάπη του στο Θεό και την υπακοή του σ’ όσα η Εκκλησία μας ορίζει. Έτσι ελκύει τη χάρη του Θεού.

19 Οφέλη της νηστείας Η νηστεία εκτός από καθήκον μας και ένδειξη της πίστης μας είναι ένας τρόπος να γίνουμε εγκρατείς. Με την νηστεία εξασκούμαστε ώστε να μην παρασυρόμαστε στις αμαρτίες, μικρές ή μεγάλες. Συνδυάζεται με τη συγχώρηση και την ελεημοσύνη και έτσι οδηγεί προς την αγάπη για το συνάνθρωπο. Η νηστεία είναι μια καλή αποτοξίνωση του οργανισμού μας παρόλο που για τη θρησκεία δεν είναι αυτός ο στόχος. Η νηστεία είναι μια ευκαιρία για να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο υγιεινή για τον οργανισμό μας. Η παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής χάρη στα άφθονα λαχανικά και τα φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α,Β,Ε), φολικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχή σε κορεσμένα λίπη! Τα όσπρια, με την σειρά τους, αποτελούν το κρέας της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες , με μηδαμινό λίπος. Αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά, μας προσφέρουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος.


Κατέβασμα ppt "ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google