Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ημερίδα ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ομιλητές: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΙΑΣ [Μαθητές της Γ' τάξης, Χ.Τριανταφύλλου] Κε. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δ.Δ.Ε. Σερρών [Ι. Μποϊδίδης] Συ.Κα.Π.Σ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ημερίδα ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ομιλητές: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΙΑΣ [Μαθητές της Γ' τάξης, Χ.Τριανταφύλλου] Κε. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δ.Δ.Ε. Σερρών [Ι. Μποϊδίδης] Συ.Κα.Π.Σ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ημερίδα ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ομιλητές: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΙΑΣ [Μαθητές της Γ' τάξης, Χ.Τριανταφύλλου] Κε. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δ.Δ.Ε. Σερρών [Ι. Μποϊδίδης] Συ.Κα.Π.Σ. Σερρών [Α.Κλέτσας] Αρμόδιος Αξιωματικός Αστυν. Δ/νσης Σερρών Συνδιοργανωτές: Γυμνάσιο Λιβαδιάς, Κε. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δ.Δ.Ε. Σερρών, Συ.Κα.Π.Σ. & Σύλλ. Γονέων/Κηδεμόνων Γ. Λιβαδιάς 08 Απριλίου 2014

2 Πόσο προσωπικά είναι τα δεδομένα σας στο Διαδίκτυο; Κάποιες φορές απλά είναι αναπόφευκτο Eνθουσιάζεσαι, χαίρεσαι, λυπάσαι, θυμώνεις, γελάς και θέλεις να το μοιραστείς με ολόκληρο τον κόσμο κι έτσι το «ποστάρεις» στο Facebook, Twitter, Buzz… Eνθουσιάζεσαι, χαίρεσαι, λυπάσαι, θυμώνεις, γελάς και θέλεις να το μοιραστείς με ολόκληρο τον κόσμο κι έτσι το «ποστάρεις» στο Facebook, Twitter, Buzz… Όταν αγοράζεις κάτι από το διαδίκτυο δηλώνεις την ταχυδρομική διεύθυνση και το νούμερο του τηλεφώνου σου. Όταν αγοράζεις κάτι από το διαδίκτυο δηλώνεις την ταχυδρομική διεύθυνση και το νούμερο του τηλεφώνου σου. Μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα στοιχεία σου στο διαδίκτυο χωρίς να το σκέφτεσαι καν. Μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα στοιχεία σου στο διαδίκτυο χωρίς να το σκέφτεσαι καν.  Τι συμβαίνει όμως όταν θελήσεις να τα αποσύρεις;

3 Πόσο προσωπικά είναι τα δεδομένα σας στο Διαδίκτυο; Στην εποχή του Διαδικτύου «δεύτερης γενιάς» (Web 2.0), των «έξυπνων» κινητών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κάθε λογής δικτυωμένων φορητών συσκευών το να μοιράζεσαι τα πιο προσωπικά στοιχεία σου είναι εύκολο. Στην εποχή του Διαδικτύου «δεύτερης γενιάς» (Web 2.0), των «έξυπνων» κινητών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κάθε λογής δικτυωμένων φορητών συσκευών το να μοιράζεσαι τα πιο προσωπικά στοιχεία σου είναι εύκολο.  Ίσως μάλιστα είναι πιο εύκολο απ’ ότι θα έπρεπε!

4 Πόσο προσωπικά είναι τα δεδομένα σας στο Διαδίκτυο; Όταν μια φωτογραφία που δημοσίευσες γίνεται πηγή μύριων προβλημάτων κι όταν οι «δωρεάν» ιστοσελίδες κερδίζουν πουλώντας ό,τι έκανες στο Διαδίκτυο, τότε είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν μια φωτογραφία που δημοσίευσες γίνεται πηγή μύριων προβλημάτων κι όταν οι «δωρεάν» ιστοσελίδες κερδίζουν πουλώντας ό,τι έκανες στο Διαδίκτυο, τότε είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα. Τι γίνεται όμως με: Tο δικαίωμα των πολιτών να σβήνουν κάθε προσωπικό τους στοιχείο που είναι αποθηκευμένο στο διαδίκτυο ?

