Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76 ο Δ. Σ. Αθηνών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76 ο Δ. Σ. Αθηνών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76 ο Δ. Σ. Αθηνών

2 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κάθε σύστημα των έμβιων οργανισμών και άβιων παραγόντων μιας περιοχής, αλλά και οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ τους, ονομάζεται οικοσύστημα. Έμβιοι οργανισμοί: Ζώα, φυτά, μικροοργανισμοί. Άβιοι παράγοντες: έδαφος, νερό, φώς, κλπ.

3 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Το σύστημα αυτό αποτελείται από: -Το σύνολο των οργανισμών που ανήκουν στο ίδιο είδος, δηλαδή τον πληθυσμό. -Το σύνολο των πληθυσμών ενός οικοσυστήματος και τις σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, δηλαδή την βιοκοινότητα. -Την περιοχή στην οποία ζει ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα, δηλαδή τον βιότοπο.

4 ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Η επιστήμη που μελετά τα οικοσυστήματα, δηλαδή τις σχέσεις των έμβιων και άβιων παραγόντων μιας περιοχής.

5 ΤΥΠΟΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Θαλάσσια οικοσυστήματα Παράκτια οικοσυστήματα Χερσαία οικοσυστήματα - Ορεινά - Πεδινά -Δασικά - Αγροτικά - Υγρότοποι

6 ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

7 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

8 ΟΡΕΙΝΟ-ΔΑΣΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

9 ΠΕΔΙΝΟ-ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

10 ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ

11 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σε ένα οικοσύστημα, οι οργανισμοί διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο που εξασφαλίζουν την τροφή τους. Παραγωγοί ή αυτότροφοι (φυτά, φύκη,κυανοβακτήρια) Καταναλωτές ή ετερότροφοι (φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα) -Διακρίνονται σε πρώτης, δεύτερης και τρίτης τάξης. Αποικοδομητές (μύκητες και βακτήρια)

12 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ Ισορροπία – Αυτορρυθμιστικοί μηχανισμοί διατηρούν κι επαναφέρουν την ισορροπία αν διαταραχθεί Ποικιλότητα – Όσο πιο πολλά διαφορετικά είδη οργανισμών υπάρχουν σε ένα οικοσύστημα, τόσο μεγαλύτερη ισορροπία υπάρχει σε αυτό, καθώς διατίθενται περισσότεροι αυτορρυθμιστικοί μηχανισμοί.

13 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Μέγεθος – Καθορίζεται από τον μελετητή η αρχή και το τέλος του. Μπορεί να είναι μια σταγόνα νερό, μια γλάστρα με ένα φυτό και μικροοργανισμούς, μια λίμνη, ένα δάσος, μια χώρα ή και ολόκληρη η Γη.

14 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Για να διατηρηθεί ένα οικοσύστημα απαιτείται: συνεχής προσφορά ενέργειας σε αυτό (εξασφαλίζεται από την ηλιακή ακτινοβολία ή άλλες μορφές ενέργειας και την εισαγωγή τροφών) η διαθεσιμότητα της ενέργειας (επιτυγχάνεται με τις τροφικές σχέσεις που αναπτύσσονται – τροφικές αλυσίδες) η ανακύκλωση των στοιχείων που εξασφαλίζουν τη ζωή, ώστε να είναι διαθέσιμα από τους οργανισμούς.

15 ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Το κλίμα καθορίζει τους παράγοντες των οικοσυστημάτων. Ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να διαταράξει την ισορροπία ενός οικοσυστήματος. Πολλά οικοσυστήματα χρειάζονται ακόμη και χιλιάδες χρόνια για να έρθουν σε ισορροπία

16 ΠΗΓΕΣ «Σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια των επιστημών και της τεχνολογίας» (Επιμέλεια Α. Σαββάλας- Σ. Σαββάλας- Κ. Σαλτερής. Εκδ. Σαββάλας)


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76 ο Δ. Σ. Αθηνών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google