Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

2 ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ
Νερουλάς – Υδρονομέας – Νεροκόπος – Σουκατζής. Ε.Υ.Δ.Α.Π. Εμφιαλωμένο νερό. Πράσινοι υδραυλικοί. Παγοπώλης. Νερόμυλοι. Νεροτριβή. Πηγαδάδες. Δύτες – σφουγγαράδες. Πυροσβέστης. Επαγγέλματα σχετικά με τη θάλασσα.

3 ΝερουλΑΣ Παλιότερα, υπήρχε ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά και είχε σταθερή πελατεία. Αρχικά οι νερουλάδες μετακινούνταν με γαϊδουράκια, στη συνέχεια με τα κάρα, έπειτα με μηχανοκίνητα υδροφόρα και τέλος με τρίκυκλα. Έκανε πολλά κοπιαστικά δρομολόγια και αμοιβόταν περίπου 1 δεκάρα τον τενεκέ. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε μέχρι το 1930, οπότε ιδρύθηκε η ΟΥΛΕΝ. Πολλά λαϊκά παραμύθια έχουν υποθεί για ανθρώπους σαν τους νερουλάδες.

4 Ε.Υ.Δ.Α.Π. Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην αγορά του νερού. Οι σκοποί της λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ είναι οι εξής: Παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση, συντήρηση, επέκταση και ανανέωση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Άντληση, αφαλάτωση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή πάσης φύσεως υδάτων. Έργα και διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας νερού. Διαχείριση και διάθεση των προϊόντων της επεξεργασίας των λυμάτων.

5 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ Ο όρος «εμφιαλωμένο νερό» αφορά το νερό το οποίο προσφέρεται αεροστεγώς συσκευασμένο σε γυάλινη ή πλαστική συσκευασία και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το εμφιαλωμένο νερό διακρίνεται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες: Φυσικό μεταλλικό νερό επιτραπέζιο νερό. Ανθρακούχο νερό. Αποσταγμένο νερό.

6 ΠΑΓΟΠΩΛΗΣ Το επάγγελμα του παγοπώλη πρωτοεμφανίστηκε το Ο παγοπώλης γυρνούσε από σπίτι σε σπίτι και έβαζε πάγο στα ψυγεία της εποχής. Κάθε γειτονιά είχε τον δικό της παγοπώλη. Πληρωνόταν ανάλογα με το μέγεθος του πάγου. Το επάγγελμα αυτό έπαψε να υπάρχει γύρω στο 1960, όταν το παλιό ψυγείο αντικαταστάθηκε από το ηλεκτρικό ψυγείο.

7 ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ Ήταν υπαίθρια ή στεγασμένη και χρησίμευε για την επεξεργασία των μάλλινων υφαντών στο στάδιο κατασκευής τους, για να αφρατέψουν και να δέσουν μεταξύ τους τα μάλλινα νήματα, ή στο ετήσιο πλύσιμό τους. Η νεροτριβή είναι ένας ξύλινος κάδος σε σχήμα κώνου. Στην Πελοπόννησο λειτούργησαν δύο τύποι νεροτριβής: Οι γυριστές, με μεγαλύτερη διάμετρο, στις οποίες το νερό εκτοξευόταν από το στόμιο του βαγενιού στο τοίχωμά του, δημιουργώντας περιστροφική κίνηση. Οι βουτηχτές, στις οποίες το βαγένι ήταν πιο όρθιο και το νερό εκτοξευόταν σχεδόν κατακόρυφα.

8 ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ότι…..
Σήμερα κάποιες από τις νεροτριβές λειτουργούν ως μουσεία υδροκίνησης. Από το 1997 λειτουργεί στην ορεινή Αρκαδία το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης. Η συγκεκριμένη νεροτριβή χρησίμευε από τον 16ο αιώνα για την επεξεργασία των μάλλινων υφαντών. Κατά μήκος του φαραγγιού της Δημητσάνας αναπτύχθηκε επί πέντε αιώνες ένα είδος βιοτεχνίας που στηρίχτηκε στην υδροκίνηση. Τα νερά από τα ποτάμια και τις ορεινές πηγές της περιοχής έδιναν ζωή σε μια αλυσίδα προβιομηχανικών εργαστηρίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σήμερα εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα. Ανάμεσά τους μύλοι για το άλεσμα των δημητριακών, βυρσοδεψία, μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές για την επεξεργασία ρούχων, αλλά και νεροπρίονα για την κοπή και το σκίσιμο κορμών δέντρων. Όλα κινούνται με τη δύναμη του νερού. Σε κάθε κτίριο λειτουργεί μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει επεξηγηματικά σχέδια, ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες.

9 ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ Ο νερόμυλος είναι μια από τις αρχαιότερες μηχανές που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πριν χιλιάδες χρόνια. Αρχικά οι νερόμυλοι ήταν υδροκίνητοι και αργότερα μηχανοκίνητοι Υπάρχουν τρία είδη μύλων που μπορούμε να διακρίνουμε ανάλογα με το είδος της ενέργειας που εκμεταλλευόμαστε, για να κινήσουμε την μυλόπετρα. Ο ανεμόμυλος όπου χρησιμοποιείται η αιολική ενέργεια, ο νερόμυλος στον οποίο εκμεταλλευόμαστε την δύναμη του νερού και χρησιμεύει για την άλεση των σιτηρών όπως καλαμπόκι, σιτάρι και την παραγωγή αλεύρου Και τέλος υπάρχουν οι σύγχρονοι μύλοι οι οποίοι είναι πλέον ηλεκτρικοί Οι άνθρωποι που δούλευαν στους μύλους ήταν οι μυλωνάδες.

10 ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: Μανίκα Αριστέα Μουσουράκη Μαρίνα Μουσελίμη Μαριάννα Σχοινά Βενέττα


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google