Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΟΛΟΜΩΝ Ο σοφός βασιλιάς του Ισραήλ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΓΙΟΥΒΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΜΗΜΑ: Α1 Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΠΕΡΓΙΟΥ ΒΑΙΤΣΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΟΛΟΜΩΝ Ο σοφός βασιλιάς του Ισραήλ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΓΙΟΥΒΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΜΗΜΑ: Α1 Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΠΕΡΓΙΟΥ ΒΑΙΤΣΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΟΛΟΜΩΝ Ο σοφός βασιλιάς του Ισραήλ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΓΙΟΥΒΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΜΗΜΑ: Α1 Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΠΕΡΓΙΟΥ ΒΑΙΤΣΑ

2 Ο σοφός βασιλιάς του Ισραήλ

3 ◈ Ο Σολομών γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. ◈ Ήταν ο 2 ος γιος του Δαβίδ και της Βηρσαβεέ. ◈ 3 ος βασιλιάς του Ισραήλ μετα τον Σαούλ και τον Δαβίδ. ◈ Ανέβηκε στον θρόνο του Ισραήλ το 972πΧ και βασίλεψε επί 40 χρόνια. ◈ Διακρινόταν για σοφία, μεγάλη σύνεση και μόρφωση.

4

5  Οργάνωσε το κράτος του με συγκεντρωτική διοίκηση, απολυταρχικό σύστημα και βασική στρατηγική τη σύναψη συμμαχιών και εμπορικών συμμαχιών.  Συγκρότησε μεγάλο εμπορικό στόλο.  Είχε εμπορικές συναλλαγές με μακρινές χώρες αποκομίζοντας τεράστια πλούτη.  Ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με την Αίγυπτο και παντρεύτηκε την κόρη του Φαραώ.

6  Έχτισε πολλές πόλεις.  Κατασκεύασε τρείς δεξαμενές για την ύδρευση της Ιερουσαλήμ.  Εκτέλεσε συγκοινωνιακά έργα αλλά και καλλωπισμού.  Ανήγειρε μεγαλοπρεπή οικοδομήματα όπως τα εντυπωσιακά ανάκτορα όπου διέμενε καθώς και τον Ναό του Σολομώντα στο ψηλότερο σημείο της Ιερουσαλήμ, στο λόφο Σιών όπου μετέφερε την Κιβωτό της Διαθήκης.

7  Στον Σολομώντα αποδίδονται 3000 παραβολές και 5000 ωδές.  Τα βιβλία Άσμα Ασμάτων, Παροιμίες και Εκκλησιαστής αποτελούν πηγή για τη ζωή και το έργο του.

8  Η βαριά φορολογία που επέβαλε προκάλεσε την αγανάκτηση του λαού του. Κατά τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του εκδηλώθηκαν σημαντικές εξεγέρσεις.  Ζούσε με χλιδή και οι πολλοί γάμοι του με ειδωλολάτρισσες τον οδήγησαν στην αποστασία από τον Θεό.  Η βασιλεία του διακόπηκε με τον θάνατό του το 931π.Χ. Τον διαδέχθηκε ο γιός του Ροβοάμ.  Μετά τον θάνατό του, το κραταιό ιουδαϊκό κράτος διασπάστηκε και δημιουργήθηκαν δυο βασίλεια: το Βόρειο και το Νότιο.

9


Κατέβασμα ppt "ΣΟΛΟΜΩΝ Ο σοφός βασιλιάς του Ισραήλ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΓΙΟΥΒΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΜΗΜΑ: Α1 Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΠΕΡΓΙΟΥ ΒΑΙΤΣΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google