Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΘΟΥΡΙΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΘΟΥΡΙΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΘΟΥΡΙΟΣ

2 ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΝΣΤΙΝΛΗΣ Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) 1757 – 1798
Πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Το θεωρούμενο ως πραγματικό του επώνυμο Αντώνιος Κυριαζής ή Κυρίτζης. Ο ίδιος προτιμούσε να χρησιμοποιεί ως επώνυμο αυτό της γενέτειράς του, ενώ οι Έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία τον αποκαλούσαν Φεραίο, επειδή στην αρχαιότητα η πόλη του ονομαζόταν Φεραί.

3

4 ΘΟΥΡΙΟΣ Ο Θούριος είναι πατριωτικός ύμνος, έργο του Ρήγα Φεραίου, τον οποίο είχε γράψει το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες. Αποτελεί το τρίτο μέρος του επαναστατικού πολιτικού φυλλαδίου του Νέα Πολιτική Διοίκησις.Πρόκειται για έμμετρο κείμενο με πολλά στοιχεία αφηγηματικότητας. Για να τιτλοφορήσει το κείμενο αυτό επιλέγει τον αρχαιοελληνικό ΄΄θούριος΄, ορμητικός, μαινόμενος, πολεμικός, για να προσδιορίσει την ψυχική διάθεση που επιδιώκει να καλλιεργήσει με αυτό. Στην επιλογή του τίτλου του επαναστατικού ύμνου διαφαίνεται η εσωτερική συνάφεια του έργου του με το ιδεολογικό κλίμα του επαναστατικού κλασικισμού της εποχής του.

5 Ως πότε, παλληκάρια, να ζούμεν στα στενά,
Μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά; Σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπωμεν κλαδιά, Να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά; Να χάνωμεν αδέλφια, Πατρίδα και γονείς, Τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς;

6 Καλλιό ‘ναι μιάς ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή!

7 Τι σ’ωφελεί αν ζήσης και είσαι στη σκλαβιά;
Στοχάσου πως σε ψένουν καθ’ώραν στη φωτιά. Βεζίρης, Δραγουμάνος, Αφέντης κι αν σταθής, ο Τύραννος αδίκως σε κάμει να χαθής δουλεύεις ολ’ ημέρα σε ό,τικι αν σοι πη, Κι αυτός πασχιζει πάλιν το αίμα σου να πιη.

8 Ο Σούτζος κι ο Μουρούζης, Πετράκης, Σκαναβής,
Γκίκας και Μαυρογένης, καθρέπτης είν’να ιδής. Ανδρείοι καπετάνοι, παπάδες, λαϊκοί, Σκοτώθηκαν,κι αγάδες, με άδικον σπαθί Κι αμέτρητ’άλλοι τόσοι, και Τούρκοι και Ρωμιοί, Ζωήν και πλούτον χάνουν, χωρίς καμιά ‘φορμή.

9

10 Ελάτε μ΄έναν ζήλον σε τούτον τον καιρόν,
Να κάμωμεν τον όρκον επάνω στον Σταυρόν συμβούλους προκομμένους, με πατριωτισμόν, Να βάλωμεν, εις όλα να δίδουν ορισμόν οι Νόμοι να’ν’ ό πρώτος και μόνος οδηγός,

11 Και της Πατρίδος ένας να γένη αρχηγός
γιατί κι η αναρχία ομοιάζει την σκλαβιά να ζούμε σαν θηρία είν’ πλιο σκληρή φωτιά. Και τότε, με τα χέρια ψηλά στον ουρανόν, Ας πούμ’ απ’την καρδιά μας ετούτα στον θεόν.

12 «Ω Βασιλεύ του Κόσμου, ορκίζομαι σε Σε,
Στην γνώμην των Τυράννων να μην ελθώ ποτέ! Μήτε να τους δουλεύσω, μήτε να πλανηθώ Εις τα ταξίματά τους, για να παραδοθώ. Εν όσω ζω στον κόσμον, ο μόνος μου σκοπός, Για να τους αφανίσω, θε να ‘ναι σταθερός. Πιστός εις την Πατρίδα, συντρίβω τον ζυγόν, αχώριστος για να ‘μια υπό τον στρατηγόν. Κι αν παραβώ τον όρκον, ν’ αστράψ’ ο ουρανός Και να με κατακάψη, να γένω σαν καπνος!»

13

14 «ΘΟΥΡΙΟΣ» ΑΝΕΜΟΣ Σαν άλλος «Θούριος» άνεμος μια απρόσμενη πνοή,
θα δώσει σ’όλους έναυσμα για μια καινούργια αρχή.

15 για να’ δει τ’ Έθνος κάποτε,
Ας είναι ο ύμνος τούτος ορόσημο και φώς, για να’ δει τ’ Έθνος κάποτε, ποιος είναι αρχηγός.

16 Σαν είναι να παλέψεις, για ελεύθερη ζωή θυμήσου πως άξιος είναι ο σκοπός ζητάς την αφορμή!

17 ύμνος γράφτηκε, αντηχεί, αρκεί ο όρκος που θα δώσεις
Κι η αφορμή εδώθη, ύμνος γράφτηκε, αντηχεί, αρκεί ο όρκος που θα δώσεις να μοιάζει μ’ ιαχή.

18 Κι όσο οι σάλπιγγες αντηχούν,
μη σκύψεις, μη λυγίσεις, η μάχη θέλει δυνατούς και κότσια να νικήσεις. Τζένη Μοσχόγιαννη

19 ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΝΣΤΙΝΛΗΣ

20 ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΘΟΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΝΣΤΙΝΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΤΖΕΝΗ ΜΟΣΧΟΓΙΑΝΝΗ ΤΜΗΜΑ:Γ’2


Κατέβασμα ppt "ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΘΟΥΡΙΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google