Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον» ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « Ηλεκτρονική Δημοσίευση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον» ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « Ηλεκτρονική Δημοσίευση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον» ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « Ηλεκτρονική Δημοσίευση » ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ « ReadUp: A Widget for Reading » Επιμέλεια: Αποστολία Παγώνη Υπεύθυνος Καθηγητής: Σαράντος Καπιδάκης Ακαδημαϊκό Έτος 2007/2008

2 UpLib Η UpLib (Universal Personal Digital Library) είναι μίαν παγκόσμια προσωπική ψηφιακή βιβλιοθήκη «προσωπική»: ο χρήστης είναι ήδη κάτοχος κάποιου αντικειμένου μέσα στη συλλογή της βιβλιοθήκης και πως ο ίδιος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όλα τα δεδομένα της ψηφιακής συλλογής. «παγκόσμια»: τα δεδομένα προέρχονται από διαφορετικά formats, ενώ προβάλλονται με τέτοιο τρόπο σαν να πηγάζουν από μια ενιαία εφαρμογή.

3 Το περιεχόμενο της UpLib Μια μεγάλη ποικιλία από προσωπικά ντοκουμέντα, όπως: κείμενα, φωτογραφικό υλικό, χάρτες, βιβλία, emails, λογαριασμούς πιστωτικών καρτών, φορολογικές φόρμες, ιστοσελίδες, επιστολές διαφόρων ειδών κ.τ.λ.

4 Απαιτήσεις που ικανοποιούνται από την UpLib Καθολικότητα Διαθεσιμότητα Επεκτασιμότητα Εξελιξιμότητα Ασφάλεια

5 Αρχικά, μέρος του συστήματος UpLib, αποτελούσε ένας απλός reader κειμένων βασισμένος σε τεχνολογία web (άπειρες html συνδέσεις), που παρουσίαζε κάθε σελίδα του τεκμηρίου σαν εικόνα μιας ιστοσελίδας. Προβλήματα: Περιορισμένες επιλογές επεξεργασίας κειμένου Χαμηλές ταχύτητες. Επιθυμία χρήστη: ποιοτική ανάγνωση ψηφιακού αντικειμένου. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το ReadUp Widget.

6 Τι είναι το ReadUp widget ; Αποτελεί ένα εργαλείο γραφικής διεπαφής, το οποίο υποστηρίζει διάφορες λειτουργίες για την ανάγνωση δεδομένων σε ψηφιακή μορφή. Μπορεί να αναπτυχθεί χωριστά και σαν εφαρμογή Java Swing (clients for UpLib) και σαν applet form για οποιονδήποτε browser.

7 Τι παρέχει το ReadUp ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΥΚΟΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΝΙΣΜΟ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

8 Παρουσίαση σελίδων Α) σαν μεγάλες εικόνες (μονή ή διπλή) που καλύπτουν την οθόνη και Β) σαν μικρογραφίες (thumbnails), με τη βοήθεια των οποίων ο χρήστης προσανατολίζεται στο έγγραφο. Στα δεξιά της οθόνης υπάρχει μια εργαλειοθήκη (toolbar), για τη χρήση κοινών εργασιών όπως: μετάβαση σελίδων, αναζήτηση, σημειώσεις, σελιδοδείκτες, ενδείξεις σελίδων και άλλες κατατοπιστικές λειτουργίες.

9

10 Πλοήγηση εγγράφων Αλλαγή σελίδας Μη-σειριακή πλοήγηση Ξεφύλλισμα σελίδων

11 Αναζήτηση κειμένου Το ReadUp παρέχει έναν πλούσιο αριθμό από γραφικά για εύκολη αναζήτηση. Συγκεκριμένα: σκιαγράφηση των λέξεων χρήση pie-menus Χρήση «κλειδιών» που αντιστοιχούν στους όρους αναζήτησης που έχει θέσει ο χρήστης Μετατροπή περιοχής κειμένου σε πεδίο αναζήτησης για εύρεση αντίστοιχων εγγράφων Εμφάνιση αποτελεσμάτων στο ίδιο το κείμενο ή σε χωριστό παράθυρο σαν web browser

12 Σχολιασμός Στο ReadUp, ο σχολιασμός του κειμένου γίνεται με δύο τρόπους: 1.Σκιαγραφώντας μια λέξη-φράση του κειμένου και αποθηκεύοντας την σαν σημείωση με το πάτημα του «μελανοδοχείου». 2.Δημιουργώντας ψηφιακά χαρτάκια σημειώσεων που δεν υποστηρίζουν μόνο κείμενο αλλά και εικόνες, παραπομπές και άλλες ιστοσελίδες.

13

14 Λειτουργικά ζητήματα Ζητήματα που προέκυψαν για αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια λειτουργίας του widget είναι: 1. διαχείριση των γραφικών του widget Τα γραφικά έπρεπε να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για όλα τα είδη των υπολογιστών (φορητοί, επιτραπέζιοι, tabletPCs). 2. διαχείριση μνήμης Μνήμη που πρέπει να καλύψει η εφαρμογή για τα δεδομένα εισόδου: Κάθε σελίδα είναι αποθηκευμένη και σαν μεγάλη εικόνα και σαν μικρογραφία Πληροφορίες που αφορούν στο κείμενο και μεταδεδομένα Σημειώσεις και σχόλια που μπορεί να περιέχουν εικόνες, σχήματα, κείμενο, links κλπ.

15 Μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται από το ReadUp: Resource Manager: μέθοδος GetResource - τεχνική ανάκτηση δείγματος από την πηγή των δεδομένων. Garbage : «σκουπιδοφάγος» - αλγόριθμος που συνεχώς ελέγχει τις πηγές ώστε εκείνες που δε χρησιμοποιούνται να «απορροφηθούν» από το garbage, αλλά ο χρήστης θα μπορεί να ανατρέξει σε αυτές.

16 Τρέχουσες εφαρμογές του ReadUp & μελλοντικές τάσεις Στην UpLib, όπου υιοθετήθηκε σε καθημερινή βάση από τους ερευνητές του PARC. Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπως το Corpus browser και το ReadUp application. Μέλλον: Ενσωμάτωση τεχνολογιών για χρήση του ReadUp σε PDA συσκευές Ανανεωμένη έκδοση του ReadUp, με πιο περίπλοκο document management interface Επέκταση των προσωπικών interfaces (profiles) των χρηστών Αναζήτηση μεθόδων για συνένωση των ατομικών αποθετηρίων των χρηστών, επιτρέποντας έτσι σε ένα χρήστη να κάνει έρευνα στις συλλογές άλλων χρηστών.

17 Πλεονεκτήματα ReadUp Ευέλικτη πλοήγηση Νέες τεχνικές αναζήτησης (pie menus) Πλούσια γραφικά Δυνατότητα δημιουργίας σημειώσεων Ευελιξία συστήματος, λειτουργικότητα, κατάλληλο για αρχάριους χρήστες Επεκτάσιμο Εύκολη μετάβαση σελίδων και ποικιλία στην προβολή των σελίδων Κατάλληλο για διάφορα είδη υπολογιστών (φορητούς, επιτραπέζιους, με εικονικό πληκτρολόγιο κλπ) Προβολή δεδομένων από ξεχωριστό format, με ενιαία μορφή (ρευστή ανάγνωση)

18


Κατέβασμα ppt "ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον» ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « Ηλεκτρονική Δημοσίευση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google