Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ COLLATE PROJECT COLLATE:Collaboratory for Annotaton,Indexing and Retrieval of Digitized Historical Archive Material(συνεργασία για σχολιασμό,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ COLLATE PROJECT COLLATE:Collaboratory for Annotaton,Indexing and Retrieval of Digitized Historical Archive Material(συνεργασία για σχολιασμό,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ COLLATE PROJECT COLLATE:Collaboratory for Annotaton,Indexing and Retrieval of Digitized Historical Archive Material(συνεργασία για σχολιασμό, ευρετηρίαση και ανάκτηση του ψηφιοποιημένου ιστορικού αρχειακού υλικού).

3 Τι σημαίνει ο όρος «collaboratory»,»συνεργασία»: o όρος πλάστηκε από τον William A Wulf ως: Συγχώνευση των όρων «συνεργασία» και «εργαστήριο» τον καθόρισε ως «κέντρο χωρίς τοίχους»,ένα εικονικό-ερευνητικό κέντρο στο WEB,οπου παρέχονται στους επαγγελματίες και στους κοινούς ανθρώπους τα μέσα για συνεργασία και πρόσβαση σε δεδομένα βιβλιοθηκών.

4 Στο collate η συνεργασία θεωρείται ως κοινωνική διαδικασία,όπου τα άτομα ή οι ομάδες συνεισφέρουν με το προσωπικό τους υλικό. Το collate αποθηκεύει πλούσια γνώση για το περιεχόμενο των τεκμηρίων, που επιτρέπει: τη βασισμένη στο περιεχόμενο πρόσβαση την υποστήριξη σύνθετων στόχων

5 ΣΤΟΧΟΣ του collate project είναι να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια συνεργασία βασισμένη στο www για: Τα αρχεία τους ερευνητές τους τελικούς χρήστες,που χρησιμοποιούν το ψηφιοποιημένο ιστορικό-πολιτιστικό υλικό(δηλ. τα ιστορικά αρχεία) Τα εργαλεία και οι διεπαφές στο collate σχεδιάζονται ώστε να είναι εύκολα προσαρμόσιμα σε διάφορους τύπους εφαρμογών από διάφορους τύπους χρηστών.

6 Το collate μέσω της συνεργασίας στοχεύει σε δύο βασικά σημεία: Να εξασφαλίσει δυνατότητα πρόσβασης στα εθνικά ιστορικά αρχεία(πολιτιστική κληρονομιά)ύστερα από συνεργασία να καθιερώσει πειστήρια για την αποδοχή μιας συνεργασίας στον ιστορικό τομέα. Τα αποτελέσματα από τους δύο αυτούς τομείς επηρεάζουν έντονα το ένα το άλλο για να επιτρέψουν μια δυναμική ανάπτυξη συστημάτων(οι χρήστες γίνονται ταυτόχρονα διαχειριστές, αρχειονόμοι.

7 Το collate θα παράσχει στους ειδικούς χρήστες κατάλληλες διεπαφές για ευρετηρίαση και σχολιασμό των τεκμηρίων σε βάθος.Έτσι οι τελικοί χρήστες μπορούν να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των πηγών.Μ’ αυτό τον τρόπο το σύστημα εκμεταλλεύεται τα δεδομένα που προκύπτουν με την υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης και ανάκτησης γνώσης, βασισμένων στο XML.

8 Τα κύρια αποτελέσματα που αναμένονται στο τέλος του προγράμματος θα περιλαμβάνουν: Μια συνεργασία βασισμένη στο WEB, που παρέχει ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον και τις διεπαφές των χρηστών. Μια περιεκτική ψηφιακή συλλογή πολυμέσων στα ευρωπαϊκά ιστορικά τεκμήρια. Συνοψίζοντας: το collate θα χρησιμεύσει ως εικονικό,γνωστικό και εργασιακό περιβάλλον για τις διάφορες ομάδες χρηστών ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην υποστήριξη της εις βάθος ερμηνευτικής ανάλυσης των ψηφιοποιημένων πηγών.

9 Εμπλεκόμενοι στο collate εργάζονται ως πιλοτικοί χρήστες. Με το τέλος του προγράμματος το πληροφοριακό σύστημα collate θα είναι ανοιχτό στο κοινό. Το σύστημα collate μπορεί να βρεί εφαρμογή και στην περιοχή ιστορικών ταινιών,όπως προβλέπεται από το project,οι οποίες δεν είναι περιορισμένες μέσα στα εθνικά μας σύνορα.

10 Τεχνολογίες Συστημάτων Το σύστημα collate επιτρέπει: την πρόσβαση σε μια κατανεμημένη αποθήκευση δεδομένων ιστορικών τεκμηρίων την εις βάθος ανάλυση και σχολιασμό του υλικού από τις ομάδες χρηστών. Έτσι θα παρέχεται στο υλικό ένα μεγάλο μέρος προστιθέμενων πληροφοριών.Αυτή η δυναμική συσσώρευση των πρόσθετων στοιχείων απαιτεί ρυθμιζόμενες κ έκτακτες δομές δεδομένων.Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε το XML,ως ένα πρότυπο για τη κωδικοποίηση τεκμηρίων και σχημάτων

11 Προεπεξεργασία Τεκμηρίων Στο σύστημα collate γίνεται μια προεπεξεργασία των τεκμηρίων που περιλαμβάνει: ψηφιακή μηχανή υδατογραφημάτων για την εξασφάλιση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με κατοχυρωμένα υδατογραφήματα ευφυής επεξεργασία τεκμηρίων και ενότητα ταξινόμησης για καλύτερη οργάνωση του υλικού ενότητα ανάλυσης εικόνας και βίντεο για οργάνωση υλικού που έχει να κάνει με τεμάχια ταινιών(ευρετηρίαση + ταξινόμηση).

12 Επίπεδα Λειτουργίας του Collate Λειτουργικό επίπεδο:περιγράφεται ως αποθήκη ψηφιακών δεδομένων Επίπεδο περιοχής δεδομένων:για να οργανωθούν τα αποθηκευμένα δεδομένα, οι χρήστες θα θελήσουν να αποδώσουν στην αποθήκη περιεχομένων τα κατάλληλα εργαλεία για τη διαχείριση μεταδεδομένων Επίπεδο στόχου:εδώ αναπτύσσεται ένα γενικό πρότυπο στόχου προκειμένου να υποστηριχθούν τα θέματα εργασίας

13 Επίπεδο διεπαφών:εδώ προσφέρονται οι κατάλληλες διεπαφές για εύκολη εργασία με τα ψηφιακά τεκμήρια. Οι διεπαφές αυτές είναι ημι-αυτόματα παρεχόμενες από τα πρότυπα στόχου. Η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων θα πραγματοποιηθεί μέσω των πρωτοκόλλων επικοινωνίας βασισμένων στο XML.

14 Λειτουργική Δομή Το collate είναι ένα πολυσύνθετο πακέτο λογισμικού που ενσωματώνει μια μεγάλη ποικιλία λειτουργιών: θα συμπεριλάβει διάφορες βάσεις δεδομένων και διαφορετικά σχήματα παρουσίασης τεκμηρίων θα χρησιμοποιήσει το XML ως ομοιόμορφη εσωτερική γλώσσα παρουσίασης για τα τεκμήρια καθώς και για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ των ενοτήτων του συστήματος


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ COLLATE PROJECT COLLATE:Collaboratory for Annotaton,Indexing and Retrieval of Digitized Historical Archive Material(συνεργασία για σχολιασμό,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google