Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της έρευνας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία της καλής διατροφής, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

3 Εισαγωγή Έρευνες έχουν δείξει οτι η καλή διατροφή συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας , η διατροφή είναι σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλοί καταναλωτές δίνουν έμφαση στη γεύση και όχι στη διατροφική τους ποιότητα . Κάποια άτομα με εμπορικά συμφέροντα παραπληροφορούν τους καταναλωτές με λαναθασμένες διατροφικές συνήθειες.Υπάρχουν οι έρευνες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των μύθων σχετικά με την διατροφή.

4 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Τα τελευταία χρόνια το σωματικό λίπος στα παιδιά έχει αυξηθεί Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην ύπαρξη υπερβολικού βάρους. Η παχυσαρκία στη νεαρή ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή. Η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες και συμβάλλει σε εκφυλιστικές παθήσεις ακόμα και σε βράχυνση του χρόνου ζωής του ατόμου. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και το άνω μέρος του σώματος αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες.

5 Η υπερβολική επιθυμία να είναι κάποιος λεπτός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Οι συνέπειες τις βουλιμίας μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα. Η έρπουσα παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα καθώς μεγαλώνουμε. Οι αλλαγές στον ρυθμό του βασικού μεταβολισμού είναι αιτία παχυσαρκίας όπως και η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνονται. Η ποσότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνονται επηρεάζουν την υγεία και ευεξία του ατόμου. Η προτεινόμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ποικίλει ανάλογα με την ηλικία Η προσεκτική επιλογή των τροφών αποτελεί βασικό παράγοντα αυτοδιαχείρισης.

6 Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στις τροφές που θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη, συντήρηση και επανόρθωση του σώματος. Οι τροφές ταξινομούνται σε έξι κατηγορίες : υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες βιταμίνες , μέταλλα και νερό. Το υπερβολικό λίπος στη διατροφή (ιδιαίτερα το κορεσμένο)αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών. Η πρωτεΐνη είναι βασικό δομικό υλικό του σώματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και νερού αποτελεί βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής. Μερικά αναψυκτικά έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην καλή υγεία. Το κολατσιό αποτελεί σημαντικό μέρος της καλής διατροφής.

7 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

8 Τρώτε λίγο Η ζάχαρη και το λίπος. (π.χ. Γλυκά , παγωτά ) Μέτρια κατανάλωση Ψάρια, άπαχο κρέας, κοτόπουλο ,γάλα, τυριά και γιαούρτι. Τρώτε περισσότερο Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά . Είναι σημαντικό να πίνουμε νερό!!!

9 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Απλοί υδατάνθρακες: σάκχαρα ( ζάχαρη, καραμέλες, γλυκά, σοκολάτες φρούτα , γάλα κλπ.) Σύνθετοι υδατάνθρακες:άμυλο (δημητριακά, ψωμί, κράκερς, παξιμάδια, όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, αρακάς, φασολάκια κλπ.) Βοηθούν: (να κινηθούμε, να σκεφτούμε και να γίνουν όλες οι απαραίτητες λειτουργίες του σώματος.)

10 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Πρωτεϊνες:( χοιρινό, μοσχάρι, κατσίκι, αρνί, τυρί, αυγά, όσπρια, σόγια, σουσάμι, κλπ.) Βοηθά: α) χτίζει, συντηρεί και επισκευάζει τους ιστούς του σώματος. β) φτιάχνει την πεψίνη ( ουσία στο στομάχι). γ) χτίζει τη καρδιά μας. δ) μας βοήθα στην κίνηση των ποδιών μας και των πνευμόνων μας. ε) μας προστατεύει απο τις ασθένειες.

11 ΤΑ ΛΙΠΗ Μονοακόρεστα: (ελιές, ξηροί καρποί) προστατεύουν από ασθένειες της καρδιάς. Πολυακόρεστα: (λιπαρά ψάρια, σαρδέλες, γαύρος.) Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και επίσης προστατεύουν από μορφές καρκίνου. Κορεσμένα: (γαλακτοκομικά, βούτυρο, τυρί) αυξάνουν την χοληστερίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης και παθήσεων της καρδιάς. Βοηθούν: α) στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. β) στη κατασκευή ορμονών γ) στην απορρόφηση βιταμινών δ) στην προστασία από χτυπήματα ε) στη δημιουργία κυττάρων

12 Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι εξειδικευμένοι εργάτες και εργαλεία μέσα στο σώμα μας.

