Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
το ιστορικό και φιλοσοφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν οι νόμοι της κίνησης

2 ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ
Αναξίμανδρος Ζήνων ο Ελεάτης Αριστοτέλης Γαλιλαίος Νεύτων

3 Ο ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ ήταν ο αρχαιότερος συστηματικός νους της ιωνικής φυσικής εισήγαγε πρώτος στην ιστορία της φιλοσοφίας την έννοια του απείρου η αέναη κίνηση είναι η παλαιότερη αρχή και ότι αυτή παράγει τη γένεση και τη φθορά υπάρχει κάποια αρχική άφθαρτη ουσία, η οποία λόγω της κινήσεως μετασχηματίζεται σε διάφορα πράγματα η γη αιωρείται, ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα κινούνται κυκλικά επέδειξε υποδειγματικό θάρρος αμφισβητώντας ευθέως τις αντιλήψεις της τότε πνευματικής ηγεσίας

4 ΖΗΝΩΝ Ο ΕΛΕΑΤΗΣ, 1ο παραδοξο
Το Παράδοξο της Διχοτομίας Το συγκεκριμένο Παράδοξο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κίνηση είναι αδύνατη διότι ότι κινείται, πριν φτάσει στο τέρμα του πρέπει να φτάσει στη μέση της πορείας του. Ο Ζήνωνας λέει ότι για να μεταβεί ένα σώμα από μια θέση Α σε μια θέση Β οφείλει να διανύσει το μισό της απόστασης ΑΒ. Στη συνέχεια το μισό του υπολοίπου, ακολούθως το μισό του νέου υπολοίπου και ούτω καθ’ εξής. Οι αποστάσεις αυτές γίνονται συνεχώς μικρότερες, αλλά απαιτείται για κάθε μια απ’ αυτές ένας ορισμένος χρόνος για να διανυθεί. Και έτσι συμπέρανε ότι “το άθροισμα ενός απείρου αριθμού ορισμένων χρονικών διαστημάτων οφείλει να είναι άπειρο”. Κατά συνέπεια η πραγματικότητα της κίνησης και ακριβέστερα της έκτασης είναι αδύνατη.

5 ΖΗΝΩΝ Ο ΕΛΕΑΤΗΣ, 2ο παραδοξο
Το Παράδοξο του Αχιλλέα και της Χελώνας Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Αχιλλέας και η χελώνα αποφάσισαν να παραβγούν σε αγώνα δρόμου. Η χελώνα ξεκίνησε 100 μέτρα μπροστά από τον Αχιλλέα, και ο τελευταίος είναι 10 φορές πιο γρήγορος από αυτήν (θεωρώντας ότι ο Αχιλλέας έχει ταχύτητα 10m/s και επομένως η χελώνα 1m/s) Ο Αχιλλέας βρίσκεται πίσω από τη διαρκώς κινούμενη χελώνα και καθώς είναι πιο γρήγορος την πλησιάζει. «Δεν» πρόκειται όμως να την φτάσει Όταν λοιπόν ο Αχιλλέας θα έχει πάει στα 100 μέτρα, η χελώνα θα βρίσκεται 10 μέτρα μπροστά του. Όταν θα διανύσει αυτά τα 10 μέτρα η χελώνα θα βρίσκεται 0,1 μέτρα μπροστά του. Όταν διανύσει τα 0,1 μέτρα η χελωνίτσα θα βρίσκεται 0,01 μέτρα μπροστά του… Επομένως με την ίδια διαδικασία ο Αχιλλέας θα βιώνει διαδοχικές ταπεινωτικές ήττες!

6 Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ τα ουράνια σώματα κινούνται δίχως κόπο μέσω του αιθέρα, ο οποίος δεν προβάλλει αντίσταση Ο Νόμος της κίνησης του Αριστοτέλη: U=F/R Η ταχύτητα κίνησης (u) είναι ανάλογη προς τη κινούσα δύναμη (F) και αντιστρόφως ανάλογη προς την αντίσταση (R) του μέσου όντος του όποιου κινείτε το σώμα. Παράδειγμα : Η αλογοάμαξα. Κινείτε τόσο πιο γρήγορα, όσο περισσότερα είναι τα άλογα, δηλαδή η κινούσα δύναμη, και τόσο πιο αργά όσο πιο ανώμαλος είναι ο δρόμος, δηλαδή η αντίσταση.

7 ΠΑΛΙ … Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Τα τέσσερα είδη της κίνησης σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Γένεση και φθορά Κίνηση κατά πόσον  ποσοτικές μεταβολές Κίνηση κατά ποιόν  ποιοτικές μεταβολές Κίνηση κατά τόπων  μηχανική κίνηση «Αφού η φύση είναι της κίνησης και της μεταβολής, οπότε και η έρευνα μας θα ασχολείται με την φύση. Δεν πρέπει να αφήσουμε ανεξιχνίαστο το φαινόμενο της κίνησης. Συνεπώς όποιος την αγνοεί, αγνοεί και την ιδία τη φύση»

8 Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ O Γαλιλαίος αναγνωρίζεται ως σημαντικός επιστήμονας επειδή προσέφερε δύο σημαντικές υπηρεσίες στην επιστήμη της Φυσικής: τη θεμελίωση του τμήματος της Μηχανικής που ονομάζεται Κινηματική και την επιβεβαίωση της ηλιοκεντρικής θεωρίας. Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποιο από τα δύο υπήρξε σπουδαιότερο στην εξέλιξη των ιδεών στη Φυσική

9 ΝΕΥΤΩΝ Κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί ότι η κλασική ή Νευτώνεια μηχανική όπως ονομάζεται, αποτελεί το θεμέλιο όλης της Φυσικής Ο Νεύτωνας επεξέτεινε τη δυνατότητα περιγραφής και στις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Η κατανόηση των νόμων της κίνησης του Νεύτωνα αποτελεί αναντίρρητα το πρώτο βήμα προς την κατανόηση της Φυσικής. Πρέπει να τονίσουμε τη δύναμη της φαντασίας που ήταν απαραίτητη για να διατυπωθούν αυτοί οι νόμοι και πόσο μακρύς και δύσβατος υπήρξε ο δρόμος που οδήγησε τη φυσική από την παρατήρηση των γεγονότων στους νόμους του Νεύτωνα.

10 …. ΝΕΥΤΩΝ Οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα Ι) Νόμος της Αδράνειας
ΙΙ) Θεμελιώδης νόμος της μηχανικής ΙΙΙ) Δράση - αντίδραση Όσο περισσότερο αυταπόδεικτοι μας φαίνονται αυτοί οι νόμοι τόσο λιγότερο τους έχουμε καταλάβει Στους τρεις αυτούς νόμους συμπυκνώνεται ο αγώνας και η αγωνία των φιλοσόφων από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Νεύτωνα για τη βαθύτερη κατανόηση των σχέσεων ανάμεσα στις αλληλεπιδράσεις ενός σώματος με το περιβάλλον του και στις μεταβολές της κινητικής του κατάστασης.

11 ΤΕΛΙΚΑ ``Nα θυμάσαι ότι τα θαυμαστά πράγματα που μαθαίνεις είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών γενεών από κάθε χώρα της γης, που έγινε με ενθουσιασμό και άπειρο κόπο. Όλα αυτά σου προσφέρονται σα μια κληρονομιά που θα τη δεχτείς για να την τιμήσεις, να την πλουτίσεις και μια μέρα με πίστη να την παραδώσεις στα παιδιά σου.`` Άλμπερτ Αινστάιν


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google