Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΚΗ,ΓΙΟΝΕΛΑ ΛΙΤΣΟ,ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ,ΑΝΔΡΕΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΛΛΗΣ Α3 Σχολικό έτος 2012-2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΚΗ,ΓΙΟΝΕΛΑ ΛΙΤΣΟ,ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ,ΑΝΔΡΕΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΛΛΗΣ Α3 Σχολικό έτος 2012-2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΚΗ,ΓΙΟΝΕΛΑ ΛΙΤΣΟ,ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ,ΑΝΔΡΕΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΛΛΗΣ Α3 Σχολικό έτος 2012-2013

2 ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Mία πλημμύρα είναι η υπερχείλιση του επιπλέον νερού που καλύπτει τη ξηρά. Οι πλημμύρες μπορεί να προκύψουν από τον όγκο νερού μέσα σε ένα σώμα του ύδατος, όπως ένα ποτάμι ή λίμνη, η οποία υπερχειλίζει ή σπάει τα αναχώματα, με αποτέλεσμα το νερό να διαφύγει από τα συνήθη όριά του, ενώ το μέγεθος της λίμνης ή άλλου φορέα του νερού που ποικίλλει ανάλογα με τις εποχιακές αλλαγές στις βροχοπτώσεις. Οι πλημμύρες μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα ποτάμια, όταν ροή υπερβαίνει την χωρητικότητα του καναλιού του ποταμού, ιδίως σε στροφές ή μαιάνδρους.

3 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ Οι πλημμύρες συχνά προκαλούν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις,εφόσον έχουν τοποθετηθεί σε φυσικές περιοχές κατάκλυσης των ποταμών.. Ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να κατοικήσουν περιοχές που απειλούνται με ζημίες από πλημμύρες είναι απόδειξη ότι η αξία του να ζουν κοντά στο νερό υπερβαίνει το κόστος των επαναλαμβανόμενων περιοδικών πλημμύρων.

4 «Απροετοίμαστος» για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στάθηκε ο νομός Ηλείας, αφού η «πρεμιέρα» του χειμώνα άφησε πίσω της πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές.Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε κυρίως η πεδινή Ηλεία που δοκιμάστηκε κατά «κύματα», ενώ από αργά το απόγευμα η κακοκαιρία εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το Νομό.

5 2.Γεγονότα-Επιπτώσεις Σφοδρότατες καταιγίδες έπληξαν την περιοχή προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες τόσο στην πόλη όσο και στα περίχωρα. Ο όγκος του νερού ήταν τέτοιος που σχεδόν ξεπερνούσε ακόμα και τα 70 με 80 εκατοστά! Σπίτια, καταστήματα αλλά και αυτοκίνητα και δρόμοι πλημμύρισαν ενώ μια τεράστια λίμνη σχηματίστηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό. Πνίγηκε μία 80χρονη γυναίκα στην προσπάθεια της να βγει από το σπίτι της, δυο γυναίκες κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από τις πρωτοφανείς πλημμύρες ενώ κοτόπουλα, ζωοτροφές, σοδιές και άλλα καταστράφηκαν.

6 Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Ηλεία Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην Ηλεία σε σπίτια και καλλιέργειες από την καταρρακτώδη βροχή.Υπολογίστηκε ότι ανά στρέμμα έπεσαν 175 τόνοι νερό. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Απεγκλωβίστηκαν εκατοντάδες γόμα από καταυλισμούς κοντά στον Αλφειό ποταμό, μεταξύ των οποίων και περίπου 150 παιδιά. Το νεόκτιστο νοσοκομείο του Πύργου εκκενώθηκε, καθώς πλημμύρισε το υπόγειό του και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Οι 85 ασθενείς μεταφέρθηκαν -ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών- σε άλλα νοσοκομεία.Δεκάδες άτομα και οικογένειες απεγκλωβίστηκαν με σούπερ πούμα από περιοχές κοντά στους ποταμούς Ενιπέα και Αλφειό.Εκατοντάδες είναι τα πλημμυρισμένα κτίσματα.

7 Ηλεία: Καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Υγείας για την κατάσταση στο νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο εκκενώθηκε καθώς πλημμύρισε το υπόγειο και τέθηκε εκτός λειτουργίας ο ηλεκτρομηχανολογικός μηχανισμός. Επίσης εντός της ημέρας στάλθηκαν κοντέινερ για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων. Κλειστά θα παρέμειναν για κάποιες μέρες όλα τα νηπιαγωγεία στον Πύργο,τα δημοτικά σχολεία καθώς και το 1ο Λύκειο. Την Κυριακή 05/02/2012 πενήντα κάτοικοι του Πύργου φιλοξενήθηκαν σε χώρους του Δήμου και σε ξενοδοχεία.80χρονη γυναίκα βρέθηκε πνιγμένη μέσα στο σπίτι της στο χωριό Λιθάρι. Η περιοχή "πληρώνει" ακόμη τις βιβλικές πυρκαγιές του 2007 που κατέκαψαν περίπου 270.000 εκτάρια γης.

8 Η αποτίμηση των ζημιών Η αποτίμηση μόνο στις ζημιές σε υποδομές ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ηλεία.Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας,για την αποκατάσταση των βλαβών στους τομείς ευθύνης της χρειάζόταν περίπου 4 εκατ. ευρώ.Ο δήμος Πύργου χρειάστηκε 11,7 εκατ.ευρώ.Στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας o προϋπολογισμός άγγιξε το 1 εκατ. ευρώ.Στον δήμο Ήλιδας δεν υπήρχε ακριβής προϋπολογισμός.Ο δήμος Πηνειού – Αλφειού είχε προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Στο σύνολο της ύστερα υπολογίστηκαν οι ζημιές στο νοσοκομείο (ένα εκατ. ευρώ περίπου), η σιδηροδρομική γέφυρα Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και οι ζημιές των δήμων Πηνειού και Ανδρίτσαινας–Κρεστένων.Για τον πρώτο οι εκτιμώμενες ζημιές είχαν προϋπολογισμό 479.000 ευρώ. Για τον δεύτερο το ποσό που αναφέρθηκε ήταν 1 εκατ. ευρώ. Για τους άλλους δύο δήμους του νομού,Ζαχάρως και Ανδραβίδας– Κυλλήνης που υπέστησαν και αυτοί ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες δεν υπήρχε ακριβής εκτίμηση κόστους.

9


Κατέβασμα ppt "ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΚΗ,ΓΙΟΝΕΛΑ ΛΙΤΣΟ,ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ,ΑΝΔΡΕΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΛΛΗΣ Α3 Σχολικό έτος 2012-2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google