13 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις λιπο–διαλυτές και τις υδατο–διαλυτές Λιπο-διαλυτές: A,D,K,E Υδατο-διαλυτές : C και η οικογένια των βιταμινών B

14 Μεταλλικά στοιχεία

15 Τα μεταλλικά στοιχεία είναι τα εξής:
Ασβέστιο Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών. Το βρίσκουμε στο γάλα, στα χόρτα,στα φυλλώδη λαχανικά και στα αμύγδαλα. Σίδηρος Είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη.Περιέχεται στο κρέας, στο σπανάκι, στα ξερά φασόλια και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μαγνήσιο Eμποδίζει την πήξη του αίματος. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα, οι μπανάνες, τα μήλα, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα καρύδια. Φώσφορος Συμβάλλει στη μυϊκή ανάπτυξη και αποτελεί βασικό συστατικό των οστών. Υπάρχει στα ψάρια, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά,στους ξηρούς καρπούς και στα όσπρια. Κάλιο Διατηρεί σταθερή την αρτηριακή πίεση, στη σύνθεση πρωτεϊνών και στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τροφές που περιέχουν κάλιο είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα εσπεριδοειδή και τα όσπρια.

16 Νάτριο Συντελεί στη διατήρηση της ισορροπίας και στα υγρά του σώματος
Νάτριο Συντελεί στη διατήρηση της ισορροπίας και στα υγρά του σώματος. Το βρίσκουμε στο αλάτι, στο τυρί, στο κρέας και στο ρύζι. Χλώριο Βοηθάει στην πέψη και στην ισορροπία του νερού στο σώμα. Περιέχεται στο αγγούρι, στις ντομάτες, στις ελιές, στο βούτυρο, στις φακές, στις μπάμιες και στα ψάρια. Ιώδιο Επηρεάζει τη λειτουργία του θυροειδούς και του νευρικού συστήματος. Το βρίσκουμε στο αλάτι, στα θαλασσινά, στο συκώτι και στα φιστίκια. Χαλκός Βοηθά στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και των πρωτεϊνών. Υπάρχει στα δημητριακά, στα αυγά,, στα όσπρια, στα καρύδια και στις σταφίδες.  Ψευδάργυρος Συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και στην επούλωση των τραυμάτων. Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το κρέας, τα όσπρια. Μαγγάνιο Βοηθά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.Το βρίσκουμε στα φυλλώδη λαχανικά, στα δημητριακά, στη σοκολάτα, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς.

17 Το νερό είναι σημαντικό και απαραίτητο για τον οργανισμό μας!
Το νερό και ο άνθρωπος Το νερό είναι σημαντικό και απαραίτητο για τον οργανισμό μας!

18 Το σώμα μας χάνει 2-3 λίτρα νερού ημερησίως
Το σώμα μας χάνει 2-3 λίτρα νερού ημερησίως. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε για να μην αφυδατωθούμε. Παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ιστών, των κυττάρων και του αίματος στο σώμα μας.

19 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΝΑ ΡΟΤΣΙ ΤΖΕΣΙΑΝΑ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΝΑ ΡΟΤΣΙ ΤΖΕΣΙΑΝΑ

20 ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Τα τελευταία χρόνια το σωματικό λίπος στα παιδιά έχει αυξηθεί. Η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνων για καρδιοπάθειες. Η παχυσαρκία συμβάλει σε εκφυλιστικές παθήσεις ,ακόμη και βράχυνση του χρόνου ζωής του ατόμου. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και το άνω μέρος του σώματος αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες.

21 Η παχυσαρκία κατά τη νεαρή ηλικία συνήθως οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή
Η έρπουσα παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα,καθώς μεγαλώνουμε Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην ύπαρξη υπερβολικού λίπους

22 ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Οι αλλαγές στον ρυθμό του βασικού μεταβολισμού είναι αιτία παχυσαρκίας. Κύρια αιτία του υπερβολικού λίπους είναι η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων.

23 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

24 Για σωστή διατροφή χρειάζεται :
Αποφεύγουμε ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη . Καταναλώνουμε καθημερινά πολλά φρούτα και λαχανικά . Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες . Τρώμε μικρά και συχνά γεύματα καθημερινά(5).

