Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ06)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ06)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: Α’ ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ06) Συντονίστρια : Αναστοπούλου Μαρία ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α’ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

2

3 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 ΓΑΡΜΠΙΔΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΛΛΑΡΙ ΝΤΑΝΙΕΛ
ΡΟΥΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΟYΣΣΑΚΗ ΟΛΓΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

4 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ 2 ΜΑΡΑΚΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΥΛΑΡΙ ΕΝΤΡΙ ΠΕΤΡΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΦΩΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ- ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

5 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ 3 ΓΚΟΥΡΑ ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ ΕΡΙΚΑ-ΣΟΦΙΑ ΖΑΒΟΛΑ ΜΙΧΑΕΛΑ
ΘΕΟΔΟΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΣΕΒΔΑΛΗΣ ΜΗΝΑΣ ΣΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

6 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ 4 ΙΛΑ ΣΕΡΤΖΙΟ ΚΟΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ-
ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΜΠΟΓΙΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ-ΡΑΦΑΕΛΑ ΠΙΤΟΥΣΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΗΛΙΑΣ

7 Σημασία της σωστής διατροφής στην εφηβεία
Όταν τελειώνει η παιδική ηλικία και καθώς γίνεται το πέρασμα στην εφηβεία, οι αλλαγές στην ανάπτυξη είναι ραγδαίες. Στο διάστημα αυτό η θρεπτική αξία του φαγητού είναι πολύ σημαντική για τη σωματική , πνευματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.

8 Τι είναι υγιεινή διατροφή και γιατί πρέπει να τρώω υγιεινά;
Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα, ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ παρέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπίδια τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

9 Η σημασία του πρωινού στην εφηβεία
Το πρωινό είναι ένα γεύμα που μας δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, για να ξεκινήσουμε εφοδιασμένοι την ημέρα μας. Μπορούμε άμεσα να αισθανθούμε μεγαλύτερη αντοχή και εγρήγορση τόσο σε πνευματικά όσο και σωματικά θέματα. Δηλαδή, όταν τρώμε πρωινό, μπορούμε πιο εύκολα να συγκεντρωθούμε στο σχολείο, έχουμε πιο δυνατή μνήμη και είμαστε πιο καλοί στα μαθήματα, αλλά και πιο γρήγοροι στο διάλειμμα ή στη γυμναστική. Επίσης, το πρωινό βοηθάει να μην πεινάμε πολύ μέχρι το επόμενο γεύμα, οπότε και να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Τέλος, αποτελεί μια καλή συνήθεια για τη ζωή μας και μελλοντικά.

10 Συνέπειες από την έλλειψη πρωινού στην ανάπτυξη των εφήβων
Μειωμένη μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης Κακή ψυχική διάθεση και μειωμένες επιδόσεις στα μαθήματα Κακή καρδιολογική υγεία Αύξηση του σωματικού βάρους Ανεπαρκή ανάπτυξη και αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

11 Ενδιάμεσα γεύματα Το λεγόμενο δεκατιανό και το απογευματινό ως μικρότερα γεύματα μπορούν να περιέχουν μια από τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων: Γαλακτοκομικά, Φρούτα, Λαχανικά, Δημητριακά. Για παράδειγμα, μπορείς να καταναλώσεις ως ενδιάμεσο γεύμα ένα φρούτο, ή ένα γιαούρτι ή μια μπάρα δημητριακών. Εάν πεινάς περισσότερο και μεσολαβούν αρκετές ώρες μέχρι το επόμενο κύριο γεύμα, μπορείς να επιλέξεις δυο τρόφιμα από δύο διαφορετικές ομάδες. Για παράδειγμα, μπορείς να καταναλώσεις ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών με ένα φρούτο.

