Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Π.Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Θρησκευτικά Θ.Ε2: Το ζήτημα της θρησκείας στη σύγχρονη Ευρώπη Κουργιτάκου Μιχαέλα Γ’2 ΑΝΤΙΣΗΜΗΤΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Π.Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Θρησκευτικά Θ.Ε2: Το ζήτημα της θρησκείας στη σύγχρονη Ευρώπη Κουργιτάκου Μιχαέλα Γ’2 ΑΝΤΙΣΗΜΗΤΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Π.Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Θρησκευτικά Θ.Ε2: Το ζήτημα της θρησκείας στη σύγχρονη Ευρώπη Κουργιτάκου Μιχαέλα Γ’2 ΑΝΤΙΣΗΜΗΤΙΣΜΟΣ

2 Τι είναι; Πρόκειται για προκαταλήψεις, μίσος ή και διακρίσεις εναντίον των Εβραίων, εξαιτίας της εβραϊκής τους κληρονομιάς. Παρόλο που ο αντισημιτισμός σαν έννοια υποδηλώνει την εναντίωση σε όλους τους σημιτικούς λαούς, από το ναζισμό της Γερμανίας και μετέπειτα, καθιερώθηκαν τα προαναφερθέντα εναντίον αποκλειστικά των Εβραίων. Άτομα με αυτή την ιδεολογία ονομάζονται αντισημίτες και μπορεί να την εκδηλώνουν με βίαιες πράξεις, ακόμα και στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της εβραϊκής κοινότητας.

3 Οι Εβραίοι Οι απόψεις είναι υπερβολικές, αφού οι Εβραίοι έχουν το δικό τους ιδιάζοντα εθνικισμό, που τείνει στην κατάληψη του κόσμου. Δίνουν όμως την εντύπωση λαού χωρίς ιδανικά, επειδή δεν συμμετέχουν στα ιδανικά των φιλοξενούντων αυτούς λαών. Είναι άδικο αφ’ ετέρου να κατηγορούνται για έλλειψη εθνικού πολιτισμού, αφού δεν είχαν επί τόσους αιώνες πατρίδα για να τον καλλιεργήσουν. Μάλιστα, μεταξύ των Εβραίων, που «προσεχώρησαν» στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, υπήρξαν προσωπικότητες με μεγάλη προσφορά στο Πνεύμα

4 Ρίζα Υπάρχει η εντύπωση, ότι ο αντισημιτισμός ήταν το αποτέλεσμα του χριστιανικού φανατισμού, τουλάχιστον στους προηγούμενους αιώνες. Αυτό έχει δόση αληθείας για τον Μεσαίωνα, αν και τότε η βαθύτερη αιτία ήταν η εθνική, η φυλετική διαφοροποίηση. Ο χριστιανικός φανατισμός υπήρξε η επιδερμίδα, η αφορμή για τον ακαλλιέργητο όχλο, ο οποίος εκεί νόμιζε πως έβλεπε την εμφανή διαφορά – ενώ στο βάθος της συνειδήσεώς του υπέβοσκε η πραγματική αιτία: Ο Εβραίος ήταν ξένος και αμέτοχος στα κοινά.

5 Νεότεροι χρόνοι Η βάση του αντισημιτισμού στους νεότερους χρόνους πέραν του θρησκευτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα αποκτά και έναν ιδιότυπο βιολογικό χαρακτήρα. Στο τέλος του 19ου αιώνα, μία από τις μεγαλύτερες πλαστογραφίες της ιστορίας, τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών αποτέλεσαν ισχυρά όπλα στα χέρια των αντισημιτών όλου του κόσμου. Τα παρουσίασαν ως πρακτικά συνεδριάσεων, που έκαναν δήθεν οι αρχηγοί του ιουδαϊσμού το 1897, με σκοπό να υποτάξουν τον κόσμο στην «ιουδαιομασονική» κυριαρχία. Στην πραγματικότητα τα "Πρωτόκολλα" είχαν γραφτεί κατ' εντολήν του Τσάρου της Ρωσίας με σκοπό να νομιμοποιήσουν κάποιες ενέργειές του εναντίον των Εβραίων.

6 Νεότερα χρόνια Οι αντισημιτικές ταραχές άρχισαν να αναπτύσσονται στη Γερμανία από το 1921. Ο Χίτλερ και οι συνεργάτες του εκμεταλλεύθηκαν επιδέξια την οικονομική κρίση και στο όνομα της καθαρότητας της άριας φυλής, η νομοθεσία του Γ' Ράιχ στέρησε ουσιαστικά τους Εβραίους από όλα τα δικαιώματα του πολίτη, πριν στερηθούν και την ιθαγένειά τους. Μέχρι την απελευθέρωση, τακτικές αποστολές διοχέτευαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους, προοριζόμενους για την «τελική λύση» που είχε σχεδιάσει ο Χίτλερ.

7

8 Μνημείο για το ολοκαύτωμα των Εβραίων Το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα βεβηλώθηκε για δεύτερη φορά μέσα στο 2014. Το Μνημείο Ολοκαυτώματος είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που μεταξύ των 6.000.000 Εβραίων της Ευρώπης βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, με δαπάνες της οποίας κατασκευάστηκε, το δώρισε στο Δήμο Αθηναίων το 2010 ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης της Αθήνας και να θυμίζει στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης το στυγερότερο μαζικό έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας.

9

10 Πηγές http://ti-einai.gr/antisimitismos/ http://hellinon.net/Antisimitismos.htm http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83% CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 #.CE.9D.CE.B5.CF.8C.CF.84.CE.B5.CF.81.CE.BF.CE.B9_.CF.87.CF.81.C F.8C.CE.BD.CE.BF.CE.B9 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83% CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 #.CE.9D.CE.B5.CF.8C.CF.84.CE.B5.CF.81.CE.BF.CE.B9_.CF.87.CF.81.C F.8C.CE.BD.CE.BF.CE.B9 http://www.kis.gr/index.php?option=com_content&view=categor y&layout=blog&id=100&Itemid=80 http://www.kis.gr/index.php?option=com_content&view=categor y&layout=blog&id=100&Itemid=80

11


Κατέβασμα ppt "Π.Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Θρησκευτικά Θ.Ε2: Το ζήτημα της θρησκείας στη σύγχρονη Ευρώπη Κουργιτάκου Μιχαέλα Γ’2 ΑΝΤΙΣΗΜΗΤΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google