Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ

2 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ Ο άνθρωπος διαθέτει σύστημα αισθητήριων oργάνων, το οποίο του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται τις μεταβολές και τα ερεθίσματα που συμβαίνουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον του. Ειδικά κύτταρα - υποδοχείς είναι τα κύρια μέσα συλλογής πληροφοριών που αφορούν την κατάσταση στο σώμα μας ή και τις μεταβολές στο εξωτερικό περιβάλλον. Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται μέσο του ΠΝΣ (αισθητικά νεύρα) στο ΚΝΣ. Εκεί πραγματοποιείται η επεξεργασία τους και μεταβιβάζει τις εντολές στα εκτελεστικά όργανα .

3

4 Όραση-Μάτι

5 Όραση Όραση ή οπτική αντίληψη ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι το φως. Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.

6 Τα μέρη του ματιού Ι Κόρη: Η διάμετρος της κόρης αλλάζει ανάλογα με τη φωτεινότητα. Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται η ποσότητα του φωτός που περνά στο μάτι. Κερατοειδής φακός: Προστατεύει το φακό του ματιού. Ο χώρος ανάμεσα στον κερατοειδή χιτώνα και το φακό είναι γεμάτος με υγρό. Κρυσταλλοειδής φακός: Το φως περνά μέσα από τον κρυσταλλοειδή φακό. Η καμπυλότητα του συγκλίνοντα αυτού φακού μεταβάλλεται, έτσι ώστε το είδωλο να σχηματίζεται πάντοτε καθαρό στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Πίσω από τον κρυσταλλοειδή φακό, στο εσωτερικό του ματιού υπάρχει ένα διάφανο ζελέ. Ίριδα: Η ίριδα είναι το χρωματιστό μέρος του ματιού. Είναι ένα διάφραγμα, στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα άνοιγμα, η κόρη, από όπου περνά το φως.

7 Τα μέρη του ματιού ΙΙ Αμφιβληστροειδής χιτώνας: Ο αισθητήριος χιτώνας του ματιού. Εδώ σχηματίζεται το είδωλο των αντικειμένων που παρατηρούμε. Η επιφάνειά του είναι καλυμμένη από εκατομμύρια φωτοευαίσθητα οπτικά κύτταρα. Οπτικό νεύρο: Το οπτικό νεύρο συνδέει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα με τον εγκέφαλο. Μεταφέρει το οπτικό ερέθισμα από το μάτι στον εγκέφαλο.

8 Ακοή-Αυτί

9 Ακοή Η ακοή είναι μια από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα αφτιά, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι ο ήχος. Θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί και με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Συνεισφέρει στην αντίληψη του χώρου και συμπληρώνει την όραση.

10 Τα μέρη του αυτιού Το αυτί είναι το όργανο της ακοής ,αλλά είναι υπεύθυνο και για την ισορροπία . Αποτελείται από 3 μέρη: το εξωτερικό αυτί το μεσαίο αυτί το εσωτερικό αυτί

11 Το εξωτερικό αυτί Το εξωτερικό αυτί χωρίζεται από το μεσαίο με μια μεμβράνη, που λέγεται τύμπανο, και περιλαμβάνει το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο. Μέσα στον ακουστικό πόρο παράγεται η κυψελίδα (το κερί). Το μαλακό σημείο στην άκρη του εξωτερικού μας αυτιού ονομάζεται λοβός.

12 Μεσαίο αυτί Μεσαίο αυτί: Το μέσο αυτί είναι μία αεροφόρος κοιλότητα στην οποία βρίσκονται τα τρία ακουστικά οστάρια ή ακουστική άλυσος, που είναι η σφύρα , ο άκμονας και ο αναβολέας . Ο χώρος μεταξύ του τυμπανικού υμένα και του έσω ωτός ονομάζεται το κοίλο του τυμπάνου. Τo τύμπανο μετατρέπει τον ήχο σε παλμικές δονήσεις.