12 Μεσημεριανό και βραδινό
Στα μεγάλα μαγειρεμένα γεύματα, δηλαδή το μεσημεριανό και το βραδινό, μπορείς να εντάξεις ουσιαστικά όλες τις ομάδες τροφίμων: Δημητριακά, Φρούτα, Λαχανικά, Γαλακτοκομικά, Κρέας, Όσπρια, Λίπη και Έλαια. Επειδή είναι πολύ σημαντική η αναλογία μεταξύ των ομάδων στο γεύμα σου, μπορείς να έχεις στο μυαλό σου έναν απλό και γενικό κανόνα, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις αντανακλά ένα διατροφικά ισορροπημένο γεύμα. Από τη συνολική ποσότητα του γεύματος, μεγαλύτερος όγκος (περίπου το ½ της ποσότητας) ενδείκνυται να προέρχεται από την ομάδα των λαχανικών και των φρούτων, και από την υπόλοιπη ποσότητα, μεγαλύτερη να προέρχεται από τρόφιμα της ομάδας των δημητριακών και η υπόλοιπη από την ομάδα του κρέατος ή των οσπρίων. Ένα τρόφιμο της ομάδας των γαλακτοκομικών μπορεί, επίσης, να συνοδεύει τα γεύματα.

13 Μια από τις αγαπημένες διατροφικές συνήθειες των εφήβων είναι το γρήγορο φαγητό. Η έξοδος σε φαστ-φουντ, πιτσαρία, σουβλατζίδικο, σαντουιτσάδικο είναι για τους εφήβους κάτι περισσότερο από μια απλή βόλτα για να φάνε, ενώ ευχαρίστως απολαμβάνουν το γρήγορο φαγητό και στο σπίτι παραγγέλνοντας. Για τις αγαπημένες τους αυτές γευστικές προτιμήσεις οι έφηβοι ακούνε πολλά αρνητικά σχόλια, ειδικότερα από τους γονείς, αλλά και άλλους ενήλικες, διότι η ποιότητα του γρήγορου φαγητού σε γενικές γραμμές δεν το καθιστά μια θρεπτική επιλογή. Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με το «σπιτικό», το γρήγορο φαγητό είναι σχεδόν πάντα πιο πλούσιο σε λίπος, ειδικά κορεσμένο λίπος, αλάτι, ζάχαρη και πιο φτωχό σε διαιτητικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Επίσης, προωθείται το μεγάλο μέγεθος στις μερίδες που μπορεί να σερβιριστεί και είναι πιο πλούσιο σε θερμίδες, χωρίς παρόλα αυτά να είναι πάντα αποτελεσματικό στο να προκαλεί «χορτασμό». Τόσο εξαιτίας της σύστασής του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όσο και εξαιτίας άλλων αλλαγών που μπορεί να φέρει στο καθημερινό διαιτολόγιο του εφήβου, η τακτική του κατανάλωση δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη λεγόμενη «ισορροπημένη διατροφή», την τόσο απαραίτητη σε όλους, αλλά ειδικότερα στους εφήβους. ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ

14 Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαμβάνεις το γρήγορο φαγητό, αρκεί να είναι σε ένα πιο προσεγμένο πλαίσιο. Η βασική αρχή άλλωστε για την ισορροπημένη διατροφή είναι ότι όλα τα τρόφιμα και γεύματα έχουν θέση, τηρουμένων των αναλογιών. Για να το εφαρμόσεις αυτό σε σχέση με το γρήγορο φαγητό, σημασία έχει και η συχνότητα και οι επιλογές. Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να ελέγξεις πόσο συχνά καταναλώνεις γρήγορο φαγητό, κρατώντας ίσως τη συνήθεια αυτή για την έξοδό σου και προσπαθώντας να μην εκτοπίζεις καθημερινά τα πιο θρεπτικά γεύματα. Έπειτα, ένα σπουδαίο «εργαλείο» είναι να τροποποιήσεις τις επιλογές σου σε γρήγορο φαγητό, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις λιγότερο υγιεινές επιλογές, και να μπορείς να διατηρήσεις συνολικά μια ποιοτική διατροφή και ένα υγιές βάρος. Για παράδειγμα, πολλά από τα εστιατόρια που σερβίρουν γρήγορο φαγητό προσφέρουν πιο υγιεινές εναλλακτικές επιλογές, ενώ υπάρχουν τρόποι να διαμορφώσεις κατάλληλα την παραγγελία σου. Για να το πετύχεις, ρίξε μια ματιά στις συμβουλές παρακάτω:     Μην παραγγέλνεις τις μεγάλες μερίδες.    Απόφυγε τις σάλτσες («σως»).     Απόφυγε τις τηγανιτές επιλογές.     Επίλεξε το παιδικό μενού.     Απόφυγε τα αναψυκτικά.     Απόφυγε τις πιο λιπαρές επιλογές.     Διαμόρφωσε την πίτσα σου διαφορετικά (με πολλά λαχανικά και λεπτή ζύμη. Απόφυγε τα πολλά αλλαντικά και τα διαφορετικά τυριά)

