Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μέρα ήταν θαυμάσια, αλλά ο Έκτορας ο αρκούδος ήταν δυστυχισμένος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μέρα ήταν θαυμάσια, αλλά ο Έκτορας ο αρκούδος ήταν δυστυχισμένος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μέρα ήταν θαυμάσια, αλλά ο Έκτορας ο αρκούδος ήταν δυστυχισμένος
Η μέρα ήταν θαυμάσια, αλλά ο Έκτορας ο αρκούδος ήταν δυστυχισμένος. Κάποιο παλιόδοντο πονούσε τόσο πολύ, που δεν τον άφηνε να ησυχάσει. Ο φίλος του, ο παντικούλης Πάρης, αφού του έδωσε να πιει μια ασπιρίνη, προσπάθησε να βρει μια λύση.

2 "Νομίζω ότι πρέπει να πας σ' έναν οδοντογιατρό", συμβούλεψε τον Έκτορα.

3 "Έχω κλείσει ραντεβού με το γιατρό, κύριο Ασπροδόντη
"Έχω κλείσει ραντεβού με το γιατρό, κύριο Ασπροδόντη. Θα πάω σήμερα στις πεντέμισι", είπε πονεμένα ο Έκτορας.

4 "Ωραία. Θα 'ρθω κι εγώ", απάντησε ο Πάρης
"Ωραία! Θα 'ρθω κι εγώ", απάντησε ο Πάρης. "Πάντα ήθελα να δω από κοντά ένα οδοντιατρείο. Εξάλλου κουνιέται και το δοντάκι μου. Ίσως μπορέσει να μου το βγάλει!".

5 Ο οδοντογιατρός κύριος Ασπροδόντης υποδέχτηκε φιλικά τον Έκτορα και τον Πάρη. "Καλώς ήρθατε στο ιατρείο μου", τους είπε. "Χα Χα! Τι μαντίλα είναι αυτή Έκτορα; Κάτι μου λέει πως πονάς πολύ σήμερα, έτσι δεν είναι;"

6 "Και πονάω και φοβάμαι", απάντησε ο Έκτορας στο γιατρό
"Και πονάω και φοβάμαι", απάντησε ο Έκτορας στο γιατρό. "Δεν έχω ξαναπάει σε οδοντογιατρό και δεν ξέρω πώς είναι". "Λοιπόν, θα σου αποδείξω ότι έκανες πολύ καλά που ήρθες", του είπε ο κύριος Ασπροδόντης. "Ελάτε, ας περάσουμε στο άλλο δωμάτιο που έχω το εργαστήριό μου".

7 Ο 'Εκτορας και ο Πάρης πέρασαν στο διπλανό δωμάτιο
Ο 'Εκτορας και ο Πάρης πέρασαν στο διπλανό δωμάτιο. Ήταν ένα ωραίο, φωτεινό δωμάτιο και όλα άστραφταν από καθαριότητα.

8 "Και τώρα θα σε βάλω να καθίσεις στη μαγική καρέκλα", είπε γελώντας ο οδοντογιατρός. "Μπορείς να την κάνεις ό,τι θέλεις πατώντας μόνο ένα κουμπί. Να την πας ψηλά... να την ξαπλώσεις κάτω... Για δοκίμασε! " "Ναι, ναι! Δοκίμασε, 'Εκτορα, μ' αρέσει κι εμένα αυτό το παιχνίδι", είπε ο Πάρης χειροκροτώντας.