5 Η υποχρέωση για συγκατάθεση Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επεξεργασθούν τα στοιχεία μόνον αφού λάβουν προς τούτο τη συγκατάθεση των χρηστών (Ε.E.: η συγκατάθεση θα ισχύσει για συγκεκριμένη χρήση και θα πρέπει να ανανεώνεται για κάθε πρόσθετη «αξιοποίηση» των στοιχείων) Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επεξεργασθούν τα στοιχεία μόνον αφού λάβουν προς τούτο τη συγκατάθεση των χρηστών (Ε.E.: η συγκατάθεση θα ισχύσει για συγκεκριμένη χρήση και θα πρέπει να ανανεώνεται για κάθε πρόσθετη «αξιοποίηση» των στοιχείων)

6 «Προφίλ» Η πρακτική της ανίχνευσης της πιθανής συμπεριφοράς ή επιδόσεων ενός ατόμου με βάση: την οικονομική του κατάσταση, την οικονομική του κατάσταση, την υγεία, την υγεία, τις προτιμήσεις ή τις προτιμήσεις ή την καταγεγραμμένη συμπεριφορά του (μέσω αυτοματοποιημένης ανάλυσης στοιχείων που βρίσκονται στο διαδίκτυο.) την καταγεγραμμένη συμπεριφορά του (μέσω αυτοματοποιημένης ανάλυσης στοιχείων που βρίσκονται στο διαδίκτυο.) Θα έπρεπε όμως: η πρακτική αυτή να απαιτεί την συναίνεση του ατόμου που την υφίσταται

7 «Προφίλ» Επιπρόσθετα… Ο κανονισμός της Ε.Ε. σημειώνει ότι κάθε επιχείρηση και δημόσιος φορέας θα πρέπει να παραθέτει αναλυτική εξήγηση των μέτρων προστασίας που εφαρμόζει για τα δεδομένα των πολιτών ή καταναλωτών Ο κανονισμός της Ε.Ε. σημειώνει ότι κάθε επιχείρηση και δημόσιος φορέας θα πρέπει να παραθέτει αναλυτική εξήγηση των μέτρων προστασίας που εφαρμόζει για τα δεδομένα των πολιτών ή καταναλωτών

8 «Προφίλ» Για την εφαρμογή όλων των ανωτέρω προβλέπονται ! Για την εφαρμογή όλων των ανωτέρω προβλέπονται σημαντικά πρόστιμα! Η οδηγία για τη χρήση ατομικών δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές-εισαγγελικές αρχές προβλέπει την κατάργηση σειράς ουσιαστικών διαφορών που υπάρχουν σήμερα μεταξύ κρατών μελών. Η οδηγία για τη χρήση ατομικών δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές-εισαγγελικές αρχές προβλέπει την κατάργηση σειράς ουσιαστικών διαφορών που υπάρχουν σήμερα μεταξύ κρατών μελών. Πηγή: Ε.Κ.

9 Ποιοι κερδίζουν με τα προσωπικά μας δεδομένα στο Διαδίκτυο Μυστικά μάτια στο "σύννεφο" Η απειλή που στοιχειοθετεί για την ιδιωτική ζωή το λεγόμενο "cloud computing" δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς. Η Ευρώπη εορτάζει την Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων, που είναι προσπάθεια αφύπνισης των πολιτών για το ότι: Σχεδόν ό,τι κάνουν στο Διαδίκτυο συλλέγεται και "αξιοποιείται“! Η απειλή που στοιχειοθετεί για την ιδιωτική ζωή το λεγόμενο "cloud computing" δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς. Η Ευρώπη εορτάζει την Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων, που είναι προσπάθεια αφύπνισης των πολιτών για το ότι: Σχεδόν ό,τι κάνουν στο Διαδίκτυο συλλέγεται και "αξιοποιείται“!

10 Ποιοι κερδίζουν με τα προσωπικά μας δεδομένα στο Διαδίκτυο Ο παράγοντας ΗΠΑ Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου, να επιτηρούν το "σύννεφο" και να εισέρχονται στα στοιχεία οποιουδήποτε απ' όπου κι αν προέρχεται. Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου, να επιτηρούν το "σύννεφο" και να εισέρχονται στα στοιχεία οποιουδήποτε απ' όπου κι αν προέρχεται. Εδώ κάποιος μπορεί να θέσει το ερώτημα, αν αυτό σημαίνει ότι η CIA κοιτά τα πάντα στο "σύννεφο" ή κατά πόσο η μάχη κατά της τρομοκρατίας υπονομεύει βασικά δικαιώματά μας!;;; Εδώ κάποιος μπορεί να θέσει το ερώτημα, αν αυτό σημαίνει ότι η CIA κοιτά τα πάντα στο "σύννεφο" ή κατά πόσο η μάχη κατά της τρομοκρατίας υπονομεύει βασικά δικαιώματά μας!;;;

11 Ποιοι κερδίζουν με τα προσωπικά μας δεδομένα στο Διαδίκτυο "Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι πολύτιμα και πρέπει να τα φυλάμε με προσοχή", σημειώνει ο Peter Hustinx ("Επόπτης" της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων). "Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι πολύτιμα και πρέπει να τα φυλάμε με προσοχή", σημειώνει ο Peter Hustinx ("Επόπτης" της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων). Καθένας "έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιές πληροφορίες υπάρχουν γι αυτόν στις μεγάλες ιδιωτικές και κρατικές βάσεις δεδομένων". Καθένας "έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιές πληροφορίες υπάρχουν γι αυτόν στις μεγάλες ιδιωτικές και κρατικές βάσεις δεδομένων".