15 Τρόποι μείωσης της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης θα μπορούσαν να είναι:
Να αποφεύγεται η φύλαξη σοκολατούχων προϊόντων, τσιπς και αναψυκτικών στο σπίτι Να αποφεύγεται το μαγείρεμα με λίπη και να αφαιρείται το ορατό λίπος από το κρέας Να προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και να διαβάζονται οι ετικέτες με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων Να μην παραλείπετε το πρωινό Το δεκατιανό για το σχολείο να ετοιμάζεται από το σπίτι Να αποφεύγετε η μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών,’ετσι να μην διαθέτουν στην αγορά αγητό από το κυλικείο Να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και να περιορισθεί η κατανάλωση γευμάτων σε φαστ-φουντ Αύξηση φυσικής δραστηριότητας των εφήβων και περιορισμός της χρήσης υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα γεύματα να καταναλώνονται στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση → → → → → → → →

16 Τα γεύματα να καταναλώνονται στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση!!!

17 YOU ARE WHAT YOU EAT ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΣ

18 YOU ARE WHAT YOU EAT ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΣ

19 YOU ARE WHAT YOU EAT ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΣ

20 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

21 Εφηβεία και Παχυσαρκία
Η εφηβεία αποτελεί περίοδο αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Ειδικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που παραλείπουν το πρωινό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία γιατι αυτή η κακή συνήθεια τους οδηγεί σε υπερφαγία κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε έλλειψη ελέγχου. Τρώνε δηλαδή, πιο μεγάλες ποσότητες φαγητού στο μεσημεριανό γεύμα ή καταφεύγουν σε σνακς που τις περισσότερες φορές είναι ανθυγιεινά,όπως γλυκά, γαριδάκια, τσιπς, αναψυκτικά κ.α. Έτσι προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων από αυτές που θα είχαν προσλάβει με την κατανάλωση ενός κατάλληλου πρωινού. Στην πραγματικότητα, είναι ευκολότερο να ελέγξει κάποιος τιο βάρος του, καταναλώνοντας, με μεγαλύτερη συχνότητα, μικρότερα γεύματα και υγιεινά σνακς.

22 Δημιουργία της μαθήτριας Ιωάννας Θεοδότου

23

24 Δημιουργία της μαθήτριας Ιωάννας Θεοδότου

25 Εφηβεία και Βουλιμία Κατά την περίοδο της εφηβείας εντείνεται η ενασχόληση του ατόμου με το σώμα του και η εικόνα που έχουν οι έφηβοι για το σώμα τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξής τους. Όμως, είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί έφηβοι -και κατά κύριο λόγο κορίτσια- να νιώθουν δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Τέτοια συναισθήματα τροφοδοτούνται και ενισχύονται από τα σωματικά πρότυπα που προβάλλονται σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς και από τη «διαιτομανία» που χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως τη χώρα μας. Αν και έως ένα βαθμό τέτοια συναισθήματα είναι δικαιολογημένα, εάν επιμείνουν ή ενταθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα.

26 Εφηβεία και Ανορεξία

27 Εφηβεία και Νευρική Ανορεξία

28 Εφηβεία και Ακμή Τα λιπαρά προκαλούν δερματολογικά προβλήματα όπως ακμή. Επίσης ,όταν τρώμε πολλά λιπαρά, οι τρίχες του προσώπου μας αυξάνονται. Η ακμή και η έντονη τριχοφυΐα επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