9 Αφού έπαιξε αρκετά με τη μαγική καρέκλα ο Έκτορας, είδε το γιατρό να φέρνει πάνω απ' το κεφάλι του ένα δυνατό φως. "Αυτός ο προβολέας χρειάζεται για να βλέπω καλύτερα μέσα στο στόμα σου", του εξήγησε. "Κι αυτό το μικρό στρογγυλό καθρεφτάκι είναι για να μπορώ να δω αν τα δόντια σου έχουν τρυπούλες", συνέχισε ο κύριος Ασπροδόντης. "Για δείξε μου, πού ακριβώς πονάς; "

10 "Να ενώ ανάω ενώ!!! ", του είπε ο Έκτορας που δεν μπορούσε να μιλήσει καλά με το στόμα ανοιχτό. Τα είπε τόσο αστεία! Ο Πάρης ξεκαρδίστηκε στα γέλια! "Απ! Την έπιασα! Νάτη η τρυπούλα! Ένα δοντάκι πίσω πίσω είναι πολύ χαλασμένο. Και μέσα στην τρύπα βλέπω σοκολάτα. Σαν να μου φαίνεται Έκτορα, ότι δεν πλένεις καλά τα δόντια σου", είπε ο κύριος Ασπροδόντης.

11 ‘Ε. … ναι δηλαδή…καμιά φορούλα το ξεχνάω
‘Ε!… ναι δηλαδή…καμιά φορούλα το ξεχνάω!», απάντησε ντροπαλά ο Έκτορας. ΄΄Είναι τόσο κακό αυτό;" "Και βέβαια είναι πολύ κακό", είπε ο γιατρός. "Πρώτα απ' όλα όταν δεν πλένουμε το στόμα μας η αναπνοή μας μυρίζει άσχημα και οι φίλοι μας δε μας θέλουν κοντά τους." "Και δεύτερο και σοβαρότερο είναι ότι τα δόντια μας χαλάνε απ' τις τροφές που μένουν και έτσι βασανιζόμαστε και πονάμε."

12 "Και τι θα κάνουμε τώρα:", ρώτησε ο Έκτορας. "Τώρα θα σου δείξω κάτι
"Και τι θα κάνουμε τώρα:", ρώτησε ο Έκτορας. "Τώρα θα σου δείξω κάτι!", απάντησε ο κύριος Ασπροδόντης. "Αυτό εδώ είναι ένα εργαλείο που το λέμε τροχό. Μ' αυτό το εργαλείο θα καθαρίσω καλά καλά το δόντι σου κι έτσι δε θα πονάει."

13 "Πονάει ο τροχός;", ρώτησε φοβισμένος ο Έκτορας
"Πονάει ο τροχός;", ρώτησε φοβισμένος ο Έκτορας. "Θα καθαρίσω τις τρύπες πολύ προσεκτικά και δε θα πονέσεις σχεδόν καθόλου. Την ώρα που ο τροχός δουλεύει, ρίχνει μαζί και νεράκι, κι έτσι φεύγουν απ' το δόντι όλα τα χαλασμένα κομματάκια που τροχίζω", είπε ο κύριος Ασπροδόντης και συνέχισε. "Από εσένα εκείνο που θέλω είναι να ανοίξεις το στόμα σου όσο πιο πολύ μπορείς, για να βλέπω καλύτερα."

14 Ο Έκτορας άνοιξε το στόμα του πολύ καλά
Ο Έκτορας άνοιξε το στόμα του πολύ καλά. Ο τροχός έκανε έναν ενοχλητικό θόρυβο, όμως σε λίγη ώρα ο γιατρός είχε κιόλας τελειώσει. "Λοιπόν τι λες;", ρώτησε ο κύριος Ασπροδόντης τον Έκτορα. "Πόνεσες ή όχι; " "'Εκτορα, πες μου πόνεσες, πόνεσες;", ρώτησε και ο Πάρης, που είχε βρει το καθρεφτάκι του γιατρού και έπαιζε.

15 "Μ' ενόχλησε λιγάκι, αλλά δεν πόνεσα
"Μ' ενόχλησε λιγάκι, αλλά δεν πόνεσα!", είπε ο Έκτορας χαρούμενος, που όλα είχαν τελειώσει. "Και τώρα τι θα κάνεις, γιατρέ;"

16 "Τώρα θα κλείσω την τρυπούλα με μια ειδική ζύμη που μοιάζει με πλαστελίνη. Η ζύμη αυτή είναι άλλες φορές άσπρη, όταν τη βάζουμε στα μπροστινά δόντια, και άλλες φορές ασημένια, όταν τη βάζουμε στα πίσω δόντια. Η ασημένια αντέχει πιο πολύ", εξήγησε ο γιατρός. Ο κύριος Ασπροδόντης μ' ένα ειδικό εργαλείο έβαλε την ασημένια ζύμη μέσα στην τρύπα του δοντιού. Ο Έκτορας ήταν ευτυχισμένος. Όλα είχαν τελειώσει και ο πόνος του δοντιού του είχε περάσει.

