Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.

2 Βιογραφικό σημείωμα Ο Διονύσης Καρατζάς γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα, στην οποία ζει και εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (1968-1972).Υπήρξε βασικός συνεργάτης του πατρινού λογοτεχνικού περιοδικού «υδρία» (1973-1985) και ιδρυτικό μέλος καθώς και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης στην Πάτρα (1981-1985). Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς ποιητικές συναντήσεις στη Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Ελλάδα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, αλβανικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ολλανδικά.

3

4

5 Δισκογραφία - Μελοποιήσεις: Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας λυρικός ποιητής ο οποίος έχει μελοποιηθεί από πολύ μεγάλους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιώργος Ανδρέου κ.ά. Μίκης Θεοδωράκης, Τα πρόσωπα του Ήλιου, 1987. Μίκης Θεοδωράκης, Ως αρχαίος άνεμος, 1987. Μίκης Θεοδωράκης, Ο δρόμος του φεγγαριού. Ηλίας Ανδριόπουλος, Μουσικό τοπίο, 1993. Μίκης Θεοδωράκης, Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν, 1994. Μίκης Θεοδωράκης, Λυρικότερα, (POETICA),1996. Γιώργος Ανδρέου, Χελιδόνια της βροχής, 2000. Γιώργος Ανδρέου, Άγιος ο Έρωτας. Γιάννης Γερογιάννης, Παραμύθι για πουλιά 2006. http://www.youtube.com/watch?v=GEA-uChaaOY

6 Βραβεύσεις Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, στον κ. Διονύση Καρατζά για την ποιητική του συλλογή με τίτλο: « Απ’ το μισό παράθυρο » (Μεταίχμιο, 2006).

7 Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ποιητής είπε: η ποίηση δεν έχει λογική μοναχά λυρισμό, φαντασία, ψυχισμό και συγκίνηση. Το ποίημα δεν είναι αίνιγμα, η ποίηση δεν έχει σωστό και λάθος. Η αξία της είναι ότι ο καθένας καταλαβαίνει κάτι άλλο, δεν είναι μονοσήμαντη και δεν καταφεύγουμε στην τέχνη ως διδαχή ούτε ως κάθαρση. Μέσα από αυτήν δεν μπορείς να βρεις λύση στα προβλήματά σου.

8 Στο λυρισμό των αισθήσεων: Έχω δει νύχτα να δανείζει φως στα αστέρια με κυμαινόμενη λάμψη ουρανού. …………………………………. ΄ Έχω αγγίξει ανελέητους ανέμους που ζητάνε πόνους της αγάπης. …………………………………..

9 Όσο μεγαλώνω, τόσο ονειρεύομαι. Επιστρέφω στα βλέμματα και στις αφές που αποκαλύπτουν τις ρωγμές των πραγμάτων. ………………………………… Με συγκινεί ο χρόνος της στιγμής που δωρίζει στους πιστούς των θαυμάτων εικόνες με υψηλή ανάλυση αλήθειας και με μεγάλη ευκρίνεια εσωτερικότητας.


Κατέβασμα ppt "Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google