29 Tι είναι τα Ενεργειακά Ποτά (Energy Drinks);
Πολλοί εφηβοι παγκοσμίως καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες ενεργειακά ποτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 30 με 50% των εφήβων καταναλώνει σε συχνή βάση ενεργειακά ποτά. Τα συγκεκριμένα ποτά αποτελούνται από υδατάνθρακες σε υψηλά ποσοστά (8-12%), καθώς και από άλλα συστατικά, με κυρίαρχα την καφεΐνη, την ταυρίνη , το γκουαρανά και το τζίνσενκ (φυτικά εκχυλίσματα που μιμούνται τη δράση της καφεΐνης), τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποδειχτούν βλαβερά για την υγεία τους! Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης (η οποία ούτως ή άλλως περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες εντός των ενεργειακών ποτών) έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, εκνευρισμό, άγχος, αύξηση καρδιακής συχνότητας, αϋπνία και στομαχικές διαταραχές. Η ταυρίνη από την πλευρά της, από μόνη της και σε μεγαλύτερο βαθμό όταν είναι σε συνδυασμό με την καφεΐνη, έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για την αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά 5 με 7 χτύπους το λεπτό και για διάστημα μέχρι και 4 ώρες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι αυξάνει παρατεταμένα τη συνολική αρτηριακή πίεση του αίματος. Τέλος, δεν θα πρέπει να αμελήσεις το γεγονός ότι τα σάκχαρα και οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται σε υψηλό βαθμό στα ενεργειακά ποτά συντελούν στην εύκολη και αυξημένη πρόληψη θερμίδων, και κατ' επέκταση στην αύξηση του σωματικού σου βάρους, ενισχύοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και των συνεπειών της. Όταν, λοιπόν, πας να καταναλώσεις κάποιο ενεργειακό ποτό, μήπως να το ξανασκεφτείς…;

30 Τι να πίνω όταν διψάω; Όταν διψάμε, το νερό θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα επιλογή μας! Είτε βρύσης, είτε εμφιαλωμένο, είτε ανθρακούχο, το νερό είναι το καλύτερο ενυδατικό μέσο. Επίσης, για να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε, αλλά θα πρέπει όλη την ημέρα να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να αποκτήσουμε τη συνήθεια να πίνουμε νερό, έστω γουλιά-γουλιά, κυρίως όταν κάνουμε άσκηση ή έχει ζέστη. Βεβαίως, στην ενυδάτωσή μας συνεισφέρουν και άλλα ποτά, ακόμα και τρόφιμα, ειδικά όταν περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού. Οι επιλογές, όμως, αυτές περιέχουν και άλλα συστατικά, τα οποία λειτουργούν σαν «τροφή», οπότε σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να έχουμε τη συνήθεια να τα καταναλώνουμε αντί για νερό. Για παράδειγμα, συμβαίνει συχνά όταν διψάμε να πίνουμε χυμούς ή αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά. Όμως, έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουμε περισσότερες θερμίδες ή ζάχαρη από όσο χρειαζόμαστε, για αυτό και δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε αντί για νερό. Πάντως, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τη θρεπτική αξία κάποιων ποτών, όπως είναι π.χ. το γάλα, το οποίο περιέχει και πρωτεΐνες και ασβέστιο - σημαντικό στοιχείο για να έχουμε δυνατά οστά και δόντια. Από τους χυμούς, επίσης, για όταν επιλέξει κανείς να καταναλώσει χυμό, προτιμότερη εναλλακτική είναι οι φυσικοί χυμοί. Τέλος, από τα τρόφιμα καλύτερες επιλογές αποτελούν όσα είναι πιο πλούσια σε νερό, όπως για παράδειγμα είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

31 Τι να πίνω όταν διψάω; Συνοψίζοντας, για να διατηρούμε την ενεργητικότητά μας, την απόδοσή μας και τη ζωντάνια μας μέσα στην ημέρα, σημαντικό συστατικό στη διατροφή μας είναι το νερό. Διάφορα ποτά και τρόφιμα μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη ενυδάτωση μας, αλλά το κύριο μήνυμα είναι: όποτε διψάμε, πίνουμε νερό!

32 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας

33 Βιβλιογραφία-Πηγές Παναγιώτα Κυπραίου http://www.psychotherapeia.net
Παναγιώτα Κυπραίου https://www.google.gr/imghp?hl=el&tab=wi&ei=7PxgVNK7CZPYauXUgNAL&ved=0CAQQqi4oAg


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ06)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google