17 "Σ' ευχαριστώ, γιατρέ. Νιώθω υπέροχα. ", είπε στον κύριο Ασπροδόντη
"Σ' ευχαριστώ, γιατρέ. Νιώθω υπέροχα!", είπε στον κύριο Ασπροδόντη. Ο Πάρης ζήλεψε λιγάκι; "Ε! Γιατρέ! Έχω κι εγώ ένα δοντάκι που κουνιέται. Θέλεις να δεις το στόμα μου;", ρώτησε τον οδοντογιατρό. "Χμ! Ναι! Θα βάλω αυτό το εργαλείο και..." Χοοοπ... πριν καλά καλά το καταλάβει ο Πάρης, το δόντι του βρισκόταν πιασμένο στην τανάλια του κυρίου Ασπροδόντη.

18 "Δεν ήξερα ότι είναι τόσο απλό να βγάλει κανείς ένα δόντι", είπε παραξενεμένος ο Πάρης. "Χα, χα! Ήταν τόσο απλό, γιατί το δόντι κουνιόταν. Αν το δόντι ήταν χαλασμένο και έπρεπε να βγει, τότε Δε θα ήταν τόσο απλό. Θα ήταν αρκετά πιο δύσκολο. Γι' αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε τα δόντια μας να χαλάνε. Ελάτε να σας δείξω", είπε ο κύριος Ασπροδόντης και τους οδήγησε κοντά σ' έναν πίνακα.

19 "Να δείτε. Κάπως έτσι είναι το στόμα των ανθρώπων
"Να δείτε! Κάπως έτσι είναι το στόμα των ανθρώπων. Το στόμα έχει πολλά δόντια, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα. Τα μικρά που βρίσκονται μπροστά, κόβουν την τροφή και τα μεγαλύτερα που βρίσκονται πίσω, τη μασάνε."

20

21 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ Κοπτήρες (1): τα 4 μπροστινά, άνω και κάτω.
Πλατιά δόντια με μικρή επιφάνεια. Με τα δόντια αυτά κόβουμε τις τροφές

22 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ κυνόδοντες (2): μυτερά δόντια με την ισχυρότερη ρίζα στο στόμα Μυτερά δόντια με μικρή επιφάνεια Με τα δόντια αυτά σχίζουμε τις τροφές

23 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ προγόμφιοι (3): 2 αριστερά και 2 δεξιά, άνω και κάτω
Πλατιά δόντια με μεγάλη επιφάνεια Με τα δόντια αυτά μασάμε τις τροφές

24 ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ γομφίοι (4) ή τραπεζίτες, οι τελευταίοι γομφίοι λέγονται και φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες. Πλατιά δόντια με επιφάνεια μεγαλύτερη από όλα τα άλλα δόντια. Με τα δόντια αυτά μασάμε τις τροφές.

25 ΤΟ ΔΟΝΤΙ Το ορατό τμήμα του δοντιού, αυτό που προβάλλει πάνω από τα ούλα, λέγεται μύλη. Το τμήμα του δοντιού, που είναι σφηνωμένο μέσα στα ούλα, λέγεται ρίζα.

26 ΤΟ ΔΟΝΤΙ Η μύλη (το ορατό τμήμα του δοντιού) αποτελείται:
εξωτερικά από αδαμαντίνη, λευκή σκληρή ουσία (το σμάλτο των δοντιών). κι εσωτερικά από οδοντίνη.

