Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ Περιβαλλοντική

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ Περιβαλλοντική"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ Περιβαλλοντική 2006-07
Το παλιό λιμάνι της Σαντορίνης χθες και σήμερα... Συντονιστές καθηγητές: Κριτσιδήμας Αθανάσιος ΠΕ18 Κωστοπούλου Ξανθή ΠΕ19

2 Το Παλιό λιμάνι Χθες...

3 Στη φωτογραφία αυτή, που έχει τραβηχτεί στις αρχές του 20ου αι
Στη φωτογραφία αυτή, που έχει τραβηχτεί στις αρχές του 20ου αι., διακρίνεται το παλιό λιμάνι της Σαντορίνης καθώς και η σκάλα που το συνδέει με τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού. Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Δανέζη στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι. η ναυτιλία και το εμπόριο στη Σαντορίνη παρουσίαζαν μεγάλη άνθηση λόγω της εξαγωγής 7000 περίπου τόννων κρασιού που παρήγαγε τότε το νησί.

4 Η Σαντορίνη το 1843 εξήγαγε το περίφημο θηραϊκό κρασί ακόμη και στην Αμερική με τον πολυάριθμο στόλο μεγάλης χωρητικότητας ιστιοφόρων που διέθεταν οι Θηραίοι πλοιοκτήτες. Οι ίδιοι, επιπλέον, προμηθευόταν σιτάρι από τη Ρωσσία και το μεταπωλούσαν στην Τεργέστη και τη Μασσαλία. Από τους 2500 χιλιάδες άνδρες που αποτελούσαν τα πληρώματα αυτών των πλοίων το ένα τρίτο τουλάχιστον ήταν Σαντορινιοί.

5 Άλλη μία φωτογραφία όπου φαίνεται το παλιό λιμάνι της Σαντορίνης που συνδέονται με τα Φηρά μέσω της Σκάλας που είχε κατασκευαστεί στο απόκρημνο έδαφος της Θήρας.

6 Τα γαϊδουράκια ήταν το μοναδικό μέσο για να μεταφέρει κανείς αποσκευές και εμπορεύματα από το παλιό λιμάνι στα Φηρά μέχρι το 1982, οπότε κατασκευάστηκε το τελεφερίκ με τη δωρεά του ζεύγους Λ. και Ε. Νομικού και τη συμβολή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

7 Άλλη μία πανοραμική άποψη των Φηρών και του παλιού λιμανιού της Θήρας

8 Στην προβλήτα του παλιού λιμανιού υπήρχαν αποθήκες πολλές από τις οποίες ήταν υπόσκαφες, όπου κρατούσαν οι Θηραίοι τα εμπορεύματα που μεταφέραν τα ιστιοφόρα πλοία. Στη φωτογραφία διακρίνουμε τόσο τις βάρκες και τα πλοία όσο και τα κτίσματα την άκρη του λιμανιού.

9 Η ιδιαιτερότητα της θηραϊκής γης έγκειται στο «προνόμιο» του νησιού να έχει στους κόλπους του το ηφαίστειο που έχει γίνει αντικείμενο κρίσεων, παρατηρήσεων και εμπνεύσεων από επιστήμονες και καλλιτέχνες. Ο απότομος βράχος που χωρίζει τα Φηρά από τη θάλασσα έκανε τη σύνδεση με το λιμάνι πιο δύσκολη.

10 Το Παλιό λιμάνι Σήμερα...

11 Η κάτοψη του παλιού λιμανιού, όπως είναι σήμερα
φσδφφφφφσδφσδφσδφ φδσφσφ σδφ Λκλκλκξλκ ξ φσδφφφφφσδφσδφσδφ φδσφσφ σδφ Λκλκλκξλκ ξ Η κάτοψη του παλιού λιμανιού, όπως είναι σήμερα

12 Το παλιό λιμάνι της Σαντορίνης χρησιμοποιείται σήμερα για τουριστικούς σκοπούς. Χιλιάδες τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στη Σαντορίνη για να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο του ηφαιστείου, τα παραδοσιακά χωριά και τις παραλίες του νησιού.

13 Τα τεράστια κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας χιλιάδων τουριστών, που έρχονται από όλον τον κόσμο, δένουν λίγο έξω από το παλιό λιμάνι και με μικρές λέμβους μεταφέρουν τον κόσμο στην αποβάθρα του λιμανιού.

14 Οι τουρίστες για να κάνουν τη βόλτα τους στα Φηρά θα πρέπει να ανέβουν
τις σκάλες ή να χρησιμοποιήσουν το τελεφερίκ.

15 Δύο όμορφες φωτογραφίες του παλιού λιμανιού από ψηλά.

16 Αυτό είναι το κάστρο που τραβάει τα βλέμματα των ανθρώπων που φτάνουν στο παλιό λιμάνι σκαμμένο στο βράχο. Τα εμπορεύματα παλιότερα και τώρα εργαλεία της δουλειάς τους αποθηκεύουν οι Θηραίοι σε υπόσκαφες αποθήκες στο παλιό λιμάνι, αφού η πορώδης σύσταση του εδάφους ευνοεί τη δημιουργία τους.

17 Οι ντόπιοι έρχονται με τα γαϊδουράκια και μεταφέρουν στα Φηρά τους τουρίστες μέσω της σκάλας.

18 Περιμένουν καρτερικά οι ηλικιωμένοι συνήθως Σαντορινιοί την άφιξη των τουριστών στο παλιό λιμάνι.

19 Όποιοι θέλουν ένα πιο σύντομο τρόπο για να ανέβουν στα Φηρά, χρησιμοποιούν το τελεφερίκ που το δώρισαν στo νησί της Σαντορίνης οι Λούλα και Ευάγγελος Νομικός. Το τελεφερίκ ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 6 Ιουνίου 1982 ενώ χρειάστηκαν 3 περίπου χρόνια εργασιών για να κατασκευαστεί.

20 Η ομάδα εν δράσει!!

21 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1ου ΕΠΑΛ - ΤΕΕ ΘΗΡΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1ου ΕΠΑΛ - ΤΕΕ ΘΗΡΑΣ Μαθητές Αντίοχος Παναγιώτης Δεναξάς Παναγιώτης Κορρές Φανούρης Κασιμάτη Ελευθερία Λειβαδάρου Θεώνη Ρενιέρη Έφη Δανασή Γεωργία Μότσο Στέλλα Μούλλα Ορνέλλα Χάλαρη Βιβή Δοιτσίδη Ζωή Συντονιστές Καθηγητές Κωστοπούλου Ξανθή Κριτσιδήμας Αθανάσιος


Κατέβασμα ppt "1ο ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ Περιβαλλοντική"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google