Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Κων/νος Θέος,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Κων/νος Θέος,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Κων/νος Θέος, kostasctheos@yahoo.gr

2 Κων/νος Θέος, kostasctheos@yahoo.gr kostasctheos@yahoo.gr Αλογονοφορμική αντίδραση Οι αλκοόλες της μορφής δηλαδή η πρωτοταγής αιθανόλη και οι δευτεροταγείς αλκοόλες με την υδροξυλομάδα στη 2 η θέση Οι καρβονυλικές ενώσεις της μορφής δηλαδή η αιθανάλη και οι μεθυλοκετόνες αντιδρούν με αλκαλικά διαλύματα αλογόνων ΚΟΗ ή ΝαΟΗ / Ι 2 ή Cl 2 και σχηματίζουν ιωδοφόρμιο CHI 3 ή χλωροφόρμιο CHCl 3.

3 Κων/νος Θέος, kostasctheos@yahoo.gr kostasctheos@yahoo.gr Αλογονοφορμική αντίδραση Η αντίδραση των αλκοολών αναλύεται σε τρεις απλές αντιδράσεις. Στην πρώτη η αλκοόλη οξειδώνεται από το αλογόνο. Στη δεύτερη αντικαθίστανται τα υδρογόνα του μεθυλίου από αλογόνα. Στην τρίτη διασπάται η ανθρακική αλυσίδα και σχηματίζεται το αλογονοφόρμιο. Συνολικά:

4 Κων/νος Θέος, kostasctheos@yahoo.gr kostasctheos@yahoo.gr Αλογονοφορμική αντίδραση Η αντίδραση των καρβονυλικών ενώσεων αρχίζει από το δεύτερο στάδιο, αναλύεται σε δύο απλές αντιδράσεις. Στο πρώτο αντικαθίστανται τα υδρογόνα του μεθυλίου από αλογόνα. Στο δεύτερο διασπάται η ανθρακική αλυσίδα και σχηματίζεται το αλογονοφόρμιο. Συνολικά:

5 Κων/νος Θέος, kostasctheos@yahoo.gr kostasctheos@yahoo.gr Διακρίσεις Οι ενώσεις που δίνουν την αλογονοφορμική αντίδραση σχηματίζουν το κίτρινο ίζημα ιωδοφόρμιο CHI 3 ή το κίτρινο υγρό χλωροφόρμιο CHCl 3. Η αιθανόλη είναι η μοναδική πρωτοταγής αλκοόλη και η αιθανάλη είναι η μοναδική αλδεΰδη που δίνει την αλογονοφορμική αντίδραση.


Κατέβασμα ppt "Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Κων/νος Θέος,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google