13 Εσωτερικό αυτί Το εσωτερικό αυτί περιέχει τον κοχλία και τους ημικύκλιους σωλήνες. Οι ημικύκλιοι σωλήνες είναι τρεις σωλήνες γεμάτοι με λέμφο, η κίνηση της οποίας δίνει πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικές με την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης. Ο κοχλίας έχει σχήμα κελύφους σαλιγκαριού και χωρίζεται σε τρία τμήματα. Το μεσαίο τμήμα, ο κοχλιακός πόρος, περιέχει τη λέμφο οι οποία μεταβιβάζει τις δονήσεις στη βασική μεμβράνη του καθώς και το όργανο Corti, το υποδεκτικό όργανο της ακοής.

14 Γεύση Γεύση είναι μια αίσθηση. Όργανο αντίληψης είναι η γλώσσα, ενώ το αντικείμενο αντίληψης είναι η χημική σύσταση των τροφών. Συμπληρώνεται με την αίσθηση της αφής της γλώσσας. Στη γλώσσα υπάρχουν τέσσερις γεύσεις που συνθέτουν το αποτέλεσμα αυτής της αίσθησης. Αυτές είναι: γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό.

15 Όσφρηση Όσφρηση είναι η αίσθηση ταυτοποίησης ουσιών μέσω των πτητικών μορίων που εκλύουν. Άλλη αίσθηση ταυτοποίησης των ουσιών είναι η γεύση. Η διαφορά είναι ότι η γεύση λειτουργεί με την επαφή, αν και στον άνθρωπο είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από την όσφρηση. Η ταυτοποίηση γίνεται από ειδικές νευρικές απολήξεις στο εσωτερικό της μύτης, οι οποίες στέλνουν το οσφρητικό μήνυμα στον εγκέφαλο. Αντίστοιχο όργανο της μύτης για τα έντομα είναι οι κεραίες.

16 Ρινική κοιλότητα Η μύτη είναι το όργανο όσφρησης του ανθρώπου και των ζώων. Στους ανθρώπους και γενικά στα σπονδυλωτά η μύτη είναι ένα όργανο που προεξέχει είτε λιγότερο είτε περισσότερο . Ο αέρας, μαζί με τις διάφορες ουσίες, εισχωρεί στη μύτη μέσα από τα ρουθούνια. Προχωρεί στην περιοχή της μύτης κάτω από το σκληρό μέρος. Εκεί υπάρχουν εκατομμύρια κύτταρα ευαίσθητα στις μυρωδιές. Το νεύρο που συνδέεται με τα ευαίσθητα κύτταρα μεταφέρει το μήνυμα κατευθείαν στον εγκέφαλο.

17 Αφή Αφή είναι η αίσθηση της επαφής με άλλα σώματα. Όργανο της αίσθησης είναι το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Αντικείμενο της αντίληψης είναι τα άλλα σώματα, καθώς και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειάς τους. Η αφή λειτουργεί με αισθητήρια νεύρα κάτω από το δέρμα. Επιπλέον, κάθε αισθητήριο νεύρο αφορά ένα είδος πληροφορίας από όλα τα είδη που υπάρχουν. Κάποια αισθητήρια νεύρα αφορούν την καταστροφή των γύρω ιστών, είναι τα νεύρα που στέλνουν το σήμα του πόνου. Άλλα αισθητήρια νεύρα μετρούν τη θερμοκρασία, ενώ κάποια άλλα ενεργοποιούνται απλά με την επαφή. Τα σήματα των αισθητήριων νεύρων συνδέονται στο νωτιαίο μυελό και από εκεί στον εγκέφαλο. Ο νωτιαίος μυελός αξιολογεί αυτά τα σήματα και ανιχνεύει αν χρειάζονται άμεσες αποφάσεις για προστασία του σώματος, τα λεγόμενα αντανακλαστικά. Στους τυφλούς ανθρώπους η αφή εξελίσσεται σε σημείο που να μπορεί να υποκαταστήσει την όραση. Έτσι, μπορούν να δουν μέσω της θερμότητας αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους.

18

19 ΤΕΛΟΣ Έλενα Μαρίνου Α3


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google