Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Πάρος.  Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, ενώ από τον Πειραιά απέχει 90 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Πάρος.  Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, ενώ από τον Πειραιά απέχει 90 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Πάρος

2  Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, ενώ από τον Πειραιά απέχει 90 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση 196,308 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 118,5 χιλιόμετρα.  Η Πάρος έχει σχήμα ελλειψοειδές μειούμενο προς Βορρά. Ο περίπλους της είναι 35 μίλια. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ελλήνων και όχι μόνο.

3  Πάρος  Πακτία  Δημητριάς  Ζάκυνθος  Υρία  Υλήεσσα

4  Τα αρχαία λατομεία της Πάρου βρίσκονται στη θέση «Μαράθι» σε απόσταση περίπου 5 χλμ από την πρωτεύουσα Παροικία. Τα λατομεία αυτά είναι γνωστά από το εξαιρετικής ποιότητας λευκό μάρμαρο, την «Παρία λίθο», που εξορυσσόταν εκεί από τον 7ο π.Χ. αιώνα και ήταν πηγή πλούτου για το νησί της Πάρου.

5  Στην Παροικία, πρωτεύουσα της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, βρίσκεται ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Σύμφωνα με την παράδοση της Πάρου, ο ναός χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. από την Αγία Ελένη ή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος εκπλήρωσε το τάμα της μητέρας του.

6  Βορειοδυτική πλευρά ◦ Λιβάδια, Κριός, Μαρτσέλο, Σουβλιά, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες  Βορειοανατολική πλευρά ◦ Πιπέρι, Άγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία, Μικρή Σάντα Μαρία, Αμπελάς, Γλυφάδες, Φιλίζι  Νοτιοανατολική πλευρά ◦ Τσουκαλιά, Μώλος, Καλόγερος, Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Πούντα, Νέα Χρυσή Ακτή Χρυσή Ακτή, Δρυός, Λωλαντώνης, Γλύφα  Νοτιοδυτική πλευρά ◦ Φάραγγας, Αλυκή, Βουτάκος, Αγία Ειρήνη, Παρασπόρος, Δελφίνι

7

8

9

10  Πρωτεύουσα του νησιού, λιμάνι εμπορικό και επιβατηγό και κέντρο κάθε δραστηριότητας είναι η Παροικιά. Το όνομά της προέρχεται από την εποχή του Βυζαντίου, όταν ο ναός της Εκατονταπυλιανής είχε σαν κολίγους (παροίκους) πολλούς κατοίκους του νησιού.

11  Βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Πάρου με κέντρο της ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια πλημμυρισμένο με ψαροκάικα. Οι ανέσεις για διαμονή αλλά και έντονη νυκτερινή ζωή δεν έχουν διαβρώσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

12  Το ορεινό συνώνυμο του Αμπελά είναι το χωριό Λεύκες που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε υψόμετρο 250 μέτρων(11 χιλιόμετρα από την Παροικιά).

13 ΠΕΡΙΟΧΗΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΑΟΥΣΑ10,5χλμ. ΛΕΥΚΕΣ12χλμ. ΚΩΣΤΟΣ8,5χλ. ΜΑΡΠΗΣΣΑ18,5χλμ. ΑΛΥΚΗ13χλμ. ΠΙΣΩ ΛΙΒΑΔΙ20,5χλμ. ΔΡΥΟΣ25χλμ. ΠΟΥΝΤΑ (για Αντίπαρο)9,8χλμ. ΑΓΚΑΙΡΙΑ12,5χλμ.

14


Κατέβασμα ppt "Η Πάρος.  Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, ενώ από τον Πειραιά απέχει 90 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google