Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πως είναι διαμορφωμένη η κοινωνία του τόπου μου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πως είναι διαμορφωμένη η κοινωνία του τόπου μου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πως είναι διαμορφωμένη η κοινωνία του τόπου μου
Καπακτσής Γεώργιος Κεχαγιά Ελένη Μπίτση Βασιλική Μυλωνά Φωτεινή

2

3 Απογράφη κοινότητας Άδενδρου-Κίρτζιλαρ (1928)
ΚΑΤΑΓΩΓΕΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΒΛΑΧΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ(Βουλγαρία) ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ(Τουρκία) ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 228 92 56 524 315 4

4 ΕΤΗΣΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΔΕΝΔΡΟΥ
ΕΤΟΣ 1940 ΕΤΟΣ 1950 ΕΤΟΣ 1961 ΕΤΟΣ 1971 ΕΤΟΣ 1981 ΕΤΟΣ 1991 ΕΤΟΣ 2001 Α’ΔΗΜΟΤ.ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ 1.441 1.947 2.048 1.920 2.117 2.201 2.284

5

6 Οι γηγενείς του Κίρτζιλάρ
Οι γηγενείς του Κίρτιλάρ ως οι παλιότεροι κάτοικοι του χωριού υποδέχτηκαν αργότερα όλους τους υπόλοιπους σημερινούς κατοίκους, όπως τους βλάχους το 1878 και τους πρόσφυγες το1922 με 1924 που ήρθαν να κατοικήσουν για πάντα στο Άδενδρο. Στην αρχή ενοχλήθηκαν από την απρόσμενη προσέλευση όλων, πράγμα που τους έκανε να περάσουν αρκετά χρόνια, ώστε να συνηθίσουν την παρουσία τους και να συνειδητοποιήσουν την μόνιμη εγκατάστασή τους με τον καιρό όμως διαπίστωσαν την νέα τάξη πραγμάτων, οπότε αναγκαστικά συμβιβάστηκαν και αποφάσισαν να αναπτύξουν φιλικούς δεσμούς και αργότερα να δημιουργήσουν συγγένειες. Οι γηγενείς της περιοχής χρησιμοποιούσαν για της μεταξύ τους επικοινωνίες από οικισμό σε οικισμό μέσα, όπως τα βοιδόκαρα, τα μπενέκια(σελωμένα άλογα και γαϊδουράκια που είχε κάθε οικογένεια ή με πεζοπορία)

7 Οι Βλάχοι του Κίρτζιλάρ
Οι Βλάχοι είναι το άλλο στοιχείο του χωριού που χρονολογικά βρέθηκαν εκεί μετά τους γηγενείς. Εμφανίστηκαν στα μέρη αυτά προς το τέλος του 19ου αιώνα. Αφού περιπλανήθηκαν στην βόρεια Μακεδονία κατέληξαν ως κτηνοτροφικές ομάδες (φαλκάρια) στα μέρη αυτά αποτελούμενα από χιλιάδες κοπαδιαστά πρόβατα και μεγάλα ζώα. Οι Βλάχοι ως ορεσίβια φυλή, τα πρώτα χρόνια με τις μετακινήσεις πλούτισαν από γνώσεις και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους. Πολλοί άνθρωποι όμως που ήταν εύστροφοι και σκληροί κράτησαν ουδετερότητα καθώς κράτησαν τα ήθη και έθιμα και δεν έσμιγαν εύκολα με άλλες φυλές.

8 Οι Θρακιώτες του Κίτζιλάρ
Οι Θρακιώτες εμφανίστηκαν χρονολογικά μετά τους Βλάχους και πριν τους Μικρασιάτες στο χωριό. Κατέβηκαν από την Βόρεια Θράκη και ανατολή. Οι Θρακιώτες παρόλο που θεωρούνται άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη, όμως δεν άφηναν εύκολα τον εαυτό τους να εκδηλωθεί. Την πρώτη περίοδο που εγκαταστάθηκαν στο Άδενδρο, αποτελούσαν και αυτοί κλειστή συντηρητική κοινωνία και δεν θεωρούσαν απαραίτητο να έχουν επαφή μα τα άλλα τοπικά φύλλα του χωριού όπως ήταν οι γηγενείς, οι Βλάχοι και οι μικρασιάτες.

9 Οι Μικρασιάτες του Κίτζιλάρ
Οι Μικρασιάτες είναι ένα άλλο κομμάτι του λαού. Άνθρωποι με διαφορετικές πολιτιστικές ιδιαιτερότητες που του έκαναν να ξεχωρίσουν. Έδειξαν στους άλλους, πως δεν είναι μόνο η πλευρά του μόχθου και του πλούτου αλλά και του γλεντιού. Όταν πρώτο ήρθαν στο χωριό του φέρθηκαν αφιλόξενα. Το κλήμα για του Μικρασιάτες ήταν πολύ κρύο διότι έμεναν στα παράλια και το κλήμα εκεί ήταν πολύ ζεστό. Σαν λαός οι μικρασιάτες έχουν περάσει πολλά δεινά καθώς τους μετέφεραν γυμνούς και έμεναν σε παράγκες.

10 Κεχαγιά Ελένη Μπίτση Βασιλική Μυλωνά Φωτεινή Καπακτσής Γιώργος
Κεχαγιά Ελένη Μπίτση Βασιλική Μυλωνά Φωτεινή Καπακτσής Γιώργος


Κατέβασμα ppt "Πως είναι διαμορφωμένη η κοινωνία του τόπου μου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google