Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας
Περίληψη: Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οι οποίες ανήκουν σε μια εκτεταμένη οικογένεια. Στη σάλα του σπιτιού τους υπάρχει ένα καπλάνι για το οποίο γνωρίζουν πολλούς, διαφορετικούς μύθους από τον ξάδελφό τους, Νίκο. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών ζουν πολλές, συναρπαστικές περιπέτειες στο Λαμαγάρι με τους φίλους τους. Ξαφνικά οι ζωές τους αλλάζουν ριζικά μετά από κάτι που συνέβηκε στις αρχές του Αυγούστου. Βασικό Θέμα: Αρχικά το βασικό θέμα που πραγματεύεται ο συγγραφέας είναι η αγάπη και οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων. Στη συνέχεια μαζί με αυτά προστίθεται και ο πόλεμος. Κατά τη γνώμη, μας στο κείμενο υπάρχει αλληλεγγύη.

3 Η εποχή, ο τόπος, οι ήρωες:
Το μυθιστόρημα αναφέρεται στο όπου υπήρχε Δικτατορία, στο Λαμαγάρι, ένα νησί του Αιγαίου. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αγαπημένες αδερφές που τονίζουν την αντίθεση της ιδεολογίας μεταξύ της παιδικής ηλικίας και των ενηλίκων. Μερικά ακόμα πρόσωπα είναι ο Νίκος (ξάδελφος), μητέρα και πατέρας, ο παππούς, η θεία Δέσποινα, η Σταματίνα (υπηρετικό προσωπικό), τα τσαρδάκια (φίλοι από το Λαμαγάρι), Αλέξης (φίλος Μέλιας). Σχόλια: Η γλώσσα και τα εκφραστικά μέσα είναι απλά, λιτά, υπάρχουν λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται πια και είναι δυσνόητες.

4 Τρόποι αφήγησης: Περιγραφή: Εντυπώσεις:
Ο αφηγητής είναι ομοδιηγητικός. Είναι σε α΄ πρόσωπο ενικού αλλά δεν είναι παντού το ίδιο. Έχουμε αφήγηση-διάλογο. Μέσα στην αφήγηση υπάρχουν αναδρομές (αφηγούνται τα παραμύθια που τους έχει διηγηθεί ο ξάδελφος τους, Νίκος). Περιγραφή: Σελ. 124 κάνει περιγραφή για το σπίτι του Αλέξη όταν πήγε να τον επισκεφθεί η Μέλια. Εντυπώσεις: Το βιβλίο σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλό, γεμάτο δράση, τα συναισθήματα ήταν εμφανή και είχε εξαιρετική περιγραφή τοπίων και γεγονότων.

5 Διαφορετική εκδοχή τέλους:
Να μην υπήρχε Δικτατορία και έτσι ο Νίκος να μην έφευγε για να πολεμήσει αλλά να έμενε στο Λαμαγάρι μαζί με την οικογένεια του που αγαπούσε πολύ. Ημερολόγιο Νίκου: Αγαπητό μου ημερολόγιο, αποφάσισα να μην προδώσω το παραμύθι για το καπλάνι. 'Αφησα σημείωμα στην Σταματίνα , αν και θα ήθελα να δω την αντίδραση των παιδιών όταν μάθουν ότι το καπλάνι ζει. Ελπίζω να πάνε όλα καλά στον πόλεμο και να ξαναδώ την οικογένεια μου. Νίκος.

6

7 Ονόματα συμμετεχόντων στην ομάδα:
Αναστασοπούλου Κων/να Γεωργία. Ξαγοράρη Ουρανία Λίτσι Λορένα Μιχάλοβιτς Δέσποινα Τίτλος βιβλίου: Το καπλάνι της βιτρίνας. Συγγραφέας: Άκλη Ζέη. Εκδοτικός οίκος: Κέδρος.

8 Έτος πρώτης έκδοσης: 1963. Σελίδες: 182 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ :)


Κατέβασμα ppt "ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google