27 ΤΟ ΔΟΝΤΙ Η ρίζα αποτελείται από οστεΐνη, ουσία του δοντιού που καλύπτει το τμήμα του δοντιού που είναι σφηνωμένο μέσα στα ούλα. Στο εσωτερικό του δοντιού υπάρχει ο πολφός, ουσία στην οποία βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

28 "Και τώρα ακούστε... όταν τρώμε, μικρά κομματάκια από τιςς τροφές κάθονται πάνω κι ανάμεσα στα δόντια μας. Αν δεν πλύνουμε τα δόντια μας, τα κομματάκια των τροφών που μένουν, βοηθάνε να γίνουν τα βακτηρίδια", είπε ο κύριος Ασπροδόντης και συνέχισε...

29 "Τα βακτηρίδια είναι μικροί οργανισμοί που δεν μπορούμε να τους δούμε, αλλά που μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλο κακό στα δόντια! Να μας τα τρυπήσουν και να μας τα χαλάσουν! Για δείτε την εικόνα... έχουν βαλθεί να καταστρέψουν εντελώς το δόντι!!!"

30 "Όμως τα δόντια μας έχουν φύλακες-φρουρούς, την οδοντόκρεμα και την οδοντόβουρτσα. Με το καλό πλύσιμο των δοντιών, οι τροφές απομακρύνονται κι έτσι τα βακτηρίδια δεν μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια. Γι' αυτό κι εμείς οι γιατροί επιμένουμε ότι πρέπει να πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. "

31 "Και πρέπει να ξέρετε και κάτι άλλο
"Και πρέπει να ξέρετε και κάτι άλλο. Η ζάχαρη είναι το αγαπημένο φαγητό των βακτηριδίων. Όσο πιο πολλή ζάχαρη τρώμε, τόσο πιο πολλή ζάχαρη τρώνε και τα βακτηρίδια. Δυναμώνουν και γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα για τα δόντια. Γι' αυτό πρέπει ν' αποφεύγουμε τα πολλά γλυκά."

32 Ο Έκτορας και ο Πάρης αποχαιρέτησαν τον κύριο Ασπροδόντη, ευχαριστημένοι για όσα είχαν μάθει. Ο Έκτορας ήταν διπλά ευτυχισμένος. Ο πονόδοντος είχε περάσει και τώρα μπορούσε επιτέλους να χαρεί το όμορφο απόγευμα. "Γεια σου, κύριε Ασπροδόντη. Ευχαριστώ πολύ!", είπε ο Έκτορας. "'Ε χω ένα φίλο που φοβάται τον οδοντογιατρό. Μπορώ να στον στείλω;", ρώτησε ο Πάρης. "Να του δείξεις τη μαγική καρέκλα σου και όλα σου τα εργαλεία! " "Εντάξει, Πάρη. Να μου τον στείλεις", απάντησε ο οδοντογιατρός. "Και μην ξεχνάς να πλένεις πάντοτε τα δόντια σου." Και σεις, παιδιά, εντάξει;

33

34 Τα δόντια μας

35

36

37

38

39 Βουρτσίζω τα δόντια μου σωστά

40

41

42 ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σιελογόνοι αδένες στόμα οισοφάγος στομάχι συκώτι λεπτό έντερο παχύ έντερο

43 Η ΠΕΨΗ 2. Τα ένζυμα του σάλιου μετατρέπουν το άμυλο σε απλά σάκχαρα
Στο στόμα μασάμε τις τροφές 3. Οι τροφές κατεβαίνουν από τον οισοφάγο 4. Εδώ το γαστρικό υγρό διασπά τις πρωτεΐνες 5. Από το συκώτι εκκρίνεται η χολή που διασπά τα λίπη 6. Οι διαλυμένες τροφές απορροφούνται από τις εντερικές λάχνες του λεπτού εντέρου 8. Οι άχρηστες ουσίες αποβάλλονται από τον οργανισμό 7. Οι τροφές πηγαίνουν με το αίμα σε όλα τα κύτταρα


Κατέβασμα ppt "Η μέρα ήταν θαυμάσια, αλλά ο Έκτορας ο αρκούδος ήταν δυστυχισμένος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google