12 Ποιοι κερδίζουν με τα προσωπικά μας δεδομένα στο Διαδίκτυο Άλλωστε, προειδοποιεί, υπάρχει κι ένας πιο απλός κίνδυνος: να φυλάσσονται (και να αναλύονται) κάπου στοιχεία που είναι απλώς εσφαλμένα και δη εσφαλμένα κατά τρόπο επικίνδυνο για τον κάτοχό τους. Άλλωστε, προειδοποιεί, υπάρχει κι ένας πιο απλός κίνδυνος: να φυλάσσονται (και να αναλύονται) κάπου στοιχεία που είναι απλώς εσφαλμένα και δη εσφαλμένα κατά τρόπο επικίνδυνο για τον κάτοχό τους.

13 Ποιοι κερδίζουν με τα προσωπικά μας δεδομένα στο Διαδίκτυο “ Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η ελεύθερη ροή των δεδομένων είναι συμπληρωματικές και όχι αντιφατικές έννοιες ” Σύμφωνα με μελέτη της GSMA, 9 στους 10 χρήστες έξυπνων τηλεφώνων προβληματίζονται σχετικά με κινητές ηλεκτρονικές εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ! Σύμφωνα με μελέτη της GSMA, 9 στους 10 χρήστες έξυπνων τηλεφώνων προβληματίζονται σχετικά με κινητές ηλεκτρονικές εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ! Πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, infographic: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

14 ΓΟΝΕΙΣ & ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ  Μαθαίνοντας στους έφηβους της οικογένειάς σας τους βασικούς κανόνες της υπεύθυνης συμπεριφοράς στον ψηφιακό κόσμο, θα τους βοηθήσετε να κάνουν σωστές επιλογές όταν εσείς δεν είστε μπροστά.  Θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν σε κοινωνικές συνθήκες στο διαδίκτυο, πώς να αναφέρουν περιπτώσεις κατάχρησης, και σε ποιον να απευθυνθούν για βοήθεια.

15 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για τους μαθητές μας Μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες μόνο όταν είναι απαραίτητο! Μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες μόνο όταν είναι απαραίτητο! Ακολουθήστε τις απλές συμβουλές που ακούσατε σήμερα Ακολουθήστε τις απλές συμβουλές που ακούσατε σήμερα Μην είστε απλοί θεατές!!! Μην είστε απλοί θεατές!!!ΠΡΟΣΟΧΗ Τη διαδικτυακή φήμη και τα μάτια σου!!! Τη διαδικτυακή φήμη και τα μάτια σου!!!

16 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (http://www.dpa.gr/pls/portal/docs/PAGE/APDPX/SELF_ ASSESSMENT_TEST/INDEX.HTML) ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (http://www.dpa.gr/pls/portal/docs/PAGE/APDPX/SELF_ ASSESSMENT_TEST/INDEX.HTML)http://www.dpa.gr/pls/portal/docs/PAGE/APDPX/SELF_ ASSESSMENT_TEST/INDEX.HTMLhttp://www.dpa.gr/pls/portal/docs/PAGE/APDPX/SELF_ ASSESSMENT_TEST/INDEX.HTML Οδηγός από τη Safeline με συμβουλές προστασίας από παράνομη δραστηριότητα στο Facebook (http://sco.lt/5nVwgL, http://www.safeline.gr/sites/default/files/FacebookGuideSafeLine.pdf ) Οδηγός από τη Safeline με συμβουλές προστασίας από παράνομη δραστηριότητα στο Facebook (http://sco.lt/5nVwgL, http://www.safeline.gr/sites/default/files/FacebookGuideSafeLine.pdf ) Οδηγός από τη Safeline με συμβουλές προστασίας από παράνομη δραστηριότητα στο Facebookhttp://sco.lt/5nVwgL Οδηγός από τη Safeline με συμβουλές προστασίας από παράνομη δραστηριότητα στο Facebookhttp://sco.lt/5nVwgL

17 Πηγή: Δράση Ενηµέρωσης Saferinternet.gr Πηγή: Δράση Ενηµέρωσης Saferinternet.gr Σας ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Ημερίδα ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ομιλητές: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΙΑΣ [Μαθητές της Γ' τάξης, Χ.Τριανταφύλλου] Κε. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δ.Δ.Ε. Σερρών [Ι. Μποϊδίδης] Συ.Κα.Π.Σ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google