25 ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΒΡΑΔΙΝΟ
Ένα φλιτζάνι δημητριακά με ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και μια μπανάνα Μισό φλιτζάνι δημητριακά με ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και ένα μήλο. ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ Ένα τόστ με μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, μια φέτα ζαμπόν γαλοπούλας και ντομάτα. Μια μπάρα δημητριακών θερμίδες. ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Δύο και ½ φλιτζάνια μακαρόνια με ½ φλιτζάνι κιμά, μια κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και δύο φλιτζάνια λαχανοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι Ένα και ½ φλιτζάνι μακαρόνια με 3 κουταλιές της σούπας κιμά και μια κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και ένα φλιτζάνι λαχανοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ Ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και μια μπανάνα Ένα γιαούρτι 0-2% λιπαρά και ένα αχλάδι ΒΡΑΔΙΝΟ 200 γρ κοτόπουλο ψητό με 2/3 του φλιτζανιού ρύζι βραστό αβουτύρωτο και δύο φλιτζάνια μαρουλοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι. 120γρ κοτόπουλο ψητό με ½ φλιτζάνι ρύζι βραστό αβουτύρωτο και δύο φλιτζάνια μαρουλοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι.

26 Καταναλώστε πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες ημερησίως
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, άλλα δημητριακά και πατάτες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες στη διατροφή σας πρέπει να προέρχονται από αυτά τα τρόφιμα. Δοκιμάστε επίσης ψωμί, ζυμαρικά και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών. Οι ομάδες τροφών οι οποίες περιέχουν αξιόλογα ποσά υδατανθράκων είναι: οι δημητριακοί καρποί και τα όσπρια τα φρούτα τα λαχανικά Οι βολβοί των ριζών και οι σπόροι (πατάτες, παντζάρια, καρότα, φασόλια, αρακάς και γογγύλια) το γάλα (περιέχει κυρίως τον υδατ/κα λακτόζη)

27 Επιστημονικά δεδομένα για αλλαγή τρόπου ζωής
Επιστημονικά δεδομένα για αλλαγή τρόπου ζωής Εννιά στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία Πολλοί ενήλικες θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής αλλά δεν τα καταφέρνουν Οι φοιτητές έχουν περισσότερες πιθανότητες να τρέφονται λανθασμένα και να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ Μια αλλαγή στον τρόπο ζωής συχνά διευκολύνει την πραγματοποίηση και άλλων αλλαγών Οι προσωπικοί παράγοντες επηρεάζουν τις συμπεριφορές υγείας Οι συνήθειες πολλών χρόνων δύσκολα αλλάζουν

28 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

29 Διατροφή και Σωματική Απόδοση
Η αερόβια άσκηση,επιτρέπει τη κατανάλωση μεγάλου αριθμού θερμίδων. Η άσκηση πρέπει να είναι τακτική για να είναι αποτελεσματική. Η προπόνηση ενδυνάμωσης αυξάνει τη μυϊκή μάζα και οδηγεί σε απώλεια λίπους. Η υπερβολική αερόβια άσκηση, προκαλεί μείωση της μυϊκής μάζας. Η προπόνηση δύναμης συμβάλλει στην αύξηση βάρους

30 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

31 ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Μεγάλες εταιρίες προβάλλουν τα φαγητά τους πιο επιθυμητά ώστε οι καταναλωτές να τα επιθυμούν συνεχώς. Διαφημίζουν τροφές με ελκυστικούς τρόπους άσχετα αν είναι διατροφικά πλήρεις ή βλαβερές. Πολλά προϊόντα μπορούν να θεωρηθούν ως διατροφική απάτη στις ετικέτες αναγράφεται <<χωρίς λίπος>> ή <<χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά>>.

32 Ως απάτη θεωρούνται οι διαφημίσεις που προβάλλουν ειδικές τροφές για τα άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή!

33 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Η υπερκατανάλωση έχει συνέπεια την κατανάλωση προϊόντων χωρίς να είναι οι πραγματικές μας ανάγκες. Οι προδιαγραφές των προϊόντων πολλές φορές δεν διαφημίζουν το περιεχόμενο των προϊόντων. Καταναλώνουμε τροφές χωρίς να ξέρουμε αν τα συστατικά τους είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας!

34 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Οι χαμηλές θερμιδικά δίαιτες είναι αποτελεσματικότερες σε αντίθεση με τις γρήγορες δίαιτες π.χ. αφυδάτωση 5% μειώνει την ικανότητα εργασίας κατά 50%. Πρέπει να μειώνονται αυστηρά οι κενές θερμίδες ( π.χ. γλυκά, πατάτες ) ενώ πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων. Υπάρχει διαφορά στην πραγματική πείνα από την λαιμαργία. Η σωστή διατροφή γίνεται με την επιλογή προϊόντων χαμηλά σε λίπη.

35 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑ. ΠΟΛΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΩΣΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ.


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google