Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76 ο Δ. Σ. Αθηνών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76 ο Δ. Σ. Αθηνών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76 ο Δ. Σ. Αθηνών

2 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κάθε σύστημα των έμβιων οργανισμών και άβιων παραγόντων μιας περιοχής, αλλά και οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ τους, ονομάζεται οικοσύστημα. Έμβιοι οργανισμοί: Ζώα, φυτά, μικροοργανισμοί. Άβιοι παράγοντες: έδαφος, νερό, φώς, κλπ.

3 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Το σύστημα αυτό αποτελείται από: -Το σύνολο των οργανισμών που ανήκουν στο ίδιο είδος, δηλαδή τον πληθυσμό. -Το σύνολο των πληθυσμών ενός οικοσυστήματος και τις σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, δηλαδή την βιοκοινότητα. -Την περιοχή στην οποία ζει ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα, δηλαδή τον βιότοπο.

4 ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Η επιστήμη που μελετά τα οικοσυστήματα, δηλαδή τις σχέσεις των έμβιων και άβιων παραγόντων μιας περιοχής.

5 ΤΥΠΟΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Θαλάσσια οικοσυστήματα Παράκτια οικοσυστήματα Χερσαία οικοσυστήματα - Ορεινά - Πεδινά -Δασικά - Αγροτικά - Υγρότοποι

6 ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

7 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

8 ΟΡΕΙΝΟ-ΔΑΣΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

9 ΠΕΔΙΝΟ-ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

10 ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ

11 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σε ένα οικοσύστημα, οι οργανισμοί διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο που εξασφαλίζουν την τροφή τους. Παραγωγοί ή αυτότροφοι (φυτά, φύκη,κυανοβακτήρια) Καταναλωτές ή ετερότροφοι (φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα) -Διακρίνονται σε πρώτης, δεύτερης και τρίτης τάξης. Αποικοδομητές (μύκητες και βακτήρια)

12 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ Ισορροπία – Αυτορρυθμιστικοί μηχανισμοί διατηρούν κι επαναφέρουν την ισορροπία αν διαταραχθεί Ποικιλότητα – Όσο πιο πολλά διαφορετικά είδη οργανισμών υπάρχουν σε ένα οικοσύστημα, τόσο μεγαλύτερη ισορροπία υπάρχει σε αυτό, καθώς διατίθενται περισσότεροι αυτορρυθμιστικοί μηχανισμοί.

13 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Μέγεθος – Καθορίζεται από τον μελετητή η αρχή και το τέλος του. Μπορεί να είναι μια σταγόνα νερό, μια γλάστρα με ένα φυτό και μικροοργανισμούς, μια λίμνη, ένα δάσος, μια χώρα ή και ολόκληρη η Γη.

14 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Για να διατηρηθεί ένα οικοσύστημα απαιτείται: συνεχής προσφορά ενέργειας σε αυτό (εξασφαλίζεται από την ηλιακή ακτινοβολία ή άλλες μορφές ενέργειας και την εισαγωγή τροφών) η διαθεσιμότητα της ενέργειας (επιτυγχάνεται με τις τροφικές σχέσεις που αναπτύσσονται – τροφικές αλυσίδες) η ανακύκλωση των στοιχείων που εξασφαλίζουν τη ζωή, ώστε να είναι διαθέσιμα από τους οργανισμούς.

15 ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Το κλίμα καθορίζει τους παράγοντες των οικοσυστημάτων. Ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να διαταράξει την ισορροπία ενός οικοσυστήματος. Πολλά οικοσυστήματα χρειάζονται ακόμη και χιλιάδες χρόνια για να έρθουν σε ισορροπία

16 ΠΗΓΕΣ http://el.wikipedia.org/wiki/Οικοσύστημα http://el.wikipedia.org/wiki/Οικοσύστημα «Σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια των επιστημών και της τεχνολογίας» (Επιμέλεια Α. Σαββάλας- Σ. Σαββάλας- Κ. Σαλτερής. Εκδ. Σαββάλας)


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76 ο Δ. Σ. Αθηνών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google